Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ja cirvim ir tikai kāts...

Ja cirvim ir tikai kāts...
Jānis Miņins un Sandis Prūsis - abi āži... Jēga?

Foto: LTV Sports

Bobslejistam Miņinam nevajag turpmāk skaidroties, jo tas sāk izskatīties pēc brišanas purvā. Profesionālajā sportā ar muti vēl neviens neko nav sasniedzis, vēl jo mazāk, ja palikusi tikai mute...

Pirms divām nedēļām tauta vārījās – Latvijas bobsleja izlases līderis Jānis Miņins tika izmests no komandas, neatbilstošas attieksmes dēļ. Lai kā tur viena vai otra puse gribēja delikāti pasniegt šo jautājumu, doma tāpat bija skaidra un vienkārša – Miņins neklausīja izlases galvenajam trenerim Sandim Prūsim. Ja neklausa trenerim, tad ir divi ceļi – vai nu malā paiet sportists, vai treneris. Kāpēc Latvijas izlase izvēlējās upurēt sportistu? Tāpēc, ka Miņina personā Prūsis redzēja savu spoguļattēlu, savos labākajos karjeras gados. Labi atceros Soltleiksitijas olimpiādi, pirms kuras vairākiem pasaules bobsleja pilotiem palūdzām izteikties par viņu kolēģa Prūša spēku: visi kā viens apgalvoja, ka Sandis brauc un stūrē filigrāni, viņš ir augstas klases bobslejists, tikai ar vienu mazu, bet būtisku atkāpi – ja Prūsis paliks savā fiziskajā varēšanā startā tikpat spēcīgs (viņi neteica – nevarīgs), kāds ir šobrīd, tad viņam augstākās bobsleja virsotnes neredzēt. Skaidri un nepārprotami. Proti, tieši pilota fiziskā spēka dotumu knapums bija tas nieks, lai Sandis kļūtu par izcilu bobslejistu. Labs viņš bija, tāpat kā Miņins, taču – valstij, kura bobsleja pasaulei ir devusi olimpisko čempionu, ar labu ir par maz. Ja šai valstij ir sava trase un vēl vairāk – tagad arī sava starta estakāde, ko mēs jau varam pielīdzināt siltumnīcas apstākļiem – neko mazāku par medaļām un labām vietām būtu nepieklājīgi prasīt. Starp citu, no visiem, kas tur šļūkā... Prūsis to labi saprata un tāpēc prasīja. Viņam nepiemīt greizsirdība, tikai skaidri noteikumi, pēc kuriem viņš vēlas spēlēt gan pats, gan liek to darīt saviem padotajiem.

Nolikt pie vietas Miņinu – arī tam vajag dūšu, jo tāpat taču bija skaidrs, ka līdzjutējs nostāsies sportista pusē. Tas ir dabiski, jo atlēti ir priekšplānā, viņu padarīto redz uz ekrāniem, viņi smaida un rāda zobus intervijās. Nav šaubu, ka Jānis bija iztēlojies tādus notikumu pagriezienus, paturot azotē atkāpšanās ceļus, kurus ārkārtas gadījumā bija gatavs izmantot. Tikai tā var izskaidrot viņa mistisko ņemšanos ar konsultācijām – te viņš ar Beļģijas izlases dāmām, te ar Slovākijas večiem... Maigi izsakoties – jocīgi, skarbi sakot – nenopietni. Tas viss laikā, kad pašam vajadzētu tā kā prasties ar attieksmi pret tiešajiem pienākumiem, laikā – kad no viņa prasa maksimālu atdevi trasē un treniņos. Vajag saprast un laikam atzīt – Miņins ir labs bobslejists, bet šobrīd sasniedzis plauktu, kurš viņam pašam šķiet gana augsts diezgan. Ja mūsu mērķis ir izcirst pasaules labākos, tad šāda pašapmierinātība ir nevis progress, bet regress. Ja Prūsis savulaik nebūtu sēdējis uz tiem pašiem dēļiem, tad droši vien viņš Jānim nopirktu arī šūpuļkrēslu, taču Sandis saprot, ko nozīmē iet mežā ar cirvi, kam ir tikai kāts. Labs kāts, var pabaidīt visus, kas nāk pretī, vienīgā nelaime – neko nevar nocirst...

Vai Maskalāns ir labāks par Miņinu? Nav. Šobrīd. Bet tas, ka Eiropas čempionāta ieskaitē Edgars gan divniekos, gan četriniekos parādīja, ka viņš jau tuvākā laikā brauks labāk – tas gan ir skaidrs. Tagad mēs redzam ar konkrētu piemēru, ka labs Latvijas pilots, kas ir fiziski spēcīgs, spēj konkurēt ar pasaules labākajiem ne tikai četriniekos (Miņina stihija), bet arī divniekos, kas bija mūsu pēdējo gadu bezcerīgākais pasākums. Starp citu, arī paša Prūša izpildījumā. Bet lieta vienkārša – četriniekos savu nevarēšanu pilots pārcēla uz tiem trijiem aiz muguras, divniekos puse no spēka sanāca uz paša kājām un rokām... Un tad arī rezultāti bija nekādi. Sen jau vairs necerējām, ka Latvijas bobsleja divnieks var iebraukt labāko desmitniekā, jo likās – mēs to vienkārši nevaram. Varam gan! Kas notiks ar Jāni Miņinu? Viņš meklē un nevar atrast, pazudis tulkojumā, trasē, sniega kupenā. Sportists noteikti ir pelnījis kaut vairāk par to, kur šobrīd atrodas. Bet – viņam pašam ir jāvēlas un tikai tad lietas kārtosies apkārt loģiski. Tagad viss sanācis šķībi un Jānis to labi saprot. Ceram, ka saprot...

  -1 [+] [-]

, 2011-01-25 09:00, pirms 13 gadiem
Kā Armands parsti saka - "Būs Labi"

  +2 [+] [-]

, 2011-01-25 09:40, pirms 13 gadiem
Izsaktās pēc divu spītīgu kurzemnieku "čibriku" mērīšanās sacensībām....

  +3 [+] [-]

, 2011-01-25 09:47, pirms 13 gadiem
armyman rakstīja: Izsaktās pēc divu spītīgu kurzemnieku "čibriku" mērīšanās sacensībām....
padomajot logiski varam jau saprast Prusi un federaciju...jautajums jau ir viens un vienigs-ja nepieliek Miņins fiziski,cik specigs vinjs bus OS?precizak-vai ir jega tiesam dot labakos stumejus vinjam utt ja skaidri redzams ka OS vinjs nebus tas kas ir tagad vai bija vakar.Un varu saderet ja pirms OS vai OS gadaa Miņinam atņemtu stumejus un iedotu teoretiski otro sastavu tad varitos vinjs ne pa jokam un protams ka visi citi butu vainigi

 +24 [+] [-]

, 2011-01-25 09:54, pirms 13 gadiem
patika iepriekš lasītais koments, ka Sočos Melbārdis brauks garām Miņinam atmuguriski

  +4 [+] [-]

, 2011-01-25 10:01, pirms 13 gadiem
Jautājums jau iztirzāts bez sava gala.
Būtu interesanti paskatīties, kā Miņinam veicas ar Slovākijas izlases stūmējiem un tehniku. Es prognozētu labākajā gadījumā cīņu par iekļūšanu pirmajā desmitniekā, parasti vietas ap 15.

     [+] [-]

, 2011-01-25 12:15, pirms 13 gadiem
ne jau viņš pats gāja skaidroties, bet Jurisons uzdeva jautājumus...

  +1 [+] [-]

, 2011-01-25 13:02, pirms 13 gadiem
Dažas lietas gan Armands ir piemirsis, pirmkārt, kastes un slidas. Jo nepietiek tikai ar masu, krampi un ātrām kājām, vēl ir vajadzīga pareizā un saskaņotā koordinācija, kastē iekšā lecot, laba un smuka kaste, kas nebremzējas pretvējā un asas slidas, kas atbilst tieši konkrētās trases ledum un konkrētajiem laika apstākļiem. Un pa virsu vēl kā cirvis atvēzienā - pilota meistarība šo konkrēto trasi konkrētā brīdī (jo var taču būt visādas ģorgas un putini) izbraukt. Izbraukt labāk par citiem. Tikai ar pilota kačāto rumpi neko paveikt nevar, jo der paraudzīties, kā savā starpā cērtas vācieši, šveicieši, krievi un amīši. Nu nav viņiem fiziski švaku pilotu, visi kā buļļi pirms goves sēklošanas, kastes un slidas - cita par citu ērtākas, fiksākas, asākas. Un piloti ducināt lejā arī māk, amīšiem labāk šļūcas aiz dīķa, vāciešiem - mājas aplokos.
Nevar izraut vienu faktu no konteksta, un uz tā būvēt savu teoriju. Nav jau pie vainas tikai tas Miņina rahītisms (Maskalāns jau nav diez ko labāks), tā saucamie eksperti sen neko nav sprieduši par kastēm un slidām. Vai ta šajā jautājumā viss ir kārtībā?
Dabiski, ka nē, jo šajā sfērā apakšā peld daudzas beigtās zivis, katrs no pašmāju bobsleja dūžiem te saistīts ar saviem ražotājiem un savu tiesu pie dabīgā atbiruma. Labi atceros, laikā, kad visi pirka (un krievi pat lielākoties vinnēja) Vāczemes kamanas (liekas, ka zingerus), mūsējā federācija ietiepīgi turējās pie pašmāju šķūnīša ražojumiem. Bet nav jau vairs Upatnieka un VEF darbnīcu laiki, tagad viss notiek stingri augsti tehnoloģiski, garažā Ferrari neuzbūvēsi. Kad nomainīja pret vāciešu kamanām, opā - sāka šļūkt iekšā sešniekā un pat pjedestālā.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-25 13:43, pirms 13 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Dažas lietas gan Armands ir piemirsis, pirmkārt, kastes un slidas. Jo nepietiek tikai ar masu, krampi un ātrām kājām, vēl ir vajadzīga pareizā un saskaņotā koordinācija, kastē iekšā lecot, laba un smuka kaste, kas nebremzējas pretvējā un asas slidas, kas atbilst tieši konkrētās trases ledum un konkrētajiem laika apstākļiem. Un pa virsu vēl kā cirvis atvēzienā - pilota meistarība šo konkrēto trasi konkrētā brīdī (jo var taču būt visādas ģorgas un putini) izbraukt. Izbraukt labāk par citiem. Tikai ar pilota kačāto rumpi neko paveikt nevar, jo der paraudzīties, kā savā starpā cērtas vācieši, šveicieši, krievi un amīši. Nu nav viņiem fiziski švaku pilotu, visi kā buļļi pirms goves sēklošanas, kastes un slidas - cita par citu ērtākas, fiksākas, asākas. Un piloti ducināt lejā arī māk, amīšiem labāk šļūcas aiz dīķa, vāciešiem - mājas aplokos.
Nevar izraut vienu faktu no konteksta, un uz tā būvēt savu teoriju. Nav jau pie vainas tikai tas Miņina rahītisms (Maskalāns jau nav diez ko labāks), tā saucamie eksperti sen neko nav sprieduši par kastēm un slidām. Vai ta šajā jautājumā viss ir kārtībā?
Dabiski, ka nē, jo šajā sfērā apakšā peld daudzas beigtās zivis, katrs no pašmāju bobsleja dūžiem te saistīts ar saviem ražotājiem un savu tiesu pie dabīgā atbiruma. Labi atceros, laikā, kad visi pirka (un krievi pat lielākoties vinnēja) Vāczemes kamanas (liekas, ka zingerus), mūsējā federācija ietiepīgi turējās pie pašmāju šķūnīša ražojumiem. Bet nav jau vairs Upatnieka un VEF darbnīcu laiki, tagad viss notiek stingri augsti tehnoloģiski, garažā Ferrari neuzbūvēsi. Kad nomainīja pret vāciešu kamanām, opā - sāka šļūkt iekšā sešniekā un pat pjedestālā.
Neatkarīgi no šeit minētā, nevar nepiekrist Pučes viedoklim. Starts ietekmē kādus 25% no rezultāta.
Ja nebūs labs starts, var cīnieties par augstām vietām epizodiski, bet nekad nebūs pašā topā. Un ar visām labajām sliecēm, bobu, komandas saskaņu un meistarību vienmēr atradīsies kāds, kam tas viss būs vismaz tādā pašā līmenī, plus vēl labs starts.

  +4 [+] [-]

, 2011-01-25 17:32, pirms 13 gadiem
nebursim drāmu.