Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Muļķu lomā

Muļķu lomā
Iespējams, Igaunijas futbola līdzjutējiem būs iespēja baudīt savas komandas spēli uzreiz pret divām EURO 2012 dalībniecēm
Foto: Romāns Kokšarovs, SA

Reizē ar Aleksandra Starkova atgriešanos pie Latvijas valstsvienības stūres LFF ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis izrunājās, ka tādas spēcīgas komandas kā Francijas, Krievijas un Ukrainas izlases izrādījušas interesi aizvadīt pret mums pārbaudes maču jūnija sākumā, lai labāk sagatavotos EURO 2012 finālturnīram. Latvijas puse uz šādu interesi nereaģēja, dodot priekšroku tradicionālajai Baltijas kausa izcīņai. Tikmēr igauņi, kuri ir šā turnīra rīkotāji, nesēdēja rokas klēpī salikuši...

...Francija! Tikmēr Latvijas Futbola federācijas (LFF) vadība, noslinkojot vai arī negribot izrādīt necieņu Baltijas kausa izcīņas turnīram, palikusi muļķes lomā.

LFF pēc preses konferences, kurā paziņoja par sadarbības turpināšanu ar Starkovu, jau dabūja pamatīgu brāzienu medijos, ka nav pacīnījusies un tik vieglprātīgi atteikusies no iespējamās spēlēšanas ar tik spēcīgām komandām. Es tikmēr nolēmu palūkoties kaimiņu virzienā. Raugi, vai tik neiznāk tā, ka mēs parādām patriotismu, kamēr citi baltieši steidz runāt pārbaudes spēles ar pieminētajām komandām.

Izrādās, tieši tā arī ir noticis. Nadzīgākie bijuši igauņi par spīti Baltijas kausa izcīņas turnīra saimnieku statusam. Mājiniekiem it kā pieklātos darīt visu, lai trofeja paliktu pašu mājās, taču igauņiem bijis citādāks redzējums. Viņi paskatījās tālākā nākotnē nekā mēs. Skaidrs, ka spēlēšana pret Ukrainas un, iespējams, arī Francijas komandām Igaunijas valstsvienībai dos lielāku rīdījumu nekā divas spēles pret baltiešiem, kas FIFA rangā ir acīmredzami zemākās vietās.

Sākotnēji aina gan bija mazliet citādāka. FIFA mājaslapā ir norādīts, ka Igaunijas un Ukrainas spēle notiks 5. jūnijā. Zinot, ka Baltijas kausa izcīņa norisināsies no 1. līdz 3. jūnijam, un arī to, ka rīkotāji parasti spēlē turnīra pirmajā un pēdējā dienā, bija vairāk nekā skaidrs, ka trīs spēles piecās dienās ar vienu sastāvu igauņi diezin vai aizvadīs. Katrā ziņā tas nebūtu prāta darbs, jo tā ir pamatīga slodze. Tātad diezgan droši varēja prognozēt pamatīgu sastāva rotāciju, un arī to, ka uz pārbaudi pret Ukrainu igauņi vedīs ne jau tos vājākos vīrus jeb otro sastāvu.

Pirmdien piezvanīju uz Igaunijas Futbola asociāciju, un tajā mani informēja, ka spēle ar ukraiņiem pēc sāncenšu iniciatīvas nupat pārcelta uz 28. maiju. Kalendāru tas it kā mazliet atslogo, jo tad pārbaudi un Baltijas kausa izcīņas atklāšanas maču būtu trīs "brīvas" dienas, taču tik un tā skaidrs, ka ne jau ar vienu sastāvu septiņās dienās igauņi aizvadīs visas trīs spēles.

Bet tad sazinājos ar vienu igauņu žurnālistu, kurš pateica, ka Igaunijas Futbola asociācija turpina meklēt pretinieku pārbaudei arī 5. jūnijā, un šobrīd sarunu finišam vistuvāk esot tieši Francijas valstsvienība. Un tas tikai liecina, ka igauņiem Baltijas kausa izcīņa nudien nav prioritāte. Un nebūs jau arī pirmā reize, kad šajā turnīrā spēlē potenciālās rezerves, nevis vadošie valsts futbolisti.

Manuprāt, igauņi izdarīja to, ko mēs palaidām garām - iespēju rūdīt valstsvienību pret labas klases komandām, lai labāk sagatavotos 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijai. Galu galā mēs šo ciklu sāksim pret trijām komandām, kas kvalitātes ziņā ir stāvu vai pat divus augstāk - Grieķiju, Bosniju un Slovākiju. Turklāt tieši pirms lielajiem finālturnīriem ir lielākās iespējas sarunāt pārbaudes maču ar smagsvariem, jo gribētāju ir daudz. Nez, kad nākamo reizi spēle pret Francijas izlasi būs tik tuvu?

Lai arī Baltijas kausa izcīņas sacensības nav peļama tradīcija, diezin vai kaimiņi būtu dikti iebilduši, ja nākotnes vārdā mēs tajā startētu ar komandu, kas veidota no Latvijas virslīgas labākajiem spēlētājiem, bet ar pirmo sastāvu rūdītos pret frančiem, krieviem vai ukraiņiem. Turklāt būtu nošāvuši divus zaķus vienlaicīgi, potenciālajiem izlases kandidātiem dodot iespēju izjust gaisotni, kāda valda tikai valstsvienībā. Turklāt, ja runājam par grandiem, labi zināms, ka par šādām spēlēm ir diezgan liela ārzemju mediju un arī skautu interese. Varbūt viens otrs pat iekristu acīs un atrastu labāku darbu. To mēs neuzzināsim, jo pat teorētiski šāda iespēja netiks dota. Pagaidām viss liecina, ka "gājienu ar zirgu" izmantos igauņi, nevis mēs... Tikmēr lietuvieši ir aizņemti ar galvenā trenera meklēšanu, tāpēc arī kalendārs pagaidām palicis pusratā.

P.S. Latvijas valstsvienībai 22. maijā paredzēta pārbaudes spēle pret vienu no EURO 2012 finālturnīra saimniecēm Polijas valstsvienību. LFF mājaslapa vēstī, ka pagaidām panākta mutiska vienošanās. Jācer, ka neviens neiemetīs sprunguli spieķos, un šis mačs tiešām notiks.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-09 21:42, pirms 12 gadiem
Overtime jau Armands iesmēja par izcilo turnīru. Patika teikums, ka prasījis Anatolijam (enciklopēdijai), kas tad pēdējo reizi uzvarējis - nezina. Vai nu slepenībā aizvadīts turnīrs vai nevienam neinteresējošs... Noraidīt piedāvājumu no Francijas? Ja ne pašiem labums, tad vismaz skatītājiem būtu prieks par kaut ko.

     [+] [-]

, 2012-01-09 21:53, pirms 12 gadiem
Galīgi tuptūļi.

  +5 [+] [-]

, 2012-01-09 22:04, pirms 12 gadiem
LFF ir visvisvisvisvisvisvsivsivisvislielākie dauņu bari. Viņi tur dzīvo čupām

  -1 [+] [-]

, 2012-01-09 22:37, pirms 12 gadiem
Jaa, te nu gan LFF kaartiigu FAILu noraava..... pret Franciju domaaju tribiines buutu papilnas un vareetu paspodrinaat futbola blaavo mundieriiti.... bet tagad... gaidiisim 2kkaadu 2092 gadu.... varbuut Franchi atkal piedaavaas.....

  -2 [+] [-]

, 2012-01-09 22:38, pirms 12 gadiem
baltijas kauss rullē patiltē pie miskastēm

  +3 [+] [-]

, 2012-01-09 23:04, pirms 12 gadiem
Igaunija darīs visu, lai spēlētu ar Franciju, jo tā ir vienīgā no UEFA asociācijām ar ko viņi nekad vēl nav spēlējuši

  +2 [+] [-]

, 2012-01-09 23:37, pirms 12 gadiem
Kā latviešu bāliņi igauņus sauc pa leniem,mums pašiem gari kakli un esam tik tupi
labi ka vacija nepiedavaja,100% musejie butu ateikusi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-01-10 00:20, pirms 12 gadiem
ottolarijs rakstīja: tā spēle jau LV tāpat nenotiktu
Nu labi.... bet domu jau tas taa pat nemaina.... ja raadiitu pa teluku 100% skatiitos... bet nu pareizi ir vismaz nebuus pie teluka jaaseez

  +3 [+] [-]

, 2012-01-10 00:29, pirms 12 gadiem
Lēnie igauņi?

  +2 [+] [-]

, 2012-01-10 09:12, pirms 12 gadiem
Vienkārši igauņi nežmiedzas ar naudu,kamēr mūsējiem vienalga ar ko spēlēt ka tikai sedz spēles izdevumus un iedod honorāru.Gluži kā prostitūtas.Gan jau franči ar ukraiņiem nedod honorāru un tāpēc LFF ,,galvas"atteicās.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-10 09:52, pirms 12 gadiem
Diemžēl mūsu valstī visos līmeņos sēž maigi izsakoties pajoliņi

  +2 [+] [-]

, 2012-01-10 09:55, pirms 12 gadiem
vienkārši nožēlojami...man pat nav ko teikt...

  +1 [+] [-]

, 2012-01-10 13:04, pirms 12 gadiem
Kur ta tev impotenti, tāpat jau meiču pirms kāda laika, tā teikt, paņēma ;-)

  +1 [+] [-]

, 2012-01-10 13:08, pirms 12 gadiem
nu jautri!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja