Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

"Ventspils" Baltijas bezspēks

"Ventspils" Baltijas bezspēks
Vētra uzsver - stereotipiem par to, ko nozīmē "Lietuvas vidusmērs", nav pamata
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Vakar vakarā Tallinā "Ventspils" basketbolisti piedzīvoja savu ceturto zaudējumu pēdējās piecās Baltijas līgas spēlēs. Sākotnējo mērķi - cīnīties par medaļām "Final Four" - šobrīd jau jānomaina ar daudz pieticīgāku - iekļūt play-off... Latvijā perfekti, Eiropā - arī lieliski, bet pa vidu Baltijā - fiasko. Kāpēc tā? Komandas treneris Gundars Vētra mēģina meklēt atbildes un cita starpā secina: "Tādu Latvijas izlases līmeņa spēlētāju ir pilna Lietuva..."

Baltijas līgas šīs sezonas formāts, kur trijām komandām jau garantēta vieta play-off, prasa no pārējiem diezgan rūpīgu koncentrēšanos - regulārajā čempionātā šogad tiek izspēlētas tikai piecas ceļazīmes, turklāt jārēķinās, ka 3. un 5. vietas īpašniekus ceturtdaļfinālā gaidīs "Lietuvos rytas" un "Žalgiris" (4. vietu - VEF). "Liepājas lauvas" pēc pirmā riņķa desmit spēlēm droši var svītrot no jebkādām play-off prognozēm, un tas arī nav nekāds pārsteigums, bet "Ventspils" - no šīs komandas Latvijā pamatoti gaidīja iekļūšanu finālčetriniekā. Vai vēl gaida - nupat jau sāk palikt grūti pateikt...

Pēc aizvadītām 12 spēlēm no 20 Latvijas vicečempionu rēķinā ir jau seši zaudējumi - gan pret lietuviešu klubiem, gan krieviem un tagad arī igauņiem. Regulārā čempionāta līderiem Šauļiem ir tikai viens zaudējums, vietu trijniekā patlaban dod bilance ar trim zaudējumiem, bet pieciniekā - ar četriem. Starpība nav tik liela, lai to ar vienu normālu uzvaru sēriju nebūtu iespējams sadeldēt, taču - pagaidām nekas neliecina, ka šādu sēriju būtu pamats gaidīt. Turklāt pret diviem no līderiem - "Rūdupi" un "Triumph", kam mājās tika zaudēts - būs jāspēlē izbraukumā. Ja notiek ļaunākais - ar astoņiem zaudējumiem par izslēgšanas spēlēm, visticamāk, būs jāaizmirst.

Kāpēc tā? Kāpēc komanda, kas nacionālajā čempionātā spēj uzvarēt VEF, bet Eiropā - tādas komandas kā "Himik" un Ņižņijnovgoroda, Baltijā klūp pret klubiem, kurus pārāk nopietni neesam pieraduši ņemt? "Man ir dažādas domas par to. Viena - un pieļauju, ka to nav patīkami dzirdēt lielākajai daļai Latvijas treneru, taču - ir redzams, ka leišu basketbola sistēma nes daudz, daudz lielākus augļus nekā latviešu. Un saknes tam ir jau deviņdesmito gadu sākumā un vidū, kad mērķtiecīgi tika veidotas sporta skolas, ieguldīta valsts nauda," uzskata "Ventspils" treneris Gundars Vētra. "Tādu Latvijas izlases līmeņa basketbolistu viņiem ir pilna Lietuva. Viena lieta superzvaigznes, kas Eiropas čempionātos un olimpiādēs cīnās par medaļām, taču tādu spēlētāju, kā šobrīd mūsu izlasē - pilna Lietuva! Kādam var šķist: nu, kas tad tur Baltijas līgā ir - vidusmēra komandas. Īstenībā tām visām ir ļoti labi spēlētāji! 1985. gadā dzimušie un jaunāki - tie visi ir spēlētāji, kas jau izauguši modernajā Lietuvas basketbola sistēmā. Kas tajā laikā ir mums? Kuri varētu būt tie latviešu spēlētāji, kas varētu nākt un ieņemt tādu vietu, kas ļautu treneriem domāt par to, ka nav vajadzīgi ārzemnieki. Tādu praktiski nav."

Vētra gan nenoliedz - jāskatās arī uz pašu vājumu, ne tikai pretinieku spēku. "Protams - ir mūsu pašu problēmas. Spēlējot trijos turnīros, spēlētājiem nav tik viegli visos būt vienādi fokusētiem. Iespējams, viņi paši to pat neapzinās un koncentrējas visiem turnīriem vienādi, bet pieļauju, ka kaut kur zemapziņas līmenī tā Baltijas līga tomēr nešķiet tik svarīga, un tas paņem savu. Man kā trenerim gan ļoti negribētos tā domāt," izvērtē treneris. "Zaudējums pret "Rūdupi", kad mājās izlaidām no rokām praktiski vinnētu spēli, pēc tam - mīnus divi punkti Šauļos. Tās bija spēles, kas iedragāja arī pārliecību. Tagad jācenšas uzlabot situācija turnīra tabulā un jādara viss, ko varam. Principiālākās spēles ar lietuviešu klubiem otrajā riņķi būs mājās - tās noteikti jāuzvar." Vētra atzīst, ka starpmērķis - neuzrauties uz abiem grandiem - šobrīd nav aktuāls. "Es par to pat negribu runāt. Šobrīd mērķis ir vispār iekļūt play-off... Tāda ir realitāte. Nav nekāda pamata uzskatīt, ka BBL šobrīd spēlētu vājākas komandas nekā Eiropas kausos. Atliek paskatīties, kā "Rūdupis" spēlēja ULEB Eirokausā - arī tas liecina par zināmu līmeni! Lietuvas līgā viņi apspēlēja "Rytas". Arī Šauļi cīnās līdzīgi. Ja paseko līdz Lietuvas komandām - to izaugsme ir ļoti strauja. Katru gadu starpība nevis vairs rūk, bet jau sāk pieaugt pretējā virzienā... Tas pats "Kalev" VTB līgā vinnēja Astanā un līdzīgi nocīnījās pat ar "Himkiem". Kā sagatavojies un kā tev tajā dienā iet, tāds arī būs rezultāts. Mēģināsim izdzīvot..."

Kā Ventspilij izvērtīsies Baltijas līgas sezonas otrā puse?

  • 35

  • 45

  • 28


  +3 [+] [-]

, 2012-01-07 13:29, pirms 12 gadiem
tā, jau ir. U19 bija spilgts piemērs, vidējais līmenis un t.sk., treneru zināšanu apjoms varētu būt labāks.
mums, kvalitatīvāks pienesums ir sieviešu/meiteņu sistēmā

  +1 [+] [-]

, 2012-01-07 13:33, pirms 12 gadiem
kka neticas par to Lietuvas milzīgo līmeni , man vairak liekas ka vadiba ,treneri un speletaji bija domajuši ka BBL vares izbraukt bez istas cīņas, bet nesanaca

  -1 [+] [-]

, 2012-01-07 13:36, pirms 12 gadiem
tikko apskatiju , ka lietuvas otra eselona klubi neviena eirokausa talak par pirmo kartu nav tikusi , tas tikai aplecina mani izteiktas domas

  +2 [+] [-]

, 2012-01-07 14:14, pirms 12 gadiem
nu tad jāņem lietuvieši kur problēma???!!!

  +2 [+] [-]

, 2012-01-07 14:53, pirms 12 gadiem
superatlets rakstīja: tikko apskatiju , ka lietuvas otra eselona klubi neviena eirokausa talak par pirmo kartu nav tikusi , tas tikai aplecina mani izteiktas domas
Lietuvai Eirokausos kopumā ir 3 vietas. Žalgiris, Rytas vienmēr spēlē eirolīgā, Rytas ir atsevišķi gadi , kad viņi tajā netiek, un ir arī trešā komanda kura vienmēr ir spēcīga. Vai tie būtu Šauļi, Rūdupis vai Neptunas. Jebkurā gadījumā LKL ar katru gadu paliek ar vien kvalitatīvāka.

  +1 [+] [-]

, 2012-01-07 16:10, pirms 12 gadiem
Krokodils rakstīja: Lietuvai Eirokausos kopumā ir 3 vietas. Žalgiris, Rytas vienmēr spēlē eirolīgā, Rytas ir atsevišķi gadi , kad viņi tajā netiek, un ir arī trešā komanda kura vienmēr ir spēcīga. Vai tie būtu Šauļi, Rūdupis vai Neptunas. Jebkurā gadījumā LKL ar katru gadu paliek ar vien kvalitatīvāka.
Rytas nevis atseviski gadi kad netiek bet parsvara netiek Eiroliga.Zalgirim ir ligums ar Eiroligu un kamer nebus mega finasu problemas vai pasi negribes tikmer Zalgiris tur speles.Rytas Eiroliga tiek parsvara uzvarot ULEB kausu.

  +1 [+] [-]

, 2012-01-07 16:47, pirms 12 gadiem
rainmaker rakstīja: Rytas nevis atseviski gadi kad netiek bet parsvara netiek Eiroliga.Zalgirim ir ligums ar Eiroligu un kamer nebus mega finasu problemas vai pasi negribes tikmer Zalgiris tur speles.Rytas Eiroliga tiek parsvara uzvarot ULEB kausu.
LBL nevar un nevarēs konkurēt LKL.
Pirmārt, LKL klubiem nav jāmaksā, mistiskās pirmās licences, dalības maksas utt., LBL visus izdevumus sedz klubi:
1.div.tiesnešiem +/- 300, tekošie,īre utt. +/- 300, kur vēl algas;
2.div.tiesneši +/- 150, tekošie,īre utt. +/- 300, algas - ja ir;
pluss nodokļi;
nesaprotama politika ārvalstu spēlētāju licencēšanā, kuras rezultātā nav progresa pašu bāleliņiem. mēs, tomēr esam ES dalībvalsts.
i6.tiesraides.lv

dīvainākais posms ģēnerālsekretārs jeb sporta direktors. it kā visu saprot, bet neko nedara basketbola labā. skaisti un bez satura...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-01-07 19:30, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nepareizi. Žalgiris un VEF.
Paldies, labots.

     [+] [-]

, 2012-01-09 00:09, pirms 12 gadiem
Nu jau gan Vētra izrāda diezgan lētu un pazemojošu atmasku tur lēja. diezgan nožēlojami izklausījās ! Pēkšņi visi Lietuvas vidusmēra klubi palikuši spēcīgi un neuzvarami: kalevu piemin kalevam VTB ir 1:9! baigi piemin vienīgo uzvaru! Nu izšaut jau var vienmēr ! VEFs varbūt arī vienā no 20 spēlēm uzvarētu Barcelonu. Bet tas jau nepadarītu viņus par spēcīgākiem. Žēl ka viņš nespēj atzīt, ka Ventspils pa žizņi jau nav komplektēta normāli. Un loģiksi ka Lietuvā vidusmēra komandas jau ir stiprākas par ventspili.
p.s. Manuprāt, uzvara pāŗ vefu bija nejaušība. Skaidrs, ka komanda kas finālā ir zaudējusi, nākamajātikšanās reizē grauzīs dēļus un darīs visu, lai revanšētos, bet tiem kas uzvarēja liekas, ka nu tad jau atkal paņemsim šos.

  +2 [+] [-]

, 2012-01-09 13:40, pirms 12 gadiem
vetrenko DUJ atpakaļ uz Krieviju sievietes trennēt. Te parādās trennera līmenis, kad nav buģets ierobežots visi ir čempioni.