Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Garām palaistā iespēja

Garām palaistā iespēja
Pussargs Artūrs Zjuzins (att. centrā) varēja būt noderīgs katrā no iepriekšējām trijām Latvijas valstsvienības spēlēm, taču pats izvēlējās citu ceļu. Foto: Romāns Kokšarovs, f64/Photo agency

Labi spēlētāji Latvijas valstsvienībai nekad nav spieduši kabatu, nemaz nerunājot, ja šis spēlētājs ir centra pussargs. Diemžēl viens tāds šobrīd mums slīd gar degunu...

Kā jau nojaušat, redzot rakstam klāt pievienoto attēlu, runa ir par 21 gadu veco centra pussargu Artūru Zjuzinu, kurš šosezon labi sevi apliecinājis Krievijas 1. līgas komandā Kaļiņingradas "Baltika". Tajā viņš ir pamatsastāva spēlētājs. Cītīgākie Latvijas futbola cienītāji Zjuzinu droši vien atceras no spēlēm Latvijas čempionāta virslīgā un arī jaunatnes komandās. Piemēram, U-19 un U-21 izlasēs. Puisis patiešām talantīgs un perspektīvs. Diemžēl māc bažas, ka savu pirmo reālo iespēju atvērt durvis uz valstsvienības starta sastāvu palaidis garām.

Šā gada martā pirms spēles ar Lihtenšteinu, saziņā ar valstsvienības galveno treneri Aleksandru Starkovu, mani pārsteidza viņa frāze, ka viens spēlētājs pats esot palūdzis viņu nesaukt uz izlasi. Ātrumā nemaz tik viegli nebija iedomāties, ka tas ir Zjuzins - tomēr vēl jauns spēlētājs, kurš tikai pirms gada debitējis valstsvienībā. Zinot, ka Krievijas 1. līgas čempionāts dzīvo savu dzīvi un ne vienmēr atvelk elpu, kad notiek valstsvienību mači, šās līgas futbolistiem nereti nākas kaut ko ziedot - vai nu spēles klubā vai - izsaukumu uz valstsvienību. Artūrs izvēlējās pēdējo... Pagaidām šķiet - kļūdaina izvēle. Kāpēc?

Toreiz martā, kad briedām spēlei pret Lihtenšteinu, traumas dēļ no kandidātiem nācās svītrot pamatsastāva centra pussargu Aleksandru Fertovu. Manuprāt, ja Zjuzins būtu bijis klāt, tā viņam būtu bijusi lielā iespēja tikt starta sastāvā. To ieņēma Artis Lazdiņš, kurš valstsvienībā dažādu iemeslu dēļ nebija spēlējis vairāk nekā pusgadu. Lazdiņš uzreiz tika pie 90 minūtēm! Ja Zjuzinam nebūtu uzticēta vieta starta sastāvā toreiz pret Lihtenšteinu, ļoti iespējams, tas notiktu jau nākamajā izsaukumā maijā, kad aizvadījām divas pārbaudes spēles pret Kataru un Turciju. Tajās, kā mēs zinām, klāt nebija virknes pamatsastāva spēlētāju, un Starkovs nemaz nekautrējās uzticēties plašam spēlētāju lokam. Arī tiem, kuri izlasē spēlējuši gaužām maz vai - vispār nemaz. Taču Starkovs Zjuzinu nemaz neizsauca, jo iepriekšējā reizē bija saņēmis atteikumu.

Arī tagad, kad gaidām spēli pret bosniešiem, viena "brīva" vieta starta sastāvā paliks pussarga Aleksandra Cauņas traumas dēļ, kas atkal nozīmē papildu iespēju citiem centra pussargiem. Lūk, cik daudz ko var ietekmēt viens lēmums pateikt valstsvienībai nē. Starkova lēmums Zjuzinu vairs neaicināt ir saprotams, bet šis reizē ir tas gadījums, kad kokam ir divi gali.

Sazinājos ar Artūru pašu, un viņš man paskaidroja, kāpēc martā nav atbraucis: "Mums (domāta Kaļiņingradas komanda "Baltika" - aut.) bija spēle, un tajā pašā dienā savācās izlase. Negribējās izlaist spēli klubā, un izsaukumu atsauca." Cik varēja noprast no Zjuzina, viņš būt bijis ar mieru būt klāt nākamajā dienā - raugi, pēc spēles, bet tas neesot apmierinājis valstsvienības vadību. No vienas puses, Starkovu arī var ļoti labi saprast, jo valstsvienībai jau tā ir tikai dažas dienas, ko gatavoties spēlei, un, ja arī tās vēl tiek nozagtas... Var jau iet pretī spēlētājam, kas šajā reizē varbūt būtu bijis pat pareizais lēmums, taču, no otras puses, ja šādi sāks nākt visiem pretī, tad viens otrs sāks ierasties dienu pirms spēles, cits pēdējā brīdī ieradīsies ar traumu un tāpat nebūs palīgs. Turklāt Krievijas 1. līgā spēlē vairāki valstsvienības kandidāti. Piemēram, Zjuzina komandas biedrs Aleksejs Višņakovs bija klāt! Tad jau labāk, lai visiem noteikumi ir vienādi un katrs var izvēlēties pats - klubs vai izlase.

Pavaicāju Artūram - bet varbūt viņš valstsvienībā nemaz tik ļoti negrib spēlēt! "Kuram tad nav vēlmes spēlēt izlasē? Protams, ir!" viņš stingri atbildēja! Ja runājam par koku ar diviem galiem, protams, no otras puses, var saprast arī Zjuzinu, kurš, apzinoties, ka ir svarīgs posms Kaļiņingradas komandas vidējā līnijā, vēlējās tai palīdzēt, jo tā cīnījās par iekļūšanu Krievijas premjerlīgā. Ja tas izdotos, tas nešaubīgi nāktu par labu arī paša izaugsmei. Gribējās nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu. Nesanāca.

Artūrs arī pavēstīja, ka ir parakstījis jaunu līgumu ar "Baltika" komandu uz divām sezonām. Klubā saglabājoties ambīcijas izcīnīt ceļazīmi uz premjerlīgu nākamajā sezonā.

Latvijas valstsvienībā Zjuzins laukumā izgājis septiņās spēlēs, no tām vienā - starta sastāvā.

  +5 [+] [-]

, 2013-06-05 04:06, pirms 11 gadiem
šajā gadījumā esmu vairāk Zjuzina pusē, bet Starkovs ir ļoti principiāls rudmatis.

     [+] [-]

, 2013-06-05 05:54, pirms 11 gadiem
Starkovs čakarē Zjuzinu tāpēc, ka šamais nav bijis skontelis. Tāpat savulaik bija ar Dobriku u.c , jo šie arī nebija skonteļi vai pielīdēji.

  +1 [+] [-]

, 2013-06-05 08:48, pirms 11 gadiem
Lūk šis ir tas piemērs, kad Starkovs rāda sliktu vadīšanas stilu. Ja pieņemam, ka izlase ir uzņēmums un pieņemam, ka darbinieks nav varējis ierasties uz (teiksim) semināru, tas nenozīmē, ka tagad nevajadzētu viņu aicināt vispār. Protams, ir jānostāda konsekvences, lai nav tā, ka citi to izmantos un turēs Starkovu par muļķi. Taču šeit vairāk es redzu nevis komandas trenera vadīšanu, bet komandas trenera ietiepšanos, sak', "Es Tev pierādīšu, ka Tu pieļāvi kļūdu..." Tā nedrīkst būt, ja spēlētājs var papildināt izlasi, ar viņu ir jārunā, jāizskaidro situācija un ir jābūt kompromisam nevis, kā šajā gadījumā, trenera diktatūrai.
Secinājums - ne jau Zjuzins pieļāva kļūdu, bet gan Starkovs. Vadītāji tā nerīkojas! Paskatieties pasē, cik gadi Zjuzinam un cik Starkovam! Pēdējais mums liek izskatīties pēc maza bērna, kurš nav dabūjis konfekti!

     [+] [-]

, 2013-06-05 09:14, pirms 11 gadiem
Ļoti tizli, ka tā! Es saprotu, ja būtu atteikums atvaļinājuma laikā, bet palīdzēt komandai izšķirošajos brīžos - man liekas, tas tikai parāda spēlētāja dvēseli novadīt visu līdz galam! Tad jau mēs varam runāt par NHL večiem, kuri nevar palīdzēt izlasei, lai gan tur viss skaidrs - kamēr cīnās par Stenlija kausu, neviens nelaidīs...

  +1 [+] [-]

, 2013-06-05 10:21, pirms 11 gadiem
Marcello92 rakstīja: Ļoti tizli, ka tā! Es saprotu, ja būtu atteikums atvaļinājuma laikā, bet palīdzēt komandai izšķirošajos brīžos - man liekas, tas tikai parāda spēlētāja dvēseli novadīt visu līdz galam! Tad jau mēs varam runāt par NHL večiem, kuri nevar palīdzēt izlasei, lai gan tur viss skaidrs - kamēr cīnās par Stenlija kausu, neviens nelaidīs...
Ko Tu darītu, ja Tev vienā svaru kausā ir karjera klubā un otrā - izlase? Piemērs ar NHL ir tieši tas pats, arī džeki nebrauc, jo klubs ir prioritāte!

  -1 [+] [-]

, 2013-06-05 12:21, pirms 11 gadiem
Tak ne jau mūžīgi Starkovs būs treneris. Drīz jau jāiet pensijā šamējam.