Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sezonai beidzoties. Basketbolistu rangs IV

Sezonai beidzoties. Basketbolistu rangs IV
Jānis Strēlnieks paaugstina savas akcijas
Foto: vtb-league.com

Šodien gatavošanos gaidāmajai Eiropas kvalifikācijai uzsāka Latvijas basketbola izlase - ar labākajiem no spēlētājiem, kas šo vasaru gatavi veltīt valstsvienībai. Cik daudz viņu vidū šobrīd objektīvi spēcīgāko - par to domas droši vien dalās. Tāpēc SA+ jau tradicionālā versija par tieši šobrīd Latvijas labākajiem un pieprasītākajiem basketbolistiem.

Latvijas basketbolistu rangs

(2012. gada vasara)

1. Andris BIEDRIŅŠ (-)

Pat neskatoties uz arvien bēdīgāko statistiku NBA, Biedriņš ir Latvijas pieprasītākais un potenciāli - labākais spēlētājs, kam Eiropā atvērtas durvis uz klubiem, par kuriem pārējie var tikai sapņot. Lai kā kādam nepatiktu kādas izdarības, rakstura īpašības vai lejupslīde rādītājos - tā nu tas ir. Un šeit mēs salīdzinām profesionālos kalibrus, ne ko citu. Pagājusī sezona bija līdz šim bezcerīgākā Andra NBA karjerā, klubs uz to reaģēja ar konkrētām darbībām sastāvā, un pats spēlētājs jau drīzumā gatavs jurģiem. Cerams, ka tiešām tā, un cerams - uz labu.

2. Jānis BLŪMS (2.)

Savainojumu sērijas rezultātā sezona Jānim nebija tik individuāli veiksmīga, kā varēja būt, tomēr ar savu sniegumu Eirolīgas ceturtdaļfināla kluba sastāvā viņš vienalga apliecināja, ka viņa meistarība un raksturs pilnībā atbilst šim līmenim. Pēc sāpīgās šķiršanās no Bilbao ilgi bez darba Blūms nepalika un nākamgad atgriezīsies Eirolīgā - jau kā "Lietuvos rytas" spēlētājs. Lietuvas kluba novērtējums, uzaicinot latvieti atpakaļ pie sevis - tas ir vēl viens kvalitātes rādītājs. Ja viss nostāsies vecajās vietās ar veselību - nākamgad ir iespējas kļūt par vienu no Eirolīgas kluba atslēgas spēlētājiem.

3. Kristaps VALTERS (1.)

Pēc spoža sezonas sākuma tās otrajā daļā "Unicaja" piedzīvoja katastrofālu kritumu, un viens no grēkāžiem tika atrasts Valtera personā - vienubrīd treneri latvieti pat atstāja ārpus sastāva. Cik objektīvi - grūti spriest, taču lejupslīde notika, un tas nepalika nez sekām arī tajās minūtēs, ko Kristaps pavadīja laukumā. Malagā nākamsezon viņš nepaliks, taču ar sezonas pirmajā pusē demonstrēto sniegumu sava aģenta rokās ielicis spēcīgus trumpjus - tas bija visaugstākās raudzes sniegums. Arī skaitļi nemelo - ACB labākais trīspunktnieku snaiperis, Eirolīgā vidēji - 8,2 punkti + 3,1 piespēle. Pierādījis sevi citā kvalitātē.

4. Jānis STRĒLNIEKS (8.)

Lielākais kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo rangu, kura laikā vēl bija "Ventspils" spēlētājs. Sezonas gaitā pārsteidzoši strauji un pārliecinoši iekļāvās ULEB Eirokausa "Final Four" kluba sastāvā, sākotnējās 5-7 minūtes pamazām pārvēršot 22-25, kaut gan konkurence aizsarga pozīcijā Sanktpēterburgā ir ļoti sarežģīta. Kas zina, cik spoži būtu pabeidzis sezonu, ja ne pēkšņā veselības liksta pašā izšķirošo maču priekšvakarā. Tobrīd Jānis bija lieliskā formā... Lai vai kā - apliecināja, ka iepriekš saņemtie komplimenti nebija velti, un šobrīd atrodas uz ceļa, lai dažu sezonu laikā kļūtu par laba līmeņa Eirolīgas spēlētāju.

5. Kaspars KAMBALA (3.)

Atsākoties NBA sezonai, "Turk Telekom" pameta vairāki komandas līderi, kas nepatīkami atsaucās uz rezultātiem, taču deva nozīmīgāku lomu sastāvā Kambalam. Iekļūt play-off gan neizdevās, tomēr arī 9. vieta Turcijas līgā, kuras viss vadošais trijnieks spēlēja Eirolīgas sešpadsmitniekā, nav slikts rezultāts. Kambalas sniegums kļūst nestabilāks, taču labākajās spēlēs - joprojām gana iespaidīgs, lai to novērtētu, un piesaistītu interesi no labiem klubiem. Leģionāra vieta šobrīd Eiropas bagātākajā čempionātā Turcijā - tas vien kaut ko nozīmē.

6. Kristaps JANIČENOKS (5.)

Latvijas spēcīgākā kluba līderis, kura uzņēmība un individuālā meistarība svarīgajos brīžos ļāva VEF nosargāt Latvijas čempiona titulu. Jūtams, ka noturēt motivāciju vienā līmenī ir grūtības, taču acīmredzot pašreizējos apstākļos jūtas komfortabli un sportiskas ambīcijas atstāt savā biogrāfijā kādu basketbola pasaulē pamanāmāku ierakstu vairs nealkst. Tiesa, arī gribētāji gluži rindā nestāv. Taču neapšaubāmi - pieredzējis un meistarīgs basketbolists, kura devums pašmāju klubu basketbola stutēšanā ir milzīgs, un prasmes laukumā - aplausus pelnošas.

7. Dāvis BERTĀNS (6.)

Iespējams, Serbijas čempionvienības starta piecinieka spēlētājs būtu pelnījis augstāku vietu šajā rangā, taču neskriesim vilcienam pa priekšu. Jāsaprot, ka šobrīd klubi rēķinās ar Dāvi kā ar daudzsološu preci, kurā ieguldītais darbs un uzticības avanss tuvā nākotnē var atnest labas dividendes, un caur attiecīgu prizmu arī būtu jāvērtē dažādas aktivitātes. Tomēr tas nekādi nemazina Bertāna sasniegto, 19 gadu vecumā kāpelējot pa tādiem lielā basketbola stāviem, kam lielākā daļa nav pat tuvumā visas savas karjeras laikā. Nepazuda pēc pārejas no Ļubļanas uz Belgradu - arī tas liecina par labu Dāvim.

8. Dairis BERTĀNS (7.)

Dairis aizvadīja savu labāko sezonu - līdz pat aprīļa sākumam, kad tā beidzās uz operāciju galda... Žēl, jo tas ir gana nopietns šķērslis uz nākamo soli karjerā, ko VEF aizsargs noteikti būtu spēris, ja ne nelaimīgā potītes trauma. Taču - potīte dzīst, un karjera nekur nepazudīs. Pēdējo pāris sezonu laikā Dairis turpinājis progresēt, licis pieklust skeptiķiem, kas iepriekš jau norakstīja viņa izredzes kaut ko sasniegt, un šobrīd soļo sava vienaudža un drauga Jāņa Strēlnieka pēdās - jāsagaida tikai sava iespēja, un Bertāns to izmantos, nav šaubu. Turpina augt gan kā spēlētājs, gan cilvēks.

9. Kaspars BĒRZIŅŠ (-)

Atgriezies desmitniekā pirmoreiz kopš 2010. gada vasaras. Tam pamatā - labākā sezona Kaspara karjerā. Kaut gan laukumā joprojām pārāk daudz ļauj sevi vadīt emocijām, kas mazina produktivitāti laukumā, aizvadītajā sezonā bija viens no vaļiem, uz kā turējās VEF spēle. Šobrīd meistarīgākais mums pieejamais garais spēlētājs, no kā ieguvēja beidzot būs arī Latvijas izlase.

10. Rihards KUKSIKS (4.)

Debijas sezona profesionālajā basketbolā neizdevās, kā bija cerēts, un pats spēlētājs atzīst - arī paša vainas dēļ. Ar nedēļu ilgu atpūtu pagājušoruden pēc Eiropas čempionāta pietika, lai Valencijā ierastos negatavs ACB līmeņa konkurencei par vietu sastāvā. Tālākais jau bija tikai ķēdīte... Taču šī neveiksme nenozīmē, ka Kuksikam būtu jāaizmirst par augsta līmeņa basketbolu Eiropā - viņa kvalitātes, ko pēdējo divu vasaru laikā redzēja katrs, kurš sekoja Latvijas izlases spēlēm, nekur nav zudušas, tagad gūta arī pirmā vērtīgā pieredze, ieraksts CV un - tālākais jau ir tehnikas lieta. Nākamā sezona būs daudz labāka.

iekavās aiz spēlētāja - vieta iepriekšējā rangā

Tuvākā rezerve

Gatis JAHOVIČS (-)

Viena no Latvijas basketbola šobrīd stabilākajām vērtībām, bez kura VEF šosezon būtu bijis daudz grūtāk izcīnīt ko ievērības cienīgu.

Mareks JURĒVIČUS (-)

Pārliecinoša sezona Itālijā - kā komandas līderis, uzrādot stabilus rādītājus uzbrukumā, spēja ievest savu klubu play-off.

Rolands FREIMANIS (10.)

Jau otro sezonu pēc kārtas kļūdījās kluba izvēlē, taču laukumā prata apliecināt, ka jau ir pāraudzis Spānijas otrās līgas līmeni un gatavs kam nopietnākam.

Ernests KALVE (-)

Sezonas pirmajā pusē bija neapstrīdams LBL vērtīgākais spēlētājs, nopelnot likumsakarīgu paaugstinājumu uz Turcijas līgu.

Mareks MEJERIS (-)

Apstākļu sakritības rezultātā savā Spānijas otrās līgas klubā tika pie iespējas spēlēt un to izmantoja - sezonas beigās jau tika laukumā gana daudz, turklāt pielicis atlētismā.



 +11 [+] [-]

, 2012-07-02 21:05, pirms 12 gadiem
no top15 izlasē ir 7 (jeb precīzāk - nav 8). skarbi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-07-02 23:15, pirms 12 gadiem
Biedriņš ir Latvijas pieprasītākais un potenciāli - labākais spēlētājs, kam Eiropā atvērtas durvis uz klubiem, par kuriem pārējie var tikai sapņot.

1. Pieprasītākais ?! Interesanti kurš klubs gribētu auklēties ar lielu bērnu (tik nemotivētu tipu vajag vēl pameklēt) ?! Ja nu vienīgi peļņas (dzīvā prece) vai bartera nolūkā - tipa, nereālais pseidotalants...
2. Centri vienmēr ir priviliģēti, tāpēc var caur pirkstiem skatīties uz rakstura cietības pakāpi un neadekvāto uzvedību spēles laikā...
3.Frāze - potenciāli labākais ir galīgi garām, jo ...par viņa potenciālu runāt ir pārāk nenopietni...(jēdziens ''potenciāls'' labāk piestāvētu Dāvim Bertānam)
4.Un visbeidzot - AB var pirkt tikai ļoti bagāts klubs - ne tāpēc lai varētu pseidozvaigznei samaksāt, bet aplaušanās gadījumā lai nebūtu škrobe par izmesto naudu...viduvēji klubi ļoooti riskē naivi cerot, ka vaaarbūt kāaadreiz šamējais sāks spēlēt...

piedodiet....Biedriņš augstāk pat 7. vietu nevar būt nekādīgi...

  -1 [+] [-]

, 2012-07-03 09:41, pirms 12 gadiem
Katram ir savs viedoklis un savs rangs..... tādus rangus mēs katrs varam sarakstīt!

  +1 [+] [-]

, 2012-07-03 21:16, pirms 12 gadiem
Pff, nu ko var AB likt 1. vietā? Kad viņš pēdējo reizi normāli spēlēja, pirms kādiem 2 gadiem?

NBA viņš ir TIKAI tāpēc, ka bija parakstījis sev ļoti izdevīgu ilgtermiņa līgumu, kuru šobrīd nevienam pārāk negribās izpirkt, jo piķis tomēr paliels.

     [+] [-]

, 2012-07-04 00:31, pirms 12 gadiem
tapirs19 rakstīja: Biedriņš ir Latvijas pieprasītākais un potenciāli - labākais spēlētājs, kam Eiropā atvērtas durvis uz klubiem, par kuriem pārējie var tikai sapņot.

1. Pieprasītākais ?! Interesanti kurš klubs gribētu auklēties ar lielu bērnu (tik nemotivētu tipu vajag vēl pameklēt) ?! Ja nu vienīgi peļņas (dzīvā prece) vai bartera nolūkā - tipa, nereālais pseidotalants...
2. Centri vienmēr ir priviliģēti, tāpēc var caur pirkstiem skatīties uz rakstura cietības pakāpi un neadekvāto uzvedību spēles laikā...
3.Frāze - potenciāli labākais ir galīgi garām, jo ...par viņa potenciālu runāt ir pārāk nenopietni...(jēdziens ''potenciāls'' labāk piestāvētu Dāvim Bertānam)
4.Un visbeidzot - AB var pirkt tikai ļoti bagāts klubs - ne tāpēc lai varētu pseidozvaigznei samaksāt, bet aplaušanās gadījumā lai nebūtu škrobe par izmesto naudu...viduvēji klubi ļoooti riskē naivi cerot, ka vaaarbūt kāaadreiz šamējais sāks spēlēt...

piedodiet....Biedriņš augstāk pat 7. vietu nevar būt nekādīgi...
Ar kuru tieši tu punktu atspēko Jurisona sacīto, ko esi izvēlējies apstrīdēt?

     [+] [-]

, 2012-07-04 08:40, pirms 12 gadiem
deghost rakstīja: Ar kuru tieši tu punktu atspēko Jurisona sacīto, ko esi izvēlējies apstrīdēt?
jebkurš p-ts tieši vai netieši pauž to ka AB ir pārvērtēts basketbola tirgū.

Nopietns GM izvērtētu ne tikai - šinī gadījumā - AB basketbolista potenciālu, bet arī cilvēciskās rakstura īpašības - cik viņš ir motivēts, vai ir ambīcijas, kā izpaužās extrēmās situācijās uz laukuma, vai viņš ir spējīgs vienatnē izšķirt spēli, kā sastāv ar pašatdevi, ar koncentrāciju, vai ir gatavs riskēt un uzņemties iniciatīvu grūtos brīžos utt. ...šīs visas lietas ir ļoooti svarīgas un tas ka AB spēlē NBA mani nemaz neaizkustina...

...kā pretstatu varu minēt Jāni Blūmu un Dairi Bertānu - tie ir nopietni veči kuri nepievils...

     [+] [-]

, 2012-07-04 12:28, pirms 12 gadiem
tapirs19 rakstīja: jebkurš p-ts tieši vai netieši pauž to ka AB ir pārvērtēts basketbola tirgū.

Nopietns GM izvērtētu ne tikai - šinī gadījumā - AB basketbolista potenciālu, bet arī cilvēciskās rakstura īpašības - cik viņš ir motivēts, vai ir ambīcijas, kā izpaužās extrēmās situācijās uz laukuma, vai viņš ir spējīgs vienatnē izšķirt spēli, kā sastāv ar pašatdevi, ar koncentrāciju, vai ir gatavs riskēt un uzņemties iniciatīvu grūtos brīžos utt. ...šīs visas lietas ir ļoooti svarīgas un tas ka AB spēlē NBA mani nemaz neaizkustina...

...kā pretstatu varu minēt Jāni Blūmu un Dairi Bertānu - tie ir nopietni veči kuri nepievils...
Nu bet AB tak ir LV labākais basketbolists kuram potenciāli eiropas tirgū būtu plašākais piedāvājumu klāsts, nu nebūtu tak jāiet uz Rytas lai tikai uzspēlētu eirolīgā, kā tas ir reāli otrajam numuram listē.
Un runājot par AB rakstura īpašībām un īpatnībām, vienīgais ko var minēt lkā negatīvu ir psiholoģiskā noturība. nav nekāda pamata nolikt Andra motivāciju, ambīcijas, pašatdevi utt

  -1 [+] [-]

, 2012-07-04 12:36, pirms 12 gadiem
deghost rakstīja: Nu bet AB tak ir LV labākais basketbolists kuram potenciāli eiropas tirgū būtu plašākais piedāvājumu klāsts, nu nebūtu tak jāiet uz Rytas lai tikai uzspēlētu eirolīgā, kā tas ir reāli otrajam numuram listē.
Un runājot par AB rakstura īpašībām un īpatnībām, vienīgais ko var minēt lkā negatīvu ir psiholoģiskā noturība. nav nekāda pamata nolikt Andra motivāciju, ambīcijas, pašatdevi utt
motivācija, ambīcijas, pašatdeve arī ietilpst jēdzienā psiholoģija...

kas attiecās uz viņa potenciālu Eiropas tirgū - viņa augstais statuss ir tikai teorētisks ....reāli no viņa ir labuma maz ...

...ja godīgi - ja es būtu VEFa GM, tad es viņu neņemtu, jo viņa kaprīzes un neadekvātā uzvedība var būt neprognozējama....es ņemtu tādus cilvēkus, kuri grib spēlēt

  +1 [+] [-]

, 2012-07-04 17:46, pirms 12 gadiem
tapirs19 rakstīja: motivācija, ambīcijas, pašatdeve arī ietilpst jēdzienā psiholoģija...

kas attiecās uz viņa potenciālu Eiropas tirgū - viņa augstais statuss ir tikai teorētisks ....reāli no viņa ir labuma maz ...

...ja godīgi - ja es būtu VEFa GM, tad es viņu neņemtu, jo viņa kaprīzes un neadekvātā uzvedība var būt neprognozējama....es ņemtu tādus cilvēkus, kuri grib spēlēt
Tieši tāpēc Tu neesi VEF GM