Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vasara beigusies. Basketbolistu rangs

Vasara beigusies. Basketbolistu rangs
Vasarā ievērtēja no malas, bet tagad gan - visi vienā maisā...Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Vasaras gaitā SA+ pieķērās gana sarežģītam izaicinājumam - savirknēt labākos Latvijas spēlētājus, izveidojot savu - subjektīvu vai objektīvu - rangu katrā no vadošajām sporta spēlēm. Hokejā un futbolā kolēģi jau pacentušies, kārta arī basketbolam - pēc sarežģītas vasaras izlasē un pirms intriģējoša rudens klubos.

Latvijas basketbolistu rangs

(2010. gada rudens)

1. Andris BIEDRIŅŠ

Šķiet, gari komentāri nav nepieciešami - NBA ir NBA. Gandrīz 20 gadu laikā šajā līmenī no Latvijas spēlējuši tikai divi, un tikai vienam izdevies nopelnīt arī savu otro līgumu - uz sešiem gadiem un par tik daudz miljoniem, kādus tāpat vien bez droša pamata nemaksā pat finanšu lietās mēru zaudējošie amerikāņi. Šobrīd spēlētājam ir sarežģīts posms - neveiksmīga sezona, savainojums, neziņa par pārmaiņām klubā -, taču nav nekāda pamata domāt, ka kaut kas būtu nokavēts vai beidzies. Ne jau 24 gadu vecumā.

2. Kaspars KAMBALA

Joprojām Latvijas basketbola skanīgākais brends Eiropā - spēlētājs, kuru atceras, zina un ievēro, kad viņš ir (un arī nav) laukumā. Šķiet, vienīgais no latviešiem, ap kuru treneri arī Eiropas klubos ir (būtu) gatavi veidot komandu - ja vien spētu dabūt. Proti, vienoties par finansēm. Kaut gan tam ir tendence neiet kopā ar komandas panākumiem, Kambala spēj piedāvāt pietiekami iespaidīgu "individuālo paketi", un tam joprojām ir pieprasījums - par spīti karjeras pārtraukumam. Iespējams, vienīgais spēlētājs, "uz kuru ietu" arī Latvijā.

3. Jānis BLŪMS

Gatavojas savai trešajai sezonai Spānijas ACB līgas klubā. Kas būtiski, vienā un tajā pašā klubā (spēja pārliecināt darba devēju par savām prasmēm, saņemot līguma pagarinājumu, nav latviešu spēlētājiem raksturīga iezīme), turklāt - pietiekami spēcīgā (play-off robeža Spānijā, divi ULEB kausa pusfināli), jau pie trim dažādiem treneriem. Šogad Jānis upurēja izlases intereses, lai labāk sagatavotos sezonai klubā - pēc tās tad arī secināsim, vai trešā vieta rangā nav avanss. Sagaidām vietu pamatsastāvā un stabilu spēli.

4. Kristaps VALTERS

Tas pats kvalitātes standarts, kas Blūmam - jau trešo gadu pēc kārtas atrod darbu Eiropas spēcīgākajā līgā Spānijā. Atgriešanos "Fuenlabrada" rindās var traktēt dažādi. Vieni saka - salīdzinājumā ar pagājušās vasaras pāreju uz titulēto "Joventut", solis atpakaļ - līkne uz leju. Citi iebildīs - varēja palikt Barselonā, sēdēt uz beņķa un saņemt piķi, tomēr izvēlējās spēlēt... Lai vai kā, dažādu iemeslu dēļ iepriekšējā sezona neizdevās, un šogad jāpierāda, ka šajā līmenī var ne tikai uzspēlēt, bet arī izcelties. Arī viens no tiem, kam būs jānosargā sava vieta šajā rangā.

5. Rihards KUKSIKS

Svaigas vēsmas. Pirms gada šajā desmitniekā droši vien nebūtu, taču veiksmīga sezona aiz okeāna sakrita ar būtiskām pārmaiņām valstsvienības saimniecībā, un te nu Rihards ir - vienlaikus Latvijas izlases debitants un līderis. Svarīgos brīžos vilka izlasi uzbrukumā - pats radīja situācijas un pats tās realizēja, un parādīja, ka prot spēlēt aizsardzībā, par ko savulaik kritizēts (tā, ka iepriekš paustās antipātijas aizmirsās pat Valdim, kurš Kuksiku nu svinīgi pievienojis "saviem audzēkņiem"...). Cerams, pratīs pieņemt pareizos lēmumus par karjeru, kas ar laiku var izvērsties spoža.

6. Kristaps JANIČENOKS

Varbūt pienāktos vieta augstāk - strīdīgs jautājums. Spēles un, acīmredzot, arī tirgus pieprasījuma ziņā Kuksiks šajā pozīcijā šobrīd ir priekšā, ilgtermiņa griezumā - Kristaps jau apliecinājis savu klasi, būdams starp izlases līderiem (bet ne "tusētājiem") arī vasarās, kad tajās spēlēja arī Biedriņš un Kambala. Šoreiz tomēr - 6. vietā. Savu lomu nospēlēja izlases konteksts, savu - neveiksmīgā sezona Itālijā. Tagad aizsargs atgriezies Latvijā, pievienojoties klubam ar milzīgām ambīcijām - VEF. Pēc teorijas, pareiza recepte - kur gan vēl labāk pārstartēt karjeru, ja ne mājās. Ir ko pierādīt.

7. Jānis STRĒLNIEKS

Spēlētājs, kura karjera līdz šim veidojusies pakāpeniski un mērķtiecīgi augšup. Soli pa solim, un šovasar talsinieks jau bija, iespējams, svarīgākā sastāvdaļa izlases mehānismā - tādā pozīcijā kā saspēles vadītājs neizskatījās pēc debitanta. Interese no Eirolīgas kluba (Ļubļanas "Union Olimpija") apliecina, ka Strēlnieks jau ir pamanīts arī līmenī, ko viņam gribējās paredzēt pēc gadiem 2-3. Jautājums, ko par to teiks "Ventspils" klubs, kam ar Jāni ir vēl divu gadu līgums. Lai arī kur spēlētu - ar potenciālu uzlabot savu pozīciju šajā rangā.

8. Sandis VALTERS

Pagājušās sezonas labākais spēlētājs LBL līmenī - te joprojām nebija neviena, kas viņu spētu stabili neitralizēt. Ievilka VEF finālā un tur nospēlēja pārliecinoši, taču komandas interesēs. Nav pārliecības, ka kaut kur Eiropā būtu nopietna interese par Sandi Valteru kā leģionāru, taču Latvijas klubos jūtas labi un spēj izskatīties pārliecinošāk par dažu labu, kas šobrīd kotējas augstāk. Ņemot vērā kluba ambīcijas, šogad būs iespēja parādīt, vai pēc veselības savešanas kārtībā joprojām spējīgs pašļakstīties arī plašākos ūdeņos - ULEB un VTB.

9. Kaspars BĒRZIŅŠ

Riskējot izklausīties banāli, taču - spēlētājs ar dabas dotībām, kas ļautu atrasties šī ranga pirmajā pozīcijā, tomēr... Bet arī šī vasara bija plats solis uz priekšu! Statuss varbūt ļautu pasprēgāt un pavilkt deķi uz savu pusi, taču nē - bija savācies, nokoncentrējies un spēlēja komandas interesēs. Cīnījās pie abiem groziem un pārdzīvoja par komandu, nevis savām veiksmēm vai neveiksmēm. Pagājušās vasaras ekskursija gar NBA skatlogiem cerīgāko efektu nedeva, tagad jāpaļaujas uz Kurtinaiša metodēm. Jo spēlētājs vajadzīgs - jebkāda izskata Latvijas izlasē.

10. Gatis JAHOVIČS

Vesels Jahovičs ir viens no vērtīgākajiem spēlētājiem, lai arī kāda būtu kluba vai Latvijas izlases sastāva komplektācija. Vienīgā bēda - daudz vesela Jahoviča neesam redzējuši jau ļoti ilgi... Dažādas veselības likstas burtiski vajājušas šo uzbrucēju, kuru līdzjutēji pazīst kā inteliģentu un disciplinētu komandas melnā darba darītāju, kas vienlaikus spēj paņemt spēli savās rokās tās izšķirošajos brīžos - izcīnīt, iemest, nosegt.. 26 gadi basketbolistam ir īstais brieduma laiks, un nojauta saka, ka aplausus vēl varam pietaupīt arī Gatim. Jānovēl... veselība.

Pretendenti (ārpus kārtas)

Dāvis BERTĀNS

Cik daudz Latvijā ir spēlētāju, par kuriem interesējas Barselona, kuriem gatavus līgumus uz galda liek "Žalgiris" un "Lietuvos rytas", bet cits Eirolīgas klubs ("Olimpija") jau pēc četriem treniņiem sola vietu lielajā komandā? Pareizi... Tirgus intereses ziņā - Latvijas prece Nr.1. Tajā pašā laikā - tas ir potenciāla, nevis meistarības novērtējums. Pagaidām Bertāns pieaugušo basketbolā vēl nav aizvadījis nevienu maču. Kaut vai pussezona tajā līmenī, ko Dāvim paredz, un viņš būs ne tikai reitingā, bet uzreiz tā augšgalā.

Armands ŠĶĒLE

Pagājušās sezonas beigas, kas pagāja nopietnu veselības problēmu zīmē, neļāva saprast, vai mums ierastais Šķēle vēl ir nākotne, vai jau pagātne. Arī vasara pagāja pilnīgā klusumā - bez izlases, bet informācijas par iespējamajiem tālākajiem karjeras ceļiem. Vispirms jāsagaida, kur Armands spēlēs, tad vismaz pāris mēnešus jādod, lai novērtētu - kā spēlēs, un tad, iespējams, varēs runāt par šī spēlētāja vietu šādā rangā. Pagaidām tāpat kā Bertāns jaunākais - ārpus vērtējuma.

Tuvākā rezerve:

Raitis GRAFS

Dairis BERTĀNS

Rolands FREIMANIS

Slēpts komentārs: Calvin

  +1 [+] [-]

, 2010-08-31 16:12, pirms 14 gadiem
Ļoti interesanti bija lasīt,paldies par rakstu
Es dotu dalītu pirmo vietu Kambalam ar Biedriņu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Imigrants

  -2 [+] [-]

, 2010-08-31 16:22, pirms 14 gadiem
Vispār jau daudz maz objektīvs tops...
Kaut kā emocionāli vismaz es vairs nepieskaitu K.Valteru pie Latvijas spēlētājiem, ņemot vērā viņā izdarības izlases sakarā un atteikšanos jebkad turpmāk pārstāvēt valstvienību. Līdzīgi, kā, ja būtu nomainījis pilsonību.

  -3 [+] [-]

, 2010-08-31 16:50, pirms 14 gadiem
Helmanim ar bija jabīt. Basketu neskatos, bet viņš no Talsiem.

  +4 [+] [-]

, 2010-08-31 16:54, pirms 14 gadiem
Kur tad Timermanis?

     [+] [-]

, 2010-08-31 17:09, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Vispār jau daudz maz objektīvs tops...
Kaut kā emocionāli vismaz es vairs nepieskaitu K.Valteru pie Latvijas spēlētājiem, ņemot vērā viņā izdarības izlases sakarā un atteikšanos jebkad turpmāk pārstāvēt valstvienību. Līdzīgi, kā, ja būtu nomainījis pilsonību.
Pilnīgi piekrītu! Tad jau Ostleru te arī vajadzēja likt.

  -1 [+] [-]

, 2010-08-31 17:19, pirms 14 gadiem
KristsT rakstīja: Vispār jau daudz maz objektīvs tops...
Kaut kā emocionāli vismaz es vairs nepieskaitu K.Valteru pie Latvijas spēlētājiem, ņemot vērā viņā izdarības izlases sakarā un atteikšanos jebkad turpmāk pārstāvēt valstvienību. Līdzīgi, kā, ja būtu nomainījis pilsonību.
Viņš nav atteicies uz visiem laikiem

  +2 [+] [-]

, 2010-08-31 17:32, pirms 14 gadiem
Bruno Pētersons ir perspektīvs,trenerim vajadzētu atcerēties šo spēlētāju!

     [+] [-]

, 2010-08-31 18:32, pirms 14 gadiem
Desmitajā vietā būtu gan jāliek kāds cits spēlētājs.

     [+] [-]

, 2010-08-31 21:32, pirms 14 gadiem
jureks rakstīja: Viņš nav atteicies uz visiem laikiem
Nu, no līdzšinējiem izteikumiem var saprast, ka ir gan.
Tiesa neesmu noklausījies pēdējo interviju, bet šaubos vai tur ir minēts kas cits, tad noteikti būtu kāda rakstveida atsauce e-sportā.

  -1 [+] [-]

, 2010-08-31 22:15, pirms 14 gadiem
Timermanim jābūt Jahoviča vietā

  +1 [+] [-]

, 2010-08-31 23:58, pirms 14 gadiem
Jā, nedaudz izbrīna Jahoviča augstā vieta, citādi piekrītu Jurisonam.

  +1 [+] [-]

, 2010-09-01 02:03, pirms 14 gadiem
Nedaudz pa tēmu. Autors raksta: "Šķiet gari komentāri nav nepieciešami - NBA ir NBA."

Šīs ir pēdējā laika žurnālistikas pērles - uzvara ir uzvara, futbolā 3 punkti ir 3 punkti, sods ir sods Atceros, ka 12.klasē viena meitene rakstīja, kāpēc mūsu klase ir labākā: TĀPĒC, KA MANA KLASE IR MANA KLASE.

Mīļie žurnālisti! Neesiet klišejiski, bet, lūdzu, nedaudz interesantāki!

  +1 [+] [-]

, 2010-09-01 02:11, pirms 14 gadiem
p.s. Bet tā jau raksts foršs, mani tā klišeja no sākuma saniknoja un izbesīja lasīt tālāk. Paldies!

     [+] [-]

, 2010-09-01 02:14, pirms 14 gadiem
Jahovicu pirmaja 30niekaa neredzu !!!!!!!

     [+] [-]

, 2010-09-01 10:40, pirms 14 gadiem
par bertānu junioru interesants secinājums: pēc pusgada būs 1.vietā?
Lai kā sekoju līdz Biedriņam un vēlu viņam sekmes, šogad viņš neko nav parādījis, tāpēc ar lielu nulli panākumu ailītē es viņu liktu tikai rezervistos. Lai sasparojas.
Arī Strēlnieks būtu jābīda augstāk, bet laikam ir bažas, ka nepārstreso...