Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

"Uzvara tika nozagta" jeb boksa pasaules reakcija par Krievijas zeltu

Rolands Eliņš

"Uzvara tika nozagta" jeb boksa pasaules reakcija par Krievijas zeltu
Vasilijs Levits ar iegūto sudraba medaļu
Foto: TASS/Scanpix

Olimpiskajā boksa turnīrā skandalozu slavu ieguvis Jevgeņija Tiščenko un Vasilija Levita mačs par zelta medaļu, kurā tiesneši piešķīra uzvaru krievam Tiščenko, radot sašutumu vilni ne tikai kazaha Levita atbalstītājos, bet arī neitrālajos boksa lietpratējos, kuri uzskatīja, ka Levits savu pārākumu pierādījis visai skaidri.

„Bokseri pavada četrus gadus, gatavojoties olimpiskajām sacensībām, un tikai tāpēc, lai tiktu apzagti pēc deviņu minūšu cīņas? Esmu Rio olimpiādē redzējis jau vairāk nekā 20 kļūdainus lēmumus,” sacīja Šeins Makgvigans, boksa treneris, kurš strādā ar tādiem bokseriem kā Deivids Hejs, Džordžs Grovss un Karls Framptons. Makgvigans savu sašutumu izrādīja arī par Tiščenko un Levita cīņu, kurā par acīmredzamu tika uzskatīts Levita pārspēks, taču tiesneši uzvaru pēc punktiem piešķīra Tiščenko.

„Man nebija nekādu šaubu par uzvarētāju,” savu viedokli pauda B.Dž. Floress, WBC pirmā smagā svara čempiona jostas pretendents, kurš oktobrī cīnīsies pret Toniju Beljū. „Levits šajā finālā uzvarēja visus trīs raundus. Nav iespējams atzīt Tisčenko par divu raundu uzvarētāju. Vienkārši nav iespējams.” Jāatgādina, ka uz piesaukto WBC čempionu jostu obligātais pretendents ir latvietis Mairis Briedis, taču Beljū sākotnēji izvēlējies aizvadīt cīņu ar Floresu. Taču par Levitam piešķirto zaudējumu viedokli pauduši arī citi profesionālā boksa pārstāvji.

„Viens no sliktākajiem tiesnešu lēmumiem, kādu vien esmu redzējis,” norādījis Kals Jafajs, vēl nepārspēts trešā visvieglākā svara kategorijas pārstāvis. „Nesaprotams lēmums. Kazahu bokserim tika nozagts zelts,” izteicies britu bokseris Toms Ferels. „Pilnīgs apkaunojums,” paziņoja Gerijs Lokets, bijušais bokseris un šobrīd treneris. „Nekad neko tādu līdz šim nebiju redzējis. Es pat nepazīstu to kazahu puisi, bet esmu dusmīgs par viņam nodarīto. Viņam šobrīd būtu jājūtas patiešām sagrautam.”

Sociālajā tīklā „Twitter” savu neapmierinātību pauda vēl vairāki boksa lietpratēji. Plaši cienītais ESPN boksa apskatnieks Dens Rafaels norādīja, ka kopumā tiesāšana Rio boksa turnīrā bijusi apmierinoša, taču Tiščeko un Levita cīņā gluži pretēji – ļoti slikta. Savukārt ASV boksa turnīru organizētājs Lū Dibella apvainoja AIBA (Starptautiskā amatieru boksa federācija) cīņu sarunāšana un mafijas stila izmantošanā. AIBA prezidents Čiņkjo Vu savukārt aicināja cienīt tiesnešu lēmumu: „Apsveicu Krieviju ar zeltu. Tiesnešu darbu var vērtēt dažādi, taču viņi savu verdiktu ir snieguši, un tas ir jāciena.”

Tiščenko pats pauda nožēlu par piedzīvoto izsvilpšanu, jo ne jau viņš bija mača tiesnesis: „Ja ar Vasiliju izdarījās netaisnīgi, tad man žēl. Pats atrados ringā un nevaru novērtēt ne savas, ne pretinieka darbības. Bet ja reiz tiesneši pieņēma lēmumu par labu man, tad kaut kāds iemesls jau viņiem bija. Pats pēc mača es biju gatavs abiem iznākumiem.” Arī Levits aicināja nevainot Tiščenko, lai gan atzina, ka pēc cīņas uzskatījis savas uzvaras iespējas par ļoti labām.

Krievijas boksa izlases treneris Aleksandrs Ļebzjaks arī pauda neapmierinātību ar sava audzēkņa izsvilpšanu un uzskatīja, ka pirmie divi raundi tikuši uzvarēti pamatoti, līdz ar to arī zelta medaļa piešķirta pamatoti. Tiesa, Ļebzjaks uzslavēja Levita sportisko garu, kad kazahu sportists ar žestu lūdza līdzjutējus pārtraukt Tiščenko izsvilpšanu.

Krievijas portāla „Sovsport.ru” apskatnieks Dmitrijs Ponomarenko arī uzsvēra, ka izsvilpt Tiščenko bijis galīgi nevietā, turklāt arī apšaubīja, ka Levits bija tik neapšaubāmi pelnījis uzvaru: „Pirmajā acu uzmetienā jā, Levita uzbrukumi izskatījās dominējoši. Taču boksā ir daudz mazākas detaļas, un atkārtojumos var labi redzēt, ka tikai retais Levita sitiens patiešām sasniedza savu mērķi. Manuprāt, godīgs rezultāts būtu bijis neizšķirts, taču tāds nu ir bokss – šeit neizšķirtu nav.” Jāpiemin, ka Krievijā gan pilnīga vienprātība par savējā uzvaru nevalda – „Sovsport.ru” lasītāju aptaujā, vai Tiščenko izsvilpšana bijusi pamatota, 43% atbilžu norāda, ka šajā cīņā Tiščenko patiešām zaudējis.

Interesantā veidā viedokli tikmēr nolēmis paust britu totalizators „Paddy Power”, kas arī Levita zaudējumu nodēvēja par zelta medaļas nozagšanu un savās likmēs viņu uzskatīs par uzvarētāju. Proti, tie, kas veica likmi uz Levita uzvaru, saņems savu laimestu.

Izmantotie resursi:
Shane McGuigan and BJ Flores among those to...
Евгений Тищенко: Печально, что меня освистали -...
Глава AIBA: Решение судей по финальному бою...
https://twitter.com/paddypower/stat...

 +14 [+] [-]

, 2016-08-16 18:22, pirms 8 gadiem
Nu bija Kazahs pārāks visos raundos..
Krievi kā vienmēr ja nevar uzvarēt tad vainu jānopērk uzvara,vai jālieto dopings

 +15 [+] [-]

, 2016-08-16 18:23, pirms 8 gadiem
Un , protams, ka krievi saka, ka pamatota uzvara... Kāds pārsteigums...

  +1 [+] [-]

, 2016-08-16 18:27, pirms 8 gadiem
zaxx rakstīja: Nu bija Kazahs pārāks visos raundos..
Krievi kā vienmēr ja nevar uzvarēt tad vainu jānopērk uzvara,vai jālieto dopings
skatījies spēli, ne?

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 18:37, pirms 8 gadiem
bļāviens-nu rakstīja: skatījies spēli, ne?
Skatījos pirmajā viņam piešķīra uzvaru,bet tur bija līdzīgāk
Bet abos nākamajos kur viņš dominēja,uzvaru nez kāpēc piešķīra Krievam

     [+] [-]

, 2016-08-16 19:02, pirms 8 gadiem
starp citu paddypower kaadu laicinu atpakal saka darboties ari prieksh LV klientiem un tur ir labs totalizatora free betu bonuss + poker . uz priekshu noobi!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Januks

 +16 [+] [-]

, 2016-08-16 19:53, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: Piekrītu tiesnešu lēmumam, šajā cīņā uzvarēja krievs. Interesanti vai šo cīņu skatījās kāds no "gudrajiem ekspertiem"? Jā Levits visu cīņu bija aktīvāks un redzamāks ringā, bet krievs bija precīzāks un tehniskāks. Levits veica daudz sitienu, bet 70% no sitieniem īpaši mērķi nesasniedza, kā tikai sitieni pa pretinieka cimdiem.Toties krievs izdarīja uz pusi mazāk sitienus un iespējams ne tik bīstamus kā pretinieks, bet sitieni bija precīzi. Ieteiktu visiem gudrajiem noskatīties vēlreiz cīņu visā pilnībā un apskatīties katru sitienu. Tikko speciāli arī tā izdarīju. Levits pēc punktiem zaudēja tīri. Neko darīt tāds ir sports, it īpaši bokss.
Bet par to ka trešā raundā vidusdaļā krievs mazliet aizpeldēja un bija uz nokdauna līnijas, jo izlaida divus precīzus sitienus un tiesnesis mazliet palīdzēja krievam, jo saskatīja nelielu asinojošu brūci, līdz ar ko nācās apturēt cīņu un tādā ziņā krievs atguvās. Kas zin kā būtu bijis ja nebūtu šāds starpgadījums.
Protams, žēl Levita, puisis boksēja labi, bet šoreiz pietrūka meistarības un precizitātes.
Iznāk, ka tie speciālisti, kuri uzskata, ka kazahs bija pelnījis uzvaru, neko nesaprot, un viņiem uzmanīgāk jānoskatās cīņa. Kā teiktu Znaroks - šitā pateikt!
Slēpts komentārs: Januks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2016-08-16 20:36, pirms 8 gadiem
Nikns Jenots rakstīja: krievs bija precīzāks un tehniski meistarīgāks.

Kas var būt jautrāks par krievu trolli, kurš centīgi raksta latviski
Kriev, nepazemo sevi
Jā un skaisti kazahs nozilināja krievu lempi
Slēpts komentārs: Hose Girtinho

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 20:43, pirms 8 gadiem
Telefons rakstīja:
Kas var būt jautrāks par krievu trolli, kurš centīgi raksta latviski
Kriev, nepazemo sevi
Jā un skaisti kazahs nozilināja krievu lempi
uzliec trollim ignore, jo man labs trollis ir tas pats kas beigts trollis

  +4 [+] [-]

, 2016-08-16 20:56, pirms 8 gadiem
Arī lietuvieti E.Stanioni tīri notiesāja, azeram uzvaru iedeva. Šie jau pirms Londonas 10 000 000 boksa federācijai ieskaitīja. Riebīgi. Tā vēl Tokijā boksu izņems no Olimpiādes programmas.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-16 21:05, pirms 8 gadiem
balts rakstīja: Arī lietuvieti E.Stanioni tīri notiesāja, azeram uzvaru iedeva. Šie jau pirms Londonas 10 000 000 boksa federācijai ieskaitīja. Riebīgi. Tā vēl Tokijā boksu izņems no Olimpiādes programmas.
Sen bija laiks ,atceros kā krievu dauzīja amerikānis 1988 gada OS spēlēs ,bet uzvaru iedeva krievam,visa publika svilpa ,bet mafijas tiesnešiem pie kājas.

  +8 [+] [-]

, 2016-08-16 21:14, pirms 8 gadiem
Šādā izpildījumā boksa olimpiskajam turnīram nav nekāda jēga un viņu droši no programmas var ņemt laukā.

  +4 [+] [-]

, 2016-08-16 21:16, pirms 8 gadiem
Telefons rakstīja:
Kas var būt jautrāks par krievu trolli, kurš centīgi raksta latviski
Kriev, nepazemo sevi
Jā un skaisti kazahs nozilināja krievu lempi
Lai tak ņemas.
Ja nebūtu tādu kā jenots, mums viņš būtu jāizdomā.
Tagad viss kārtībā, latviešu jaunieši kas nesaprot krievu valodu, izlasa rašas fana murgus un viņiem viss skaidrs.

  +3 [+] [-]

, 2016-08-16 21:31, pirms 8 gadiem
Papildlaiks līdz nokautam.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 21:37, pirms 8 gadiem
Vasilijs Levits neizskatās pēc Kazaha!

  +1 [+] [-]

, 2016-08-16 22:18, pirms 8 gadiem
Mīļās tēvzemes sportistus apmelo.... Vnk viņi kameras leņķus sagrozija tā kad izskatās kad MŪSU sportistu sit, toties īstenībā sita viņš....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 22:33, pirms 8 gadiem
oxa rakstīja: Vasilijs Levits neizskatās pēc Kazaha!
žīds. 100%

     [+] [-]

, 2016-08-16 22:38, pirms 8 gadiem
Cerams viena lielvalsts varēs paceltu galvu referēt par Gigantisku uzvaru medaļu kopvērtējumā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 23:06, pirms 8 gadiem
Teemu Saxon rakstīja: kreivžīds turklāt .. tam vienalga, zem kāda karoga
Te gan domas mēdz dalīties. Pēc pieredzes saku, ka ir Krievijas/krievu izcelsmes žīdi un ir krievžīdi. Atšķirību var uzskatāmi redzēt arī Latvijā. Krievžīdi šajā gadījumā ir, piemēram, Pliners un Ždanoka.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 23:31, pirms 8 gadiem
Agris 77 rakstīja: Lai tak ņemas.
Ja nebūtu tādu kā jenots, mums viņš būtu jāizdomā.
Tagad viss kārtībā, latviešu jaunieši kas nesaprot krievu valodu, izlasa rašas fana murgus un viņiem viss skaidrs.
hehe, nedēļas koments

  +2 [+] [-]

, 2016-08-17 01:28, pirms 8 gadiem
Būtu krievs nokautots, tāpat uzvaru iedotu krievam.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-17 03:10, pirms 8 gadiem
Beidzot tas ir noticis!
Сборную России лишили золота Пекина-2008 за допинг в эстафете.
МОК перепроверил допинг-пробы российских легкоатлеток, выступавших в эстафете 4 х 100 метров и обнаружил запрещенные вещества в анализе Юлии Чермошанской – стенозолол и дегидрохлормети лтестостерон (туринабол).
Сборную России лишили золота Пекина-2008 за...

     [+] [-]

, 2016-08-17 11:01, pirms 8 gadiem
Iespējams es vienīgais tāds nezinātājs, bet kāpēc Briedis necīnījās Rio? Vai viņš plāno cīnīties Tokijā??!

  +2 [+] [-]

, 2016-08-17 11:14, pirms 8 gadiem
Briedim, jua viņš gribēja, būtu iespēja cīnīties olimpiādē, jo pirmo reizi boksā profesionāļi varēja cīnīties. Laikam tas nebija viņa plānos, primārais viņam karjera profesionālā ringā.
Mans subjektīvais vērtējums gan, ka olimpiskā medaļa ir vērtīgāka nekā kāds tituls no neskaitāmām profesionālām versijām. Būtu viena versija kā kādreiz , tad citādi. Līdz ar pārmērīgo komercializāciju sports arvien vairāk aiziet neceļos.

     [+] [-]

, 2016-08-17 15:33, pirms 8 gadiem
Vēl viens sviests! Anglis dauza kazahu, Tv studijā ar saka, ka uz vieniem vartiem anglis ir uzvarējis, bet talāk tiek kazahs...Kas par sviestu? FIB darbs, kamēr kadu no federācijas vadības neiesēdinās, tikmēr krāpsies. JĀŅEM BOKSS ĀRĀ NO OS !!!!!!!!!!!!!