Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvijas regbisti sāks otro Eirokausu sezonu

Juris Miņins
Juris Miņins

Latvijas regbisti sāks otro Eirokausu sezonu
Jurijs Baranovs (ar bumbu)
Foto: rrpl.ru

Šovakar ar Eiropas Izaicinājuma kausa maču starp Parīzes "Stade Francais" un Lesteras "Tigers" vienībām tiks dots starts ne tikai Eiropas Izaicinājuma kausam, bet arī visa Eirokausu sezona. Tajā jau otro reizi piedalīsies arī Latvijas labākie regbisti Uldis Saulīte un Jurijs Baranovs.

Regbija Eirokausu struktūra ir ļoti līdzīga futbolā ierastajai, proti, ir divu līmeņu turnīri – Eiropas Čempionu kauss un Eiropas Izaicinājuma kauss. Prestižākajā turnīrā, Čempionu kausā, piedalās tikai labākās Eiropas vadošo regbija čempionātu, Anglijas Premjerlīgas, Top 14, Pro12, komandas, bet Izaicinājuma kausā pie pārējām šo valstu komandām (Eirokausos piedalās visas Anglijas, Francijas un Pro12 čempionātu komandas) pievienojās vēl divas kvalifikācijas spēļu veiksminieces – Krievijas Premjerlīgas čempioni Krasnojarskas "Enisey-STM", kuru arī pārstāv Latvijas regbisti, kā arī Rumānijas komanda Timišioaras "Saracens", kas ir spēcīgākā savas valsts komanda.

Ko mēs varam sagaidīt no Krasnojarskas komandas? Pirms pagājušās Eiropas iekarošanas tūres valdīja uzskats, ko arī uzsvēra komandas vadība, ka Krievijas komandai jācenšas saglabāt "savu seju" un nekrist kaunā, t.i., nepiedzīvot sešas sagrāves. Vēlme bija visnotaļ loģiska, jo tādā līmenī Krievijas komandas nebija spēlējušas. Kas no tā visa sanāca? Lai arī, protams, neiztika arī bez lieliem zaudējumiem, divos mačos, ko Krasnojarskas komanda aizvadīja nosacīti savās mājās (Krievijas teritorijā, Sočos), viņi pārspēja gan Premjerlīgas komandu Ņūkāslas "Falcons", gan Brives vienību no Francijas spēcīgākā regbija čempionāta. Tas viņiem gan neko dižu turnīra tabulā nedeva, jo "Enisey-STM" palika pēdējā pozīcijā grupā (tiesa, starp 4. vietu ieguvējiem viņi bija labākie), taču tika parādīts, ka šī Eiropas tūre nebija avantūra un šajā virzienā ir jāturpina strādāt.

Šo Eirokausu tūri Krasnojarskas komanda sāks ar divējādām sajūtām. Protams, viņiem, atšķirībā no iepriekšējā gada, ir izdevies triumfēt Krievijas Premjerlīgā, kas ir papildus stimuls, taču, no otras puses, viņiem nav ļauts spēlēt savās mājās, t.i., Krasnojarskā. Pēc iepriekšējās sezonas aukstuma šoka ar ko saskārās Īrijas komanda no Konahtas (maču aizvadīja pie -20 grādiem), šādus eksperimentus Krasnojarskas vienībai vairs neļaus veikt. Turklāt, kā uzsver turnīra rīkotāji, pie vainas ir arī lielā laika starpība ar Rietumeiropu.

Kas stāsies pretim "Enisey-STM" komandai šajā sezonā? Pēc būtības grupa ir ļoti līdzīga tai, kas bja pirms gada. Pirmkārt, viņiem būs jāspēlē ar jau zināmo Brivi, bet divas pārējās komandas būs Anglijas čempionāta pārstāve Vusteras "Warriors" un Pro12 komanda Ņūportas Gventas "Dragons". Interesanti, ka savos čempionātos abas šīs komandas cīnās pa tabulas lejasgalu.

Vai tas nozīmē, ka Krasnojarskas regbistiem priekšā būs vieglas spēles? Noteikti nē! Ir jāsaprot, ka līmeņu atšķirība starp Krievijas čempionātu un Eiropas vadošo valstu čempionātiem, salīdzinot Krievijas spēcīgākās un Eiropas līgu vājākās komandas, ir, lai arī ne kritiska, taču ievērojama un, lai cerētu uz veiksmīgu iznākumu Krievijas regbija pārstāvjiem katrā mačā būs jārāda savs labākais sniegums.

Tieši tāpēc ir jācer, ka arī Latvijas regbistiem, Krasnojarskas vienības kapteinim Jurijam Baranovam un Uldim Saulītem, kurš, ar savu smago darbu un neatlaidību, ir kļuvis par teju vai "Enisey-STM" simbolu, izdosies sevi parādīt no labākās puses, tiekot pie jauniem panākumiem.

Ja mēs pievēršamies Izaicinājuma kausam kopumā, tad, protams, jāsaka, ka, balstoties uz nacionālajos čempionātos rādīto sniegumu, par galvenajiem favorītiem ir jāsauc Bātas komandu, kuri pašlaik ir starp labākajām Anglijas Premjerlīgas komandām un faktiski tikai izgāztā iepriekšējā sezona lika aizpagājušās sezonas Premjerlīgas finālistiem šogad spēlēt Izaicinājuma kausā. Francijas godu mēģinās aizstāvēt Larošē komanda, kas šobrīd ieņem otro vietu Top 14 čempionātā, bet palīgos viņiem varētu nākt Brive. Savukārt "Harlequin" un "Stade Francais" vienību perspektīvas ir ļoti neskaidras, jo pēc sastāva un potenciāla viņi, protams, ka var cīnīties par uzvaru visā turnīrā, taču šīssezonas rezultāti neļauj to apgalvot ar pilnu atbildību.

Eiropas Izaicinājuma kauss, 1. kārta

DatumsSpēle
13.10."Harlequin""Stade Francais"
14.10."Ospreys"Ņūkāslas "Falcons"
GrenobleLiona
Ņūportas Gventas "Dragons"Brive
"Enisey-STM"Vusteras "Warriors"
BristoleKārdifas "Blues"
15.10.Timišoaras "Saracens"Edinburga
PoBāta
TrevīzoLarošela
BajonaGlostera