Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Latvijas duets - par vietu "Speedway of Nations" finālā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Latvijas duets - par vietu "Speedway of Nations" finālā
Vadībā Latvijas komandas līderis Andžejs Ļebedevs.

Divus vakarus pēc kārtas - 17. un 18. septembrī - Daugavpils "Lokomotīves" mototrekā būs gandrīz visas pasaules spīdveja lielākās zvaigznes. Divos "Speedway of Nations" pusfinālos ar 12 valstu "mazo komandu" (divi dalībnieki plus rezervists juniors) piedalīšanos noskaidros sešas komandas, kuras 16. un 17, oktobrī Mančestrā pievienosies Lielbritānijas spīdvejistiem finālā (tāpēc neredzēsim britu labāko spīdvejistu, trīskārtējo pasaules čempionu Taiu Vofindenu). Latvijas spīdveja meistari - Andžejs Ļebedevs, Oļegs Mihailovs un juniors Francis Gusts - cer savā pusfinālā tikt trijniekā un pirmo reizi piedalīties "Speedway of Nations" finālā.

Sacensības "Speedway of Nations" kopš 2018. gada aizstāj Pasaules kausa izcīņu jeb komandu pasaules čempionātu, taču diezin vai tās drīkst saukt par pilnvērtīgām komandu sacensībām, kaut gan oficiāli tās tādas arī skaitās - tad jau drīzāk tās ir pāru sacensības (katrā braucienā pa diviem vienas valsts pārstāvjiem). Runā, ka turpmāk vienu gadu būs "Speedway of Nations" sacensības, bet citu gadu - Pasaules kauss jeb komandu (4 dalībnieki plus rezervists) pasaules čempionāts.

Abiem "Speedway of Nations" pusfināliem Daugavpilī vajadzēja notiks jau pagājušajā gadā, taču COVID-19 dēļ tie nenotika un uzreiz tika sarīkots fināls. Sacensību rīkotāji mums parādā nepalika un lielu daļu no pasaules spīdveja elites redzēsim šogad. Sacensību formula un atšķirīga no ierastās punktu skaitīšanas sistēma padara tās īpaši aizraujošas.

Parasti spīdvejā par uzvaru braucienā pienākas 3 punkti, otrā vieta - 2, trešā - 1 punkts un ceturtā vieta - bez punktiem. "Speedway of Nations jeb SoN sacensībās par pirmo vietu ir 4 punkti, par otro - 3, par trešo - 2 un par ceturto - nav punktu. Tas nozīmē, ka, piemēram, dubultuzvara (pirmā un otrā vieta braucienā) dod 7 punktus, pirmā un trešā.vieta braucienā pārim dod 6 punktus, bet otrā un trešā vieta dod 5 punktus un ir izdevīgāka nekā uzvara un ceturtā vieta. Neizšķirtu līdz ar šādu punktu sistēmu braucienos nav.

Pirmajā pusfinālā 17. septembrī par trim ceļazīmēm uz Mančestru sacentīsies ASV, Polija, Čehija, Dānija, Slovēnija, Zviedrija un Somija. Tas būs milzīgs pārsteigums, ja finālā neiekļūs Polija, Dānija vai Zviedrija - trīs izteiktas spīdveja lielvalstis šajā pusfinālā. Polijas komandas sastāvā ir pēdējo divu gadu pasaules čempions un pašreizējais GP seriāla vicelīderis Bartošs Zmaržliks (tikai par vienu punktu atpaliek no Artjoma Lagutas) un pagājušā gada pasaules junioru vicečempions Dominiks Kubera, kurš šosezon GP posmos Ļubļinā bija otrais un trešais. Rezervē ir 2019. gada un šā gada Polijas junioru čempions, pašreizējais junioru pasaules čempionāta vicelīderis Jakubs Miškovjaks. Dānijas rindās ir 2019. gada pasaules vicečempions, 2018. gada Eiropas čempions un šā gada vicečempions Leons Madsens, kā arī šā gada Eiropas čempions Mihaels Mikelsens, bet rezervists juniors - pašreizējais junioru pasaules čempionāta līderis Madss Hansens.

Zviedrijai ir bronzas medaļas ieguvējs 2018. un 2020. gada GP seriālā jeb individuālajā pasaules čempionātā (pašreiz - ceturtais kopvērtējumā) Fredriks Lindgrens, kurš turklāt divas sezonas bija viens no Daugavpils "Lokomotīves" līderiem un lieliski zina mūsu mototreku. Viņa pārinieks būs Pontuss Aspgrens, kurš pērn un aizpērn brauca "Loko" rindās un kurš pērn Zviedrijas čempionātā bija trešais, bet šogad - otrais (aiz Lindgrena). Juniors rezervists - šā gada Zviedrijas junioru vicečempions un 5. vietas ieguvējs starp pieaugušajiem Filips Helstrēms-Bēngss. Ko var likt pretī konkurenti? Čehiem ir Vāclavs Miliks, somiem ir Timo Lahti, kurš arī bija "Loko" rindās un labi zina mototreku, Slovēnijai diemžēl nebūs tās līdera Mateja Žagara, amerikāņiem izteikts pirmais numurs pēc Grega Henkoka karjeras beigām ir Luks Bekers. Punktus favorītiem pārējie atņemt var, taču kopumā tos apsteigt vismaz "uz papīra" viņiem nav pa spēkam.

Latvijas komanda startēs otrajā pusfinālā 18. septembrī un šeit spēkošanās par pirmajām trim vietām solās būt ļoti spraiga. "Uz papīra" favorīte ir Austrālija ar 2017. gada pasaules čempionu Džeisonu Doilu priekšgalā. Viņa pārinieks būs 2016. gada junioru pasaules čempions Makss Friks, kurš pērn uzvarēja vienā GP posmā, bet pašreiz kopvērtējumā ieņem 8. vietu (Doils ir 9. vietā). Juniors rezervists ir 18 gadus vecais austrāliešu talants Keinans Rjū. Taču Austrālija nav tik izteikta favorīte otrajā pusfinālā, kādas ir Polija, Dānija vai Zviedrija pirmajā, jo mūsu pusfinālā krietni spēcīgākas ir pārējās komandas.

Krievijas motosporta federācijas komanda, Latvija, Vācija un Francija spēkosies par otro un trešo vietu, bet Itālija un Ukraina var jebkuram atņemt punktus. Krievijas komandā nebūs pašreizējā GP seriāla līdera (uzvarēja pēdējos divos posmos) Artjoma Lagutas, kurš savulaik savus pirmos nopietnos soļus spīdvejā spēra tieši mūsu "Loomotīves" sastāvā, un Emīla Saifutdinova, kurš pašreiz GP seriāla kopvērtējumā ir trešais - nesaskaņas starp valsts motosporta vadību un spīdvejistiem turpinās (tāpēc izlasē nav, piemēram, arī Grigorija Lagutas). Sergejs Logačovs (pagājušā gada Krievijas čempions, viens no Ribņikas ROW līderiem Polijas 1. līgā) un Vladimirs Boroduļins (2019. gada Eiropas čempions pāriem), kā arī juniors rezervists Marks Karions (šosezon bija otrais Daugavpilī junioru pasaules čempionāta pusfinālā, bet pirmajā finālposmā ieguva 9 punktus) ir meistarīgi spīdvejisti, viņi vars atņemt punktus vai braucienā summā uzvarēt jebkuru, taču - tie nav Laguta vai Saifutdinovs...

Spēcīgs pāris ir Francijai - šā gada Eiropas čempioni pāriem Dāvids Bellego un Dimitrijs Beržē (abi ir savu komandu līderi - attiecīgi Bidgoščas "Polonia" 1. līgā un 2. līgas finālistē Landshutas "Devils"). To pašu var teikt par Vācijas duetu Kaiu Hukenbeku un Martinu Smolinski (pirmais un vienīgais vācu spīdvejists, kurš uzvarēja GP posmā - vēl 2014. gadā Jaunzēlandē), kuri abi ir Landshutas komandas līderi, bet Hukenbeks sekmīgi brauc arī Dānijā un Zviedrijā. Plus vaciešiem ir viņu jaunais lielais talants, tikai 17 gadus vecais Noriks Blēdorns, kurš sezonas sākumā Daugavpils mototrejā jau atveda 12 punktus "Devils" komandas labā.

Itālijai ir argentīnietis ar Itālijas pasi Nikolass Kovati, kurš 2016. gadā Rīgā kļuva par Eiropas čempionu pāriem (kopā ar Nikolasu Vinčentinu, taču lietus dēļ nepabeigtajās sacensībās Kovati viens pats atveda 11 no 14 abu punktiem), bet viņa pārinieks būs Pako Kastanja, ar kuru arī ir jārēķinās. Ukrainai ļoti labs braucējs ir Aleksandrs Loktajevs (nesen GP posmā Toljati sakrāja 6 punktus).

Latvijas pāri veidos Andžejs Ļebedevs un Oļegs Mihailovs, bet rezervists juniors būs šā gada Eiropas U19 čempions Francis Gusts. Ļebedevs pēdējā laikā ir labā sportiskā formā, viņš ir viens no līderiem Krosno komandā "Cellfast Wilki", kas iekļuva Polijas 1. līgas finālā un spēkosies par tikšanu Ekstralīgā (Andžejs jau pagarināja līgumu uz nākamo sezonu), kā arī Eskilstūnas "Smederna" komandā, kas uzvarēja Zviedrijas Bauhas-Ligan jev virslīgas regulārajā čempionātā un jau iekļuva pusfinālā (mērķis viens - atgūt titulu).

Andžejam tikai pāris punktu pietrūka 2022. gada GP pretendentu finālā, lai tiktu nākamā gada GP seriāla pamatsastāvā... Pagājušā gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Oļegs Mihailovs pārliecinošāk aizvada pēdējās sacensības un tāpēc komandā ir viņš nevis Jevgeņijs Kostigovs. Ļebedevs ar Kostigovu šogad ieguva "bronzu" Eiropas čempionātā pāriem, turklāt Jevgeņijs pirmo reizi karjerā iekļuva GP pretendentu finālā un arī tur sevi labi apliecināja, taču Oļegs labāk aizvadīja tieši 3-4 pēdējās sacensības. Ļebedevs ir sekmīgi braucis arī pārī ar Mihailovu - 2019. gadā viņi Eiropas čempionātā pāriem bija trešie, bet 2020. gadā otrie.

Pirmais brauciens (3. pēc kārtas otrajā pusfinālā) mūsējiem būs ar Vāciju, tad ar Krievijas MF komandu, Franciju, Austrāliju, Itāliju un Ukrainu. Ļoti daudz, kas var izšķirties jau pirmajos trijos braucienos. Ņemot vērā šo sacensību punktu skaitīšanas sistēmu, ļoti svarīgi ir nezaudēt punktus pāragra starta, kritiena vai izstšanās dēļ - otrā un trešā vieta braucienā taču dod vairāk nekā uzvara un ceturtā vieta...
Abu pusfināli sāksies plkst. 19.