Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Bogdanova konkurenti (3.daļa): nākamais Gollobs un "cilvēks-koma"

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Bogdanova konkurenti (3.daļa): nākamais Gollobs un "cilvēks-koma"
Matejs Kušs, atgūstoties no komas, sāka ideāli runāt angliski, bet ne uz ilgu laiku
Foto: www.davidicke.com

14. augustā Daugavpils spīdveja trekā „Lokomotīve” tiks aizvadītas gada svarīgākās sacīkstes Latvijas spīdveja – pasaules junioru čempionāta fināla otrais posms. Portāls Sportacentrs.com turpina plašāk iepazīstināt ar visiem fināla dalībniekiem. Šajā apskatā par poļu cerībām, kā arī par čehu Mateju Kušu.

Mazāk kā pēc nedēļas, 14. augustā, plkst. 18:00 tiks dots starts 2. pasaules junioru čempionāta finālam, kurš norisināsies Daugavpilī. Pirmajā finālā, kurš tika pārtraukts pēc trīs braucienu sērijām, kopvērtējuma vadībā izvirzījies Latvijas spīdveja līderis Maksims Bogdanovs, kurš būs starp galvenajiem favorītiem uz uzvaru arī Daugavpils posmā. Portāls Sportacentrs.com centīsies maksimāli plaši atspoguļot gaidāmo pasākumu, ziņojot Jums par visiem jaunākajiem notikumiem. Jūsu uzmanībai pasaules labāko jauno braucēju vizītkartes. Sāksim ar ārzemju braucējiem, bet noslēgumā piedāvāsim sīkāk iepazīties ar Latvijas spīdvejistiem.

Pasaules junioru čempionāta finālam, precīzāk sakot trīs finālposmiem (Polija, Latvija, Čehija) kvalificējušies 14 pamatsastāva braucēji, bet katrā no posmiem tiesības samērot savus spēkus ar šiem braucējiem iegūst vēl divi wild-card īpašnieki. Daugavpils posmā šāda iespēja tiks Latvijas spīdvejistam Vjačeslavam Giruckim un polim Pžemislavam Pavļickim, lai arī sākotnēji tika plānots, ka starp 16 braucējiem būs arī Jevgēņija Karavacka vārds, taču viņam vieta atradusies tikai starp rezervistiem. Par pasaules junioru čempionu kļūs braucējs, kurš trīs posmu summā savāks lielāko punktu summu.

Iepriekšējos apskatos jau iepazīstinājām plašāk ar sešiem no sestdienas sacīkšu dalībniekiem, bet šodien aprakstīsim spēcīgākos poļu jaunos braucējus, kā arī čehu Mateju Kušu, kurš īpaši pazīstams kļuva 2007. gadā, kad sacīkstes laikā nokļuva komā. Pamostoties, viņš sāka runāt ideālā angļu valodā, kuru līdz tam praktiski nepārzināja. Jau pēc dažām dienām angliski viņš vairs nevarēja pateikt praktiski neko. Nu bet tagad sīkāk par augstāknosaukto trijnieku.

Macejs Janovskis

Polija, 19 gadi, 6 punkti (3. vieta)

Macejs Janovskis, kurš Daugavpilī startēs ar 9. numuru, pavisam nesen nosvinēja savu 19-to dzimšanas dienu. Viņš tiek uzskatīts par vienu no pēdējo gadu talantīgākajiem Polijas jaunajiem braucējiem, ko viņš ir arī pierādījis ar darbiem. Karjeras lielākais panākums gūts 2008. gadā, kad viņš pirmo reizi kļuva par Eiropas junioru vicečempionu. Šo sasniegumu viņam izdevās atkārtot arī iepriekšējā gadā, bet pasaules čempionātā viņam nācās samierināties ar piekto pozīciju. 19 gados viņam ir bagātīga titulu raža – divas reizes kļuvis par pasaules komandu junioru čempionu, vienu reizi par Eiropas junioru komandu čempionu, ticis pie Polijas Ekstralīgas bronzas medaļas, Polijas junioru čempionāta zelta, kā arī startējis vienā no „Grand Prix” seriāla posmiem. Pamatoti tiek uzskatīts par nākotnes zvaigzni. Pirmajā finālposmā Gdaņskā nostartēja labi, iegūstot sešus punktus, kas dod dalītu trešo vietu.

Ikdienā pārstāv spēcīgus Polijas un Zviedrijas līgu klubus, piemēram, Polijas Ekstralīgā viņš ir kļuvis par stabilu Vroclavas vienības vērtību. Ieņem vietu starp vadošajiem līgas junioriem (pirmajās vietās vairāki šī junioru čempionāta finālisti – Pavličs, Vaculiks, Pavļickis, Dudeks u.c.), kā arī TOP30 visa čempionāta braucējiem. Grega Henkoka audzēknis nemazāk spilgti startē Zviedrijas Elites sērijas klubā „Piraterna”, kur krāj pieredzi kopā ar tādiem spīdvejistiem kā jau pieminētais Henkoks, Antonio Lindbeks un Jonass Davidsons. Šo puisi daudzi paspējuši nodēvēt par slavenā Tomaša Golloba mantinieku. Daugavpilī viņš būs viens no galvenajiem personāžiem.

Īsumā: -) Divkārtējais Eiropas junioru vicečempions
-) Polijas Ekstralīgas TOP30 braucējs, viens no labākajiem junioriem
-) Polijas junioru čempions
-) Divkārtējais pasaules komandu junioru čempions
-) 17 gados debitējis „Grand Prix”, kļūstot par seriāla visu laiku jaunāko braucēju

Matejs Kušs

Čehija, 21 gads, 3 punkti (11. vieta)

Labākais no Čehijas jaunajiem braucējiem, stabila Čehijas izlases vērtība. Šis ir viņa pēdējais gads junioru vecumā, bet sasniegt lielus panākumus viņam tā arī nav izdevies. Traumas traucējušas braucējam realizēt visu savu potenciālu. Arī pirmajā fināla posmā nobrauca bāli, tiekot vien pie trīs punktiem. Protams, ka šis braucējs lielākās cerības saistīs ar trešo posmu, jo tas notiks viņa dzimtenē Čehijā. Labākais sasniegums pasaules junioru čempionātā repera „50 Cent” cienītājam bijis 2008. gadā, kad viņam izdevās ielauzties labāko sešiniekā. Startējis arī Eiropas junioru čempionāta finālā, kā arī ticis pie ceturtās vietas Eiropas pieaugušo čempionātā.

Daudzu atmiņā paliks ar iespaidīgo avāriju 2007. gadā, kad vienā no sacīkstēm komā pavadīja apmēram stundu. Uz doto brīdi Zviedrijas Elites sērijā startē kopā ar brāļiem Lagutām un Romānu Považniju, pārstāvot „Valsarna”, taču pie iespējas sevi pierādīt tiek reti. Krietni vairāk brauc Čehijā un Polijā. Starp citu, Polijas 1. spīdveja līgā viņš pārstāv Gdaņskas „Lotos”, ar kuru jau 15. augustā viesos jātiekas Daugavpils „Lokomotīvei”. Kuša statistika šī kluba rindās nav slikta, taču nav arī ne tuvu spīdoša. Kā wild-card īpašnieks startējis „Grand Prix” etapos. Izcīnījis neskaitāmus Čehijas titulus. 2007. gadā kļuva īpaši atpazīstams Lielbritānijā, kad vienās no sacīkstēm nokļuva komā. Pēc apmēram stundas Kušs atmodās, un sāka runāt ideālā angļu valodā, kuru līdz tam praktiski nepārzināja. Jau pēc pāris dienām Kušs par šo atgadījumu aizmirsa, tāpat kā arī angļu valodu.

Īsumā: -) Sacensību laikā komā pavadījis apmēram stundu
-) Eiropas pieaugušo čempionātā ieņēmis ceturto vietu
-) Ir starp Polijas 1. spīdveja līgas pieciem labākajiem junioriem

Patriks Dudeks

Polija, 18 gadi, 4 punkti (9. vieta)

18 gadīgais polis ir spējīgs pārsteigt, par to šaubu nav nekādu. Pavisam nesen viņš ieguva trešo vietu Eiropas junioru čempionāta finālā, uzlabojot savu iepriekšējo labāko sasniegumu (piektā vieta). Starp karjeras augstvērtīgākajiem sasniegumiem ir arī Polijas junioru čempionāta tituls. Polijas izlases rindās kļuvis par Eiropas junioru čempionāta uzvarētāju, bet līdz pasaules individuālā čempionāta finālam aizkļuvis pirmo reizi. Gados jaunais Bidgoščā dzimušais spīdvejists 2009. gadā kļuva par Polijas Ekstralīgas čempionu.

Interesanti, ka ikdienā pārstāv tikai Polijas klubu „Zielona Gora”, kura sastāvā brauc daudz un veiksmīgi. Ekstralīgā viņa vārds ir atrodams starp labākajiem junioriem, kā arī biežākajiem ceturtās vietas ieguvējiem atsevišķos braucienos. Pēc pāris gadiem Dudeks būs ļoti spēcīgs, taču vēl ne šogad, vismaz ne Daugavpilī…

Īsumā: -) Eiropas junioru čempionāta bronzas laureāts
-) Polijas Ekstralīgas čempions

Mūsu nākamajā apskatā iepazīsimies ar Denisu Andersonu, Pžemislavu Pavļicki un Juricu Pavliču.

Pasaules junioru čempionāta kopvērtējums pēc 1. fināla

VBraucējsValstsPunkti
1.BogdanovsLatvija9
2.HougārdsDānija8
3.LagutaKrievija6
PavličsHorvātija6
TarasenkoKrievija6
JanovskisPolija6
7.VaculiksSlovākija5
VordsAustrālija5
9.BahsDānija4
DudeksPolija4
11.VolbertsVācija3
KušsČehija3
13.AndersonsZviedrija2
FahersVācija2
MročkaPolija2
16.SpežsPolija1

Daugavpils finālposma dalībnieku sastāvs

Nr.BraucējsValsts
1.VaculiksSlovākija
2.BahsDānija
3.BogdanovsLatvija
4.FahersVācija
5.HougārdsDānija
6.VolbertsVācija
7.VordsAustrālija
8.TarasenkoKrievija
9.JanovskisPolija
10.LagutaKrievija
11.KušsČehija
12.GiruckisLatvija
13.DudeksPolija
14.PavličsHorvātija
15.PavļickisPolija
16.AndersonsZviedrija
17.KaravackisLatvija
18.AntoņenkoLatvija