Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Katarā startē "MotoGP" čempionāta jaunā sezona

Juris Grīns
Juris Grīns

Katarā startē "MotoGP" čempionāta jaunā sezona
Foto: motogp.com

Ar sacensībām Katarā, Losailas trasē šīs nedēļas nogalē sākas "MotoGP" pasaules čempionāta jaunā sezona. Kā čempions titulu aizstāvēt dodas "Ducati" rūpnīcas komandas braucējs Frančesko Banjaja.

Pērn otro gadu pēc kārtas kļuvis par "MotoGP" čempionu, itāļu motosportists Banjaja vien pirms dažām dienām pagarināja līgumu ar "Ducati" komandu. Tas nozīmē, ka tās sastāvā pašreizējais čempions turpinās startēt vismaz līdz 2026. gada sezonas beigām. Viņa komandas biedrs arī šogad būs Enea Bastianīni, kurš pērn daļu sezonas izlaida, bet vēlāk atguvās un arī izcīnīja vienu uzvaru. Banjajas sīvākais sāncensis pērn bija Horhe Martins - spānis arī šosezon brauks "Pramac Ducati" sastāvā.

Notikušas arī izmaiņas sastāvos, viena no tām īpaši zīmīga. Pēc vairākām nesekmīgām sezonām "Honda" nometni pametis titulētais Marks Markess, pievienojoties savam brālim Aleksam Markesam "Gresini Ducati" satelītvienībā. Savukārt Fabio di Džianantonio, kuru viņš nomainījis, tagad startēs "VR46 Ducati" rindās Lukas Marīni vietā, kurš savukārt ticis pie Markesa motocikla "Honda" rūpnīcas nometnē.

Ir arī citas rokādes. Par "Yamaha" rūpnīcas braucēju kļuvis Alekss Rinss. Viņš nomainījis Franko Morbidelli, kurš karjeru turpinās "Pramac Ducati", nomainot Žoanu Zarko - šis braucējs turpmāk pārstāvēs "LCR Honda" Rinsa vietā. Zarko jau pārstāvēja šo komandu atsevišķos posmos 2019. gadā.

Pēc desmit gadus ilgušas karjeras "MotoGP" klasi pametis Pols Espargaro. 166 sacīkšu laikā spānim ne reizi tā arī neizdevās uzvarēt, taču viņš sasniedza astoņus pjedestālus. Savu vietu "Red Bull GasGas Tech3" komandā Espargaro atstājis debitantam Pedro Akostam. No 19 gadus vecā sportista nākotnē varam sagaidīt daudz. 2021. gadā spāņu braucējs kļuva par "Moto3" čempionu, bet pērn otrajā sezonā izcīnīja titulu arī "Moto2" kategorijā.

Dalību čempionātā neturpinās RNF komanda, bet tagad to pārņēmusi amerikāņu "Trackhouse Racing" vienība, kas startē arī NASCAR autosacīkšu seriāla augstākajā kategorijā. Šī komanda izveidota uz RNF bāzes, turpinās startēt ar "Aprilia" motocikliem, bet sastāvā palikuši Migels Oliveira un Rauls Fernandess.

Komandas un braucēji:

Droši var teikt, ka šogad tiks aizvadīts 21 posms, taču vēl ir cerība uz 22 sacīkšu nedēļas nogalēm. Argentīnā plānoto posmu atcēla, bet tas varētu tikt aizvietots ar Ungāriju. Vēl gan nav zināms, kad sacīkstes pērn atklātajā Balatona trasē varētu notikt, turklāt pati trase vēl jāsertificē.

Jaunums ir posms Kazahstānā, ko iecerēts aizvadīt jūnija vidū. Pēc gada pārtraukuma atgriežas sacīkstes Aragonas trasē, Spānijā. Tikmēr sezona sāksies Katarā, kur pērn notika priekšpēdējais posms. Atklāšanas posms tas bijis arī iepriekš.

2024. gada "MotoGP" kalendārs:

PosmsDatumsGPTrase
1.10. martsKataraLusail International Circuit
2.24. martsPortugāleAutódromo Internacional do Algarve
3.14. aprīlisAmerikaCircuit of The Americas
4.28. aprīlisSpānijaCircuito de Jerez-Ángel Nieto
5.12. maijsFrancijaLe Mans
6.26. maijsKatalonijaCircuit de Barcelona-Catalunya
7.2. jūnijsItālijaAutodromo Internazionale del Mugello
8.16. jūnijsKazahstānaSokol International Racetrack
9.30. jūnijsAsenes TTTT Circuit Assen
10.7. jūlijsVācijaSachsenring
11.4. augustsLielbritānijaSilverstone Circuit
12.18. augustsAustrijaRed Bull Ring-Spielberg
13.1. septembrisAragonaMotorLand
14.8. septembrisSanmarīnoMisano World Circuit Marco Simoncelli
15.22. septembrisIndijaBuddh International Circuit
16.29. septembrisIndonēzijaPertamina Mandalika International Circuit
17.6. oktobrisJapānaMobility Resort Motegi
18.20. oktobrisAustrālijaPhillip Island
19.27. oktobrisTaizemeChang International Circuit
20.3. novembrisMalaizijaSepang International Circuit
21.17. novembrisValensijaRicardo Tormo Circuit

Šodien notiks kvalifikācijas braucieni un plkst. 18:00 pēc Latvijas laika startēs sprinta sacīkste. Svētdien plkst. 19:00 tiks dots starts "Grand Prix" sacensībām. Tiešraidēs "MotoGP" čempionāts būs vērojams "Go3 Sport 2" televīzijā.