Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Pahars: "Karlsons spēlē lieliski, taču viņu pārbaudīt man vairs nevajag"

Rolands Eliņš

Pahars: "Karlsons spēlē lieliski, taču viņu pārbaudīt man vairs nevajag"
Marians Pahars
Foto: LFF.lv

Marians Pahars preses konferencē paskaidroja pārmaiņas Latvijas futbola izlases kandidātu sarakstā, kā arī Virslīgas līderes „Ventspils” pārstāvju neizsaukšanu. Pahars arī norādīja, ka joprojām sagaida izlases veterānu Andra Vaņina un Kaspara Gorkša palīdzību valstsvienībā un aicināja viņus nenoslēgt savas futbolista karjeras pāragri.

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars: "Jau parīt brauksim uz Liepāju un gatavosimies Baltijas kausam. Mums būs divas ļoti interesantas spēles. Kā vienmēr, spēles pret Igauniju un Lietuvu – kaimiņienēm – būs ļoti principiālas un interesantas, tāpēc mums ir nepieciešams jūsu atbalsts. Komandai ir nepieciešams atbalsts gan Liepājā, gan Tallinā. Mērķi – kā parasti, sasniegt labu rezultātu. Šīs divas spēles būs ļoti vajadzīgas pirms jaunā kvalifikācijas cikla. Un arī trofeja – gribam to vēlreiz saglabāt mājās. Būs grūti, jo pēdējās divās reizēs mums tas izdevās un Igaunija un Lietuva grib mums to atņemt. Esam pārliecināti, droši un ceram, ka viss būs kārtībā."

Klasiskais jautājums – kāda ir situācija ar Cauņu? Kāpēc nav Rakela un Karašauska?
Ar Cauņu situācija ir tāda, kāda tā ir jau ilgu laiku. Viņš tagad atrodas Vācijā pie ārsta. Lēmuma pagaidām nav, gaidīsim – varbūt vēl viena operācija, varbūt rehabilitācija, nezinu. Pirms trim četrām dienām runāju ar viņu, un viņš gatavojās braukt uz Vāciju. Diemžēl. Saša ļoti grib spēlēt Baltijas kausā, un viņš ir viens no labākajiem spēlētājiem Latvijā pēdējos gados, manuprāt. Un ceru, ka jūsuprāt arī.

Ar Denisu situācija ir mazliet citāda. Lēmums tika pieņemts kopā ar klubu, "Reading". Viņam bija grūta sezona – pārgāja no vienas komandas uz otru, cita valsts, citi apstākļi. Viņam ir nepieciešams laiks atpūsties. Bija arī trauma – pat trīs traumas. Muskuļa trauma, un ne mēs, ne Redinga negrib, lai šī trauma kļūtu hroniska. Tas, protams, mums ir liels zaudējums, un Rakels ir viens no spēlētājiem, kurš var iesist un dot labumu, bet mums tagad ir divi jauni spēlētāji– pārbaudīsim viņus. No otras puses, labi, ka varam tagad paskatīties Dāvi Ikaunieku un Vorobjovu.

Karašausks ir bez kluba. Ilgu laiku viņš nav spēlējis futbolu. Viņš ir viens no tiem futbolistiem, kuriem vajag spēļu praksi, lai viņš būtu optimālā fiziskā formā un kondīcijā. Izlēmām pārbaudīt jaunus spēlētājus un ceram, ka viņš atradīs klubu, iegūs spēļu praksi un septembrī būs gatavs.

Ģirts Karlsons – Virslīgā deviņas spēles un deviņi vārti. Vai nebija domas viņu izsaukt uz izlasi?
No „Ventspils” šobrīd nav izsaukts neviens. Nākamais jautājums uzreiz varētu būt, kāpēc nav? Klubs ir pirmajā vietā Virslīgā, spēlē ļoti labi, tam es piekrītu. Daudz runāju ar Polu Ašvortu („Ventspils” galveno treneri), arī pat vakar. Kā izlases galvenais treneris es vispirms skatos uz spēlētāju individuālo meistarību. Katram var būt citāds stils, un „Ventspils” kā komanda ir savu darbu izdarījusi ļoti labi. Taču runājot konkrēti par Ģirtu – viņš tiešām šobrīd izskatās lieliski un vakar (Virslīgas spēlē pret „Liepāju”) bija labākais laukumā. Bet Ģirts jau ir pieredzējis futbolists, un man nevajag viņu pārbaudīt. Ja viņš būs šādā formā arī rudenī, esmu drošs, ka viņš būs gatavs izlases spēlēm kvalifikācijas ciklā. Bet tagad ir izsaukti jaunie spēlētāji Dāvis (Ikaunieks) un Sergejs (Vorobjovs), un ir īstais brīdis pārbaudīt viņus.

LFF uzsver, ka izlasei nepieciešams arī mediju atbalsts, taču darba plānā norādīts, ka pēdējais treniņš Liepājā būs slēgtais.
Nu, kā jau parasti, pirmās 15 minūtes būs pieejamas medijiem.

Jā, bet jautājums – kāpēc vispār nepieciešami šādi slēgtie treniņi?
Vispirms ir tas iemesls, ka mums nav laika. 29. maijā mēs – izlases dalībnieki – tiekamies un jau pirmajā jūnijā ir spēle. Mums nepieciešams laiks būt kopā tikai mums pašiem. Ja es būtu kluba treneris, tad situācija būtu citāda. Bet tagad... vienu treniņu es vēlos būt ar komandu viens pats. Mēs ar medijiem strādājam, manuprāt, ļoti atklāti, esam daudz paveikuši kopā. Varat man piezvanīt, ja nepieciešams, varam kaut kafiju padzert kopā, ja jūs vēlaties. Tā ka neredzu šeit problēmu. Visā pasaulē ir šāda iestrādne – 15 minūtes atklātas medijiem, turpmāk slēgts. Ja vajag vairāk, varam vienoties par kompromisu, teiksim, 25 minūtēm. Ja tā tiešām ir problēma. Jo, atkārtojos, es šeit problēmu neredzu.

Lietuvai un Igaunijai pirms Baltijas kausa ir arī pārbaudes spēles. Vai Latvijas izlase būtu gatava īsā laika posmā aizvadīt trīs spēles, domājot tieši par fizisko sagatavotību?
Varbūt. Es nezinu. Bet mēs izlēmām spēlēt divus mačus. Manuprāt, tas ir pietiekami. Protams, viss ir atkarīgs no spēlētājiem. Ja mums ir plašs spēlētāju klāsts, kas gatavi spēlēt vairākus mačus, tad tā arī tiktu darīts. Taču šobrīd diemžēl situācija ir tāda, ka divas spēles ir optimāli.

Vai izlasei bija piedāvājums tikties pārbaudes spēlē ar kādu no „Euro 2016” finālturnīra dalībniecēm?
Manuprāt, nē. Neviens man par to nepaziņoja. Varbūt bija viena vai divas izlases, bet piedāvātie laiki nebija derīgi, un diemžēl nevarējām piekrist.

Noteikti esat informēts par Andra Vaņinu situāciju „Sion” komandā. Kā to vērtējat, arī ņemot vērā viņa spēļu praksi pirms Baltijas kausa?
Normāla situācija. Tāds nu ir futbols. Ceru, ka Andris ātri atradīs jaunu klubu, un viss būs kārtībā. Diemžēl tāda nu ir futbola pasaules sastāvdaļa. Ja godīgi, ar Andri nerunāju daudz par situāciju klubā, jo negribēju prašņāt par iemesliem un kā tas viss izvērtās. Treniņos mums būs laiks izrunāties par to. Bet nu šobrīd tikai novēlu viņam veiksmi, atrast jaunu klubu un turpināt spēlēt.

Kā esat apmierināts ar Latvijas Virslīgas sezonas sākuma līmeni?
Manuprāt, ļoti interesants čempionāts. Vairākas komandas parādījušas labu cīņu, bija spēles ar intrigu. Man pirmais aplis patika. Čempionāts varbūt kļuvis līdzvērtīgāks, un visas komandas, manuprāt, kļuvušas nedaudz labākas. „Metta” parādīja, ka viņi vairs nav autsaideri, bet gan komanda, kas spējīga atņemt punktus. Spēles pret Ventspili un Liepāja bija ļoti labas. Un komandas, kas grib būt pirmajā vietā, piemēram, „Jelgava” uzvarēt nespēja. Tas parāda, ka čempionāts kļuvis labāks.

Daudzi runā, ka angļiem jauna un talantīga izlase, kas varbūt kaut ko var sasniegt šogad. Kā tu domā?
Ceru, protams, ceru, jo spēlēju tur, un Anglija vienmēr būs manā sirdī. Taču favorīti būs tie paši – Vācija, Spānija. Bet nu redzēsim, varbūt arī Anglija kaut ko sasniegs, ilgu laiku jau visi gaida.

Nebija šaubas par Savaļnieka izsaukšanu, ņemot vērā, ka viņš tikai nesen atsācis spēlēt Virslīgā?.
Pēdējās Virslīgas spēles viņš jau aizvadīja, iepriekš nospēlēja labu maču pret Slovākiju. Diemžēl spēlē pret Gibraltāru guva traumu, bet savu vietu nopelnīja un tagad ir izlases spēlētājs. Nekādu šaubu par viņu man nebija. Savaļnieks ir viens no tiem spēlētājiem, kas atbilst manām prasībām un taktikai. Mēs spēlējam ar daudz pretuzbrukumiem, mēs mēdzam nosēsties dziļāk aizsardzībā, un Savaļnieks to visu izpildīja.

Nav nedaudz dīvaini, ka „Liepājai” viņš nebija vajadzīgs un tika izīrēts, bet Paharam vajadzīgs izlasē?
Futbols vispār ir dīvaina spēle. Tas ir mans subjektīvs viedoklis, cits treneris izvēlētos citus spēlētājus. Bija jau jautājums par „Ventspili”. Bet mēs spēlējam citu futbolu, un ņemu vērā savus kritērijus.

Vai tev ir kāds skaidrojums, kāpēc „Jelgavai” šosezon tā neveicas?
Tāpēc, ka „Metta” spēlē ļoti labi. Grūti teikt. Manuprāt, tas nav viens konkrēts iemesls, ir vairākas nianses, bet es negribētu īpaši runāt par „Jelgavu”, jo komanda nesen atlaida galveno treneri, un mums abiem tagad jākoncentrējas uz savu darbu.

Dāvis Ikaunieks un Sergejs Vorobjovs – ko vari vairāk pateikt par šiem futbolistiem?
Jūs visi gribējāt, lai Dāvis ir izlasē. Nu viņš ir izlasē, tagad jūs vaicājat, kāpēc viņš izlasē. Žurnālisti... (smaida) Viņš savu vietu nopelnīja. Bija līderis U21 izlasē, bija labākais vārtu guvējs pagājušajā gadā. Varbūt šis ir viņa laiks, bet nu vēl redzēsim. Dāvim šī būs pārbaude, ceru, ka viņš izdarīs soli uz priekšu un veiks pāreju no jauniešu izlases uz pieaugušo.

Bet par Vorobjovu mazliet citādi. Viņš varbūt nav spilgts U21 līderis, bet viņš ir viens no tiem, kuri izceļas. Viņam ir liels potenciāls. Runāju daudz ar treneri klubā un U21 treneri Daini Kazakeviču. Protams, tas nebija kopējs lēmums, taču viņi rekomendēja gan Dāvi, gan Sergeju kā gatavus lielajai izlasei. Redzēsim, vai tā tiesa.

No Virslīgas uz Lietuvas izlasi izsaukts Pauļus, uz Igauniju – Kaubers. Vai viņi spētu iekļūt arī tavā vadītajā izlasē?
Provokatīvs jautājums (smejas). Negribu atbildēt. Man patīk Pauļus, labs futbolists, viens no iemesliem „Ventspils” līderpozīcijām. Arī Ašvorts viņu man atzīmēja. Varbūt ne pārāk spilgts spēlētājs, bet paveic laukumā lielu darba apjomu. Par Kauberu pat grūti teikt, viņš jau nespēlē daudz.

Jau teici, ka Vorobjovs U21 izlasē īpaši neizceļas. Līdzīgi bija arī Karašausku un Rakelu, taču pēc sarunas ar tevi viņu abu karjeras „uzkāpa augšā”. Vai ar Vorobjovu varētu būt līdzīgi?
Redzēsim, nezinu šobrīd. Atceros, ka es U21 izlasē arī nebiju līderis. Jā, spēlēju regulāri, taču nebiju īsts līderis. Tur bija Koliņko, Štolcers, Blagonadeždins, Bleidelis, Stepanovs. Bet, kad aizgāju uz lielo izlasi, pagāja gads vai divi, kļuvu tur par līderi. Tāpēc nedomāju, ka tas ir īpaša nozīme. Jā, var vaicāt par Dāvi un Sergeju, taču mums vajag jaunus spēkus, jaunu konkurenci, it sevišķi, ja gribam sākt spēlēt uzbrūkošāku futbolu.

Tas, ka spēle notiks Liepājā, neveicināja Dāvja izsaukšanu uz izlasi?
Tas nebija izšķirošais faktors, par to domāju ļoti maz, praktiski nemaz. Spēlētāju uz izlasi izsaukšu tikai tad, ja viņš būs pietiekami labs.

Pirms un pēc mača pret Kazahstānu tika runāts, ka Latvijai jāspēlē kā pirmajam numuram. Vai Lietuva un Igaunija ir tāda līmeņa izlases, pret kurām varam tā spēlēt?
Sākumā jau negribu teikt, ka būsim favorīti šajās spēlēs. Igaunija tagad ir augstāk nekā mēs FIFA rangā. Lietuva varbūt nedaudz zemāk, taču nevaram šobrīd runāt, ka esam favorīti. Viss atkarīgs no spēlētāju kondīcijas, un uzvarēs tie, kuri būs labāk sagatavojušies.

Jā, daudz runājam, ka pret Kazahstānu vajag spēlēt no pirmā numura pozīcijām. Katru reizi, kad vēlos palasīt „Sportacentru”, tur redzu tikai to, ka izlasei jāspēlē ar pirmo numuru. Nu kas tas ir? Faniem tas patīk, jums, medijiem tas varbūt arī patīk, visiem patīk. Bet man kā trenerim tas varbūt nepatīk. Tas viss ir subjektīvi. Katru reizi ir citas spēles, citi pretinieki, nepieciešama cita taktika. Domāju, ka tagad esam nonākuši taktikas ziņā tur, kur biju iecerējis nonākt pirms diviem gadiem.

Ko sacījis Kaspars Gorkšs – vai ar viņu var rēķināties arī nākamajā ciklā?
Manuprāt, viņš vēl var spēlēt izlasē. Viņam vēl par agru runāt par kaut ko citu. Gorkšs ir labā formā, viņš izskatās ļoti labi. Redzēju viņu treniņos kopā ar Rīgas Futbola skolu, atstāja ļoti labu iespaidu. Gorkšs centīsies atrast jaunu klubu, varbūt paliks Prāgā, tad nu kāpēc nespēlēt izlasē? Tas ir mans viedoklis, turklāt saku to varbūt tāpēc, ka pats diemžēl to vairs nevaru izdarīt. Tagad uzskatu, ka savu karjeru noslēdzu pārāk ātri. Ja būtu vesels un bez traumām, es gribētu spēlēt vēl līdz 45 gadiem. Tāda pati situācija Vaņinam, Gorkšam – ja ir veselība, tad jāspēlē līdz galam. Bet nu redzēsim, ir jauni spēlētāji, ir arī konkurence izlasē. Daudz ar Gorkšu par šo tēmu vispār nerunājām, man palika iespaids, ka viss ir skaidrs un viņš vēlas spēlēt izlasē. Gorkšs noteikti var palīdzēt izlasei kā spēlētājs, ne tikai kā (LFF) prezidents.

Vai Vorobjova vārtu guvums ir skaistākais Virslīgā šosezon un vai saistīts ar viņa izsaukšanu?
Jā, uzskatu, ka pagaidām labākais. Bijuši gan daudzi labi vārti, taču Vorobjova sitiens izceļas.

Teici, ka runāji tikko ar Ašvortu. Kā reaģēja, ka izlasē neviena „Ventspils” pārstāvja.
Bija laimīgs (joko). Protams, ka visi „Ventspils” spēlētāji vēlas būt izlasē, un, protams, viņu treneris vēlas, lai spēlētāji nonāk izlasē. Būtu dīvaini, ja citādi. Un, ja ventspilnieki turpinās šādi spēlēt, tad arī būs izlasē. Jo labi zinu vairākus „Ventspils” spēlētājus – Ruginu, Siņeļņikovu. Abi ir tuvu, bet vēl nedaudz pietrūka, lai atgrieztos izlasē. Par Ģirtu jau runājām, Koļesovs labi spēlē. Nevaru visus paņemt uzreiz, jo jau teicu, ka man nepieciešama stabilitāte sastāvā. Nevēlos katrā treniņnometnē visu mainīt, bet gan pamazām un uz priekšu. Līdz septembrim vēl ir laiks.

  +7 [+] [-]

, 2016-05-27 19:30, pirms 8 gadiem
Man patīk Mariana prātīgā pieeja spēlētāju izvēlē un vispār domāšanas veids. Būs labi!

  +3 [+] [-]

, 2016-05-27 19:39, pirms 8 gadiem
Atceros, ka es U21 izlasē arī nebiju līderis. Jā, spēlēju regulāri, taču nebiju īsts līderis. Tur bija Koliņko, Bērziņš ????

  +5 [+] [-]

, 2016-05-27 19:46, pirms 8 gadiem
Vienīgais, ko var darīt ir novēlēt veiksmi! Lai izdodas!
Slēpts komentārs: Jā Jā

     [+] [-]

, 2016-05-27 20:52, pirms 8 gadiem
kaut kaa nav sanacis paslavet Simonas Paulius, bet arii es esmu ieverojis ka sis speletajs ir loti labs!

  +1 [+] [-]

, 2016-05-27 20:56, pirms 8 gadiem
Vai kaut kur var arī redzēt slavenos Vorobjova vārtus?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-05-27 22:59, pirms 8 gadiem
Kas ir Bērziņš?

  -1 [+] [-]

, 2016-05-27 23:09, pirms 8 gadiem
tiešām Rakels un Karašausks neizcēlās U21?

  +3 [+] [-]

, 2016-05-27 23:56, pirms 8 gadiem
Jā Jā rakstīja: Kaut kā dikti diplomātisks kļuvis iztecienos. Lēnām uz Starkova pusi apmēram peld. Žēl puiša - tk vai tā nekādus dižos kalnus gāzt nav lemts. Ja kļūdīšos - pasmaidīšu !
Ne mazākajā mērā te nav Starkova stils. Tas, ka ir pragmātisms, piedomā pie aizsardzības un citiem faktoriem - uzreiz nenozīmē Starkova stilu.
Otrs - katrs pretinieks ievieš savas korekcijas.
Trešais - ļoti daudz spēlē arī tieši tas, kādas ir mūsu futbolistu prasmes, iespējas un spējas kaut ko izdarīt spēlē. Un visbeidzot - cik tad mums ir tādu, kas spēlē TOP līgās? Nav nemaz tik daudz. Līdz ar to ir jāizvēlas sabalansēts sastāvs, lai no tā varētu kaut ko dabūt laukā rezultāta izskatā.

Un jāsaka, ka izlase spēlē daudz labāk, baudāmāk nekā jebkad iepriekš. Tā kā Pahars ievieš pakāpeniski soli pa solim Latvijas izlasei savu rokrakstu, kā arī mēģina atrast tās labās pērles, sakombinēt sastāvu tā, lai komanda ne tikai nospēlētu labas spēles, izcīnītu minimālus neizšķirtus, bet arī kaut ko vairāk. Tas nav tik vienkāršs process. Pie tam pie fakta - ka čaļi savācas uz pāris dienu - nedēļas kopā savākšanos, kaut ko uztrenē, pieslīpē sadarbības, taktiku un tas arī viss. Tas nav kā klubā, kur gatavo komandu kaut kādam konkētam zīmējumam, raksturam utt. Tā kā šeit viss ir ļoti labi. Bilance uzvaru-neizšķirtu-zaudējumu izskatā izlasei pēdējos gados tikai uzlabojas. Būs viss labi. Virslīga arī uzņem apgriezienus, līmenis ceļas, komandas ir daudz līdzvērtīgākas un vairs kā 90tajos gados, kad Skonto dominēja un visus sita lupatās. Tā kā viss iet uz progresu, ieskaitot akadēmiju izveide un citas lietas.

  +2 [+] [-]

, 2016-05-28 00:05, pirms 8 gadiem
Rietumu vilciens rakstīja: Izlase sastāv no Skonto spēlētājiem???

Tak pilnīgi absurds, FKV 1 vietā, 0 izsaukti spēlētāji, ko ta Koļinko arī būs?
Pahars turpina Starkova ceļu, savējos liek.
Ne jau tikai 1.vieta te no svara. Ir arī svarīga spēlētāju kondīcija, prasmes utt. Kā arī tas - kādā pozīcijā ir nepieciešami papildspēki. Tas nav tā - ka paņems līderkomandas labākos spēlētājus. Treneri skatās ļoti daudzpusīgi, skatās, kurā pozīcijā attiecīgais spēlētājs iederētos vai neiederētos komandas zīmējumā. Kur ir robi, kur ir iespējas, kur kāds kaut ko ar savu spēles stilu un prasmēm, kondīciju ir labāks vai varētu būt labāks par pamatsastāva spelētāju. Tas ir vesels komplekss.

Esošajā sastāvā ir visi vadošie. Jā, ok - var strīdēties par vienu vai otru pozīciju, vienu vai otru spēlētāju - vajag ņemt vai nē - bet cits jautājums - vai viņam ir vieta izlasē tajā momentā, ja ir citi, kas jau tiek sastāvā? Izsaukt izsaukšanas pēc šajās spēlēs pagaidām nav vajadzības. Kaut vai to pašu Karlsonu. Ir jāpārbauda arī jaunie talanti uz šādu spēļu fona.

Un vēl kas - nevar tikai skatīties spēlētāju pēc vārtu guvumiem. Ir arī citas pozīcijas un svarīgās prasmes un to kvalitātes. Tā kā labi vien ir, ka izsauca Dāvi un Sergeju. Karlsons ir zināms, tagad ir beidzot atdzimis un spēlē savu spēli. Ir rezultāti - vārtu izteiksmē. Viss lieliski. Viņš ir treneru blociņos un redzeslokā. Tāpat kā jebkurš cits - gan no Liepājas, gan Jelgavas, gan RFS, gan Rīgas, gan Spartaka, gan Daugavpils, gan Mettas utt. Arī no pirmās līgas komandām.
Tagad četriem Virslīgas klubiem tuvosies eirokausi, kā arī turpinās otrais aplis Virslīgā - un visiem spēlētājiem ir un būs lielā iespēja parādīt savas prasmes uz pretinieku fona. Tikai spēle, pašaizliedzīgs un neatlaidīgs darbs ved uz izlasi. Visiem ir iespējas. Nav šajās spēlēs, būs citās. Tā kā paskatīsimies kā izskatās Ikaunieks ar Vorobjovu izlasē. Un cerams, ka beidzot Vaņina vietā arī kādu spēli uzspēlēs arī otrie numuri - Šteinbors un Ikstens. Arī viņi ir jāpārbauda.

Katrā ziņā - viss būs labi. Viss notiek soli pa solim.