Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Latvijas futbola druva, LFF prezidenta vēlēšanas, stadions…

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Latvijas futbola druva, LFF prezidenta vēlēšanas, stadions…
Guntis Indriksons
Foto: lff.lv

Ņemot vērā pēdējā laika sakāpinātās emocijas un kaislības Latvijas futbolā, piedāvāju arī savu viedokli par notiekošo Latvijas futbolā - LFF prezidenta vēlēšanām, nacionālo stadionu, Kaspara Gorkša vēstuli...

Latvijas izlases kapteiņa Kaspara Gorkša drosmīgā vēstule dažiem lasītājiem raisījusi jautājumu – kāpēc žurnālisti klusē? Man jau šķiet, ka neklusē gan, bet, lai kaut nedaudz kliedētu tādus uzskatus, vēlreiz atkārtošu to, ko jau līdz šim esmu paudis gan šeit Sportacentrs.com slejās, gan citos medijos sniedzot komentārus, gan komentējot Virslīgas spēles, gan savā „Twitter” profilā. Līdzīgi, manuprāt, aktīvi darbojušies arī mani kolēģi gan Sportacentrs.com, gan citos medijos.

Bet labi, pietiks taisnoties, turpinām tēmu! Pa punktiem.

LFF prezidenta vēlēšanas. Neatbalstu ne Gunti Indriksonu, ne Krišjāni Kļaviņu. Pēc slavenajām divu stundu video intervijām ar katru no kandidātiem man bija doma iet vēlreiz cauri un apkopot visus kļūdainos, demagoģiskos, nepierādītos/apšaubāmos izteicienus (vienlaikus nesaku, ka abu teiktajā nebija pietiekami daudz patiesības un labu nodomu – vismaz vārdos), taču ātri vien sapratu, ka tas nebūtu tā vērts. Viss ir pārāk acīmredzami un vispār - pietiek jau negatīvā šajā pirmsvēlēšanu laikā, tiešām sāk riebties.

Tāpēc pavisam īsi.

Indriksona kungs kā ilggadējs LFF prezidents ir atbildīgs par šī brīža skumjo situāciju Latvijas futbolā - infrastruktūra, sportiskie rezultāti, lobija trūkums, futbola reputācija, Virslīgas panīkums. Uzskatu, ka sakarā ar dažu jaunu un entuziasma pilnu futbola cilvēku pievienošanos LFF un LFV ir vērojami uzlabojumi pēdējos pāris gados, taču es šeit runāju globāli – par vairāk nekā divām desmitgadēm. Rezultāts ir slikts, dažnedažādos griezumos esam atpalikuši, ja runājam par Eiropas futbola fonu, un par to atbildīgs ir neviens cits kā saimnieks. Turklāt man vispār ir šaubas, vai Indriksona kungs ikdienā reāli strādā LFF…

Kļaviņa kungs. Jā, lielas ambīcijas un mērķi vismaz vārdos ir lieli un skaisti, bet, ja runājam konkrēti par darbiem futbolā, nav izdarīts praktiski nekas tāds, lai tēmētu uz Latvijas futbola vadītāja amatu. LFF preses sekretārs, komentētājs, žurnālists, totalizatora likmju veicējs par LFF prezidentu? Piedodiet, tas nav nopietni. Nemaz nerunāju par dažām pārgalvīgām idejām, Kļaviņa kunga sliktajām attiecībām gandrīz ar visiem Latvijas futbola cilvēkiem, komandas trūkumu (atļaujos to apgalvot, jo publiski nosaukti tikai uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi uzvārdi), reputāciju.

Katrs savā veidā, bet abi „labi”.

Kļaviņa neapstiprināšana par kandidātu (pagaidām). Vismaz personīgi man nav skaidrs, kāpēc tieši tagad notiek Kļaviņa kunga noņemšana no trases. Viņš jau vairāk nekā gadu publiski ne reizi vien apgalvojis, ka kandidēs vēlēšanās un, zinot, cik Latvijas futbola vide ir šaura, LFF sen varēja sagatavoties tā, lai negatīvā publicitāte futbolam būtu pēc iespējas mazāka. LFF jau iepriekš bija visāda veida informācija par Kļaviņa kungu, tādējādi, manuprāt, bija divi ceļi ejami - vai nu viņa kandidatūras nepieņemšana nekavējoties (oficiālu pieteikumu Kļaviņa kungs iesniedza 30.decembrī), vai arī ļaut piedalīties vēlēšanās.

Kas iznācis tagad? Sākotnēji viņš nosaukts par kandidātu (nu labi, "tikai" tika pieņemts viņa pieteikums), bet tagad, februāra beigās, pēkšņi izskatās, ka vēlēšanām viņu nepielaidīs. Saprotu, ka katra kandidatūra jāizskata un LFF Valdes sēdes nenotiek katru dienu, taču, no malas raugoties, jebkurā gadījumā vajadzēja rīkoties operatīvāk (ārkārtas sēdes un lēmumi?) un prasmīgāk. Tagad tas no malas viss izskatās samocīti, neveikli un Latvijas futbolam nepatīkami. Var jau būt, ka LFF visam šim balagānam ir sakarīgs skaidrojums, nudien nezinu, bet rezultāts ir sērīgs...

Ja Kļaviņa kungu patiešām nepielaidīs (un, iespējams, LFF DK pat piemēros kādu diskvalifikāciju), par diezgan komisku pārvērtīsies arī Indriksona kunga argumentācija pieteikties šīm prezidenta vēlēšanām - sak, "es jau nemaz īsti negribu, bet nevaru pieļaut tumšā spēka Kļaviņa nākšanu pie varas". Un ko tagad, kad šī tumšā spēka (acīmredzot, jo LFF atpakaļceļa, šķiet, vairs nav) vēlēšanās nebūs? Kā vienīgo LFF glābiņu un tēla uzlabošanas iespēju tiešām redzu publiskajā telpā jau izskanējušo versiju - Indriksona kungs pavēsta, ka vēlēšanās nepiedalīsies, tiek izsludināts jauns pieteikšanās termiņš, un futbola sabiedrība pierunā/atrod kādu piemērotu, izcilu jaunu amata kandidātu (vai labāk daudzskaitlī - kandidātus).

Atkāpe. Jā, šai materiālā krietni vairāk kritikas ir un būs LFF, bet tas tikai tāpēc, ka LFF ir bijis oficiālais futbola (ne)darītājs. Jau minēju, ka pāris pēdējos gados vismaz es patiešām redzu uzlabojumus tieši LFF kā organizācijā, ir pozitīvas atsauksmes par vairākiem darbiniekiem, kas LFF pievienojušies salīdzinoši nesen. Problēma ir, ka ilgākā termiņā daudz kas ir ielaists un izlīst ārā nevar tik ātri.

Vēl nelielai atkāpei, izmantojot iespēju izteikties. Daudzi greizi (un daži pat personīgi) uztvēra manu video interviju ar Kļaviņa kungu. Nu nav man pret viņu nekāda naida, ārpus intervijas cilvēcīgi kontaktējamies. Vienkārši uzskatu, ka tikai strīdos var dzimt patiesība, uzskatu, ka man bija kārtīgi viņš kā prezidenta amata kandidāts jānotestē, nevis tikai jādod tribīne un iespēja sevi skaisti reklamēt. Ja man tiktu uzticēta Indriksona kunga intervēšana, censtos rīkoties precīzi tāpat. Visādi citādi arī konstruktīvu kritiku pieņemu un centīšos, lai nākotnē būtu labāk un kvalitatīvāk.

Taču pie svarīgā - kādam tad būtu jābūt LFF prezidentam? Katram ir tiesības uz savu versiju, manējā ietver šos nieka divus galvenos punktus. Patiesībā tie pamatīgi pārklājas, veidojot kopēju apstākļu kopumu.

Kas vajadzīgs?Kāpēc?
harizmātisks vadītājs/saimnieks ar lielisku futbola izpratni un nevainojamu reputāciju1) lai sekmīgi vadītu LFF kā organizāciju; 2) lai nevainojami reprezentētu Latvijas futbolu gan mūsu valstī; gan starptautiski; 3) lai piesaistītu privātos sponsorus
lobijs politiskajās aprindās1) lai ar valsts un pašvaldības palīdzību attīstītu futbola infrastruktūru; 2) tieši vai netieši palīdzētu futbola klubiem

Skaidrs, ka neviens no abiem kandidātiem - ne Indriksona kungs, ne Kļaviņa kungs - pat tuvu nestāv minēto punktu izpildei. Protams, ja nosaku šādus standartus, tad man būtu jāsauc alternatīvas. No vienas puses uzvārdus nosaukt grūti un to šobrīd nedarīšu (paši uzminēsiet), bet no otras puses – esmu pārliecināts, ka ir atrodami atbilstoši cilvēki. Ir taču Latvijā tādi, kas, piemēram, izveidojuši futbola skolu vai kaut vai sekmīgi to vada (pierādījuši, ka spēj sekmīgi darboties futbola lauciņā), vai, piemēram, kā futbolisti daudz sasnieguši, ir ar labu reputāciju un, kas svarīgi, vienlaikus izglītoti, harizmātiski.

Laikam jau vissarežģītāk ir ar to lobiju. No malas izskatās, ka LFF, apmierinoties vien ar UEFA un FIFA finansiālo palīdzību, ir slikti strādājusi un, pirmkārt, pati nav spējusi neko lobēt (lielākā daļa valsts un pašvaldības nauda, kas aiziet sportam, tiek citiem sporta veidiem), otrkārt, savā vidē nav izveidojusi vai savai videi nav piesaistījusi cilvēkus, kuri vienlaikus būtu pielipuši gan futbolam, gan politiskajām aprindām. Vai vismaz pielipuši veiksmīgiem uzņēmējiem. Iespējams, lielāka problēma ir pat nevis nespēja piesaistīt šādus cilvēkus, bet gan tas, ka nav radīta atbilstoša vide. Pajautājiet sev, kāpēc veiksmīgi politiķi un/vai uzņēmēji ar ārkārtīgi retiem izņēmumiem asociē sevi ar futbolu? Vai tiešām tam nav nekāda sakara ar LFF un tās darbu? Un pretējs piemērs – kā šai ziņā veicas LBS?

Stadions. Protams, ideālā gadījumā ikvienam futbola žurnālistam būtu jānodarbojas ar pētniecisko žurnālistiku, jāskatās uz pirkstiem LFF saistībā ar lēmumiem par jaunā stadiona būvniecību un visu procesu kā tādu. „Delfos” kolēģis Uldis Strautmanis ko līdzīgu dara. Es to nedaru, vairāk laika veltu futbola sportiskās puses atspoguļošanai, nevis futbola saimniecībai, taču ar pārliecību varu teikt, ka ieplānotais stadions ir par mazu un izlasei neatbilstošs. Principā to teicu jau pirms trīsarpus gadiem (raksts), kad vēl LFF bija visas iespējas septiņas reizes nomērīt un tad griezt. Tagad atliek tikai atkārtoties.

Daudzi jau pareizi norādījuši, ka nacionālo stadionu vispār būtu jābūvē par valsts vai pašvaldības līdzekļiem, bet tās to nedara. Kāpēc? Apburtais loks - atgriežamies pie lobija jautājuma.

Kaspars Gorkšs. Abstrahējoties no konkrētām detaļām Kaspara rakstītajā, man ir liels prieks, ka izlases futbolists ne tikai spēlē futbolu, bet arī nav vienaldzīgs par LFF notiekošo. Žurnālisti arī kaut ko var panākt, taču pavisam cits svars ir, ja savu vārdu pasaka izlases kapteinis. Tieši tā arī ir futbola sabiedrības piedalīšanās futbola procesos! Gorkšs to uzdrošinājās viens no pirmajiem, un es ceru, ka viņam būs sekotāji. Nav obligāti paust tādu pašu vai līdzīgu viedokli, būtiskākais ir nestāvēt malā! Protams, ir jāspēj arī atbildēt par saviem vārdiem un nepieciešamas arī attiecīgas zināšanas – domāju, Kasparam tādas ir un ceru, ka tādas ir vēl arī citiem. Gan futbolistiem, gan futbola organizāciju darbiniekiem un citiem.

Vēl viena cerība – ka Gorkšs līdz ar šo uzstāšanos netiks pastumts no izlases. Lai gan viņam ir 34 gadi, Kaspars vēl var palīdzēt izlasei. Ļoti ceru, ka šai sakarā nenāksies vilties Marianā Paharā.

Izlase. Lai gan, kā jau minēju, ticu, ka strīdos dzimst patiesība, negatīvā ap Latvijas futbolu šobrīd ir par daudz. Kārtējo reizi izteikšu cerību – šoreiz par to, ka jandāliņš ap LFF prezidenta un Valdes vēlēšanām, dažādu grupu dažādie viedokļi nekādi neiespaidos lielo izlasi. Jau pavisam drīz startēs PK2018 atlases cikls, grupa ir daudzsološa un vismaz Latvijas izlasei ir jābūt tai, kas vieno Latvijas futbola sabiedrību – līdzjutējus, futbolistus, funkcionārus, žurnālistus un pārējos. Cenšamies mazāk naidoties, vairāk produktīvi strādāt!

1 2 3 74 komentāri

     [+] [-]

, 2016-02-26 08:44, pirms 8 gadiem
Mmja cirks tas viss

  +4 [+] [-]

, 2016-02-26 08:58, pirms 8 gadiem
Īsti nav ko pielikt, ne atņemt. Precīzi aprakstīts, pats apmēram līdzīgos uzskatos šobrīd esmu.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-26 09:08, pirms 8 gadiem
Vēl nesen par cirku sauca Kirova hokeja izlases trenera meklējumus. Kira uz šī fona ir īsts atbildīgas pieejas paraugs

  -4 [+] [-]

, 2016-02-26 09:14, pirms 8 gadiem
Indriksons = Lipmans

 +15 [+] [-]

, 2016-02-26 09:27, pirms 8 gadiem
Gunta Indriksona interviju neskatījos. Nebija īpaša vēlme klausīties to, kā viņš Suveizdam piestāsta ausis. Man pietika ar to, ka kādā citā intervijā ne īpaši sen atpakaļ viņš izteicās, ka federācija strādā labi...

Bet par Kļaviņu runājot, manas domas pēc intervijas ir mainījušās uz negatīvo pusi. Bļauj par "Skonto" saistību ar totalizatoru, kamēr tajā pašā laikā, cik noprotams, ir čoms Gavrilovs, kas n-tās reizes ir saistīts ar sarunātām spēlēm. Un grūti iedomāties, kāda būtu LFF viņa vadībā, kad noriets tik daudz Latvijas futbola cilvēku.

 +12 [+] [-]

, 2016-02-26 09:38, pirms 8 gadiem
Labs raksts.
Nezinu, kā citiem, bet man pilnīgi noteikti laiku pa laikam gribētos izlasīt kādu analītisku rakstu par Latvijas klubos, LFF, UEFA un FIFA notiekošo, ne tikai ziņas par tīri sportiskajām aktivitātēm. Tas nedaudz pietrūkst.

  +5 [+] [-]

, 2016-02-26 10:09, pirms 8 gadiem
Labs raksts!
Bet Gorkšs vnk izcils! Tik drosmīgs kapteinis nav bijis nevienai mūsu izlasei.
Slēpts komentārs: Onslovs

  +4 [+] [-]

, 2016-02-26 10:24, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Cik var likt pie galvenajām ziņām futeni? 3. sporta veids pēc masveidības Latvijā...
Divi logi pienākas futbolam, divi hokejam. Uz PČ laikiem attiecība pamainās 3:1 un otrādi. Vasarā, kad hokeja mazāk, vienu logu dodam vieglatlētiem.

  +5 [+] [-]

, 2016-02-26 10:26, pirms 8 gadiem
Onslovs rakstīja: Cik var likt pie galvenajām ziņām futeni? 3. sporta veids pēc masveidības Latvijā...
Datus studijā. Vienīgais ,ko varēju atrast ir ,ka populārākais ir futbols.
Futbolu pētījumā atzīst par Latvijā populārāko...

  +5 [+] [-]

, 2016-02-26 10:28, pirms 8 gadiem
Latkovskis sevi nomazgāja baltu, bet nomī*a no komentāriem

  +1 [+] [-]

, 2016-02-26 10:44, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Labs raksts!
Bet Gorkšs vnk izcils! Tik drosmīgs kapteinis nav bijis nevienai mūsu izlasei.
Tādi skandāli kādi ir futbolā nav bijuši nevienā Latvijas sporta federācijā! Jā basketbolā tur bija pāris smagas vasaras, bet tāds līmenis tur nav bijis un tāpēc nevienam izlases kapteinim nekur nav bijis jāiesaistās!
Slēpts komentārs: sandis444444

  +9 [+] [-]

, 2016-02-26 10:51, pirms 8 gadiem
sandis444444 rakstīja: Viņš tak teica - ej un izsakies publiski sociālājos tīklos? Nomīzi no tā?
Kas ta šis ir nepublsiks tīkls? jeb visiem tagad jaskrien uz triperi un jāseko viņam tur?

  +2 [+] [-]

, 2016-02-26 11:04, pirms 8 gadiem
Vienīgais par ko es nepiekrītu ir politiskā lobija vajadzība. Politiskiem lobijiem kā tādiem vispār nebūtu jābūt nevienā sfērā! Vai tikai tāpēc ka man patīk futbols es gribu lai valsts pumpē miljoniem nodokļu maksātāju naudas, tajā skaitā manu naudu, futbolā? Paldies, bet nē, es to negribu redzēt. LFF ir pietiekami bagāta un ietekmīga lai iztiktu bez nodokļu maksātāju naudas. Starp citu, pārāk liela politikas iejaukšanās futbola lietās reizēm ir novedusi pie atsevišķu federāciju diskvalificēšanas, līdz ar to es domāju ka mums patiesībā būtu jāpriecājās ka šī politiskā lobija futbolam nav.

  +4 [+] [-]

, 2016-02-26 11:10, pirms 8 gadiem
Kļaviņam raksturīgs, ka “nav izdarīts praktiski nekas tāds, lai tēmētu uz Latvijas futbola vadītāja amatu”, plus vēl visa saistība ar totalizatoru.
Par Indriksonu var teikt, ka kaut kas ir izdarīts, taču secinājums ir, ka ilgākā periodā “Rezultāts ir slikts, dažnedažādos griezumos esam atpalikuši”, “[..] ilgākā termiņā (Indriksona termiņā) daudz kas ir ielaists un izlīst ārā nevar tik ātri ”.
Tad parādās jautājums ir vai var atbalstīt, ka kaut kas tiek darīts, pat, ja tas tiek darīts slikti. Bez tā, ka šis viss ir cirks, tik sarežģītu izvēli starp mazākajiem ļaunumiem laikam grūti atcerēties.

Par Novicka kunga naidu. Varbūt personīga naida nav, bet intervija ir intervija, nevis diskusija, dialogs vai Jūsu gadījumā piedāvātais “strīds”, kurā Jums ir savs viedoklis, kuru cenšaties aizstāvēt / pamatot. Ja vēlaties diskusiju, kurā Jums ir iespēja izteikties, tad nesauciet to par interviju.

P.S.
Off topic. Norobežojoties no citām lietām. Nesaprotu to argumentu par Ņesterenko iesniegumu, ka tas nevar būt īsts, jo viņš nerunā un neraksta latviešu valodā. Vai tad Latvijā nav palicis neviens cilvēks, kas var pārtulkot krieviski sacīto un to uzrakstīt? Ņesterenko tikai paraksta un viss.

  +3 [+] [-]

, 2016-02-26 11:23, pirms 8 gadiem
Vai nu publiska diskusija starp 2 (vai vairāk) kandidātiem. Vai arī vēlēšanas nenotiek un izsludina jaunu pieteikšanos.

  +8 [+] [-]

, 2016-02-26 11:27, pirms 8 gadiem
Kāpēc Latvkovskis pats negrib kandidēt uz LFF prezidenta amatu? Pavisam nopietni

 +10 [+] [-]

, 2016-02-26 11:28, pirms 8 gadiem
bembists rakstīja: Kāpēc Latvkovskis pats negrib kandidēt uz LFF prezidenta amatu? Pavisam nopietni
Baidās no GI. Visi "futbola cilvēki" baidās no GI, izņemot KK.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2016-02-26 11:31, pirms 8 gadiem
Edmund, ļoti patīkami bija lasīt!
Katra ziņā LFF ir nepieciešamas pārmaiņas. Indriksonam ir jāaiziet, jo šobrīd futbola reputācija ir zem katras kritikas. Latvijā futbolam jau tagad ir jābūt sporta veidam Nr. 1, kas diemžēl šobrīd ir tālu no patiesības.

 +10 [+] [-]

, 2016-02-26 11:33, pirms 8 gadiem
sarvah rakstīja: Edmund, ļoti patīkami bija lasīt!
Katra ziņā LFF ir nepieciešamas pārmaiņas. Indriksonam ir jāaiziet, jo šobrīd futbola reputācija ir zem katras kritikas. Latvijā futbolam jau tagad ir jābūt sporta veidam Nr. 1, kas diemžēl šobrīd ir tālu no patiesības.
Ne tikai GI ir jāaiziet, bet jāņem līdz Mežeckis, Skredelis, u.c. vecie "pūstošie" kadri.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-02-26 11:53, pirms 8 gadiem
Braucošā vilcienā grūti ielēkt...

     [+] [-]

, 2016-02-26 11:54, pirms 8 gadiem
KoNuKo rakstīja: Ne tikai GI ir jāaiziet, bet jāņem līdz Mežeckis, Skredelis, u.c. vecie "pūstošie" kadri.
Tu laikam esi tik sapuvis, ka neesi informēts, ka Skredelis un Co sen jau vairs nav LFF, bet darbojas nedaudz Rīgas Futbola skolā....

  -2 [+] [-]

, 2016-02-26 11:56, pirms 8 gadiem
bembists rakstīja: Kāpēc Latvkovskis pats negrib kandidēt uz LFF prezidenta amatu? Pavisam nopietni
Gunta kalps

  -2 [+] [-]

, 2016-02-26 11:56, pirms 8 gadiem
Banss rakstīja: Latkovskis sevi nomazgāja baltu, bet nomī*a no komentāriem
Cik SC saņēma liedzot komentārus?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2016-02-26 12:00, pirms 8 gadiem
Ideālā kombinācija:
LFF Prezidents - Verpakovskis
LFF Ģenerālsekretārs - Gorkšs
Valde - atsevišķu Virslīgas klubu vadītāji + uzņēmēji
Lobijs Saeimā - Zemļinskis.

p.s. visu cieņu, taču, lai futbols beidzot izkustētos no 0 punkta, ir pilnībā(vismaz par 90%) jānomaina LFF vadība.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-02-26 12:06, pirms 8 gadiem
HMB-EXPERTSS rakstīja: Viss ir jauki, BET kam to chekista kranci zemlinski??? Taadus krievelus un izsuutamos mums nevajag
Tas bija joks par Zemļaku. Protams, ka viņš ir pārāk tups, lai vispār saprastu ko nozīmē lobijs, nemaz nerunājot per reālu lobēšanu. Tā bija atbilde uz raksta autora teikto, ka valdībā neviens sevi neasociē ar futbolu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 74 komentāri