Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Aprit desmit gadi kopš Latvijas vēsturiskās dalības "Euro 2004"

Agris Suveizda

Aprit desmit gadi kopš Latvijas vēsturiskās dalības "Euro 2004"
Olivera Kāna un Aleksandra Koliņko rokas spiediens
Foto: Getty Images, UEFA.com

Tieši 15. jūnijā pirms desmit gadiem Aleksandra Starkova vadītā Latvijas izlase debitēja lielajos finālturnīros, "Euro 2004" ietvaros Aveiru pilsētā cīnoties ar Čehiju (1:2). Latvija trīs spēlēs izcīnīja vienu punktu – 0:0 pret Vāciju, un savā apakšgrupā finišēja ceturtajā vietā.

Tāpat šodien aprit desmit gadi kopš Latvijas pirmajiem un pagaidām arī vienīgajiem vārtiem finālturnīros. Tos Latvija guva perfektā pretuzbrukumā, kura noslēgumā Verpakovskis, piemānījis aizsargu, no vārtu priekšas precīzi pielaboja Andreja Prohorenkova piespēli. Pats Prohorenkovs gan nevēlas sev atvēlēt pārāk lielus laurus: "Man parasti nepatīk, kad saka, ka es tajos piedalījos – es vienkārši darīju to, kas man bija jādara."

"Šajos vārtos piedalījās pilnīgi visi. Kāds savāca bumbu, kāds atdeva piespēli, kāds guva vārtus. Tie bija kolektīvi vārti, un es nebiju pēdējais, kurš pieskārās bumbai. Un es nebiju pirmais, kurš šo bumbu atņēma. Varbūt, ka es visiem paliku atmiņā, jo uzbrukuma laikā visilgāk skrēju ar bumbu," Prohorenkovs turpināja. "Protams, ka tas viss tika darīts apzināti – šie vārti par 99% tika izveidoti ideāli. Tā pati Igora Stepanova piespēle, kura labā pozīcijā izvirzīja mani. Gan Igora, gan mana piespēle, gan Māra atvēršanās soda laukumā – tas viss notika pārdomāti."

Vaicāts, vai tā bija svarīgākā piespēle viņa karjerā, Prohorenkovs atbildēja apstiprinoši, un viņa sejā iezagās lepns smaids. "Jā, tā bija svarīgākā piespēle manā dzīvē. Piespēļu ir bijis daudz, taču tā bija viena no svarīgākajām un visvairāk atmiņā paliekošākajām. Un noteikti lepojos, ka piedalījos un devu kaut kādu ieguldījumu Latvijas izlasē," sacīja Prohorenkovs.

""Euro 2004" bija manas karjeras pati virsotne, un var teikt, ka nedēļas laikā to atceros vairākas reizes. Tos brīžus, kurus visi kopā pārdzīvojām. Kā gājām uz čempionātu, kā spēlējām, kā priecājāmies un arī kā kopīgi piedzīvojām vilšanos. Domāju, ka visai Latvijai Eiropas čempionāts bija liels sasniegums. Ļoti ceru, ka kādreiz Latvija atkal spēlēs finālturnīrā un mēs visi varēsim to atbalstīt," Prohorenkovs noslēdza.

Latvija, pateicoties Verpakovska vārtiem un Petra Čeha pārspēšanai, pirmā puslaika kompensācijas laikā izvirzījās vadībā, taču mača izskaņā čehi tomēr izrāva uzvaru. 73. minūtē turnīra uzlecošā zvaigzne Milans Barošs panāca izlīdzinājumu, bet 85. minūtē Mareks Heincs guva otros vārtus (2:1). Otrajā spēlē Latvija varonīgi cīnījās neizšķirti pret Vāciju (0:0), bet pēdējā mačā atzina Nīderlandes pārākumu (0:3). Grupā ar deviņiem punktiem uzvarēja Čehija, kas vēlāk pusfinālā pagarinājumā zaudēja nākamajai čempionei Grieķijai (0:1). Arī Nīderlande apstājās pusfinālā, ar 1:2 piekāpjoties Portugālei.

Finālturnīra gaitā Starkovs uzticējās vienam un tam pašam starta sastāvam. Vārtos spēlēja Aleksandrs Koliņko ("Rostov"), aizsardzībā – Aleksandrs Isakovs ("Skonto"), Mihails Zemļinskis ("Skonto"), Igors Stepanovs ("Beveren") un Oļegs Blagonadeždins ("Skonto"), bet vidējā līnijā – Imants Bleidelis ("Viborg"), Vitālijs Astafjevs ("Admira"), Valentīns Lobaņovs ("Metalurh Z") un Andrejs Rubins ("Shinnik"). Priekšējā līnijā bija Andrejs Prohorenkovs ("Maccabi T-A") un Māris Verpakovskis ("Dynamo K").

Visās spēlēs uz maiņu izgāja Juris Laizāns (CSKA M) un Marians Pahars ("Southampton"), bet pa reizei uz maiņu gāja Vīts Rimkus ("Ventspils"), Dzintars Zirnis ("Liepājas metalurgs") un Andrejs Štolcers ("Fulham"). Bez nosauktajiem sastāvā finālturnīrā bija arī skontieši Andrejs Piedels, Andrejs Pavlovs, Mihails Miholaps un Artūrs Zakreševskis, ventspilnieki Māris Smirnovs un Igors Korabļovs, kā arī Jurģis Pučinsks ("Luch-Energiya").

1 2 41 komentārs

 +19 [+] [-]

, 2014-06-15 12:12, pirms 10 gadiem
tie tik bija laiki.

  +3 [+] [-]

, 2014-06-15 12:12, pirms 10 gadiem
Patīkami atcerēties.Visu trīs spēļu ieraksti kaut kur plauktā glabājas.Beigsies PČ ,pēc inerces vajadzētu noskatīties.

  -2 [+] [-]

, 2014-06-15 12:15, pirms 10 gadiem
Kapec neliek aprakstu par Kotdivuāra - Japāna speli???
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2014-06-15 12:23, pirms 10 gadiem
abdulajevs rakstīja: Kapec neliek aprakstu par Kotdivuāra - Japāna speli???
Nekas īpašs. Noskatījos tāpēc, ka miegs nenāca. Japāņi palaidās, Drogbā savā mērā izglāba Kotdivuārai spēli. Pilnīgi citu raksturu rādīja, kad Drogbā laukumā izgāja.

     [+] [-]

, 2014-06-15 12:25, pirms 10 gadiem
Atceros caur miglu, bet man kā 9gadīgam džekam tas bija aizraujošs notikums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-06-15 12:30, pirms 10 gadiem
VAREJAT JAU NORMALU BILZU UN VIDEO GALIRIJAS IELIKT,NEVIS KKADU,NEKVAL VIDEO...

  +2 [+] [-]

, 2014-06-15 12:35, pirms 10 gadiem
Prohorenkovs un Rubins šobrīd Ikšķilē trenē mazos futbolistus, kas pēc šī raksta ir pats pozitīvākais.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2014-06-15 13:06, pirms 10 gadiem
Piekrītu - Tie tik bija laiki! Un pret Vāciju nevis varonīgi cīnījāmies, bet bijām pelnījuši uzvarēt, ja tiesnesis nebūtu tiesājis ar piemīztām biksēm.

     [+] [-]

, 2014-06-15 13:18, pirms 10 gadiem
alguns rakstīja: Patīkami atcerēties.Visu trīs spēļu ieraksti kaut kur plauktā glabājas.Beigsies PČ ,pēc inerces vajadzētu noskatīties.
kautkur interneta var noladet speles ierakstus? ari loti gribetos redzet
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-06-15 14:04, pirms 10 gadiem
pica9 rakstīja: Ziiigfrīds_2, 13:06

futbols tad man neintereseja, bet vienu speli es skatijos pret holandiesiem un ta bija ka reiz ligo vai janu vakara. toties holandiesus gan visi atceras un respekte, lai gan pec teritorijas gandriz uz pusi mazaka par latviju, toties cilveku 10 miljoni lidz ar to ari daudz variantu. kamer latvija bus 1 miljons tikmer bus mazi un melni bez jebkadiem sasniegumiem un ko visi bazis zem savas tupeles. katram letinam ir jauztaisa vismaz pa 5 un varbut tad sasniegs zviedru limeni
Nu bet paskaties, kur Holande ir basketbola un hokejaa? Vinjiem ir tikai aatrslidoshana un futbols pareejie kurii zaljo. LV ir sporta daudzveidiiba tapeec futbols nebuus tik speciigs, jo ja paskatamies kaut vai uz virsliigu. Tas atgaadina amatieru liimeni+ speelju sarunaashana nu nekas te nebuus. Kameer LV futbolisti nespelees laba liimenja klubos. Jacer, ka jaunie ieviesiis izmainjas, jo liimenis tik un taa aug. Nav varbuut taas dzirksteles un tradiicijas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-06-15 14:13, pirms 10 gadiem
Aj, ar prieka asarām atceros tos laikus. Biju tad vēl tīnis, skatījos mājās ar vecākiem. Kas par emocijām bija.. kas par vārtiem.. Būtu nedaudz vairāk veiksmes + godīgas tiesāšanas, mums galu galā varēja būt arī 6 punkti. Un kas zin, ko tie 6 punkti būtu nesusī līdzi līdz mūsdienām. Varbūt mums jau ap šo laiku būtu bijuši daudz vairāk jaunie futbola talanti? Varbūt vairāk tiktu ieguldīts futbola infrastruktūras attīstībā? Varbūt mēs līdzīgi kā mazā Slovēnija (1m iedzīvotāju) katrā atlases ciklā cīnītos par pirmajām vietām grupā un tagad mūsējie piedalītos lielākajos sporta svētkos?

Katrā ziņā paldies visai Latvijas izlasei par šo panākumu, mēs, fani, to nekad neaizmirsīsim! Arī mēs savas dzīves laikā izbaudījām, kā ir just līdz savējiem tik grandiozā pasākumā!

     [+] [-]

, 2014-06-15 14:21, pirms 10 gadiem
abdulajevs rakstīja: Kapec neliek aprakstu par Kotdivuāra - Japāna speli???
ielika uzreiz pec speeles.

Drogbā došanās laukumā iedvesmo Kotdivuāru...

     [+] [-]

, 2014-06-15 14:43, pirms 10 gadiem
Ir kkur iespéjams dabút tá gada chempionata LAT-GER spéli vai momentus?

     [+] [-]

, 2014-06-15 14:52, pirms 10 gadiem
chubaki rakstīja: Nu bet paskaties, kur Holande ir basketbola un hokejaa?
Kamaniņu divniekos arī viņi smagi lūzerē. Tā jau ir, ka sportā kopumā Latvijas panākumi daudz nopietnāki, ar to mūs arī pasaulē atpazīst.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-06-15 15:30, pirms 10 gadiem
Viss savā starpā ir ļoti cieši saistīts.
Kamēr mums nebūs normāli, moderni stadioni ar tribīnēm un visu pārējo, tikmēr nebūs arī skatītāju interese nākt uz spēlēm un līmenis līdz ar to arī nebūs nekāds, jo neviens normāla līmeņa spēlētājs nevēlas spēlēt pusprofesionālā čempionātā pie tukšām tribīnēm. Arī medijos ažiotāža par Virslīgas mačiem - vietas, kur veidojas mūsu futbola nākotne ir pielīdzināma 0...
Protams, viss atduras pret naudu, bet es neredzu kkādas LFF iniciatīvas kko mainīt. Manuprāt tas kantoris ir jānomaina līdz pēdējam cilvēkam, jo viņi tur ir aizsēdējušies un progresu es kkā nemanu. Jau pēc Euro 2004, bija jānāk klajā ar kkādiem plāniem kā mēs nākotnē varētu būt regulārā finālturnīru dalībvalsts, bet tādi nebija pat ne sarunu līmenī.
Mūsu izlase 1x spēlē , 90(!!!) minūšu laikā uzsit pa vārtiem, vai tāds futbols mums ir vajadzīgs? Vai tiešām jauniešu akadēmijām nevar piesaistīt ārzemju speciālistus, lai mums nākotnē būtu spēcīga izlase? Ir acīmredzams, ka pašmāju "speciālisti" var iemācīt spēlēt tikai Toto.

     [+] [-]

, 2014-06-15 15:49, pirms 10 gadiem
Kā sapnis togad EČ kvalifikācija un pats turnīrs pagāja. Taisni vai neticami, bet toreiz bija vairāku apstākļu kopums, kas sakrita un ļāva mums tā uzspīdēt. Pirmkārt, jau dzelzs aizsardzība, kuru neuzlauza pat vācieši (tagad grūti iedomāties kādu aizsardzību, ko vācieši neuzlauztu), ātri un tehniski flangi, kā arī Māris priekšā, kurš mācēja un nebaidījās uzņemties līdera lomu vajadzīgajos brīžos. Un, protams, pie laba rezultāta arī milzum daudz skatītāju nāca un interese bija liela un stadions pilns.

Arī toreiz spēlējām no aizsardzības, bet tad Starkova taktika deva rezultātu. Tagad futbols ir mainījies un komandas savstarpējā līmeņa ziņā kļuvušas daudz līdzīgākas, jo tagad spēlētāju aprite Eiropas labākajās līgās ir ģeogrāfiski daudz plašāka kā tad.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-06-15 17:28, pirms 10 gadiem
Pec 90 gadiem bus raksts - Aprit simt gadi kopš Latvijas vēsturiskās dalības "Euro 2004"
1 2 41 komentārs