Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Pahars devis iespēju 37 futbolistiem - izmēģināts viss

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Viedoklis: Pahars devis iespēju 37 futbolistiem - izmēģināts viss
Kaspars Gorkšs ir vienīgais izlases futbolists, kurš nospēlējis visus mačus Mariana Pahara vadībā. Vai tas turpināsies Turcijā?
Foto: Gints Ivuškāns (f64)

Šonedēļ Latvijas futbola izlase aizvadīs divas spēles "Euro2016" kvalifikācijas turnīrā, vispirms ceturtdien viesos cīnoties ar Turciju, bet pēc tam svētdien mājās uzņemot Čehiju. Vienlaikus ir pagājuši divi gadi, kopš mūsu izlasi vada Marians Pahars. Šai materiālā neliels atskats uz šiem diviem gadiem, kā arī prognoze, kāds varētu izskatīties mūsu komandas pamatsastāvs Turcijā.

Pahara iezīme - mēģināt aizvien jaunus un jaunus spēlētājus
Politikā, cilvēkam stājoties jaunā amatā, mēdz izvērtēt pirmās 100 dienas un principā arī klubu futbolā varētu darīt līdzīgi, taču noteikti ne izlašu futbolā - spēles notiek tik reti, ka pat divi gadi nav baigais rādītājs. Jā, gadās, ka neiecietīga futbola federācija atlaiž izlases treneri jau pēc pirmajām spēlēm (Grieķijai pēc Fernandu Santuša došanās prom pēc 2014.gada PK finālturnīra jau bijuši trīs citi treneri!), bet tie ir reti izņēmumi.

Kad Marians Pahars 2013.gada jūlijā kļuva par Latvijas izlases galveno treneri, es galvenokārt priecājos par to tāpēc, ka uzskatīju - pēc pēdējā laika neveiksmēm mums ir vajadzīgas jaunas vēsmas, balta lapa. Savukārt vairums futbola līdzjutēju baidījās, ka Pahars kā Aleksandra Starkova pēctecis turpinās būt ļoti konservatīvs sastāva izvēles ziņā (labi, līdzjutēju aptaujas netika veiktas, tāpēc šo apgalvojumu uzskatīsim tikai kā pieļāvumu). Pahars šīs bailes ir sagrāvis lupatu lēveros.

Protams, ļoti diskutabla bija Pahara prakse piesaistīt un dot jūtamu spēles laiku izlasē futbolistiem, kuri strauji tuvojās izlases karjeras beigām (šeit minami Juris Laizāns, Aleksandrs Koliņko, arī Māris Verpakovskis), jo, redz, ja viņam valstsvienības sakarā bija ilgtermiņa plāni, tad kā jaunam trenerim nebija lielas jēgas pazaudētā ciklā (PK2014) tik ļoti spiest uz pieredzi, vēloties izspiest tabulā kādu punktiņu vairāk un mazliet bremzējot ar jauna modeļa būvniecību. Taču tie bija tikai daži izņēmumi. Pozitīvākais šajos Pahara divos gados, uzskatu, ir un bija tas, ka viņš ārkārtīgi cītīgi meklējis tīrradņus izlasei. Kāds smīkņās, ka Latvijas futbola dārziņš ir tik šaurs, ka nav nekāda māksla "cītīgi meklēt", taču šeit ar meklēšanu saucu konkrētus darbus, proti, iespējas došanu.

Ordeni par mēģinājumiem! Rezultātus gribētos labākus...
Faktus? Pahars divu gadu laikā, kuros aizvadītas 17 spēles, laukumā izlases kreklā izlaidis 37 futbolistus! Pieskaitot vēl tos septiņus, kurus Pahars ir izsaucis, bet kuri nav tikuši laukumā, iznāk pat 44 kājbumbas meistari! Vai jūs spējat tam noticēt? Tie ir veseli četri pamatsastāvi! Skaidrs, ka to var traktēt dažādi, tai skaitā negatīvi - piemēram, izmisums atsevišķos brīžos, jauna trenera maldīšanās miglā, neizlēmība un tamlīdzīgi, taču es domāju, ka patiesie iemesli ir citi. Pirmkārt, Pahars patiešām vēlējies katram puslīdz cienīgam kandidātam dot iespēju, bet, otrkārt, kas ne mazāk būtiski, viņš milzīgu nozīmi piešķir spēlētāju formai, tonusam, sniegumam attiecīgajā brīdī. Viņš pats nenogurstoši atkārto, ka izvēlas labākos konkrētā brīdī, taču uzsvēršu - viņa gadījumā tam seko arī reāli darbi. Domāju, Pahars par šādu pieeju pelnījis tikai un vienīgi uzslavas.

Ja runājam par sportiskajiem rezultātiem, tad šeit gan jārunā krietni skeptiskāk, jo neko dižu Pahara vadībā sasnieguši neesam. Atliek pieminēt, ka 17 spēlēs izcīnītas tikai trīs uzvaras (pret Lietuvu, Armēniju un Igauniju) un ar to pietiek. Tiesa, bijuši arī septiņi neizšķirti un Latvijas izlases kalibra komandai septiņi zaudējumi 17 spēlēs ir ciešams rezultāts. Tomēr galvenie rādītāji ir pavāji - Pahara pirmajā pilnajā ciklā līdzšinējās sešās spēlēs nevienas uzvaras un diezgan bezcerīga pirmspēdējā vieta, nieka divus punktus priekšā Kazahstānai.

Tomēr arī šeit tas ir koks ar diviem galiem - mūsu grupa ir vairāk nekā nepateicīga un, ja skatāmies uz minētajiem sešiem mačiem, tad sevišķi neceļas bakstīt ar pirkstu uz kaut pusi no tiem un kratot galvu kritizēt, cik slikti esam spēlējuši. Reāli slikts rezultāts un sniegums bijis tikai viens (0:3 pret Islandi Rīgā), kamēr Nīderlandē rezultātam bija jābūt cienīgākam, taču par punktiem runas tāpat nebūtu. Toties ir izkapāti vērtīgi neizšķirti ar Turciju mājās un Čehiju viesos - komandām, ar kurām tūlīt spēlēsim otrreiz.

Ja jau nespēlējam tik slikti, kāpēc uz tabulu nav vēlmes lūkoties? Tāpēc, ka, arī tas izskanējis daudzreiz, pirmkārt, spēlētāju raudze ir viduvēja (apnicis salīdzināt dažādu izlašu spēlētāju pārstāvētos klubus, "transfermarkt" spēlētāju tirgus vērtības un tā tālāk - tas viss Latvijas futbolam nav glaimojoši), otrkārt, izloze arī bija ļoti nežēlīga. Nīderlandes, Čehijas, Turcijas, Islandes un Kazahstānas vietā varēja būt, piemēram, Grieķija, Ungārija, Slovēnija, Moldova, Sanmarīno. Prieks, kur tu rodies... Taču vispār muļķīgi tagad vēl atcerēties šo seno izlozi - atļāvos piesaukt to tāpēc, ka dzīvē viss notiek pamīšus. Skat, tagad, PK2018 izlozē, mums savukārt paveicās. Ja vien Paharam ļaus strādāt arī tajā ciklā, tad tā būs viņa un visas izlases lielā iespēja, un treneru kolektīva darba rezultāti nu jau būs jāvērtē ar būtiski kritiskāku aci.

Vai Pahars atkal mēģinās ko jaunu?
Atgriežoties pie 37 futbolistiem, kuri Pahara vadībā ir spēlējuši, no laukuma spēlētājiem lielāko uzticību baudījuši septiņi - Kaspars Gorkšs, Valērijs Šabala, Artūrs Zjuzins, Nauris Bulvītis, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko un Aleksandrs Fertovs. Plus vārtsargi Andris Vaņins un Aleksandrs Koliņko.

Ja skatāmies tuvākajā nākotnē, tad daži no viņiem konkrēti šobrīd diez vai uzskatāmi par līderiem - Koliņko futbolu vairs nespēlē, Bulvītis nav pat izsaukts, Gorkšs ir bez kluba un nevar justies drošs par vietu pamatsastāvā, par Šabalu pats Pahars krāšņi izteicies, Zjuzinam bijusi maza spēļu prakse. Ko tas nozīmē? Tikai to, ka Pahars atkal meklēs risinājumus un viņa galvā nav iekalta, neaizskarama pamatsastāva kodola.

Starp citu, Gorkšam izlasē tieši Pahara vadībā ir pārliecinoši lielākais spēles laiks (maksimāli iespējamās 17x90=1530 minūtes, kamēr tuvākajam sekotājam "tikai" 1147 minūtes jeb par 25% mazāk), tomēr pastāv pietiekami liela varbūtība, ka Turcijā viņu pamatsastāvā neredzēsim. Pilnīgi iespējams ir variants ar Kasparu Dubru un Vitāliju Jagodinski. Aizsardzības malās konkurē Gints Freimanis un Vladislavs Gabovs (labajā), kā arī Vitālijs Maksimenko un Antons Kurakins (kreisajā), taču līdz šim novērotais un dažādi fakti liecina, ka izvēle varētu krist uz abiem pirmajiem pieminētajiem. Tāpat izlases treniņi neliecināja, ka Konjā varētu tikt veidota piecu aizsargu līnija.

Lielākais prieks šī sasaukuma sakarā ir, ka beidzot, beidzot, beidzot pamatsastāvā izlases kreklā varētu iziet traumu nomocītais Aleksandrs Cauņa - Paharam tāds prieks un privilēģija šajos divos gados bijusi tikai reizi, 2013.gada septembrī Grieķijā (0:1).

Cauņas pozīcija Turcijā ir atkarīga no tā, kurus centra pussargus vēl treneris izvēlēsies. Pieļaujot, ka būs centra pussargu trijstūrītis ar diviem balsta pussargiem, viena vieta, visticamāk, tiks atvēlēta Igoram Tarasovam, un veselais saprāts liek domāt, ka otrs būs Cauņa, kamēr uzbrūkošā pussarga pozīcijā spēlēs pārbaudītā vērtība Zjuzins.

Tomēr es redzu arī citu variantu, proti, ar Cauņu zem izvirzītā uzbrucēja (kur, šķiet, Sašam patīk labāk) un... labā formā esošo Igoru Kozlovu balstā. Ņemot vērā, ka Pahars intervijās akcentējis Zjuzina spēļu prakses trūkumu (turklāt kluba dēļ Artūrs izlases rīcībā ieradās kā viens no pēdējiem), kā arī to, ka Pahars nosacītos veterānus, pie kuriem pieskaitīsim 28 gadus veco debitantu Kozlovu, nekad neizsauc tāpat vien (atcerēsimies Viktora Moroza piemēru - izsauca un uzreiz pamatsastāvā pret Islandi; līdzīgi bija ar Juri Laizānu), neatmestu arī šādu variantu.

Ja nenotiks brīnumi, flangos būtu jādarbojas Denisam Rakelam un Aleksejam Višņakovam. Visbeidzot, ņemot vērā Šabalas problēmas (un Rakela jauno/citu pozīciju, kā arī Artūra Karašauska mazo pieredzi izlasē), ir liela varbūtība, ka smailē redzēsim Eduardu Višņakovu. Par vārtsarga pozīciju runāt lieki.

Protams, ir vēl ļoti daudz nianšu, katram spēlētājam tiks doti detalizēti uzdevumi (piemēram, ja Arda Turans atkal spēlēs kreisajā flangā, var pieļaut, ka Višņakovam šoreiz nāksies spēlēt zemāk un smagi strādāt aizsardzībā), bet šāds ir mans redzējums par sastāvu Turcijā. Paturēsim gan prātā, ka Pahars mēdz pārsteigt, kā arī to, ka, visticamāk, viņa galvā pamatsastāvs izkristalizējās vien otrdienas slēgtajā treniņā, plus trešdiena treniņā jau Turcijā, un izlases futbolisti vēl var izcīnīt vai zaudēt vietu vienpadsmitniekā, tāpēc neklātienes prātošana var izrādīties patukša. Tas pats attiecas uz taktiku - bieži vien treneru štābs par to domā un lemj līdz pat pēdējam.

Jāsaka arī nodrāztie vārdi - pret turkiem un čehiem būs divtik grūti, jo viņi jūtas piečakarēti pirmajā cīņā ar Latviju. Neizšķirti nebija tas, ko šīs futbola lielvalstis vēlējās pret Pahara komandu. Tā ka, ceturtdien un svētdien mūsējiem būs jārāda varoņdarbi, lai kopā izcīnītu, teiksim, divus, trīs vai četrus punktus.

Uzmanību! Padalīšos ar failiņu, kurā varat aplūkot izlases spēlētāju statistiku Pahara vadībā. Skaidrojumus par failā redzamo informāciju meklējiet zem tabulas. Zem šī materiāla fotogrāfijas atradīsiet tā sauktos saistītos rakstus, bet zem tiem atrodams pieminētais fails. Faila "saīsinātā versija" aplūkojama šai tabulā:

Spēlētāju statistika Pahara vadībā (2013.gada augusts-2015.gada jūnijs)

SpēlētājsESTLTUGRELTUSVKIRLMACESTLTUARMKAZISLTURNEDCZEUKRNEDSLSV
Gorkšs90909090909090909090909090909090901530170
Šabala4590909062644985908290909068621147154
Zjuzins8164689037909079759082548745901122152
Bulvītis9090909090909090909090901080122
Gabovs699090729090719090389090531023130
Maksimenko909090909090584590904590958120
Fertovs289090638390644563909090845939140
Vaņins9090909090909090908109-12
Koliņko90909090909090907208-14
Lazdiņš62166190901590909027631100
Kovaļovs341890788590908156680
Rugins90748627756526156352190
Dubra90909090904549560
Rudņevs5990904579552043870
Kurakins90903290904543760
E.Višņakovs138545264511880702228433110
O.Laizāns90459045669042660
A.Višņakovs7259909082457542381
J.Laizāns909090537339650
Rakels3111661090909038870
Rode090909027041
Verpakovskis4579775451226360
Ikaunieks9045249024940
Jagodinskis45909022530
Tarasovs90459022530
Freimanis02752903720650
Siņeļņikovs5690291719240
Cauņa26903615230
Gauračs784111920
Timofejevs9051911430
Morozs9089820
Žigajevs91153457350
Karašausks22153720
Turkovs282810
Lukjanovs242410
Kamešs212110
Ignatāns121210

Piezīmes:
(1) augšā pretinieces, attiecīgajā kolonnā futbolistu nospēlētās minūtes.
(2) spēlētāji sarindoti pēc spēles laika.
(3) SL - spēles laiks
(4) S - spēles kopā
(5) V - vārti kopā

  -2 [+] [-]

, 2015-09-02 00:41, pirms 9 gadiem
Njemsim punktus vismaz 1 no septembra speeleem

  -2 [+] [-]

, 2015-09-02 01:07, pirms 9 gadiem
Jā, arī viens punkts nu nemaz nebūtu slikti.
Slēpts komentārs: Yakuza

  -2 [+] [-]

, 2015-09-02 01:39, pirms 9 gadiem
Mees no shiim atlikushajaam speeleem neko zaudeet vairs nevaram, varam tikai ieguut, un domaaju, ka Paharam vajadzeetu saakt izveidot taadu izlasi, ar domu jau par pasaules kausa kvalifikacijas ciklu, kur mees varam speeleet ar jebkuru...
Slēpts komentārs: jaxroze

  +4 [+] [-]

, 2015-09-02 06:46, pirms 9 gadiem
Vēl pirms šī cikla rakstīju,ka Paharam šis būs komandas kodola meklēšanas laiks un komandai vajadzētu izšaut pasaules čempionāta ciklā.Praktiski tā arī notiek,tomēr personiski mani sāk uztraukt mūsu futbolistu nestabilitāte ,it sevišķi to,kuriem vajadzētu kļūt par komandas kodolu un vēl traumas,kuras izsit perspektīvos spēlētājus uz ilgu laiku.Tādejādi ar to iespēlēšanu tā ir kā ir.Liktenis mums ir piespēlējis samērā vieglu grupu pasaules čempionāta atlasei,tagad viss izlases un Pahara rokās.Neteikšu ,ka obligāti būtu jāizcīna ceļazīme,bet par to pacīnīties konkurentspējīgi gan vajadzētu līdz pat cikla beigām.Lai Marianam un mums visiem veicās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: emox

  -3 [+] [-]

, 2015-09-02 10:35, pirms 9 gadiem
Yakuza rakstīja: Vaņins - Gabovs, Dubra, Jagodinskis, Kurakins - A.Višņakovs,Cauņa,Tarasovs,Rakels - Kamešs,E.Višņakovs
Diemžēl velk uz to, ka šoreiz būsim nelatviski laukumā :/
Zuze, Janka un Gorxy pietrūks...

Ne jau tas galvenais, galvenais, lai laukumā ir LV patrioti

     [+] [-]

, 2015-09-02 13:15, pirms 9 gadiem
Izlase cenšas spēlēt futbolu - tā ir labākā lieta, kas sakāma par šiem diviem gadiem. Rezultāti ir atbilstoši mūsu līmenim, ieskaitot to, ka tādi potenciālie līderi un vilcēji kā Cauņa mums nav laukumā. Kaut ko labāku varētu gaidīt, ja izlases kodols spēlētu vienā klubā, ar perfektu savstarpējo sapratni. Un arī tad vēl vajadzētu vienu brīnumspēlētāju, kas izšauj vairākās spēlēs pēc kārtas. Citādi arī turpmāk būs cīņa drīzāk par otro-trešo vietu no apakšas, nevis otro-trešo vietu no augšas.

     [+] [-]

, 2015-09-02 16:53, pirms 9 gadiem
Lai arī neesmu nekāds Pahara fans, teikšu godīgi- ar šo kontingentu 3-7-7 pret tām komandām, ar ko spēlēts, ir labi. Ja noņem neiespējamo Nīderlandi, tad 3-7-5 jau izskatās pavisam solīdi. Visvairāk būtu gribējies uzvaru Kazahstānā, bet arī tur neliels favorīts bija kazahi. Principā Latvija vinnēja visas trīs spēles, kur skaitījās favorīts. Visās pārējās favorīts bija pretinieks. Tajās, pusi nospēlējot neizšķirti un pusi zaudējot, ir ok. Neizšķirts Čehijā pat ieies vēsturē kā viena no labākajām Latvijas izlases spēlēm viesos.

Pašreizējā Latvijas izlase nepretendē uz finālturnīriem, tāpēc es visvairāk gaidu vienkārši labas un interesantas spēles, kaut kādus pārsteigumus.

Šajās divās spēlēs viens punkts būtu teicams rezultāts.

  -1 [+] [-]

, 2015-09-02 17:23, pirms 9 gadiem
Pieredzējušos Koļinko un Laizānu piesaistīja, jo pati treneru brigāde vēl bija jauna un vajadzēja pieredzējušas autoritātes sastāvā. Neko nevar pārmest, jo gan Laizāns, gan it sevišķi jau Koļinko ļoti labi iekļāvās izlases rindās. Paredzēju, ka Koļinko vēl noslēgs šo ciklu izlasē, bet viņš pielika punktu karjerai, jo saņēma Spartaka piedāvājumu kļūt par treneri.

Ja par Morozu, tad toreiz vienkārši bija jāaizlāpa caurums vidējā līnijā un Viktors uz to brīdi bija labākais Virslīgā tajā pozīcijā. To pašu šobrīd varam teikt par Kozlovu un nebūs melots arī par Jermolajevu, kurš šosezon ievērojami progresējis. Morozs toreiz labi iekļāvās, cerams, ka Kozlovam un Jermolajevam arī veiksies.

  +2 [+] [-]

, 2015-09-02 19:37, pirms 9 gadiem
vai kāds var pateikt kāpēc Valēriju Afanasjevu neaicina izlasē?! Viņš tomēr ir atslēgas spēlētājs vienai no vadošajām komandām.