Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Saeima galīgajā lasījumā aizliedz spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm

Agris Suveizda

Saeima galīgajā lasījumā aizliedz spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm
Baltkrievijas futbola izlase. Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas Republikas Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Sporta likumā, kas Latvijas izlasēm jebkurā teritorijā un jebkurā vecuma kategorijā aizliedz spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas valstsvienībām vai arī šo valstu sportistu komandām neitrālā statusā, kā arī rīkot turnīrus ar šo valstu izlašu vai neitrālo komandu dalību.

Liegums tuvākā nākotnē visaktuālākais varētu būt futbolā, kur UEFA joprojām pieļauj Baltkrievijas izlašu dalību un vēl septembrī strādāja pie Krievijas U17 izlašu atgriešanās apritē, bet no šīs domas atteicās pēc dalībvalstu pretestības. Šogad gan Baltkrievijas, gan Latvijas vīriešu futbola izlases spēlēs UEFA Nāciju līgas C līgā, taču savā starpā netiksies joprojām, jo abas izlases 8. februārī būs izlozes pēdējā grozā. Sākotnēji Baltkrievijai bija paredzētas pārspēles martā pret Lietuvu, kas pret baltkrieviem neitrālā laukumā Armēnijā pirms gada jau spēlēja telpu futbola atlasē, taču Krievijas diskvalifikācijas dēļ Kipra un Baltkrievija automātiski saglabāja vietu C līgā un Lietuva pārspēles aizvadīs pret Gibraltāru. Latvija 2026. gadā uzņems Eiropas čempionātu telpu futbolā, bet 2027. gadā - Eiropas U17 čempionātu futbolā.

C līgas grozi

1. grozs2. grozs3. grozs4. grozs
RumānijaAzerbaidžānaZiemeļmaķedonijaBaltkrievija
ZviedrijaKosovaSlovākijaLietuva/Gibraltārs
ArmēnijaBulgārijaZiemeļīrijaIgaunija
LuksemburgaFēru salasKipraLatvija

Likuma grozījumu pamatmērķis ir atkārtoti uzsvērt Latvijas solidaritāti ar Ukrainu un saknē bloķēt jebkādus Krievijas centienus leģitimizēt savus kara noziegumus caur sporta nozari. "Sporta likuma grozījumu pamatdoma ir nacionālās likumdošanas līmenī noteikt, ka Latvijas komandu sporta spēļu izlases, piemēram, basketbolā, futbolā vai hokejā, nedrīkst nedz savā, nedz neitrālā laukumā aizvadīt savstarpējas spēles ar agresorvalstu – Krievijas un Baltkrievijas – komandām,” iepriekš pauda Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Dāvis Mārtiņš Daugavietis. "Tas nozīmē, ka gadījumā, ja tiks izlozēts, ka Latvijas izlasei jāspēlē pret Krieviju vai Baltkrieviju, starptautiskajām sporta organizācijām būs jārespektē Latvijas likumdošana."

Par likumprojekta virzību atbildīgās Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputāti iepriekš akcentēja, ka starptautiskā sporta sabiedrība pieņem lēmumus, kas varētu "atgriezt apritē" Krievijas un Baltkrievijas komandas. Likumprojekta autori jau iepriekš atzīmēja, ka mēs varam nonākt situācijā, kad Latvija tiek izlozēta vienā grupā ar kādu no šīm komandām. Nemainot likumu, Latvijas komandas šādā situācijā būtu bijušas spiestas spēlēt, saņemt tehnisko zaudējumu vai maksāt naudas sodu.

Grozījumi neregulē Latvijas sportistu piedalīšanos olimpiskajās spēlēs. Lēmumu par dalību tajās pieņem Latvijas Olimpiskā komiteja. "Jāņem vērā, ka agresorvalstu sporta spēļu komandas vairs nevar kvalificēties olimpiskajām spēlēm," informēja D.M.Daugavietis. Kā iepriekš atzīmēja likumprojekta autori, iecerētie grozījumi ir pārspriesti ar sporta nozares pārstāvjiem.

Izmantotie resursi:
https://saeima.lv/lv/aktualitates/s...

Slēpts komentārs: Gera123

  +7 [+] [-]

, 2024-02-01 11:13, pirms 3 mēnešiem
Gera123 rakstīja: Tehniskais zaudējums noteikti ir labāks par spēli ko rada mūsu fantastiska izlase. Es būtu aizliedzis arī spēlēt puišiem ar krievu vai baltkrivu uzvārdu vai vārdu. Tā būtu izlase!!!
Nekāds mums tehniskais zaudējums nebūs.Vienkārši mūs tad nevarēs salozēt vienā grupā ar Krieviju un Baktkrieviju.Tāpat,kā sen jau neielozē vienā grupā Armēniju un Azerbaidžānu,kā arī Serbiju ar Kosovu,jo tā ir noteikts tur nosacījumos.

     [+] [-]

, 2024-02-01 11:47, pirms 3 mēnešiem
Edvards Grīgs rakstīja: Nekāds mums tehniskais zaudējums nebūs.Vienkārši mūs tad nevarēs salozēt vienā grupā ar Krieviju un Baktkrieviju.Tāpat,kā sen jau neielozē vienā grupā Armēniju un Azerbaidžānu,kā arī Serbiju ar Kosovu,jo tā ir noteikts tur nosacījumos.
Vienīgais, amizanti ir tas, ka tās izlases varēs spēlēt Latvijā. Ok, ne mūsu grupā, bet spēlēt varēs. Spriežot pēc tā, kā šobrīd virzās situācija Ukrainā - 2026. un arī 2027. karš nebūs beidzies. Un ņemot vērā Kremļa pēdējā laika retoriku, uzvedību to vēl amizantāku padara ik pa brīdim izlecošie draudi atjaunot veco teritoriju utt. Draud iekarot Baltiju un turpat mauks futeni.

  +4 [+] [-]

, 2024-02-01 11:54, pirms 3 mēnešiem
Geralt of Rivia rakstīja: Vienīgais, amizanti ir tas, ka tās izlases varēs spēlēt Latvijā. Ok, ne mūsu grupā, bet spēlēt varēs.
Kādā veidā? Ir taču teikts "kā arī rīkot turnīrus ar šo valstu izlašu vai neitrālo komandu dalību."

  +3 [+] [-]

, 2024-02-01 12:03, pirms 3 mēnešiem
visi,kuri nobalsoja pret ir no frakcijas ST...ST = stūlbie tupinisti?!

     [+] [-]

, 2024-02-01 12:08, pirms 3 mēnešiem
artenio rakstīja: visi,kuri nobalsoja pret ir no frakcijas ST...ST = stūlbie tupinisti?!
spriežot pēc tavas gramatikas, tālu no viņiem neesi

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 12:15, pirms 3 mēnešiem
Andi rakstīja: Kādā veidā? Ir taču teikts "kā arī rīkot turnīrus ar šo valstu izlašu vai neitrālo komandu dalību."
Ok, mana vaina, šo frāzi palaidu garām. Bet tad ir loģisks jautājums, kas notiek ar pieminētajiem turnīriem 2026., 2027. gadā - ja krievi, baltkrievi tiek - atsakāmies no turnīra? Jo teksts " jārespektē likumdošana" lielo, biezo federāciju gadījumā ir mazs kucēna smilkstiens.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 12:44, pirms 3 mēnešiem
varētu padomāt, ka visas izlases rāvās spēlēt pret tām komandām.. nu labi, pieņēma, bet es teiktu, ka arī bez šāda likuma neviena normāla Eiropas valsts pat nedomā spēlēt pret viņiem, ja vien tā nav kāda Serbija. A ko darīt ar tenisu, NHL, tikko Andževs Real Madrid sastāvā jauniešu Eirolīgā pat vienā komandā ar krievu spēlēja. Ko darīt ar FC Riga ar krievu īpašnieku?

  +2 [+] [-]

, 2024-02-01 12:46, pirms 3 mēnešiem
artenio rakstīja: visi,kuri nobalsoja pret ir no frakcijas ST...ST = stūlbie tupinisti?!
Viņi tak pārstāv kremli nevis Latviju tāpat kā šleseram pie kājas Latvija viņam galvenais savs bizness ar sarkaniem un baltiem krieviem ,vai ķīnīzeriem.

  +2 [+] [-]

, 2024-02-01 13:06, pirms 3 mēnešiem
labi, ka viss pie mums ir sakārtots un likumdevējiem atliek laiks pievērsties sporta jautājumiem
Slēpts komentārs: Gera123

  +3 [+] [-]

, 2024-02-01 13:31, pirms 3 mēnešiem
2026. gada OS Milānā C grupa: 1. Krievija, 2. ASV, 3. Latvija, 4. Dānija/Norvēģija. Bez komentāriem.

     [+] [-]

, 2024-02-01 14:00, pirms 3 mēnešiem
Johaidī,un kad Saeima aizliegs,lai Panorāmā un citos medijos katru dienu nebūtu jāklausās par krievu sportistiem?

  +3 [+] [-]

, 2024-02-01 14:10, pirms 3 mēnešiem
Gera123 rakstīja: Tieši tā, bet kāda problēma spelēt pret krieviem un baltkrieviem neitrālā teritorijā. Nāciet laukumā un rādiet cik jūs esat bailīgie.
Lai izvācas no Ukrainas un ,tad arī padomāsim spēlēt pret viņiem ,vai pagaidīsim kamēr viņi izmaksās kompensācijas Ukrainai par sagrautajām pilsētām.

  +1 [+] [-]

, 2024-02-01 14:12, pirms 3 mēnešiem
daleic-1 rakstīja: Johaidī,un kad Saeima aizliegs,lai Panorāmā un citos medijos katru dienu nebūtu jāklausās par krievu sportistiem?
Kur tu to dzirdi es pa retam esmu dzirdējis tikai par federastu un lukaša tenisistiem.

  -2 [+] [-]

, 2024-02-01 14:56, pirms 3 mēnešiem
Sačakarēja Ostapenko sezonu. Praktiski nav tādu turnīru kur viņai netrāpītos neitrālās.

  +5 [+] [-]

, 2024-02-01 15:15, pirms 3 mēnešiem
Boston United rakstīja: Sačakarēja Ostapenko sezonu. Praktiski nav tādu turnīru kur viņai netrāpītos neitrālās.
Aizliegums atteicas uz komandu sporta spēļu izlasēm. Ostapenko tas neskar.

     [+] [-]

, 2024-02-01 16:50, pirms 3 mēnešiem
Aigaro rakstīja: varētu padomāt, ka visas izlases rāvās spēlēt pret tām komandām.. nu labi, pieņēma, bet es teiktu, ka arī bez šāda likuma neviena normāla Eiropas valsts pat nedomā spēlēt pret viņiem, ja vien tā nav kāda Serbija. A ko darīt ar tenisu, NHL, tikko Andževs Real Madrid sastāvā jauniešu Eirolīgā pat vienā komandā ar krievu spēlēja. Ko darīt ar FC Riga ar krievu īpašnieku?
Tu nopietni par Andževu?! Ja tā, tad vairs nefanošu par viņu! Par Merzļikinu jau sen nefanoju.