Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Dienu pirms kongresa aiztur FIFA amatpersonas, draud izdošana ASV

Agris Suveizda

Dienu pirms kongresa aiztur FIFA amatpersonas, draud izdošana ASV
Foto: AFP/Scanpix

Šveices pilsētā Cīrihē aizturētas sešas FIFA amatpersonas, vēsta The New York Times un citi ārzemju mediji. Aizturēšana esot veikta pēc ASV Tieslietu departamenta pieprasījuma, un aizturētajām personām draudot izdošana ASV. Šovakar plkst. 18:30 pēc Latvijas laika paredzēta Federālā izmeklēšanas biroja preses konference. Jau rīt Cīrihē sāksies FIFA kongress, bet parīt gaidāmas prezidenta vēlēšanas.

Šveices varas iestādes aizturēšanu veikušas agri no rīta kādā no Cīrihes piecu zvaigžņu viesnīcām, kurā mitinājās aizdomās turētās FIFA amatpersonas. Kārtībsargi viesnīcā esot ieradušies ikdienišķā apģērbā, nevis oficiālos formastērpos. Aizturēšana izvērtusies mierīgi, un vairāki aizturētie viesnīcu pametuši, nesaslēgti rokudzelžos.

Izvirzītās apsūdzības esot saistītas ar iespējamu plaša mēroga krāpšanu FIFA iekšienē pēdējo vairāk nekā divu dekāžu laikā, tostarp saistībā ar Pasaules kausa rīkošanas tiesībām, kā arī mārketinga un raidtiesību līgumiem. Varas iestādēm esot aizdomas par krāpšanu, reketu un naudas atmazgāšanu. Aizdomas galvenokārt esot saistītas ar FIFA Izpildkomitejas darbu - tai ir milzīga ietekme, taču lielākoties darbojas slepeni.

Visas aizturēto personu identitātes pagaidām nav publiskotas, taču starp aizturētajiem esot arī FIFA Izpildkomitejas viceprezidents un CONCACAF jeb Ziemeļamerikas, Centrālamerikas un Karību reģiona futbola asociāciju konfederācijas prezidents Džefrijs Vebs. The New York Times ziņo, ka apsūdzības esot plānotas pret vairāk nekā desmit FIFA amatpersonām, no kurām visas personas gan pašreiz nav Cīrihē. Aizdomās turamie galvenokārt esot saistīti ar CONCACAF.

Bez jau pieminētā Veba starp aizdomās turētajām personām esot arī cits FIFA Izpildkomitejas viceprezidents Euhenio Figeredo (Urugvaja, bijušais Dienvidamerikas Futbola konfederācijas prezidents), kā arī bijušais Izpildkomitejas biedrs Džeks Vorners (Trinidada un Tobāgo), kurš ir apsūdzēts virknē ētikas pārkāpumu.

"Esam satriekti par to, cik ilgi tas turpinājās un cik ļoti tas skāra gandrīz jebko, ko FIFA darīja," The New York Times citē tiesībaizsardzības instanču pārstāvi. "Šķita, ka tas ir iesakņojies katrā federācijas elementā un ka tas vienkārši ir viņu veids, kā kārtot lietas. Gluži kā korupcija būtu legalizēta."

Izmantotie resursi:
Log In - The New York Times
BBC Sport - Six Fifa officials including...
Fifa corruption charges: six senior officials...

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 09:12, pirms 9 gadiem
Nost ar Sorosa aģentiem provokatoriem!!!

  +9 [+] [-]

, 2015-05-27 09:14, pirms 9 gadiem
FIFA - Federation of International Fraud Associates.

Skumji, ka tā jāraksta, bet nu... arvien trakāk.
Negods visam futbolam

  +8 [+] [-]

, 2015-05-27 09:35, pirms 9 gadiem
Ja šos varenos (tomēr, FIFA ir ļoti ietekmīga) paņems tā kārtīgi pie dziesmas, tad tas būs nozīmīgs ieguvums cīņai pret korupciju, ne tikai futbolā! Daudzi padomās divreiz vai ar tādām lietām nodarboties!

  +6 [+] [-]

, 2015-05-27 09:35, pirms 9 gadiem
No LV tur kāds ir aizbraucis? Domāju, bikses pilnas tagad

  +5 [+] [-]

, 2015-05-27 09:39, pirms 9 gadiem
Lēmumi Pasaules kausu rīkot Krievijā un jo īpaši Katarā runā paši par sevi... Ja kas pārsteidz, tad vienīgi tas, ka, spriežot pēc raksta, tam visam ir atrasti kādi pierādījumi.

  -2 [+] [-]

, 2015-05-27 09:42, pirms 9 gadiem
Izdošana ASV??? Labi, ir tur no Ziemeļamerikas, bet ne nu visi aizturētie, ir arī no D-Amerikas. ASV tiesa tagad sodīs visu...nu nu .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2015-05-27 09:46, pirms 9 gadiem
Ar tām federācijām tā ir... viņus viena valsts nevar saukt pie atbildības, jo viņi nevienai valstij īsti neatskaitās un dara ko paši grib. Neesmu baigais ASV fans (maigi sakot), bet tiešām prieks, ka kāds vismaz kaut ko dara saistībā ar absolūto federācijas visatļautību.

  +8 [+] [-]

, 2015-05-27 09:47, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: Izdošana ASV??? Labi, ir tur no Ziemeļamerikas, bet ne nu visi aizturētie, ir arī no D-Amerikas. ASV tiesa tagad sodīs visu...nu nu .
Elektriskais krēsls - nav svarīgi no kurienes Tu nāc, svarīgs ir elektriskais spriegums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2015-05-27 10:12, pirms 9 gadiem
Izskatas ka tikai ASV cinas ar saviem korumpantiem kuri tuse FIFA! Bet musu pashu eiropieshi vienbalsigi ievel Zepu un kantoris strada talak!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-27 10:35, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: Izdošana ASV??? Labi, ir tur no Ziemeļamerikas, bet ne nu visi aizturētie, ir arī no D-Amerikas. ASV tiesa tagad sodīs visu...nu nu .
Un kāpēc gan nē? Izlasi NY Times rakstu un sapratīsi, kāpēc ASV var dabūt viņus tiesāšanai pie sevis. Es arī nebūtu mierā, ja manas valsts kompānijas maksā kukuļus šim čūsku midzenim.

  -3 [+] [-]

, 2015-05-27 10:42, pirms 9 gadiem
Reāls numurs būtu, ja pēc šī gadījuma FIFA galveno mītni pārceltu uz kādu valsti, kurai nav ar citām valstīm noslēgti līgumi par noziedznieku izdošanu vai arī tā nav Interpola dalībniece. Ziemeļkoreja varētu būt labs kandidāts! Futbols arī salīdzinoši augstā līmenī.

     [+] [-]

, 2015-05-27 10:45, pirms 9 gadiem
Heh, zivs pūst no galvas... Tagad skaidrs kāpēc negrasās atcelt čempi Krievijā...

  +2 [+] [-]

, 2015-05-27 10:52, pirms 9 gadiem
Nav nekā acīmredzamāka šajā pasaulē par to, ka FIFA ir korumpēta. Ceru šis viņus, vismaz, iebiedēs, labākajā gadījumā, protams, viņus visus atsēdinātu uz ilgāku laiciņu.

     [+] [-]

, 2015-05-27 11:13, pirms 9 gadiem
PK Krievijā, Katarā - anulēt. Peškas cietumā, bosus padzīt. "Let`s kick out corruption out of football" ieviest. Jaunu lapu atvērt.

  -1 [+] [-]

, 2015-05-27 11:19, pirms 9 gadiem
purva_velns rakstīja: Izdošana ASV??? Labi, ir tur no Ziemeļamerikas, bet ne nu visi aizturētie, ir arī no D-Amerikas. ASV tiesa tagad sodīs visu...nu nu .
Citāts no Dienas tulkojuma:
FIFA prezidenta vēlēšanu priekšvakarā par...

"Tiek uzskatīts, ka kukuļi saņemti par mediju, mārketinga un sponsorēšanas tiesību piešķiršanu uzņēmumiem saistībā ar futbola turnīriem Latīņamerikā. Personas aizturētas uz aizdomu pamata par darbību nelikumībās no deviņdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām. Saskaņā ar pieprasījumu noziegumi tika gatavoti ASV, bet pārskaitījumi veikti caur ASV bankām," teikts paziņojumā.