Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA korupcijā iesaistītajai Šveices bankai soda naudā jāsamaksā 80 miljoni dolāru

Rolands Eliņš

FIFA korupcijā iesaistītajai Šveices bankai soda naudā jāsamaksā 80 miljoni dolāru
Foto: Reuters/Scanpix

Šveices banka "Bank Julius Baer" pavēstījusi, ka panākusi vienošanos ar ASV Tieslietu departamentu. Šveices banka par savu dalību FIFA koruptīvajos darījumos piekritusi samaksāt soda naudu 79.7 miljonus dolāru.

Šveices banka "Julius Baer" jau iepriekš tika sasaistīta ar FIFA korupcijas skandālu, kas uzvirmoja pirms dažiem gadiem un kurā joprojām turpinās tiesvedība. Izmeklētāji pieļāva, ka šī banka tikusi izmantota FIFA pārstāvju slēptajiem maksājumiem, veicot un saņemot kukuļus. Šis skandāls noveda pie toreizējā FIFA prezidenta Zepa Blatera atkāpšanās no amata.

"Julius Baer" ar ASV Tieslietu departamentu sadarbojas izmeklēšanā jau kopš 2015. gada. Šīs bankas darbinieks Horhe Arzuaga pirms trim gadiem tiesas priekšā atzina savu veidu, atvieglojot sporta mārketinga uzņēmumu maksājumu procesus FIFA amatpersonām.

Tagad Šveices banka panākusi vienošanos ar ASV Tieslietu departamentu par lietas pārtraukšanu. "Julius Baer" būs spiesta nomaksāt soda naudu 79.7 miljonu dolāru apmērā, kā arī apņēmusies izpildīt vairākas Tieslietu departamenta prasības sava ikdienas darba ziņā. Šveices banka savā paziņojumā par vienošanos norādījusi, ka izvērtējusi savu darbību ar dažiem uzņēmumiem un atsevišķām personām, kuras gan vārdā nenosauc.

ASV Tieslietu departamenta veiktā izmeklēšana FIFA korupcijas skandālā piecu gadu laikā novedusi pie vairāk nekā 40 ar futbolu vai sporta mārketingu saistītu personu notiesāšanu vai vainas atzīšanu.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/soccer/blog-fifa/story/4231109/swiss-bank-set-to-pay-$79m-in-fifa-corruption-settlements