Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

FIFA jukas piemeklē arī UEFA - Blaters un Platinī atstādināti no amata

Rolands Eliņš

FIFA jukas piemeklē arī UEFA - Blaters un Platinī atstādināti no amata
Zeps Blaters un Mišels Platinī
Foto: AFP/Scanpix

FIFA Ētikas komisija šodien oficiāli apstiprinājusi vakar veikto ieteikumu par FIFA prezidenta Zepa Blatera un UEFA prezidenta Mišela Platinī atstādināšanu no amata un diskvalifikāciju no dalības ar futbolu saistītos pasākumos. Diskvalifikācija piespriesta uz pārbaudes laiku 90 dienām, to iespējams vēlāk pagarināt vēl uz 45 dienām, kas, visticamāk, liegs Platinī kandidēt uz FIFA prezidenta amatu februāra ārkārtas vēlēšanās.

FIFA Ētikas komisija izmeklēšanu pret Zepu Blateru un Mišelu Platinī uzsāka pēc tam, kad Šveices prokuratūra oficiāli paziņoja par krimināllietas ierosināšanu pret Blateru, piesaucot arī Platinī uzvārdu un viņam veikto maksājumu 1,8 miljonu eiro apmērā. Vakar medijos izplatījās ziņas, kuras neoficāli apstiprināja arī FIFA amatpersonas, ka Ētikas komisija nolēmusi ieteikt abu ietekmīgāko futbola organizāciju prezidentu atstādināšanu no amata uz pārbaudes laiku 90 dienām. Galīgais lēmums gan palika komisijas priekšsēdētāja Hansa Joakima Ekerta ziņā.

Ekerts jau iepriekš bija izpelnījies uzmanību kā Blateram ļoti izdevīga lēmuma pieņēmējs, liedzot publiskot tā saukto "Garsijas ziņojumu" par Krievijas un Kataras PK rīkošanas tiesību piešķiršanu, turklāt Garsija pēc tam bija apsūdzējis Ekertu faktu sagrozīšanā un protestējis pret viņa darbību kā Ētikas komisijas priekšsēdētājam. Šoreiz gan Ekerts pārsteigumus nepieļāva un deva zaļo gaismo Ētikas komisijas lēmumam - Blaters, Platinī un nesen no FIFA atlaistais ģenerālsekretārs Žeroms Valks diskvalificēti no futbola uz 90 dienām, savukārt bijušais FIFA viceprezidents Čungs Mungjuns diskvalificēts uz sešiem gadiem un sodīts ar soda naudu 91 tūkstoša eiro apmērā.

Mondžuns Čons atzīts par vainīgu pārkāpumos PK 2018 un 2022 finālturnīru rīkošanas tiesību piešķiršanā, un šī diskvalifikācija liegs viņam kandidēt uz vakanto FIFA prezidenta amatu februārī. Taču ko nu par Čonu, piešķirtās diskvalifikācijas nozīmē arī to, ka Platinī, izteikts gaidāmo vēlēšanu favorīts, kuram atbalstu izteikusi arī LFF, vēlēšanās piedalīties nevarēs. Platinī gan šorīt pavēstīja, ka jau iesniedzis nepieciešamos dokumentus savas kandidatūras pieteikšanai, kas var radīt nelielu juridisko haosu un ļaut viņam apstrīdēt savu statusu, taču maz ticams, ka FIFA ļautu uz prezidenta amatu kandidēt personai, kura diskvalificēta no futbola.

Vēl lielāks haoss gan sagaidāms UEFA un FIFA tieši šobrīd, jo abas palikušas bez saviem prezidentiem. Saskaņā ar reglamentu, pienākumu izpildīšanu pārņem vecākais viceprezidents, un FIFA gadījumā tas šobrīd kamerūnietis Isā Ajatū, Āfrikas Futbola konfederācijas prezidents, kurš arī savulaik apsūdzēts korupcijā, bet UEFA vadību pārņēmis Spānijas Futbola federācijas prezidents Anhels Marija Viljars, kurš pats ir Ētikas komisijas redzeslokā, jo pirms gada atteicās sadarboties ar Maiklu Garsiju viņa īpašā ziņojuma sagatavošanā.

FIFA prezidenta vēlēšanas paredzētas 26. februārī, un 90 dienu diskvalifikācijas termiņš Platinī un Blateram pienāk aptuveni mēnesi pirms tam. Svarīgi gan ievērot Ētikas komisijas piebildi, ka tās varā ir iespējas šo termiņu bez jebkādiem paskaidrojumiem pagarināt vēl par maksimums 45 dienām. Tikmēr Ētikas komisija turpinās savu izmeklēšanu, kuras rezultātā teorētiski varēs piespriest vēl lielākas diskvalifikācijas, taču visas pazīmes liecina, ka Blateram un Platinī vairāk jāsatraucas par notikumiem Šveices varas iestāžu gaiteņos.

Izmantotie resursi:
Independent Ethics Committee bans several...

  +4 [+] [-]

, 2015-10-08 14:10, pirms 9 gadiem
Intereseanti , kapec Putins tik loti aizstav Blateru ?

  +7 [+] [-]

, 2015-10-08 14:22, pirms 9 gadiem
Zoom Mode rakstīja: Intereseanti , kapec Putins tik loti aizstav Blateru ?
Pirmkārt, viņš duļķo ūdeni visos jautājumos, cenšoties mainīt vārda "patiesība" izpratni. Otrkārt, kurš iedeva Krievijai pasaules čempionātu? Bet Putins Blateru aizstāvētu arī bez "otrkārt".

  +3 [+] [-]

, 2015-10-08 14:22, pirms 9 gadiem
Kranti korumpantiem, ehh žēl ka no Jēkaba 11 nevarētu 100 pajoliņus atstādināt

 +12 [+] [-]

, 2015-10-08 14:24, pirms 9 gadiem
Futbola leģenda Platinī tagad paliks vairāk atmiņā nevis kā lielisks futbolists,bet gan kā korumpēts vīriņš. Visu savu tēlu sabojāja.

  +5 [+] [-]

, 2015-10-08 14:27, pirms 9 gadiem
Es nesaprotu, kads ir iemesls kapec nevar atcelt 2018 un 2022 chempjus, reali skaidrs kad ir korupcija bijusi, pec butibas vajadzetu but pie di*sas par krieviem un katarieshiem, pashi vainigi. Un chempi jebkura laika var uzrikot ta pati vacija vai anglija. Infrastruktura ajau ir?!

  +5 [+] [-]

, 2015-10-08 14:30, pirms 9 gadiem
Nu jā, Platinī savulaik cīnījās par Fair play, ironiski.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-10-08 14:42, pirms 9 gadiem
Omg ! Beidzot!

  +1 [+] [-]

, 2015-10-08 14:43, pirms 9 gadiem
Omg! Tas beidzot notika.
Slēpts komentārs: RonaldoTheBest

  +9 [+] [-]

, 2015-10-08 15:01, pirms 9 gadiem
Nu ja tā turpinās, tad vēlēšanas būs jāpārceļ....iemesls: "Nespēja atrast "tīru" kandidātu."

  +4 [+] [-]

, 2015-10-08 15:19, pirms 9 gadiem
nu iet vaļā, kā padomijas laikā Kremlī un ap to, kad kompartijas bosi, VDK nagu maucēji, armijas ģenerāļi dalīja amatus un ietekmes zonas

vispār izskatās pēc Zepa atvadu sveiciena Mišelam : "gribēji pakāpties augstāk mīcoties pa manu reputāciju, pavilkšu arī Tevi līdzi ..."

  +2 [+] [-]

, 2015-10-08 15:20, pirms 9 gadiem
Lembja labaa ola rakstīja: Kaut kādi amatieri, būtu mācijušies no Aivariņa
šie abi nevar atļauties tik labus advokātus

  +4 [+] [-]

, 2015-10-08 15:58, pirms 9 gadiem
Tādu "zābaku" dēļ futbols tiek maitāts. Nost ar tiem "zābakiem", futbolam ir vajadzīgi kārtīgi "darbarīki".

  -2 [+] [-]

, 2015-10-08 16:05, pirms 9 gadiem
Nu tagad te sāksies. Visi metīs ārā savu piķi, lai sadotu kukuļus visam, kas kustas, lai tikai apmelnotu (tostarp, nepatiesi), diskvalificētu utml. konkurentus un lai visa šī trādirīdi galā tieši viņa un sabiedroto naudas maisu kakls būtu palicis visaugstāk virs sūdiem, lai FIFA prezidenta amatā varētu izzagt ieguldīto un vēl pa virsu. Šeit nevar ticēt ne par viena vainu un par neviena nevainīgumu. Tieši tāpēc smiekli nāk par to kandidātu tīrā un godīgā FIFA izveides solījumiem. Pārāk liels piķis tur grozās, lai kāds vēl "ķēpātos" ar kkādu sūda abstraktu godīgumu...

  +3 [+] [-]

, 2015-10-08 16:36, pirms 9 gadiem
Pēc foto izskatās, ka tieši šajā brīdī viņam pateica: "Vecīt, Tu esi atlaists!"

     [+] [-]

, 2015-10-08 16:55, pirms 9 gadiem
jāatņem čempis valstij, kas nepārtraukti nodarbojas ar bombardēšanu un migrantu plūsmas veicināšanu uz Eiropu, vismaz UEFA nevar palikt malā-
uzdevums:mainīt vietu vai rīkot alternatīvu čempi ar Eiropas un D-AMERIKAS IZLASĒM ,KAs korumpēto blatņiku pārsvarā neatbalstīja

  +3 [+] [-]

, 2015-10-08 18:36, pirms 9 gadiem
yankeezulu rakstīja: Nu tagad te sāksies. Visi metīs ārā savu piķi, lai sadotu kukuļus visam, kas kustas, lai tikai apmelnotu (tostarp, nepatiesi), diskvalificētu utml. konkurentus un lai visa šī trādirīdi galā tieši viņa un sabiedroto naudas maisu kakls būtu palicis visaugstāk virs sūdiem, lai FIFA prezidenta amatā varētu izzagt ieguldīto un vēl pa virsu. Šeit nevar ticēt ne par viena vainu un par neviena nevainīgumu. Tieši tāpēc smiekli nāk par to kandidātu tīrā un godīgā FIFA izveides solījumiem. Pārāk liels piķis tur grozās, lai kāds vēl "ķēpātos" ar kkādu sūda abstraktu godīgumu...
Kaut vienu iemeslu, lai kāds kaut ko tādu darītu tagad, kad izmeklēšana iet un visām šādām lietām ir pievērsta pastiprināta uzmanība? Tas taču automātiski nozīmētu krimināllietu par kukuļa došanu, kurš tad to grib? Nav jau Latvijas tiesu sistēma.

Lai kā varētu nepatikt marksisms un tā pamatlicējs, tomēr vienā viņam taisnība bija, pārfrāzējot doma ir tāda, ka pie noteikta kukuļa apjoma jebkurš cilvēks kļūst par korumpantu, vienalga kāda leģenda tu arī būtu bijis.

  +2 [+] [-]

, 2015-10-08 19:04, pirms 9 gadiem
Vislabākais būtu nopirktā Kataras finālturnīra anulēšana un pārcelšana uz kādu normālu futbola valsti ar normālu klimatu

  +1 [+] [-]

, 2015-10-08 21:06, pirms 9 gadiem
Varētu jau pie viena trokšņa arī mūsējos papurināt un pie viena apstādināt stadiona parodijas būvēšanu Barona ielā,labāk to piķi ieguldīt Daugavas rekonstrukcijā.