Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Divi krāpšanas skandāli Francijā, aiztur Marseļas "Olympique" prezidentu

Agris Suveizda

Divi krāpšanas skandāli Francijā, aiztur Marseļas "Olympique" prezidentu
Marseļas "Olympique" prezidents Vensāns Labruns
Foto: AP/Scanpix

Kamēr Francijas izlase gatavojas šovakar paredzētajai pārbaudes spēlei pret Zviedriju, Francijas futbolu šorīt pāršalca divi lieli skandāli. Pirmkārt, tika veikti aresti saistībā ar iespējamām sarunātajām spēlēm pēc spēka otrajā līgā, un, otrkārt, tika aizturētas četras esošās vai bijušās Marseļas "Olympique" augsta ranga amatpersonas.

Skandāls Nr. 1: Krāpšanās ar Žiņaka transfēru

Saistībā ar iespējamo krāpšanos Andrē Pjēra Žiņaka transfēra un komisijas naudas izmaksu sakarā tika aizturētas četras personas. Marseļas "Olympique" pašreizējais prezidents Vensāns Labruns un pašreizējais ģenerāldirektors Filips Peress, kā arī divi bijušie kluba prezidenti Paps Diufs (2004.-2009.) un Žans Klods Dasjē (2009.-2011.).

Marseļas "Olympique" Andrē Pjēru Žiņaku iegādājās 2010. gadā, par "Toulouse" uzbrucēju samaksājot 16 miljonus eiro. Tobrīd kluba prezidents bija Dasjē, savukārt Labruns bija Uzraudzības padomes prezidents, tādējādi apstiprinot visus finanšu darījumus. Marseļas "Olympique", kas ir pašreizējā Francijas čempionāta līdere, kluba mājaslapā paziņoja, ka kopš izmeklēšanas sākšanās pirms gandrīz diviem gadiem klubs pilnībā sadarbojas ar tiesībsargājošajām instancēm.

28 gadus vecais Žiņaks ar desmit vārtiem 13 spēlēs šobrīd ir otrs labākais vārtu guvējs Francijas čempionātā, par vienu vārtu tiesu atpaliekot vienīgi no Aleksandra Lakazeta. Zīmīgi, ka Francijas izlase, uz kuru ir izsaukts arī Žiņaks, šovakar ar Zviedriju tiksies tieši Marseļā, "Velodrome" stadionā. Spēles sākums paredzēts plkst. 22:00 pēc Latvijas laika.






Skandāls Nr. 2: Spēļu sarunāšana pagājušajā sezonā

Virkne arestu notika arī pavisam citas izmeklēšanas procesā, kas saistīts ar otrās līgas kluba "Nimes Olympique" vairāku spēļu iespējamo sarunāšanu. Aizturēts tika "Nimes Olympique" prezidents Žans Fransuā Fortēns, bijušais kluba akciju turētājs Seržs Kasparjans un "Caen" prezidents Žans Marks Konrāds. Starp aizturētajiem esot arī "Dijon" galvenais treneris Olivjē Dall'Oljo.

Starp aizdomīgajām spēlēm ir trīs vai pat četri "Nimes Olympique" mači iepriekšējās sezonas beigās. 34. kārtas spēle pret "Dijon" (1:5), 36. kārtas spēle pret "Angers" (3:2), 28. kārtas spēle pret "Caen" (1:1), kas tika pārcelta un izspēlēta pirms pēdējās kārtas mačiem, un, iespējams, arī neizšķirts pret CA "Bastia" (0:0). Sezonas priekšpēdējā spēlē pret "Caen" tika fiksēts abām komandām izdevīgs rezultāts – "Caen" bija jānosargā vieta labāko trijniekā, lai iekļūtu augstākajā līgā, bet "Nimes Olympique" cīnījās par palikšanu līgā. Spēle uz noteiktu iznākumu bijusi tik acīmredzama, ka izpelnījusies arī publikas svilpienus.

"Nimes Olympique" amatpersonas tiekot turētas aizdomās par mēģinājumu piekukuļot citus klubus, tādējādi cenšoties nopirkt nepieciešamos rezultātus. Francijas Profesionālās līgas prezidents Frederiks Tjirē oficiālā paziņojumā stingri nosodīja spēļu sarunāšanu un aizdomu apstiprināšanās gadījumā draudēja ar bargām sankcijām. Paredzams, ka apsūdzību pierādīšanas gadījumā abi klubi tiks izslēgti no savām līgām – "Caen" šobrīd atrodas 17. vietā "Ligue 1", bet "Nimes Olympique" ir 12. vietā "Ligue 2". "Angers" oficiālā paziņojumā noliedza jebkādu saistību ar šo skandālu un sacīja, ka neviena kluba amatpersona nav aizturēta.

Izmantotie resursi:
LFP.fr - Déclaration de Frédéric Thiriez
Communiqué de l'Olympique de Marseille - Equipe...
Ligue 2 - Des matches truqués en L2 ?

     [+] [-]

, 2014-11-18 18:48, pirms 9 gadiem
Marseļa jau 90.gadu sākumā ielidoja uz identisku transfēriem, kā rezultātā izlidoja uz zemāko līgu un sāka visu no sākuma. Laikam nespēj cīnīties ar naudas maisu komandām, jāsāk muhļīt.

  -1 [+] [-]

, 2014-11-18 18:51, pirms 9 gadiem
Tas jau sen zinaams, ka futbols ir pakaartots toto.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-11-18 19:38, pirms 9 gadiem
Francijā vēl salīdzinājumā ar pārējām futbola lielvalstīm ir vislielaikais nodokļu slogs,tapēc jau puikas kruķijās,īpaši nosodīt nevar,ja zinam ,ka daudzi bagātie franči savus kapitālus pārceļ uz ārzemēm(piemērs-Depardjē).

  +3 [+] [-]

, 2014-11-18 19:39, pirms 9 gadiem
Aguero#16 rakstīja: Tā kā futbols kļuvis pārāk netīrs, tad pasaules sporta TOP 1 pirmajā vietā iekļūst hokejs!
Tas tops tāds ļoti plašs- TOP1
Varu piedāvāt vienu citu sarakstu-
Sporta centra lielāko frīku saraksts alfabēta kārtībā:
Aguero#16
saraksta beigas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-18 19:55, pirms 9 gadiem
Aguero#16 rakstīja: Tā kā futbols kļuvis pārāk netīrs, tad pasaules sporta TOP 1 pirmajā vietā iekļūst hokejs!
godīguma ziņā, protams, ir.

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 20:07, pirms 9 gadiem
Aguero#16 rakstīja: Futbols - finanšu mahinācijas, nodokļu nemaksāšana, toto.

Hokejs- tīrs un godīgs sports, spēlētāji kapā no sirds!
Fudbōls ir apmēram 12x populārāks sporta veids par ledus hokeju, taapeec arī mēs dzirdam visādas sarunātās spēles, naudas mazgāšanas u.t.t Ja būtu otrādi un hokejs būtu 12x lielāks par futbolu un to spēlētu nevis 20 valstīs bet gan ~250 tad mēs ne tikai to vien dzirdētu, kas ko pārdevis vai sarunājis vai nomuhļijis....

  +1 [+] [-]

, 2014-11-18 20:11, pirms 9 gadiem
Marseļa jau kopš grāfa MonteKristo laikiem ir bijusi Francijas kontrabandistu metropole un klajā opozīcijā Parīzei..arī franču futbola galvenais "el clasiko" ir Marseļas Olympiq pret Parīzes PSG...šobrīd Marseļa ir tabulas galvgalī, tātad PSG vērpj intrigas...naudas šiem daudz, bet rezultāta šodien nauuu...tas ir PSG pirksts !

     [+] [-]

, 2014-11-18 21:01, pirms 9 gadiem

     [+] [-]

, 2014-11-18 22:23, pirms 9 gadiem
angelos33 rakstīja: Fudbōls ir apmēram 12x populārāks sporta veids par ledus hokeju, taapeec arī mēs dzirdam visādas sarunātās spēles, naudas mazgāšanas u.t.t Ja būtu otrādi un hokejs būtu 12x lielāks par futbolu un to spēlētu nevis 20 valstīs bet gan ~250 tad mēs ne tikai to vien dzirdētu, kas ko pārdevis vai sarunājis vai nomuhļijis....
250 valstīs kapēc ne visās 800?

     [+] [-]

, 2014-11-19 05:15, pirms 9 gadiem
Problem? rakstīja: 250 valstīs kapēc ne visās 800?
Ļoti tālu no patiesības jau nemaz nav.
World Countries List, a list of Countries and...

     [+] [-]

, 2014-11-19 13:09, pirms 9 gadiem
Pēc raksta nekādi nesapratu, kur ir problēmas Žinjaka transfērā. Parokoties google, atradu - runa iet par aizdomām, ka vairāki abu klubu pārstāvji ir labus otkatus dabūjuši aploksnēs no šī transfēra

     [+] [-]

, 2014-11-19 14:23, pirms 9 gadiem
Carloz rakstīja: Pēc raksta nekādi nesapratu, kur ir problēmas Žinjaka transfērā. Parokoties google, atradu - runa iet par aizdomām, ka vairāki abu klubu pārstāvji ir labus otkatus dabūjuši aploksnēs no šī transfēra
Iesaku kārtīgāk palasīt rakstu.