Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:120, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Benitezs un Liverpūle neiztur spiedienu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Viedoklis: Benitezs un Liverpūle neiztur spiedienu
Rafaels Benitezs
Foto: AFP

Anglijas Premjerlīgā aizvadīta nedaudz vairāk nekā puse sezonas. Ilgu laiku turnīra vadībā atradās Liverpūle, taču pēdējā laikā komandas galvenā trenera Rafaela Beniteza uzvedībā un komandas sniegumā manāmas negatīvas iezīmes, kas varētu liegt klubam pacīnīties par uzvaru turnīrā.

Liverpūlē uzvaru gaida 20 gadus

Liverpūle Anglijas futbola augstākajā līgā, kas kopš 1992. gada pazīstama ar nosaukumu ''Premjerlīga'', nav spējusi uzvarēt teju 20 gadus – pēdējo reizi Bītlu pilsētas komanda vienā no pasaules spēcīgākajiem čempionātiem uzvarēja 1989./1990. gada sezonā. Kopš Kenija Dalglīša laikiem komandā nomainījušies pieci treneri, bet nevienam no viņiem komandu līdz Anglijas čempionāta zelta godalgām aizvest nav izdevies. Kopš 2004. gada pie komandas stūres ir spāņu speciālists Rafaels Benitezs, kura vadībā komandai ir ievērojami sasniegumi starptautiskajā arēnā, bet Premjerlīgā nesokas tik labi kā cerēts.

Katru gadu tiek runāts, ka šis varētu būt ''Liverpūles gads'', arī šī sezona nav izņēmums. Un šogad viss sākās patiešām lieliski, necerēti labi. Pat neskatoties uz to, ka kādu laiku komandai bija jāiztiek bez savainotā uzbrukuma līdera Fernando Toresa, Liverpūle stabili krāja punktus un bija izvirzījusies līgas vadībā. Viss it kā forši, bet... Ir komandas, kas ar atrašanos kāda turnīra vadībā psiholoģiskā ziņā tiek galā bez stresa un ir tādas, kas nespēj izturēt spiedienu. Liverpūle jāpieskaita pie otrajām. Liverpūles komanda esošajā sastāvā pirmo reizi reāli bija iesaistījusies cīņā par pirmo vietu, komandā nav spēlētāju, kam ir Premjerlīgas uzvarētāja pieredze, tāpēc to, cik daudz komanda iespēs sezonas finišā, mēs vēl redzēsim, bet pirmās pazīmes par lielās līdera atbildības nastas un spiediena neizturēšanu sāka parādīties gada sākumā.

Benitezs visu sabojā

9.janvāris. Liverpūle atrodas Premjerlīgas vadībā, par trīs punktiem apsteidzot ''Chelsea'' un vēl par septiņiem ''Manchester United'', kurai gan ir trīs mači rezervē. Liverpūles stratēģis Benitezs presē uzstājas ar paziņojumiem par to, ka čempiones ''Manchester United'' galvenais treneris Alekss Fergusons netiek sodīts par saviem izteikumiem par tiesnešiem. No vienas puses nekas ārkārtējs, tamlīdzīgi gājieni no treneriem redzēti ne mazums reižu. Bet Beniteza problēma bija tā, ka viņš tiem bija izvēlējies absolūti nepiemērotu brīdi. Liverpūlei nākamajā dienā bija spēle pret ''Stoke'', un neizbēgami viņa vadītajai komandai tika pievērsta pastiprināta uzmanība, kas atstāja iespaidu uz spēlētāju sniegumu. Liverpūle neuzvarēja... Dienu vēlāk konkurentu cīņā Mančestra pārspēja ''Chelsea'' un vēl vairāk pietuvojās Liverpūlei.

Varētu gaidīt, ka Benitezs būs sapratis savas kļūdas un paklusēs, bet nē. Šoreiz spānis paziņoja, ka ''United'' ir ietekme Anglijas Futbola Asociācijā. Kopš Beniteza ''uzmanības pievēršanas kampaņas'' viņa vadītā komanda četrās spēlēs nav izcīnījusi nevienu uzvaru, faktiski pamazām izstājoties no cīņas par titulu. Protams, visu vēl ir iespējams saglābt, bet stipri šaubos, ka tā notiks. No septiņu punktu pārsvara pret ''United'' Liverpūlei tagad ir jau piecu punktu deficīts. Pēdējās desmit līgas spēlēs Liverpūle septiņas reizes nospēlējusi neizšķirti, kas viennozīmīgi nav čempionātu uzvarēt vēlošas komandas forma.

Taktiskās kļūdas

Faktiski, nevēloties neko ļaunu, Benitezs, pats to neapzinoties, šobrīd dara visu iespējamo, lai Liverpūle neuzvarētu Premjerlīgā. Spāņu futbola speciālists zināms kā labs taktiķis, bet vairāki viņa šosezon pieņemtie lēmumi rada izbrīnu. Nevienam nav noslēpums, ka Liverpūlē spēli un panākumus veido pāris futbolisti – komandas ilggadējais kapteinis Stīvens Džerards un spāņu uzbrucējs Fernando Toress. Vasarā par 20 miljoniem no ''Tottenham Hotspur'' tika iegādāts īru uzbrucējs Robijs Kīns, un bija dzirdamas runas par jaunu iespaidīgu uzbrucēju duetu. Nekas prātīgs no tā pagaidām nav sanācis. Vairāk nekā pus sezona jau aiz muguras, bet Kīns komandā tā arī nav spējis iespēlēties, un pagaidām nekas neliecina par to, ka kaut kas varētu mainīties. Visnotaļ dīvainus lēmumus spēlētāju izvēlē Benitezs pieņēma arī komandas pēdējā spēlē pret ''Wigan'' (1:1). Toress jūtami nav formā, bet spēlēja nepamatoti ilgi, Kīns tika uzlaists laukumā pašās beigās, bet kronis visam bija Beniteza gājiens mača izskaņā pie rezultāta 1:1, kad Liverpūlei vēl bija laiks izraut uzvaru, noņemt nost no laukuma komandas līderi Džerardu. Pēcāk Benitezs izteicās, ka Džerards esot bijis noguris. Iespējams, bet, kad komanda cīnās par titulu un mačā jāspēlē mazāk par desmit minūtēm un tiek zaudēti kārtējie punkti, par nogurumu ir jāaizmirst.

Varbūt nākamgad?

Nevar noliegt, ka Benitezs ir labs treneris, sliktu treneru vadībā UEFA Čempionu līgā uzvarēt nav iespējams, taču Liverpūlē jau gandrīz 20 gadus gaida uzvaru Anglijas čempionātā. Un šķita, ka šosezon komandai tas beidzot varētu izdoties, bet ne Benitezs, nedz arī spēlētāji acīmredzot nav spējuši izturēt spiedienu, kas radies, atrodoties Premjerlīgas vadībā. Var jau teikt: ''Neizdosies šogad, varbūt nākamgad veiksies labāk.'' Bet Liverpūles sakarā ''nākamgad'' ir ļoti ievilcies teiciens. Nemaz nešaubos, ka arī šogad pēc kārtējā fiasko vairums komandas fanu uzdos jautājumu vai Benitezs ir tas, kurš beidzot aizvedīs komandu līdz uzvarai čempionāta. Varbūt nākamgad?

Slēpts komentārs: Hills

  +7 [+] [-]

, 2009-02-01 12:49, pirms 15 gadiem
Njā... 20 gadi! Katrā zinā Liverpool sen pelnījusi čempionu titulu, bet ja nevar uzvarēt, tad nevar!
Benitezs ar savu muldēšanu tik brauc auzās un pats sevi sanervozē, līdz ar to arī komandu! Un pēdējās spēlēs tieši Liverpool zaudēja vadību un MU atgriezās tur, kur jābūt! Sezona vēl gan nav cauri, bet MU uzņēmuši labu kursu!

  +2 [+] [-]

, 2009-02-01 12:51, pirms 15 gadiem
kaa jau vairums futbola specialistu saka - Liverpool nav Premjerliigas komanda, bet kausu (CL) komanda
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-02-01 13:29, pirms 15 gadiem
MU ir ljoti labaa formaa, ko nevareetu teikt par Liverpool......MU sezonas saakumaa bukseeja, jo sportisko formu bija plaanots sasniegt veelaak, nekaa paareejaam komandaam. Tas vareetu buut Fergusona taktiskais gaajiens, kursh izskataas kaarteejo reizi buus nostraadaajis

  +3 [+] [-]

, 2009-02-01 13:33, pirms 15 gadiem
Jaa, par gaajienu Wigan speelee ne viens vien ir izbriiniits. Kaadeelj pie rezultaata 1:1, kad palikushas 7 minuutes liidz speeles beigaam, ir jaanjem nost Dzerards? Noguris? 7 minuutes nav 20-25 minuutes. Visiem zinaams ka Dzerards ir komandas motors, bez vinja Puulei klaajaas daudz gruutaak. Shii sezona vinjam ir izdevusies lieliska. Bet Benitezs patieshaam ar saviem taktiskajiem gaajieniem visas ceriibas uz titulu nogremdee, kameer United ar mieriigu praatu, ar kaudzi savainotajiem speeleetaajiem turpina atrauties. Par Kiinu arii esmu paarsteigts. Par speeleetaaju samaksaaja 20 miljonus, bet Kiins PL shosezon ir pabeidzis tikai 1 speeli. Kad Kiins guva vaartus pret Bolton un Arsenal, naakoshajaas speelees vinjsh tika atstaats uz solinja. Ja shaadi Benitezs turpinaas, driiz arii Villa paies Puulei garaam.

  +2 [+] [-]

, 2009-02-01 14:20, pirms 15 gadiem
Varbūt nedaudz ne pa tēmu! Atceros kaut kādā spēles laikā komentētājs stāstija, ka pirms spēles Pool vs MU, kaut kādi united fani gājuši uz spēli T-kreklos ar uzrakstiem (precīzu anglisko vārdu salikumu neatceros), bet doma tāda "kurš kuģis (ship) nekad nepiestās Liverpūles ostā?" un atbilde: "premiership"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-02-01 14:39, pirms 15 gadiem
nu 6odien iz6kirsies vai tas taa ir vai nav ... ceru uz Pool uzvaru ... !!!!

bet par to Nakkam sezonu ..tas gan paarspiileeti

  +1 [+] [-]

, 2009-02-01 14:49, pirms 15 gadiem
kingland rakstīja: Jaa, par gaajienu Wigan speelee ne viens vien ir izbriiniits. Kaadeelj pie rezultaata 1:1, kad palikushas 7 minuutes liidz speeles beigaam, ir jaanjem nost Dzerards? Noguris? 7 minuutes nav 20-25 minuutes. Visiem zinaams ka Dzerards ir komandas motors, bez vinja Puulei klaajaas daudz gruutaak. Shii sezona vinjam ir izdevusies lieliska. Bet Benitezs patieshaam ar saviem taktiskajiem gaajieniem visas ceriibas uz titulu nogremdee, kameer United ar mieriigu praatu, ar kaudzi savainotajiem speeleetaajiem turpina atrauties. Par Kiinu arii esmu paarsteigts. Par speeleetaaju samaksaaja 20 miljonus, bet Kiins PL shosezon ir pabeidzis tikai 1 speeli. Kad Kiins guva vaartus pret Bolton un Arsenal, naakoshajaas speelees vinjsh tika atstaats uz solinja. Ja shaadi Benitezs turpinaas, driiz arii Villa paies Puulei garaam.
1. Man šķiet, ka Benitez izvēlējies ārkārtīgi neveiksmīgu spēlētāju izvietojumu- 4:5:1, Kuyts, Babels un El Zhars arī jau pārvērsti par malējiem pussargiem, Kīns noteikti būs nākamais. Es ieteiktu spēlēt ar 4:3:3 (Kā Chelsea).
2. Nepatīk arī Liverpool transfēri. Piemēram, pirms sezonas sākuma Liverpool baigi uztraucās, ka Leto var nedabūt algas licenci, bet tagad viņš tiek izīrēts Olympiacosam. Un vispār pērk lētus, viegli pērkamus un nekam nevajadzīgus spēlētājus. Ja jau pirms sezonas sākuma plānoja nopirkt Villu un Silvu, tad kapēc nevarēja papūlēties to nokārtot līdz galam.

     [+] [-]

, 2009-02-01 19:30, pirms 15 gadiem
Es tiešām ceru, ka Lovei paveiksiem, un kautkādā veidā galu galā būs pirmie, bet Rafa.. taisa sūdus

     [+] [-]

, 2009-02-01 22:46, pirms 15 gadiem
Izmantojot Anglijas preses vai citus materiālus ir vajadzīgas atsauces, jo man lasot Anglijas presi visai daudz kas ir kopīgs ar šeit publicēto!!! Cienīsim autortiesības!

  +4 [+] [-]

, 2009-02-02 20:52, pirms 15 gadiem
Liverpūle čempions!

     [+] [-]

, 2009-02-06 18:47, pirms 15 gadiem
es domaju ka Manchester United bus 3 kartejie cempjoni..............bet tas ir tikai manas domas