Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai “Masters” atradīs veidu kā tikt galā ar “Irlavu”?

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Viedoklis: Vai “Masters” atradīs veidu kā tikt galā ar “Irlavu”?
Abu komandu kapteiņi Toms Bitmanis un Mareks Stančiks, foto: Māris Geidāns (FS Masters)

Jau šajā nedēļas nogalē ar četriem saistošiem ceturtdaļfinālu pāriem sāksies izšķirošās cīņas Elvi florbola virslīgas izslēgšanas turnīrā. Vienā no dueļiem “FS Masters/Ulbroka” favorītu statusā sacentīsies ar “Irlavu” – komandu, kurai zaudēja abos mačos priekšsacīkstēs.

“FS Masters/Ulbroka”

Ulbrokas komanda regulārajā sezonā apliecināja savu talantu uzbrukumā, 20 spēlēs izceļoties ar 176 vārtu guvumiem, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs starp visām čempionāta komandām. Tuvākie sekotāji šajā rādītājā iespēja par 35 precīziem metieniem mazāk. Ne velti pieci komandas florbolisti ilgstoši cīnījās par regulārās sezonas rezultatīvākā spēlētāja godu. Savainojums no cīņas izslēdza Rolandu Kovaļevski, regulārās sezonas izskaņā nelielu kritumu piedzīvoja arī Toms Bitmanis, bet Kevins Šmits (32+13) un Kristers Babris (21+24) priekšsacīkstes pabeidza ar 45 punktiem, dalot rezultatīvākā godu. Vienlaikus jāpiebilst, ka šis ir mazākais punktu skaits regulārās sezonas rezultatīvākajam florbolistam kopš 2019./20. gada sezonas, kad 45 punkti bija gana lai par rezultatīvāko kļūtu valmieriešu leģionārs Pāvels Semjonovs.

Ja ar uzbrukumu Ulbrokas komandai problēmas nav, tad aizsardzība gan nereti kļuvusi par caurstaigājamo sētu un spilgti to mačā Ulbrokā nodemonstrēja arī Irlavas komanda, kad ne reizi vien caur centru sekmīgi izskrēja kā sviests caur nazi, raidot bumbiņu vārtos. Šādās situācijās gan nereti vaina meklējama vien aizsargu pozīcijās, bet arī uzbrucējos. Turklāt šķiet, ka trenerim Andrim Pīlupam nereti nākas gluži vai minēt, kuram no trim vārtsargiem uzticēt sargāt cietoksni konkrētajā mačā. Pēdējos mačos gan pieteikumā vairs nav bijis Kristaps Bukbārdis, tādējādi konkurence uz vietu vārtos ir samazinājusies.

“FS Masters” ir gan ar skaitliski visvairāk gūtajiem vārtiem, gan arī ar labāko realizācijas procentu, ja skatāmies spēli skaitliskajā vairākumā. Tas vēlreiz norāda uz komandas uzbrukuma potenciālu. Tajā pašā laikā skaitliskajā mazākumā vienība mēdz nenokoncentrēties, sezonas griezumā gan spējot uzrādīt piekto labāko rādītāju. Spēle skaitliski nevienādos sastāvos var izrādīties ļoti būtisks spēles komponents šajā sērijā, ņemot vērā, ka abas komandas ir starp četrām soda minūšu ziņā bagātākajām komandām. Tas nozīmē, ka nevienādos sastāvos varētu nākties spēlēt daudz.

“Irlava”

Komanda, kas regulāri cīnās par septīto līdz devīto vietu, šo regulāro sezonu noslēgusi piektajā pozīcijā un, ja ceturtdaļfinālos uzvarēs visas rangā augstāk stāvošās komandas, tad irlavnieki, pat netiekot pusfinālā, sasniegs augstāko vietu kopš 2009./10. gada sezonas. Toreiz Irlavas florbolā bija parādījusies nauda un komanda astotdaļfinālā pārliecinoši tika galā ar Liepājas komandu, tad izslēdza arī FK “Rīga”, iekļūstot pusfinālā. Nākamajā sezonā gan nauda beidzās un komanda bezcerīgi palika pēdējā vietā, pēc tam uz vairākiem gadiem pametot stiprāko komandu pulku. Cerams, ka šoreiz tas neatkārtosies.

Pirms vairākām sezonām Irlavas komandu dēvēja par tipisku mājas spēļu komandu. Aplūkojot šīs sezonas bilanci, var secināt, ka mājās uzvarētas septiņas spēles no desmit, kamēr izbraukumā pie uzvarām izdevies tikt vien Ādažos, Bauskā un …. Ulbrokā.

Neskatoties uz spītēšanos un spēlēšanu 1.līgā sezonas pirmajā pusē, komandas ierastais uzbrukuma līderis Kristaps Kazlovskis ar 37 (19+18) punktiem arī šoreiz bijis rezultatīvākais komandā, kaut arī piedalījies vien 12 mačos. Komanda bieži mačus aizvada divos virknējumos, tādēļ sevišķi sāpīgi apzināties, ka pašā regulārās sezonas izskaņā par priekšlaicīgu čempionāta noslēgšanu paziņoja viens no vienības līderiem Emīls Krūmiņš (17+11), kurš iedzīvojies savainojumā. Pretēji daudzām citām Elvi līgas komandām, irlavnieki neaizraujas ar sevišķu jauniešu iesaisti galvenās komandas rindās, tādējādi pieredzes ziņā tieši viņi pat varētu būt favorītu statusā.

Irlava nevar lepoties ar izciliem rādītājiem skaitliski nevienādos sastāvos, vairākumā esot septītajiem, kamēr mazākumā izdevies bilanci uzlabot līdz ceturtajai pozīcijai. Tomēr tieši izbraukuma mačā Ulbrokā irlavnieki vairākumā spēlēja trīs reizes, tiekot pie trim vārtu guvumiem, lielā mērā sekmējot komandas uzvaru tajā spēlē. Normunda Jansona vadītā komanda nevar lepoties ar stabilu sniegumu laukumā, jo irlavnieki četrus mačus uzvarējuši, esot zaudētājos pēc pirmā perioda un trīs reizes uzvarējuši, kad bijuši iedzinējos pēc 40 minūtēm. Tiesa, ir arī bijušas ne mazums pretēju spēļu, jo trīs reizes komanda ir zaudējusi maču, esot vadībā pēc pirmā perioda un divas reizes zaudējuši, esot priekšā konkurentiem pēc 40 spēlētām minūtēm.

Šis varētu būt ceturtdaļfināla duelis, kurā būs mazākais skatītāju skaits. Tas gan lielā mērā skaidrojams arī ar abu komandu mājas sporta zāļu ietilpību, jo ne Ulbrokas sporta nams, ne Irlavas sporta komplekss nevar lepoties ar pārāk daudz skatītāju vietām.

Savstarpējās spēles

Tā nu sanācis, ka šajā sezonā abos notikušajos dueļos uzvaras izcīnījusi “Irlava”, kas gan turnīra tabulā no konkurentiem tāpat atpalika par sešiem punktiem jeb vēl divu uzvarētu spēļu tiesu. Pirmais mačs tika aizvadīts oktobra izskaņā Irlavā, kad laukuma saimnieki otrajā periodā ieguva izšķirošo trīs vārtu pārsvaru, ko sekmīgi nosargāja praktiski līdz mača beigām. Spēle zīmīga bija ar Ulvja Ansberga teicamo sniegumu, kurš tika galā ar 28 pretinieku metieniem, bet ilgāku laiku apspriestākais notikums bija Matīsa Kristiana Morozova saķeršanās ar Tomu Zālmani, kurš savā priekšā ieraudzīja sarkano kartīti. Spēlē Ulbrokā viesi atkal savlaicīgi iekrāja komfortablu pārsvaru un mājiniekiem ik pa laikam izdevās deficītu sadeldēt, taču zibenīgi sekoja viesu atbilde ar precīziem metieniem. Arī šajā mačā teicams bija Ansbergs, tiekot galā ar 33 pretinieku metieniem. Tādējādi tas būs pirmais uzdevums čempionāta rezultatīvākajai komandai – atrast veidu, kā dabūt bumbiņu Ansberga vārtos.

Komandu salīdzinājums

NotikumsFS Masters/UlbrokaIrlava
Vārtsargi01
Aizsargi10
Uzbrucēji10
Vairākums10
Mazākums01
Pieredze10
Kopā42

Prognoze

Kaut gan abās savstarpējās spēlēs šajā sezonā uzvaras izcīnījusi Irlavas vienība, pašam šķiet, ka Ulbrokas komanda būs kārtīgi izanalizējusi neveiksmju iemeslus un gribētos pat teikt, ka Ulbrokas komanda sēriju varētu pabeigt jau pēc otrās play-off nedēļas. Tomēr, ņemot vērā, ka iepriekš teicamus mačus tieši pret Pīlupa trenēto komandu aizvadījis Ulvis Ansbergs, vienu uzvaru tieši šī faktora dēļ “Irlavai” ir jāatdod. Pieredze gadu ziņā varētu būt “Irlavas” pusē, taču tajā pašā laikā praktiski neviens no komandas spēlētājiem nav sasniedzis augstvērtīgus rezultātus izslēgšanas turnīrā, gan pašiem Irlavas audzēkņiem, gan daļai liepājnieku, kuri pievienojušies komandai, nav spējuši tikt pāri ceturtdaļfināla barjerai. Tādēļ šajā pārī prognozēju 4:1 uzvaru “FS Masters/Ulbroka” komandai.

Spēļu kalendārs

#DatumsLaiksSpēleRezultātsSērijā
1.24.02.20:00FS Masters/Ulbroka - Irlava
2.25.02.20:00FS Masters/Ulbroka - Irlava
3.02.03.18:00Irlava – FS Masters/Ulbroka
4.03.03.18:00Irlava – FS Masters/Ulbroka
5*.09.03.19:00FS Masters/Ulbroka - Irlava
6*.10.03.18:00Irlava – FS Masters/Ulbroka
7*.112.03.20:15FS Masters/Ulbroka - Irlava

Kura komanda iekļūs pusfinālā?

  • 35

  • 54