Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:269, Did:0, useCase: 3

Kurzemes derbijs, kā arī principiāli mači Stalbē un Ulbrokā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Kurzemes derbijs, kā arī principiāli mači Stalbē un Ulbrokā
Toms Akmeņlauks ir pēdējo cīņu rezultatīvākais spēlētājs
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Elvi vīriešu florbola līgā šodien norisināsies pusfināla cīņas atkārtojums starp "Triobet/Ulbroka" un "Rockets", bet interesantas spēles noteikti norisināsies arī Stalbē un Irlavā, savukārt FK "Bauska" jācenšas pārtraukt astoņu gadu zaudējumu sērija Lielvārdē. Dāmām par vajadzīgiem trim punktiem pret Igaunijas izlasi cīnīsies "Ķekavas Bulldogs".

"Triobet/Ulbroka" – "Rockets"
Pulksten 15:30 Ulbrokā
Ulbrokas klubs uzvarējis pēdējās piecās spēlēs, pašlaik kļūstot par lielāko konkurentu valsts čempioniem ceļā pretim uzvarai regulārajā sezonā. Līdz kluba rekordam (11 panākumiem pēc kārtas) vēl ir tāls ceļš ejams, taču mājas mačā pret problēmu mocītajām raķetēm vēl trīs punkti tabulā būtu visnotaļ likumsakarīgi. Pēdējā cīņā Talsos izcīnīta gana komfortabla uzvara, turklāt pēc ilgāka laika laukumā atgriezies viens no potenciālajiem līderiem Kaspars Šķēls. Rezultāta taisītāji gan bija citi – šīs sezonas līderis Kristers Eglītis (17+8) atzīmējās ar divām piespēlēm, bet Artūrs Jurševskis (9+8) izdarīja divus precīzus metienus, tāpat kā mača labākais spēlētājs Reino Ješēvics (7+2).

Neveiksmju joslā nokļuvuši "Rockets" florbolisti, kuri pēc sešu uzvarēto spēļu sērijas piedzīvojuši nu jau trīs neveiksmes pēc kārtas, kā rezultātā čempionāta līderu kvartets sarucis un palikušas trīs komandas, kas reāli var cīnīties par uzvaru regulārajā čempionātā. Pēdējā spēlē Stalbē pēc līdzīgām 40 minūtēm rīdzinieki sabruka trešā perioda ievadā, piecu minūšu laikā zaudējot trīs vārtus, līdz galam tā arī nespējot atgūties no šāda notikumu pavērsiena. Komandas rezultatīvākais florbolists Jānis Jansons (5+12) uz cīņu Stalē nebija devies, bet pārējie līderi Edijs Hammers (8+8), Mārtiņš Lapsiņš (8+6) un Edžus Bunka (12+1) palika bez punktu guvumiem.

Ulbrokas komanda pēdējā laikā sāk atdot savas pozīcijas skaitliskā vairākuma realizācijā, pašlaik ar 36.11% esot piektā labākā līgā, kamēr "Rockets" ar 27.78% realizāciju ir devītie labākie. Mazākumā abas komandas ir teju ar identiskiem rādītājiem, ulbrokiešiem izturot 72.73% mazākumu, kamēr "raķetēm" ir 71.43% neitralizāciju, klubiem ieņemot attiecīgi sesto un septīto vietu līgā.

"Rockets" komandai šosezon labākās bijušas spēļu noslēdzošās trešdaļas, bet pēdējā cīņā Stalbē tieši šis spēles nogrieznis tika aizvadīts visvājāk, savā cietoksnī ielaižot sešas bumbiņas. Interesanti, ka pretiniekiem tikmēr labākie bijuši spēļu vidus nogriežņi, bet Talsos tieši šis spēles posms netika uzvarēts (0:0).

No 23 aizvadītajām savstarpējām spēlēm Latvijas čempionātā, 15 mačos uzvaras izcīnījuši rīdzinieki, turklāt viņiem sevišķi sekmīgi padevies spēlēt Ulbrokā, kur uzvarētas desmit no 11 aizvadītajām divcīņām. 2013.gada pavasarī Ulbrokas komanda šokējoši izslēdza pretiniekus no Latvijas čempionāta, apspēlējot tos ceturtdaļfinālā, bet pērn abas komandas tikās jau pusfinālā, kurā rīdzinieki revanšējās sērijā ar 4:2, pēdējā spēlē saplosot konkurentus ar 9:1. Šī sakāve gaidāmās cīņas laukuma saimniekiem noteikti vēl ir palikusi labā atmiņā...

"Pārgauja" – "FBK Valmiera"
Pulksten 17:00 Stalbē
Stalbes komanda bija piedzīvojusi zaudējumus trijās no pēdējām četrām spēlēm un vēl viens zaudējums jau liktu satraukties par izkrišanu no labāko astotnieka tuvākajā laikā. Tomēr komanda spēja nodemonstrēt to, ko šosezon pieprot vislabāk – pārliecinoši nospēlēja trešo periodu, tiekot pie vērtīgiem trim punktiem tabulā. Komandas līderis Gvido Lauga (22+10) pret savu bijušo klubu izcēlās ar diviem vārtu guvumiem un vienu piespēli, sasniedzot 400 gūto punktu robežu savā karjerā. Lielisku spēli aizvadīja arī Oskars Balodis (9+13) tiekot pie četriem punktiem. Tā rezultātā nebija jūtama Mārtiņa Rajecka palikšana sausā. Rezultatīvi turpina spēlēt arī Kristiāns Miezītis (3+4), kurš pēdējā cīņā tika atzīts par labāko savā komandā. Un, protams, Renāra Arāja fantastiskais sniegums, kas viņam ļauj atrasties otrajā vietā starp visiem vārtsargiem pēc atvairīto metienu procenta.

Šoreiz Stalbē viesosies "FBK Valmiera" un cīņa būs ļoti principiāla. Pirmkārt jau tādēļ, ka arī valmierieši demonstrē labu sniegumu, uzvarot trijās no pēdējām četrām spēlēm. Tas viņiem vēl neseno pēdējo vietu ļāvis nomainīt pret sesto pozīciju, turklāt tabulā abas šīs dienas pretinieces šķir tikai viens punkts. Tieši pirms spēles Stalbē lielisku sniegumu nodemonstrēja Ivo Balodis (6+2), pēdējās divās spēlēs tiekot pie pieciem punktiem. Rezultatīvi darbojas arī Mārtiņš Broks (12+9), bet cits komandas līderis Ričards Eglītis (9+8) nebija devies uz izbraukuma cīņu Bauskā. Tikmēr bez Broka un Baloža rezultatīvi nospēlēja Gatis Liepiņš, kuram šosezon jau 6+10. Pirmo hat-trick savā kontā ierakstījis Arvis Kārkliņš (3+1), bet pārliecinošā Kārļa Popa spēle vārtos maksimāli koncentrēties spiedusi arī līdz šim neapstrīdamo pirmo numuru vārtos Agri Rogaini, kuram Bauskā cīņas labākā spēlētāja balva.

Vidzemes komandas neveiksmīgi spēlē gan vairākumā, gan mazākumā. Izmantojot skaitlisko pārsvaru, "Pārgauja" ar 22.73% esot desmitajā vietā, kamēr valmieriešu rādītājs ir tikai 14.29% un pirmspēdējā vieta līgā. Arī mazākumā "FBK Valmiera" ir otra sliktākā (61.54%), kamēr Stalbes klubs atrodas devītajā vietā, neitralizējot 65% pretinieku vairākumu.

Laukuma saimnieki šosezon vislabāk spēlē trešajos periodos (6-2-2), kurā tika satriekti arī par favorītiem uzskatītie "Rockets". Tajā pašā laikā valmieriešiem labākais rādītājs ir otrajā periodā (6-2-2), kaut gan pēdējā cīņā spilgti tika aizvadīts arī spēles pirmais nogrieznis, kurā kopumā bilance gan ir negatīva (3-2-5).

Latvijas čempionātā abas komandas savā starpā tikušās 14 reizes, no kurām deviņos gadījumos pārāki izrādījušies valmierieši. Stalbē gan šī bilance ir līdzīgāka, jo mājinieki uzvarējuši trijās cīņās, zaudējot četrus mačus. Pērn abās cīņās pārāki bija valmierieši, savā laukumā uzvarot ar 9:4 (5:1, 1:0, 3:3), bet viesos esot pārākiem ar 14:9 (6:1, 1:3, 5:7). Kā redzams, abās cīņās valmierieši sākuši ļoti vareni, atlikušajā mačā pārsvaru noturot. Redzēsim kādus padomus saviem florbolistiem būs devis Ilvars Balodis, kurš daudzus gadus stutēja Stalbes florbolu, bet pirms šīs sezonas pievienojās valmieriešiem.

"Ķekavas Bulldogs" – Igaunijas izlase
Pulksten 18:00 Ķekavā
Ķekavas komanda bija izcīnījusi divas pārliecinošas uzvaras pēc kārtas, bet vakar sekoja jau otrā sagrāve šajā sezonā pret principiālo FK "Ķekava", kas atkal atvirzīja "buldodzes" tālāk no vadošo komandu pulka. Tagad priekšā cīņa ar Igaunijas valstsvienību, kurai pirmajā aplī nācās zaudēt ar 3:6. Komandas rezultatīvākā spēlētāja joprojām ir Inga Ametere (17+6), kurai seko Zanda Ozoliņa (6+6) un Līga Vancāne (3+7). Pašlaik ar sešiem punktiem sešās spēlēs Ķekavas komanda atrodas piektajā vietā, taču tikpat punktu ir arī "Rīgas lauvām", ar kurām visticamāk notiks izšķirošā cīņa par iekļūšanu pusfinālā.

Igaunietēm, kuras vakar ar 5:9 piekāpās FK NND, šī būs pirmspēdējā spēle Latvijas čempionātā (vismaz šajā sezonā noteikti). Interesanti, ka igaunietēm atlikušas cīņas ar tabulas divām vājākajām komandām, jo janvārī ieplānots mačs ar "Rīgas lauvām". Ja pašām ziemeļu kaimiņienēm tīri no sportiskā viedokļa nav būtiskas nozīmes, tad abām latviešu komandām šajās cīņās būtu ļoti vērtīgi tikt pie punktiem tabulā. Igaunijas izlasē joprojām galveno smagumu pie pretinieku vārtiem iznes trīs florbolistes – Merli Kaljuve (8+12), Edīte Parnika (8+4) un Līna Luiha (6+4).

"Talsi/Irlava" – "Kurši"
Pulksten 19:00 Irlavā
Talsu florbolisti zaudējuši pēdējās četrās cīņās, turnīra tabulā atkāpjoties uz devīto vietu. Tiesa, izslēgšanas spēļu zona ir tikai viena punkta attālumā, līdz ar to nav teikts, ka talsiniekiem kārtējais pavasaris beigsies nesācies. Pēdējās spēlēs komandai pamatīgi klibojis uzbrukums, jo trijās spēlēs gūti septiņi vārti. Arī komandas pastiprinājums Pēteris Freimanis pirmajā mačā pret "Triobet/Ulbroka" palika nepārspēts un savu rezultativitātes latiņu pienācīgā līmenī notur vienīgi Jānis Ragovskis (8+13), kamēr Normundam Jansonam (8+2) šie rādītāji jau ilgāku laiku paliek nemainīgi. Trešais rezultatīvākais ir Deivids Barkovskis (6+4).

Vēl vājāk klājas otrai Kurzemes komandai, kas vakar 55 minūtes cīnījās kā līdzīgs ar līdzīgu pret valsts čempioniem un šīs sezonas līderiem, taču beigu beigās bija spiesti samierināties ar astoto zaudējumu pēc kārtas, kas neļauj atstāt pēdējo vietu turnīra tabulā. Liepājnieki, kas šosezon ne sevišķi sekmīgi spēlē vairākumā, četras reizes sarūgtināja Lielvārdes komandu šādā spēles formātā, lai gan čempioni sezonā kopumā līdz šai spēlei tikai divas reizes bija ielaiduši vārtus vairākumā. Divus vārtus guva komandas rezultatīvākais spēlētājs Rolands Kovaļevskis (11+5), izcēlās arī Mihails Kostusevs (8+5) un Kaspars Klamers (7+4), bet rezultatīvākais pēdējā cīņā ar trim piespēlēm bija Miķelis Krūms (2+4).

Liepājnieki lieliski nospēlēja skaitliskajā vairākumā pēdējā cīņā, tādējādi ar 33.33% realizāciju uzlecot uz septīto vietu. Tikmēr talsinieki, lai arī pamanījās gūt vienus vārtus vairākumā pret Ulbrokas komandu, ar 12.9% realizāciju joprojām ir ļoti vāji, ieņemot pēdējo vietu. Ja talsinieki ir sliktākie skaitliskajā vairākumā, tad viņu pretinieki ir vājākie skaitliskajā mazākumā, neitralizējot vien 48% sāncenšu vairākumu. Tikmēr Talsu komanda ar 73.08% neitralizāciju atrodas piektajā vietā.

Kurzemes derbijs Latvijas spēcīgākajā līgā norisinājies 21 reizi, 11 mačos uzvarot Liepājas komandai, kamēr talsinieki spējuši atbildēt ar desmit panākumiem. Cīnoties Talsu komandas mājvietā, katra komanda uzvarējusi pa vienai reizei. Pērn Liepājā "Kurši" uzvarēja ar 8:5 (3:1, 1:1, 4:3), bet Talsos mājinieki revanšējās ar 9:7 (3:5, 1:1, 5:1).

"Lielvārde/FatPipe" – FK "Bauska"
Pulksten 19:00 Lielvārdē
Lielvārdes komanda uzvarējusi pēdējās astoņās spēlēs, šajā sezonā nopelnot 27 no 30 iespējamajiem punktiem. Lai arī tas dod pirmo vietu turnīra tabulā, vismaz divas komandas viņiem neļauj atslābt un arī mačā pret tabulas lejasgalā esošajiem baušķeniekiem būs jāspēlē ar pilnu atdevi, lai ierakstītu trīs punktus tabulā. Priecē, ka pirms pasaules čempionāta lieliskā formā ir Toms Akmeņlauks (19+7), kurš dienu iepriekš Liepājā tika pie sava otrā hat-trick. Rezultatīvi turpina spēlēt arī Atis Blinds (9+9), bet Gints Klēģers (11+4) pakāpies uz 17.vietu visu laiku rezultatīvāko spēlētāju sarakstā, apsteidzot cēsnieku Jāni Freivaldu.Formu uzņem arī Kārlis Vitkovskis (1+9), kurš guvis savus pirmos vārtus, kā arī izdarīja trīs piespēles Liepājā.

Iepriekšējā kārtā uzvarējuši Stalbē, Bauskas florbolisti deva ticību, ka komandai ir pa spēkam pacīnīties par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā. To novērtēja arī teju 200 līdzjutēju, kas bija ieradušies uz pirmo mājas spēli pēc teju divu mēnešu pārtraukuma, kura laikā nospēlēti pieci mači viesos, kuros savākti seši punkti. Taču mačs pret valmieriešiem bija faktiski beidzies pēc pirmā perioda (0:5), bet lielākie optimisti nākamo maču varēja sākt gaidīt spēles vidū (0:7). Lai gan visi seši komandas rezultatīvākie spēlētāji tika pie sava rezultativitātes punkta, ar to izrādījās stipri par maz. Rezultatīvākais joprojām ir Toms Niedre (12+7), kuram seko Pēteris Zeltiņš (8+9) un Ģirts Laugalis (1+8), bet par labāko cīņā ar "FBK Valmiera" atzina Jāni Akmentiņu (6+2).

Lielvārdes komanda pēc mača Liepājā atdevuši pirmo vietu spēlējot skaitliskajā mazākumā, kur viņiem tagad 77.78% neitralizācija un otrā pozīcija. Vairākumā komanda turpina spēlēt kā pa celmiem, ar 33.33% esot sestajā vietā. Baušķenieki, atbilstoši turnīra tabulai, abos šajos komponentos atrodami tālu aiz labākajiem, vairākumā esot astotajā vietā (30.43%), bet mazākumā – desmitajā ar 63.16% neitralizāciju.

Latvijas čempionātā komandas savā starpā tikušās 28 reizes, 21 cīņā uzvarot Lielvārdes komandai. Vēl graujošāka ir bilance, komandām spēlējot Lielvārdē (13:1 par labu mājiniekiem), turklāt savu vienīgo uzvaru viesos baušķenieki izcīnījuši pašā pirmajā divcīņā 2008.gada janvārī, esot pārākiem ar 9:8. Pēdējos 13 dueļos uzvarēt nav izdevies, turklāt pērn "Lielvārde" savā laukumā oponentus sabradāja ar 12:1 (3:0, 6:0, 3:1). Bauskā uzvara nāca krietni grūtākā cīņā – 9:7 (5:4, 4:2, 1:0).