Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Ar dramatiskām cīņām Smiltenē noslēdzies Latvijas čempionāts triatlonā vidējā distancē

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ar dramatiskām cīņām Smiltenē noslēdzies Latvijas čempionāts triatlonā vidējā distancē
Pirmais trijnieks vīriešiem vidējā distancē. Foto: Jānis Ukass.

Pagājušajā nedēļas nogalē Smiltenē notikušajā Latvijas čempionātā triatlonā vidējā distancē (1,9km+90km+21,1km) sievietēm otro gadu pēc kārtas uzvaru svinēja Baiba Medne (NBS Triatlona komanda), bet vīriešiem, kur riteņbraukšanas daļā krita un izstājās galvenais favorīts Rinalds Sluckis un skriešanā izstājās pēdējos divus gadus Smiltenes triatlonā 4.un 3. vietu ieguvušais Andis Grandāns, pirmo vietu ieguva Rolands Putniņš (Ironman.lv). Latvijas kausa posmā sprintā (750m+20k+5km) labākos laikus uzrādīja Miks Meijers un Ieva Pūce.

Smiltenē Latvijas čempionāts triatlonā norisinājās jau ceturto gadu pēc kārtas, bet valsts čempionāta medaļu komplekti vidējā distancē jeb “Half ironmen”, kur 1,9km ir jānopeld, 90km jānobrauc ar riteni, bet beigās pusmaratons jeb 21,1km jānoskrien, tika sadalīti trešo gadu pēc kārtas. Papildu Latvijas čempionātam vidējā distancē norisinājās Latvijas kausa posms triatlonā sprinta distancē. Pateicoties organizatoru “Burkānciems&Co” un arī smilteniešu rūpēm, kā arī daudzo sponsoru atbalstam Smiltenes triatlons atkal varēja noritēt augstā kvalitātē. Arī šoreiz pirmajam trijniekam absolūtajā vērtējumā gan vidējā distancē, gan sprintā bija sarūpētas naudas balvas.

Pēc 1,9km peldēšanas pirmais no Tepera ezera iznāca savulaik pasaules elites modernās pieccīņas pārstāvis un pieredzējušais triatlonists Sandris Šika. Riteņbraukšanā Šikam nācās vairākas pozīcijas noslīdēt zemāk, jo viņš vienīgais brauca ar parasto šosejas riteni, bet pārējie ar speciāliem individuālā brauciena riteņiem. Peldēšanā zaudēto ar uzviju bija atguvis galvenais favorīts Rinalds Sluckis, izvirzoties vadībā jau pirmajā pusē riteņbraukšanā. Taču ap 45km 2020. un 2021. gada Smiltenes triatlona uzvarētājs pirms pagrieziena diemžēl piedzīvoja kritienu, sacensības vēlāk neturpinot. Tajā brīdī kļuva skaidrs, ka vīriešiem būs jauns uzvarētājs, jo 2022. gadā pirmo vietu ieguvušais un Smiltenes triatlona vidējās distances rekordists (3:57) Edgars Cimermanis šogad nepiedalījās, bet pirmo divu gadu labākais šajā distancē bija izstājies. Riteņbraukšanā krita arī Dmitrijs Koļesniks.

Visātrāk 90km nobrauca Maksims Berjoza, bet viņš tranzītzonā pavadīja ļoti ilgu laiku, kā rezultātā, uzsākot skriešanu, līderpozīcijās izvirzījās Rolands Putniņš, kurš pirms diviem gadiem bija desmitais. Berjozam bija radušās kādas problēmas, bet izstāties viņš nevarēja nopelnamo punktu dēļ par finišēšanu, tāpēc Maksims visu pusmaratonu nogāja. Putniņam bija vairāku minūšu pārsvars, ko viņš arī noturēja un svinēja uzvaru, pirmo reizi karjerā šo distanci veicot zem 4:20 (4:18:15) un nopelnot pirmo godalgu. Rolands uzrādīja identisku rezultātu ar 2020. gada trešās vietas ieguvēju Igoru Gucanoviču, bet par dažām sekundēm ātrāku nekā pagājušā gada 4. vietas ieguvējam Grandānam.

Ar ātrāko laiku pusmaratonā uz otro vietu (+5:30) no vienpadsmitās pakāpās iepriekš 5. un 6. vietu ieguvušais 2016. gada Latvijas čempions maratonā Anatolijs Macuks (Jēkabpils Sporta centrs), pirmo reizi tiekot trijniekā Smiltenes triatlonā un esot labākajam M40 grupā. Arī trešo vietu ieguvušajam Sergejam Daukštam no “Piramida Triathlon club”, kurš bija ceturtais peldēšanā un trešais ātrākais uz riteņa, šī bija pirmā reize Top3.

Tuvu pirmajai godalgai bija arī Šika, kuram skriešanā nācās izciest 15 sekunžu sodu, kas arī izgaisināja cerības uz 3. vietu, bet kā jau iepriekš tika minēts lielāko daļu Sandris zaudēja riteņbraukšanā. Savā pirmajā “Half ironman” 9. vietu ieguva daudzkārtējais Latvijas čempions orientēšanās Andris Jubelis (4:44:06), bet pazīstamais dziedātājs Kārlis Būmeistars, otro reizi startējot Smiltenes triatlonā, pirmo reizi šo distanci veica zem 5 stundām (4:50:53) un ieņemot 14. vietu. Labākais M50 grupā bija savā Dzimšanas dienā startējušais un nevienu Smiltenes triatlonu neizlaidušais Gints Bukovskis, kurš kopējā iesaitē ieņēma 17. vietu.

Sievietēm pārliecinošu uzvaru izcīnīja un pagājušajā gadā iegūto titulu aizstāvēja Baiba Medne, kura šoreiz neizdevās vidējo distanci veikt zem piecām stundām. Baiba ļoti ātri peldēja, 1,9km Tepera ezerā veicot ātrāk par pusstundu (29:33) un priekšā palaižot tikai vīriešu līderi Šiku. Tas vedināja uz to, ka viņa var labot pērn uzstādīto Latvijas labāko rezultātu šajā distancē sievietēm (4:34:49), taču riteņbraukšanā 90km prasīja daudz, un par rekordu vairs nevajadzēja domāt. Lai bija ļoti grūti, Baiba cīnījās līdz galam un beigās uzvarēja ar rezultātu 5:01:14. Deviņas ar pusi minūtes vēlāk finišēja igauniete Merli Randoja, bet trijniekā no Latvijas pārstāvēm iekļuva Ilze Sniega (5:34:18) un Paulīna Latsone (5:44:15).

Latvijas kausā sprintā (750m peldēšana, 20km riteņbraukšana, 5km skriešana) nestartēja vadošie trīs Latvijas triatlonisti – Artūrs Liepa, Artjoms Gajevskis un Andrejs Dmitrijevs, tādējādi priekšplānā varēja izvirzīties jaunie juniori vai arī tikko uz pieaugušo grupu pārgājušie triatlonisti. Pēc peldēšanas līderi bija četri, bet pēc riteņbraukšanas galvgalī atradās trīs – Miks Meijers, Francis Veģeris un Sebastians Žigarkovs. Skriešanā ātrāks bija pagājušā gada M15 grupas uzvarētājs Miks Meijers (1:03:48), kurš tad arī uzvarēja kopvērtējumā sprinta distancē ar nedaudz vairāk kā minūtes pārsvaru. Pieaugušo grupas labākais pārstāvis Veģeris ieņēma otro vietu, bet trijnieku noslēdza otrās vietas ieguvējs M17grupā Žigarkovs, kurš šoreiz bija vienīgais no savas ģimenes startējušais dalībnieks.

Sievietēm arī iztrūka dažas vadošās triatlonistes. Labāko rezultātu uzrādīja F40 grupas pārstāve Ieva Pūce (1:19:35), aiz kuras pusotru minūti finišēja labākās F un F19 grupas dalībnieces Ieva Pauniņa un Sofija Bindere.

Vidējās distances stafetē uzvarēja Ironman.lv pārstāvji Mikita Feafanovs, kā arī Artjoms Soloduha un Sergejs Kudrjavcevs, kuri pērn Smiltenes triatlonā iekļuva trijniekā, distanci veicot ātrāk par četrām stundām un 10 minūtēm. Savukārt tautas stafetē sprintā uzvarēja Gatis Beinards, Artūrs Zālītis un Žanete Leimane.

     [+] [-]

, 2023-07-11 17:35, pirms 10 mēnešiem
Tā taču ir iron man "vidējā" distance, nevis klasiskā triatlona vidējā distance (kā tas arī minēts tekstā, bet ne virsrakstā).