Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Silarāja un Kārlis saņem februāra MVP titulus

Emils Ozerinskis

Silarāja un Kārlis saņem februāra MVP titulus
Kristīne Silarāja
Foto: RSU baskotbols "Facebook" lapa

"Olybet" Latvijas Basketbola līgā un Latvijas-Igaunijas Sieviešu basketbola līgā nosaukti aizvadītā mēneša labākie basketbolisti. Vīru konkurencē par februāra mēneša labāko atzīts "Jūrmalas" uzbrucējs Haralds Kārlis, bet starp dāmām par vērtīgāko atzīta Kristīne Silarāja. Piedāvājam basket.lv sagatavotās intervijas ar mēneša MVP balvu ieguvējiem.

Latvijas-Igaunijas Sieviešu basketbola līga

Rīgas Stradiņa universitātes komandas aizsardze Kristīne Silarāja februārī palīdzēja komandai uzvarēt trijās spēlēs no piecām, vidēji katrā laukumā pavadot 34 minūtes 43 sekundes, gūstot 18,4 punktus, izcīnot 7,2 atlēkušās bumbas, izdarot 6,4 rezultatīvas piespēles, izprovocējot 3,6 pretinieču pārkāpumus, kā arī iekrājot vidējo lietderības koeficientu 24,6.

“Pārsteigums, tiešām pārsteigums… Februāra sākumā savainoju potīti, divas spēles pat nācās izlaist. Bija gan labas spēles, gan ne tik labas,” Kristīne atzīst, ka aizvadītais mēnesis nav bijis pats saulainākais ne pašai, ne komandai. Tomēr statistikas skaitļi un Latvijas – Igaunijas līgas treneru balsojums ir pārliecinoši.

Pēc veiksmīgā sezonas sākuma RSU komanda tagad ieņem trešo vietu Latvijas – Igaunijas līgas tabulā. Kāpēc tāda atkāpšanās?
Grūti visu sezonu aizvadīt vienā elpas vilcienā. Savainojumu un slimību dēļ ne vienmēr esam varējušas spēlēt labākajā sastāvā, turklāt nav noslēpums, ka basketbols mums nav pirmajā vietā – daudzas meitenes mācās vai strādā. Gadās dažādas dienas.

Pašai arī?
Jā, februāra sākumā spēlē ar TTT Juniorēm: pamežģīju potīti. Divas spēles izlaidu. Tagad viss atkal puslīdz kārtībā.

Kā mainījusies tava ikdiena pēc pārcelšanās no Liepājas uz Rīgu?
Nav vairs profesionālās sportistes vienkāršās ikdienas, kad viss bija pakļauts basketbolam. Tagad pirmajā vietā ir darbs “Sportland” veikalā un režīms ir tāds, ka netieku uz visiem komandas treniņiem. Spēles gan cenšos neizlaist. Nav viegli, tomēr apvienot darbu un basketbolu ir iespējams.

Trenējies individuāli?
Reizēm brīvdienās aizeju uz trenažieru zāli.

Tuvojas sezonas izšķirošās spēles. Kādi ir izaicinājumi pašai un RSU komandai?
Gribas pabeigt sezonu uz pozitīvas nots.

Tas nozīmē – tabulā apsteigt Liepājas komandu?
Gribētos iekļūt finālā gan Latvijas – Igaunijas līgā, gan Latvijas čempionātā. RSU komandai kādu laiku nav izdevies to izdarīt. Galvenais – lai visas būtu ierindā, un izdotos sakopot gan fiziskos, gan psiholoģiskos spēkus.

"Olybet" Latvijas Basketbola līga

"Jūrmalas" uzbrucējs Haralds Kārlis februārī palīdzēja savai komandai uzvarēt visās trijās spēlēs, vidēji katrā nospēlējot 24 minūtes 30 sekundes, gūstot 13,7 punktus, izcīnot 3,3 atlēkušās bumbas, izdarot divas rezultatīvās piespēles un sakrājot efektivitātes koeficientu 16.

Komandai krājas uzvaras, pašam laba statistika – jūti, ka balva nopelnīta?
Pārsteigums. Visa komanda spēlē saturīgi un balvu var saņemt jebkurš. Ivars [Žvīgurs] tikko atzīts par BBL mēneša spēlētāju, Edgars [Jeromanovs] jau bija mūsu līgas mēneša spēlētājs, būtu pelnījis Uģis [Pinete], vēl citi čaļi.

LBL turnīrā līdz šim esat uzvarējuši visus pretiniekus, izņemot “Ventspili” un “VEF Rīga”. Tomēr dažs panākums nācis ar lielu nervozēšanu. Arī februāra spēlēs ar “Latvijas Universitāti” un “Valmieru”, kas tabulā tālu atpaliek. Kāpēc tādas svārstības?
Mūsu sniegumu mazliet pabojājušas traumas, varbūt sava ietekme ir pauzēm spēļu grafikā. Droši vien arī paši reizēm pietiekami nenoskaņojamies un pieļaujam muļķīgas kļūdas. Bet varbūt nav slikti, ka ir tik daudz saspringtu galotņu. Varam patrenēties un iegūt pieredzi. Kas zina, varbūt noderēs, spēlējot ar komandām, kurām sezonas pirmajā pusē zaudējām.

Ar “VEF Rīga” divas spēles jau beigušās ar aizraujošu galotni, tomēr līderdueta komandas uzvarēt nav izdevies. Toties trešajā vietā varat justies stabili…
Pirmkārt, nekur nav zudusi vēlme nopietni pacīnīties ar līderiem un noslēguma tabulā pakāpties augstāk. Otrkārt, trešajā vietā nebūt nevaram justies ļoti droši, jo tepat aiz muguras ir “Ogre” – ļoti laba komanda. Manuprāt, starp pirmā četrinieka komandām vēl būs ļoti daudz interesantu spēļu.

Un Baltijas līgā?
Protams! Gribam vinnēt visus. Pirmais solis ceturtdaļfinālā Tallinā iznāca diezgan veiksmīgs, taču nedrīkstam zaudēt modrību pirms atbildes mača.

Atgriešanās Latvijā pēc studijām ASV tev bijusi raiba – 2015. gada rudenī valstsvienības sastāvā piedalījies Eiropas čempionātā, bet decembra beigās “Valmiera/Ordo” spēlē sarāvi ceļgala krusteniskās saites un pavasarī nepiedalījies cīņās par čempionu titulu. Tagad esi pilnībā atguvies?
Jā, paldies Valmieras klubam, kas palīdzēja tikt uz strīpas. Laiks pēc savainojuma nebija viegls, bet ar kluba atbalstu izdevās jaudīgs rehabilitācijas process. Paldies fizioterapeitēm – Lienei Džeriņai, kura paveica visgrūtāko darba daļu, Ievai Pelšei.

“Jūrmalas” komandas liktenis vasarā nebija skaidrs. Kā pats gatavojies sezonai?
Ļoti nopietni. Nekādas skaidrības par komandu nebija, bet trenējos sev – lai justos labi un būtu gatavs spēlēt, kad pavērsies tāda iespēja. Darīju to, ko uzskatīju par nepieciešamu, bet palīdzēja daudzi cilvēki – “Rīdzenes” treneri Aigars Brigmanis un mans brālis Bruno, arī Akselis Vairogs, Kārlis Pļaviņš… Paldies “Jūrmalas” trenerim Mārtiņam Gulbim, kurš uzaicināja “Jūrmalā” un iedvesis fantastisku pārliecību gan man, gan visai komandai un dzen visus uz priekšu.

Mēneša MVP apbalvojumu saņēmēji

MēnesisBasketbolistsKomanda-BasketbolisteKomanda
OktobrīAigars ŠķēleVentspils-Guna LagzdiņaRSU
NovembrīEdgars JeromanovsJūrmala-Gunta Baško-MelnbārdeTTT Rīga
DecembrīRonalds ZaķisVentspils-Janeta RozentāleTTT Rīga
JanvārīLinards JaunzemsLatvijas Universitāte-Laura PuriņaLiepājas Papīrs/LSS
FebruārīHaralds KārlisJūrmala-Kristīne SilarājaRSU

Izmantotie resursi:
| Latvijas Basketbola savienība