Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Vai grieķu basketbola zelta laikiem pienācis gals?

Andrejs Siliņš

Vai grieķu basketbola zelta laikiem pienācis gals?
Foto: AFP/Scanpix

Iespējams, vienu no finansiāli varenākajām Eiropas basketbola organizācijām Pirejas "Olympiacos" no Grieķijas tuvākajās sezonās vairs neredzēsim tik varenu, kāda tā bijusi līdz šim - klubu pametuši tā līdzšinējie īpašnieki brāļi Angelopulosi, pamatojot to ar netīrajām spēlītēm Grieķijas sportā. Tāpat arī "Panathinaikos" īpašnieki paziņojuši, ka vēlas pārdot savu klubu.

Regulārās sezonas 26 mačos "Olympiacos" uzvarēja visās spēlēs, izcīnot pirmo vietu, par divām uzvarām apsteidzot Atēnu "Panathinaikos". Tomēr izslēgšanas mačos PAO spēja atspēlēties un 32. reizi vēsturē kļuva par Grieķijas čempioni, atstājot "Oly" ar sudraba medaļām kaklā. Brāļi Angelopulosi, kuriem piederēja klubs, ar šādu iznākumu nebija mierā, galvenokārt, tāpēc, ka uzskatīja - tiesneši jūtami ietekmējuši sērijas iznākumu.

Tas ir viens no galvenajiem iemesliem, kamdēļ Angelopulosi nolēmuši pamest gan "Olympiacos", gan Grieķijas basketbolu kopumā. Kā zināms, Grieķijas sporta pasauli skārusi ļoti nopietna krīze, kurā iesaistīta vietējā mafija. Otrajā finālsērijas mačā otrajā ceturtdaļā PAO tika piešķirta iespēja mest 18 soda metienus, kamēr "Oly" - divus...

"Olympiacos" Grieķijas valdībai nodokļos pēdējo gadu laikā samaksājusi vairāk nekā 50 miljonus eiro. "Šaubāmies, vai vēl ir kāds klubs, kas būtu maksājis valdībai tik lielas summas," norādīts Angelopulosu paziņojumā. "Tā ir bijusi mūzu izvēle šajos gados neiesaistīties aizskatuves darbībās, kas ietekmē situācijas un komandas. Veiksme, kas tiek mehāniski nodrošināta vai tiesnešu labvēlīga - tā nav veiksme. Punkts."

Angelopulosu aiziešana no "Olympiacos" basketbola komandas nozīmē, ka tās vadība atkal nonāks "Olympiacos Amatieru Sporta kluba" rokās. Šai organizācijai jau šobrīd netrūkst galvassāpju, jo tā joprojām nav norēķinājusies ar volejbola un ūdenspolo komandu spēlētājiem par aizvadīto sezonu. Basketbola kluba budžets aizvadītajās sezonās bijis aptuveni 25 miljonu eiro lielumā, bet ienākumos vairāk par septiņiem miljoniem nav bijis.

Vairāki spēlētāji ar lielajiem līgumiem klubu jau pametuši, bet vēl viens, kuram ir spēkā līgums arī uz nākamo sezonu, ir Vasilis Spanulis. Kopā ar nodokļiem nākamajā sezonā aizsargs klubam izmaksātu aptuveni 4,5 miljonus eiro. Skaidrs, ka līdz ar jauno situāciju klubs tādu summu atļauties nevarēs, un tiek runāts, ka jau sākušās sarunas par Spanuļa pāreju uz Turcijas klubu "Efes Pilsen".

Spēkā esoši līgumi ir vēl vairākiem spēlētājiem, taču arī to palikšana klubā izskatās nereāla, ņemot vērā radušos situāciju. Grieķu superkluba līdzjutēji nākamsezon var sagaidīt arī pavisam gados jaunu un tikai uz pašmāju spēkiem balstītu komandu.

Starp citu, arī "Panathinaikos" kluba īpašniece Janakopulosu ģimene nolēmusi pārdot klubu un meklē potenciālos pircējus, tomēr tā apsolījusi nepamest klubu, kamēr pircējs nebūs uzradies. Ļoti iespējams, grieķu basketbolā atgriezīsies vecie laiki, kad izteiktu superklubu nebija, kā tas bija 2000. gadu sākumā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-06-28 16:58, pirms 13 gadiem
Ceru ka grieķu basis un fūzis pagrims tāpat, kā viņi čakarēja ES ar viltotiem papīriem un finanšu rādītājiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-06-28 17:45, pirms 13 gadiem
Nu mūsu supeklubs ASK jau arī nogrima, šiem bija lielāki superklubi, attiecīgi iespējas zemāk krist

     [+] [-]

, 2011-06-28 18:28, pirms 13 gadiem
Tad jau Eirolīga arī bye bye, vai arī viņiem ļaus spēlēt ar jauniešiem..?

  +4 [+] [-]

, 2011-06-28 18:32, pirms 13 gadiem
Kā man visu dienu besī tā tabula labajā pusē, kur Latvijas sieviešu izlase ir ielikta trešajā vietā!!!!!!!!!!!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-28 18:36, pirms 13 gadiem
M.Verpakovskis jau arī pameta Ergotelis jo tie nespēja vairs maksāt algu iepriekšējā līmenī un piedāvāja zemāku algu!
Domāju,ka visi šie notikumi ļoti ietekmēs Grieķijas sporta dzīvi!!!

     [+] [-]

, 2011-06-28 18:43, pirms 13 gadiem
Ambrē rakstīja: M.Verpakovskis jau arī pameta Ergotelis jo tie nespēja vairs maksāt algu iepriekšējā līmenī un piedāvāja zemāku algu!
Mārim piedāvāja zemāku algu ne tikai tāpēc, ka budžets nav liels, bet arī tāpēc, ka viņš neatpelnīja to algu.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-28 19:42, pirms 13 gadiem
Nu, jā - lielajiem futbola klubiem ir iespēja pelnīt – Čempionu līga, spēlētāju transfēri, biļešu tirdzniecība, suvenīri, TV translācijas utt.
Bet lielajiem baketbola klubiem tā ir reāla naudas izmešana, kas noteikti neatmaksājas...