Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Skaistas uzvaras, bargs FIBA sods: TTT un Venēcijas kaislības 10 cēlienos

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Skaistas uzvaras, bargs FIBA sods: TTT un Venēcijas kaislības 10 cēlienos
Luīze Sila 2023. gada 29. novembrī

Venēcijas "Reyer" ir viena no pazīstamākajām TTT pretiniecēm. Kalendārā ierakstītas 10 savstarpējās spēles, taču realitātē komandas laukumā devās deviņas reizes. Sportacentrs.com iepazīstina ar dueļa vēsturi pirms ceturtdien Rīgā gaidāmās Eiropas kausa 1/4 fināla pirmās spēles.

FIBA turnīru formāts paredz, ka salozētajām komandām jātiekas divas reizes. Tāda kārtība ir spēkā kvalifikācijā, pamatturnīrā un izslēgšanas spēlēs. Vienīgais izņēmums – Eirolīgas “Final Four”, taču 21. gadsimtā šajā superturnīrā nav piedalījušās ne Rīgas, ne Venēcijas komandas.

TTT un “Reyer” sešas reizes bija plānots tikties Eirolīgas pamatturnīrā, divas reizes Eirolīgas kvalifikācijā un divas reizes – Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs. Formāli uzvaras dalītas uz pusēm, tiesa, šajā statistikā iekļauts arī FIBA šķīrējtiesneša piespriestais tehniskais zaudējums.

Pirmās divas tikšanās notika 2008. gada nogalē – nedēļu pirms un četras nedēļas pēc TTT vēsturē zīmīgās 50. dzimšanas dienas. Pārējās divcīņas risinājās, sākot no 2016. gada. Turpinājumā – īss ieskats spilgtākajos dueļos.

Otrais cēliens: TTT uzvara Venēcijā pēc “Parex” bankrota

Sešus gadus galvenā cīņa Eiropas sieviešu klubu basketbolā notika...starp diviem vīriešiem. Samaras “Volgaburmaš” īpašnieks Andrejs Išuks un no Kauņas “Žalgira” atnākušais Šabtajs fon Kalmanovičs izmantoja visus līdzekļus, lai kāptu FIBA Eirolīgas tronī.

Par minēto divcīņu var uzrakstīt neticamu trilleri, taču šīsdienas stāstā svarīga ir tikai tā pēdējā epizode. Prāgā dzīvojošais Išuks pārdeva visus Krievijā esošos aktīvus un 2008. gada novembra vidū atstāja Maskavas CSKA – pirms tam Samaras VBM-SGAU – bez finanšu līdzekļiem.

Išuks izdarīja gājienu brīdī, kad pasaulē sākās 2008.-2009. gada finanšu krīze. Latvijā to iezvanīja bēdīgi slavenās “Parex” bankas bankrots. Banka tobrīd atbalstīja Latvijas stiprākos basketbola klubus. TTT vadība par bankrotu uzzināja kluba 50. dzimšanas dienas balles priekšvakarā...

Dāsni atalgotās profesionāles klubā tika paturētas līdz Ziemassvētkiem – Eirolīgas grupas turnīra beigām. Nedaudz vairāk kā divus gadus ilgusī “balle” tuvojās beigām, taču TTT uzrādīja tobrīd labāko rezultātu trīs sezonu laikā, pamatturnīru pabeidzot ar bilanci 4-6.

Pamatturnīrā toreiz spēlēja 24 komandas, sadalītas četrās grupās pa sešām komandām katrā. Rīdzinieces pirmajās sešās spēlēs sakrāja uzvaru un zaudējumu attiecību 1-5, attālinoties no “play-off” zonas, taču 20:0 uzvara 26. novembra spēlē pret CSKA ļāva iesaistīties cīņā par četrinieku.

Nākamā spēle bija paredzēta 3. decembrī “Elektrum” Olimpiskajā centrā pret “Reyer”. Itālijas komandas bilance tobrīd bija 7-0, taču Aināra Čukstes un Aigara Neripa trenētā komanda spēja pārtraukt Venēcijas skrējienu – 61:57. Vēl vairāk – “Reyer” pie uzvarām Eirolīgā vairs netika.

TTT uzvaru sekmēja uzbrucēja Tatjana Troina. Izskatīgā Baltkrievijas zvaigzne – trenera Andreja Krivonosa toreizējā sieva – sameta 18 punktus. WNBA spēlētāja Esence Kārsone pievienoja 17 punktus, bet Ieva Kubliņa 10 punktus papildināja ar 12 izcīnītām bumbām zem groziem.

“Reyer” ar bilanci 7-3 uzvarēja B grupā, taču 1/8 finālā ar 0-2 atzina “MiZo Pecs” pārākumu. CSKA pamanījās nospēlēt atlikušās spēles, finišēja trešajā vietā un 1/8 finālā ar 1-2 zaudēja Salamankas “Avenida”. TTT palika pirmā aiz svītras, jo divcīņas summā piekāpās ceturtās vietas īpašniecei Brno “Gambrinus” (1-1, -5).

Sestais cēliens: TTT pēc septiņu gadu pauzes atgriežas Eirolīgā

Rīgas klubs 10 gadus nespēja pat pietuvoties 2007.-2008. gada finanšu iespējām. Daļēji inerces rezultātā izdevās vēl divas sezonas nospēlēt Eirolīgā (2009-2011), taču finanšu krīzes atskaņas lika atgriezties realitātē. Vairākas sezonas augstākais punkts bija spēlēšana Latvijas-Igaunijas līgā.

Trenera Aigara Neripa vadībā TTT atgriezās Eiropas kausā, divas reizes pēc kārtas iekļūstot Eiropas kausa “Top 16” (2016, 2017). Šajā pašā turnīra fāzē rīdzinieces apstājās arī Mārtiņa Zībarta vadībā – Šejas Pedijas veselības problēmas liedza tikt galā ar Turcijas klubu “Mersin”.

Vasarā pirms valstsvienības debijas Pasaules kausā TTT pieteicās dalībai Eirolīgas kvalifikācijā un pretiniekos ieguva Venēcijas “Reyer” – komandu, kurai 2016. gada janvārī zaudēja Eiropas kausa “play-off” cīņās. Pirmajā spēlē Rīgā izdevās gūt uzvaru ar 67:56, bet vēl bija jāspēlē Itālijā.

TTT kuterī vagoja Venēcijas lagūnas ūdeņus, bet Kolumba dienā – 12. oktobrī – pakļāva “Jūru karalieni”, svinot panākumu ar 73:56. Divu spēļu summā rīdzinieces bija pārākas ar 140:112 un turpinājumā aizvadīja labāko sezonu atjaunotā kluba vēsturē, sasniedzot Eirolīgas 1/4 finālu.

Latvijas klubs Venēcijā izcēlās ar lielisku bumbas kustību un 52% precizitāti metienos no spēles. Šeja Pedija iemeta 7 no 9 metieniem un guva 16 punktus. Kristīnei Vītolai 14 punkti un deviņas atlēkušās bumbas. Katei Vilkai 11 punkti, Guntai Baško 10 un Aijai Klakockai – deviņi punkti.

Astotais cēliens: “Sopron Basket” un TTT neierodas uz pārceltajām spēlēm Ļubļanā

Nākamā kampaņa Eirolīgā nebija tik sekmīga. TTT sarūpēja sezonas lielāko sensāciju, novembra beigās Zībarta – un pēdējās minūtēs Matīsa Rožlapas – vadībā pārspējot Jekaterinburgas UGMK, taču vēlreiz iekļūt turnīra 1/4 finālā neizdevās.

Neraugoties uz nosacīto neveiksmi, rīdzinieces līdz grupas turnīra pēdējai kārtai saglabāja izredzes finišēt “Top 6”. Turnīra nolikums paredzēja, ka katras grupas piektās un sestās vietas īpašnieces var turpināt sezonu Eiropas kausa 1/4 finālā, taču tālāk iejaucās “force majeure” – nepārvarama vara.

2019. gada 18.-27. oktobrī Ķīnas lielpilsētā Uhaņā notika pasaules spēles militārpersonām (7th CISM Military World Games). Īsi pēc tam pasaulē sāka izplatīties jauns elpceļu vīruss – vēlāk tā paraugi tika atrasti 2019. gada decembrī Itālijā veiktajās analīzēs.

Vīruss uzvedās kā vīruss – strauji izplatījās Ziemeļu puslodes ziemā, taču panika sākumā tika sacelta vienīgi Ķīnā. Uhaņā un tās apkārtnē tika ieviesti drakoniski ierobežojumi – cilvēki 11 nedēļas pavadīja mājas ieslodzījumā, bet pilsētas centrs izskatījās tukšs kā izslaucīts.

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) epidemiologi 2020. gada 18.-19. februārī tikās 60. sanāksmē Stokholmā. Epidemiologi par vīrusu runāja bez panikas un aicināja veikt tālākus novērojumus. Lēmumus par ierobežojumiem pieņēma politiķi, nevis zinātnieki.

Domino sāka krist Itālijā.

Premjerministrs Džuzepe Konte no populistu partijas “Piecu zvaigžņu kustība” (M5S) 2019. gada 23. martā uzņēma Ķīnas diktatoru Sji Dziņpiņu un parakstīja vienošanos par pievienošanos ķīniešu “Belt and Road” iniciatīvai (BRI), faktiski atverot vārtus Ķīnas ekonomiskajai ekspansijai Eiropā.

Tajā pašā dienā Itālijas veselības ministre Džūlija Grilo (M5S) parakstīja vienošanos ar Ķīnu par sadarbību veselības jautājumos. Septembrī Grilo nomainīja Roberto Speranca. Oktobrī Konte apmeklēja Itālijā bāzētās Ķīnas kompānijas “Technogenetics” mītni – šī firma izstrādāja pārveidotos PCR testus, kuri 2020. gada janvārī tika nosūtīti uz Uhaņu.

Konte 30. janvārī paziņoja par pirmajiem diviem pozitīvajiem testiem Romā, bet plašāka simptomātisko un asimptomātisko personu testēšana sākās Lombardijas reģionā. Piektdien, 21. februārī, tika reģistrēti 15 pozitīvi testi un desmit Lombardijas mazpilsētās tika izsludināti Ķīnas stila ierobežojumi.

Veselības ministrs Speranca svētdien, 23. februārī, piešķīra ierobežojumiem likuma spēku. Tajā pašā dienā valdība atcēla visus sporta pasākumus Lombardijas (Milāna) un Veneto (Venēcija) apgabalos, kā arī mācības Pjemontas (pie Francijas robežas) un Friuli (pie Slovēnijas robežas) apgabalos.

Ungārijas klubs “Sopron Basket” 23. februārī publicēja brīdinājumu, aicinot faniem nebraukt uz Eirolīgas izbraukuma spēli pret “Famila Schio”. Kluba direktors Toroks Zoltons svētdienas pusdienlaikā informēja, ka galīgais lēmums par spēles norises laiku un vietu tiks pieņemts pirmdienas pēcpusdienā.

Šopronas klubs atteicās braukt uz Skio, bet vēlāk līdzīgu lēmumu – nedoties uz Venēciju – pieņēma TTT vadība. Izskanēja piedāvājums izbraukuma spēli aizvadīt Rīgā. FIBA noraidīja priekšlikumu un pieņēma lēmumu, ka abām spēlēm ar Itālijas klubu līdzdalību jānotiek ceturtdien, 27. februārī, Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā – bez skatītājiem, ar nodrošinātu tiešraidi.

“Sopron Basket” vadība preses konferencē 25. februārī paziņoja, ka komanda nebrauks uz Ļubļanu un klubs rēķinās ar šāda lēmuma sekām. TTT ģenerālmenedžeris Egils Lūsis tajā pašā dienā telefonsarunā pastāstīja, ka komanda iecerējusi 26. februārī izlidot uz Austrijas galvaspilsētu Vīni, lai tālāko ceļu līdz Ļubļanai mērotu ar autobusu.

A grupa 2020. gada 25. februārī

#KomandaU-Z+/-Punkti
1UGMK12-1+33025
2USK Praha11-2+32924
3Bourges Basket8-5+1721
4Nadežda8-5+1821
-----
5Reyer Venezia4-9-18117
6TTT Rīga3-10-7316
-----
7Castors Braine3-10-12516
8Čukurova3-10-31516

Itālijas basketbola federācija 25. februārī paziņoja, ka visas 29. februārī un 1. martā paredzētās spēles tiek pārceltas uz vēlāku laiku. Vairākas TTT spēlētājas iebilda pret došanos uz Ļubļanu un klubs 26. februārī atteicās no plānotā izbraukuma, nolemjot gaidīt FIBA lēmumu.

Gaidīt nevajadzēja ilgi.

Starptautiskās basketbola federācijas šķīrējtiesnesis ceturtdien, 27. februārī, piesprieda "TTT Rīga" un "Sopron Basket" tehniskos zaudējumus par neierašanos uz pārceltajām FIBA Eirolīgas spēlēm Ļubļanā. Rīdzinieces saņēma nulli punktu ailē un nekvalificējās Eiropas kausa ceturtdaļfinālam.

Šķīrējtiesnesis negaidīja Eiropas kausa “Round of 8” pēdējo spēli starp “Perfumerias Avenida” un Maskavas apgabala “Sparta&K”, atrisinot jautājumu par Eirolīgas ceturtdaļfinālistēm un četrām Eiropas kausa ceturtdaļfināla dalībniecēm jau ceturtdienas vakarā.

FIBA soģis, izvērtējot lietas apstākļus, piesprieda tehniskos zaudējumus, atsaucoties uz Eiropas klubu sacensību nolikuma 56. pantu. Tā pirmā daļa “First forfeit” paredz, ka komanda, kura atteikusies spēlēt “force majeur” (ārkārtas situācijas) apstākļos:

a. saņem zaudējumu,
b. rezultātam jābūt 20:0 un
c. klubam jāsaņem nulle punktu,
d. papildus klubam pienākas naudas sods līdz 25 000 eiro.

Šķīrējtiesnesis nepiekrita klubu izvirzītajiem argumentiem un pieņēma attiecīgu lēmumu.

A grupa 2020. gada 27. februārī

#KomandaU-Z+/-Punkti
1UGMK13-1+40527
2USK Praha12-2+35326
3Nadežda9-5+2723
4Bourges Basket8-6+822
-----
5Reyer Venezia5-9-16119
6Castors Braine3-11-14917
-----
7Čukurova3-11-39017
8TTT Rīga3-11-9316

FIBA lēmuma rezultātā arī “Sopron Basket” nekvalificējās Eiropas kausa ceturtdaļfinālam.

B grupa 2020. gada 27. februārī

#KomandaU-Z+/-Punkti
1Fenerbahce11-3+16525
2Lyon ASVEL8-6+3622
3Famila Schio8-6+122
4Lattes Montpellier7-7-1121
-----
5Dynamo Kursk7-7-3621
6Uni Girona6-8-920
-----
7Sopron Basket6-8-4319
8Arka Gdynia3-11-10317

Citās valstīs spēles turpinājās, piemēram, Rīgā 29. februārī un 1. martā risinājās Baltijas līgas “Četru fināls”. Itālija galīgo lēmumu norobežoties no ārpasaules pieņēma 9. martā, bet divas dienas vēlāk tādu pašu ceļu izvēlējās bēdīgi slavenais ASV prezidents Donalds Tramps. Latvijā pēdējās spēles notika 12. martā.

Devītais cēliens: Mārtiņa Gulbja “pirmais skalps” Eirolīgā

“Reyer” 2021. gada pavasarī izcīnīja pirmo Itālijas titulu pēc 75 gadu pārtraukuma. Džampjero Tiki trenētajā komandā spēlēja Laura Meldere. Vasarā notika treneru maiņa – pie “lauveņu” stūres stājās Massimo Romano, kurš no 2014. līdz 2019. gadam strādāja Itālijas U20 izlasē.

Mārtiņā Gulbja trenētās TTT basketbolistes 27. oktobrī Rīgā apspēlēja venēcietes ar 71:57. Centra spēlētāja Daugile Šarauskaite uzvarētāju labā izcēlās ar 19 punktiem un dominēja pret Gintari Petronīti – Lietuvas valstsvienības kapteine guva divus punktus. Tajā pašā dienā Eirolīga ieraudzīja "Ragaciema tornado" – 17 gadus vecā Luīze Sila rādīja meistares cienīgus trikus.

Piecas dienas vēlāk, 1. novembrī, “Reyer” paziņoja par Romano atlaišanu. Dienu iepriekš venēcietes piedzīvoja sagrāvi pret Kitijas Laksas pārstāvēto Boloņas “Virtus” – 37:75.

TTT un “Reyer” savstarpējās spēles

DienaTurnīrsSpēleRezultāts
29.10.2008ELWReyer – TTT74:65 (L)
03.12.2008ELWTTT – Reyer61:57 (W)
07.01.2016ECWTTT – Reyer61:67 (L)
14.01.2016ECWReyer – TTT69:61 (L)
09.10.2018ELW QTTT – Reyer67:56 (W)
12.10.2018ELW QReyer – TTT56:73 (W)
11.12.2019ELWTTT – Reyer60:68 (L)
27.02.2020ELWReyer – TTT20:0 (L)
27.10.2021ELWTTT – Reyer71:57 (W)
12.01.2022ELWReyer – TTT54:62 (W)

  +2 [+] [-]

, 2024-02-21 10:49, pirms 2 mēnešiem
Nav īsti skaidra Novilka nostāja par vīrusa plosīšanās laiku! Aizliedza, atteicās, sodīja un ne vārda par neskaitāmiem mirušiem no tās sērgas! Lielas aizdomas par šo tipiņu...

     [+] [-]

, 2024-02-22 06:57, pirms 2 mēnešiem
Labs turnīrs. Beidzot TTT var to uzvarēt.

     [+] [-]

, 2024-02-22 10:53, pirms 2 mēnešiem
Ragaciema Tornado

Skan labi👌

Gandrīz kā Rūjienas Lāzeris💪👍

     [+] [-]

, 2024-02-22 12:31, pirms 2 mēnešiem
Labs raksts 👍Tiešām interesanti uzrakstīts un izzinoši!