Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.

Ilggadējā Lietuvas valstsvienības kapteine otrdien atzīmēja 35. dzimšanas dienu, savukārt trešdien “Kayseri” rindās noslēdza Turcijas čempionāta regulāro sezonu. Kaiseri klubs Eiropas kausa 1/4 finālā zaudēja “London Lions”, bet dzimtenē finišēja devītajā vietā un neiekļuva “play-off”.

“Karjera neturpinās mūžīgi un var nepienākt labvēlīgs brīdis tās beigšanai,” Petronīte teica Basketnews.lt. “Esmu redzējusi, kā daudzas profesionāles beidz karjeru un tikai dažām tas ir viegls lēmums. Vienmēr esmu teikusi, ka nevēlos izniekot laiku, kamēr pilnībā sabrūku.”

“Tagad jūtu, ka katru gadu fiziski paliek arvien grūtāk. Par ķermeni jārūpējas arvien vairāk. Kļūst arī grūtāk atrasties tālu projām no mājām, no Lietuvas. Esmu ļoti priecīga par savu karjeru un tās sniegtajām iespējām – dzīvot tik dažādās valstīs un kultūrās. Ilgi baudīju. Tagad pietiek.”

Petronīti mocīja muguras problēmas, taču garā spēlētāja vairākas reizes spoži izcēlās Turcijas kluba rindās. Eiropas kausā viņa piecas reizes nopelnīja lietderības koeficientu 30 un vairāk, divreiz izcīnīja 20 atlēkušās bumbas. Vidēji – 14,6 punkti un 9,5 atlēkušās bumbas.

“Atbilde nāca salīdzinoši ātri. Pagājušajā rudenī ierados valstsvienībā pēc muguras savainojuma un nezināju, vai vispār varēšu spēlēt. Izrādījās, ka daudzu svarīgu spēlētāju nebūs, tāpēc jutu vēl lielāku atbildību. Pateicoties izlases mediķiem ar zelta rokām, tiku uz kājām. Tā nedēļa bija īpaša.”

Petronīte agrāk domāja par karjeras beigām Lietuvā, taču šī iecere nepiepildījās. “Kibirkštis” pēc dramatiskā zaudējuma Baltijas līgas finālā pret TTT uzvarēja pašmāju čempionātā, taču vasaras sākumā viņa jutās dziļi sarūgtināta.

“Patiešām ticēju, ka varētu pabeigt karjeru vietā, kur to sāku. Redzējums šķita skaists un es tam ticēju. Mums netrūka ambīciju un motivācijas. Šķita, ka speram pareizos soļus, taču, kad sezona beidzās, patiesībā spērām trīs soļus atpakaļ. Viss notika pretēji tam, kā bija jābūt. Spēlēju idejas vārdā. Redzēju, ka nekas nenotiks un nolēmu doties projām. Tas bija ļoti, ļoti skumji.

Petronīte 15 gadu vecumā debitēja Lietuvas virslīgā, pārstāvot Viļņas klubu “Lietuvos Telekomas”. Astoņpadsmit gadu vecumā viņa sāka spēlēt FIBA Eirolīgā, tobrīd aizstāvot Viļņas “Teo” krāsas, un 2008. gadā tika atzīta par Eiropas labāko jauno spēlētāju.

Garā meitene no Kauņas spēlēja “Teo” rindās līdz 2009. gadam, kad pārcēlās uz Grieķiju un pievienojās Jorga Dikeulakosa trenētajai Atēnu “Athinaikos”. Šīs komandas rindās viņa izcīnīja Eiropas kausu, uzvarēja Grieķijas čempionātā un cēla virs galvas Grieķijas kausu.

Pārstāvot Turcijas, Polijas un Itālijas klubus, Petronīte aizvadīja deviņas sezonas Eirolīgā. Neskaitot Grieķijā izcīnītos titulus, viņa kļuva par Lietuvas, Itālijas un Polijas čempioni, Turcijas kausa ieguvēju un Libānas čempionāta uzvarētāju.

Basketbola trenera Romualda Petroņa meita divreiz izcīnīja Eiropas kausu (ar “Athinaikos” un Stambulas “Galatasaray”), bet Venēcijas “Reyer” rindās 2021. un 2022. gadā cīnījās turnīra finālā. Itālijas klubā viņa spēlēja kopā ar Lauru Melderi.

Gintare pārstāvēja Lietuvas valstsvienību no 2006. gada, kad piedalījās Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā un izcīnīja sesto vietu. Viņa spēlēja arī 2015. gada Eiropas čempionātā – pēc tam lietuvietes nekvalificējās finālturnīram četras reizes pēc kārtas.

“Piedzīvoju daudz neveiksmju, īpaši valstsvienības kreklā. Mans sapnis vienmēr bija izcīnīt medaļu ar nacionālo izlasi un piedalīties Olimpiskajās spēlēs. Eiropas čempionātā Ungārijā bijām soli no pusfināla un ceļazīmes uz olimpisko kvalifikāciju. Kad zaudējām Baltkrievijai ar pāris punktiem, tas kļuva par lielāko triecienu. Tas bija sāpīgākais zaudējums karjerā.”

“Žēl, ka neizdevās piepildīt sapņus. Taču ir teiciens, ka “tev vienmēr var būt vairāk, bet neaizmirsti, ka vienmēr var būt mazāk”. Iemācījos priecāties par sasniegto un nepieņēmu to kā pašsaprotamu. Spēlēju augstā līmenī, divreiz izcīnīju Eiropas kausu, četras reizes spēlēju finālā, daudzas sezonas spēlēju Eirolīgā. Ticu valstsvienības nākotnei – tai pieder mana sirds.

Petronīte kļuva par otro visu laiku rezultatīvāko valstsvienības spēlētāju – 158 spēlēs viņa guva 1844 punktus. Pirmā vieta pieder garajai spēlētājai Jurgitai Štreimikītei-Virbickienei, kura 157 spēlēs sakrāja 2101 punktu.

Izmantotie resursi:
https://moterulyga.lt/news-203547-l...

     [+] [-]

, 2024-03-24 08:37, pirms mēneša
Ačiū, Gintare!