Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Vai Pedija iegūs Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vai Pedija iegūs Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem?
Šeja Pedija ar komandas biedrēm pēc TTT uzvaras Latvijas čempionātā. Foto: Renārs Koris

Ceturtdiena, 20. jūnijs, ir pēdējā diena pirms vasaras pārtraukuma, kad Saeima var balsot par Šejas Pedijas uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem. Procesam nav garantēts vienprātīgs parlamenta komisiju un frakciju atbalsts, liecina Sportacentrs.com rīcībā esošā informācija.

Pilsonība par īpašiem nopelniem tiek piešķirta kopš 1995.gada 27.aprīļa, kad to saņēma literāts un publicists Roalds Dobrovenskis, ērģelniece Jevgeņija Ļisicina un ārsts, politiķis Romualds Ražuks. No 1995. līdz 1998. gadam Latvijas pilsonību šādā veidā ieguva 174 personas.

Naturalizācijas “logu” atvēršana un izmaiņas Pilsonības likumā mainīja situāciju – no 1998. līdz 2013. gadam Latvijas pilsonību par īpašiem nopelniem parastajā kārtībā ieguva tikai viena persona. Vēl virkne cilvēku pilsonībā tika uzņemti ar vienreizējiem likumiem.

Pēdējos gados, apejot naturalizācijas pilno procedūru, pilsonību par īpašiem nopelniem visbiežāk vēlējušies iegūt futbolisti un hokejisti, īpaši “Dinamo Rīga” spēlētāji. Parastais pieteikumu izskatīšanas laiks – no Saeimas komisijas sēdes līdz parlamenta balsojumam – ir divi mēneši. Optimistiskajā versijā, taču process var notikt arī ātrāk.

Saeimas pilsonības, migrācijas un saliedētības komisija Šejas Pedijas lietu pirmo reizi skatīja slēgtajā sēdē trešdien, 8. maijā. Ņemot vērā, ka jautājuma izskatīšana notika slēgtā sēdē un gan komisijas locekļu, gan frakciju viedokļi atšķiras, Sportacentrs.com neizdevās iegūt komisijas priekšsēdētāja komentāru.

Lieta turpinās – tuvāko nedēļu laikā, taču ne vēlāk kā līdz 8. jūnijam plānots iegūt pieprasītos dokumentus no Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP).

Komisijai jāiesniedz 1) iesniegums par uzņemšanu pilsonībā, 2) autobiogrāfija, 3) izziņas, ka uz pilsonību pretendējošā persona nav pārkāpusi kādu no Pilsonības likuma 11. pantā minētajiem ierobežojumiem, tai skaitā (11.5) Latvijā vai kādā citā valstī ir notiesāta par tāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas kvalificējams kā noziedzīgs nodarījums arī naturalizācijas iesnieguma izskatīšanas laikā.

Minētās izziņas likumdošanā noteiktajā kārtībā jāiegūst no deviņām dažādām iestādēm. PMLP ir pieeja Eiropas valstu datu bāzēm, bet ASV iestādēm jānosūta atsevišķs pieprasījums. Izdruku saņemšana gaidāma līdz 8. jūnijam vai – gadījumā, ja nepieciešami papildus dati – vēlāk.

Noteiktā termiņa beigās komisija otro reizi skatīs personas lietu un nepieciešamības gadījumā pieprasīs papildu ziņas. Pēc tam notiks balsojums. Lai lēmums būtu pozitīvs, “par” jābalso 9 no 16 komisijas locekļiem. Ja “par” nobalso astoņi locekļi, balsojums uzskatāms par neizšķirtu un jāveic vēlreiz.

Pozitīva balsojuma gadījumā pilsonības pretendentu aicina uz komisijas sēdi, kur attiecīgā persona deputātu klātbūtnē dod svinīgo solījumu:

“Es, (vārds, uzvārds), dzimusi (datums), kļūstot par Latvijas pilsoni, apsolu būt uzticīga Latvijas Republikai. Apņemos būt lojāla Latvijai un godprātīgi pildīt Latvijas Republikas Satversmi un likumus. Solos aizstāvēt Latvijas valsts neatkarību, stiprināt latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, godīgi dzīvot un strādāt, lai vairotu Latvijas valsts un tautas labklājību. Apliecinu, ka mana rīcība nekad nebūs vērsta pret Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti.”

Procesa pēdējā sastāvdaļa – Saeimas balsojums (ceturtdienās rīkotajās plenārsēdēs). Lai personu uzņemtu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem, pietiek ar vienkāršu vairākumu. Piemēram, ja sēdē piedalās 71 deputāts, pozitīvam balsojumam pietiek ar 36 balsīm. Lēmums stājas spēkā pieņemšanas brīdī.

Turpinājumā Latvijas pilsonībā uzņemtajai personai jādodas uz PMLP nodaļu, lai iesniegtu dokumentus pases saņemšanai.

Saeimas komisiju pēdējās sēdes pirms vasaras pārtraukuma paredzētas 19. jūnijā, plenārsēde – 20. jūnijā. Parasti komisiju sēdes notiek trešdienās, bet priekšsēdētājs var lemt par sēdes sasaukšanu arī citos laikos.

Komisija: priekšsēdētājs Andrejs Judins, priekšsēdētāja biedrs Ritvars Jansons, sekretārs Armands Krauze. Deputāti: Dagmāra Beitnere-Le Galla, Raimonds Bergmanis, Jānis Butāns, Jānis Iesalnieks, Nikolajs Kabanovs, Ieva Krapāne, Janīna Kursīte, Regīna Ločmele-Luņova, Vladimirs Ņikonovs, Evija Papule, Artūrs Toms Plešs, Mārtiņš Šteins, Evita Zālīte-Grosa.

Sportistiem pilsonību par īpašiem nopelniem var piešķirt...nākotnes izteiksmē, pamatojoties uz iespējamiem vēlākiem ieguvumiem. Parasti pretendentiem nav iepriekšēju nopelnu, piemēram, Pedija nav mācījusies Latvijā un spēlējusi jaunatnes izlasēs, kā citas valstsvienības kandidātes.

Valstsvienības kandidātu pieredze (spēles/punkti, sākot no U16)

SpēlētājaJaunatnes izlasesValstsvienība
Elīna Dikeulaku42/685104/946
Aija Putniņa36/508128/841
Aija Brumermane27/182114/413
Ieva Pulvere55/37478/446
Kristīne Vītola41/32467/396
Kate Krēsliņa66/68334/91
Digna Strautmane129/165715/45
Paula Strautmane105/90513/18
Ilze Jākobsone48/23715/32
Zenta Meļņika15/5533/133
Luīze Šepte97/9172/4
Laura Ikstena41/1783/9
Aleksa Gulbe101/1091-
Laura Meldere70/719-
Elizabete Bulāne23/230-

Komisijas locekļu nostāja pilsonības jautājumos atšķiras. Dažādas pozīcijas ieņem arī viņu pārstāvētās frakcijas, tādējādi vienprātīgs atbalsts nav gaidāms. Ja frakcijās un komisijās netiks saņemts pietiekams atbalsts, plenārsēdē jautājumu neizskatīs.

Izmantotie resursi:
https://likumi.lv/doc.php?id=57512

1 2 42 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +16 [+] [-]

, 2019-05-16 18:53, pirms 5 gadiem
Es neatbalstu!
Slēpts komentārs: CaptainCrazy

 +10 [+] [-]

, 2019-05-16 18:57, pirms 5 gadiem
Manā uztverē sports būtu pilnībā jāatdala no politikas. Īpaši nopelni? Spēlējot galvas tiesu parākā klubā, salīdzinot ar pārējiem vietējā čempionātā? Kas tur īpašs.
Ok, laikam zolīdi eirokausos nospēlēja. Bet Tu pārstāvi to klubu, kurš Tev maksā algu. Vot spēlē bez maksas un tad vari pretendēt par īpašiem nopelniem.

  +4 [+] [-]

, 2019-05-16 18:57, pirms 5 gadiem
Pret, neredzu tam nekādu jēgu.

  -3 [+] [-]

, 2019-05-16 18:57, pirms 5 gadiem
Smīdina daudzu cilvēku šūmēšanās - ikdienā neinteresējas un neko nezina par sieviešu basketbolu, bet taagad aizvainotos un dusmīgos tēlo. Jūs tāpat izlases spēles neskatīsaties, vai Jums nav vienalga, kas tur spēlēs? Man, piemēram, praktiski neinteresē LV florbola izlases, man pilnīgi pajāt, ja tur spēlēs naturalizētie, jo es tāpat spēles neskatīšos. Mana interese un atbalsts LV sieviešu basketbola izlasei ne grama nemazināsies!

  +4 [+] [-]

, 2019-05-16 18:59, pirms 5 gadiem
Novik pastāsti sīkāk , kuri tagad hokejisti un īpaši dinamkas spēlētāji vēlas pilsonību?: ';

  -2 [+] [-]

, 2019-05-16 19:04, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Smīdina daudzu cilvēku šūmēšanās - ikdienā neinteresējas un neko nezina par sieviešu basketbolu, bet taagad aizvainotos un dusmīgos tēlo. Jūs tāpat izlases spēles neskatīsaties, vai Jums nav vienalga, kas tur spēlēs? Man, piemēram, praktiski neinteresē LV florbola izlases, man pilnīgi pajāt, ja tur spēlēs naturalizētie, jo es tāpat spēles neskatīšos. Mana interese un atbalsts LV sieviešu basketbola izlasei ne grama nemazināsies!
nu tak i nešūmējies, ja ne kas nemazināsies tev
man interesē vairak kuri tie hokejisti pēdējos gados grib pilsonību. jeb Noviks tur ko saputrojies. par futbolistiem ir dzirdēts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2019-05-16 19:07, pirms 5 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Smīdina daudzu cilvēku šūmēšanās - ikdienā neinteresējas un neko nezina par sieviešu basketbolu, bet taagad aizvainotos un dusmīgos tēlo. Jūs tāpat izlases spēles neskatīsaties, vai Jums nav vienalga, kas tur spēlēs? Man, piemēram, praktiski neinteresē LV florbola izlases, man pilnīgi pajāt, ja tur spēlēs naturalizētie, jo es tāpat spēles neskatīšos. Mana interese un atbalsts LV sieviešu basketbola izlasei ne grama nemazināsies!
Uztrauc valsts pilsonības vieglā dalīšana visiem pēc kārtas. Perepļotkins, Zuntnera švāgeris, spēj tik skaitīt.

     [+] [-]

, 2019-05-16 19:28, pirms 5 gadiem
saipali te čakarēties
dodiet meitietim pilsonību, un lai spēlē izlasē
taisa no oda ziloni
pie vispārējā bardaka tā nav lielākā problēma

  +5 [+] [-]

, 2019-05-16 19:33, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Uztrauc valsts pilsonības vieglā dalīšana visiem pēc kārtas. Perepļotkins, Zuntnera švāgeris, spēj tik skaitīt.
Par Toresu, manuprāt, pilnīgi aplami. Cilvēks ilgi dzīvo Latvijā, maksā te nodokļus, PVN, droši vien IIN utt. Pat ieprecējies. Plus ar kapacitāti pārstāvēt nacionālo izlasi, ko arī ir darījis/dara.

Latvija nav tā valsts, kas dod pilsonību pa labi, pa kreisi. To nu, piedod, ar roku uz sirds saukšu par pilnīgi absurdu steitmentu. Par šo parlamentam jābalso. Kur nu vēl labāks veids kā, tā teikt, nedot pa labi pa kreisi. Un galu galā, ir jābūt pamatojumam, nevis "es gribu", vai... "konkrētā sporta federācija grib".

     [+] [-]

, 2019-05-16 19:34, pirms 5 gadiem
Cilvēki brauc prom no Latvijas (laimes meklējumā - strādāt utml) un vai tas ir slikti kad pieņem pāris desmitus (nedomāju kad šis cipars iet 100) talantīgu cilvēku.
Kas tiešām būtu jāzina:
1.Galvenais: vai viņa ir ienteresēta palikt LV(neaizbrauks prom pēc pāris gadiem, jo tad tiešām būs stulbi kad iedevām viņai pilsonību)
2. Vai viņa mācās/mācīsies LV valodu.
Jo man nebūtu pretenziju ja talantīgs sportists kurš nesīs LV vārdu (lai arī labprātīgi ''adoptēts'') pasaulē iegūst Latvijas pilsonību. Protams atrunājot kad neņem kuru katru, un ir komisija (kā pašlaik izskatās viss +- tā arī ir)

  -4 [+] [-]

, 2019-05-16 19:37, pirms 5 gadiem
Es par, sieviešu izlase tikai iegūs, man pajāt ka viņa te nedzīvos un latviski nemācēs.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-16 19:42, pirms 5 gadiem
DaMarcus rakstīja: Par Toresu, manuprāt, pilnīgi aplami. Cilvēks ilgi dzīvo Latvijā, maksā te nodokļus, PVN, droši vien IIN utt. Pat ieprecējies. Plus ar kapacitāti pārstāvēt nacionālo izlasi, ko arī ir darījis/dara.

Latvija nav tā valsts, kas dod pilsonību pa labi, pa kreisi. To nu, piedod, ar roku uz sirds saukšu par pilnīgi absurdu steitmentu. Par šo parlamentam jābalso. Kur nu vēl labāks veids kā, tā teikt, nedot pa labi pa kreisi. Un galu galā, ir jābūt pamatojumam, nevis "es gribu", vai... "konkrētā sporta federācija grib".
Grozi kā gribi, bet tā ir vispārpieņemtās pilsonības piešķiršanas kārtības apiešana, kad šos gadījumus virza uz Saeimas specbalsojumu. Īpašie nopelni, pats saproti, ir ļoti aiz matiem pievilkti. Toresa gadījums- OK, puisis ieprecējies, iedzīvojies utt. Bet šādiem gadījumiem ir savi likumi un kārtība, neviens viņam netraucēja iegūt LV pasi.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-16 19:44, pirms 5 gadiem
SakuKoivu rakstīja: Grozi kā gribi, bet tā ir vispārpieņemtās pilsonības piešķiršanas kārtības apiešana, kad šos gadījumus virza uz Saeimas specbalsojumu. Īpašie nopelni, pats saproti, ir ļoti aiz matiem pievilkti. Toresa gadījums- OK, puisis ieprecējies, iedzīvojies utt. Bet šādiem gadījumiem ir savi likumi un kārtība, neviens viņam netraucēja iegūt LV pasi.
Ja Tu tīri tikai par šo, tad jā.
Rodas tāda neliela Orvela cūku garša... piekrītu jā. Tīri tehniski piekrītu.

  +7 [+] [-]

, 2019-05-16 19:46, pirms 5 gadiem
DaMarcus rakstīja: Par Toresu, manuprāt, pilnīgi aplami. Cilvēks ilgi dzīvo Latvijā, maksā te nodokļus, PVN, droši vien IIN utt. Pat ieprecējies. Plus ar kapacitāti pārstāvēt nacionālo izlasi, ko arī ir darījis/dara.
Pēc šīs loģikas vajadzētu visiem nepilsoņiem sadot pilsonību vai ne? jo visi dzīvo Latvijā, nodokļus maksā, lielākā daļa precējušies, iespējams ir bērni pat pilsoņi vai ne? un pofig ka tāpat kā toress tā arī šajos gados latviešu valodu nav iemācījušies un nelieto..

  -1 [+] [-]

, 2019-05-16 19:49, pirms 5 gadiem
Onka rakstīja: Pēc šīs loģikas vajadzētu visiem nepilsoņiem sadot pilsonību vai ne? jo visi dzīvo Latvijā, nodokļus maksā, lielākā daļa precējušies, iespējams ir bērni pat pilsoņi vai ne? un pofig ka tāpat kā toress tā arī šajos gados latviešu valodu nav iemācījušies un nelieto..
Nemet nu pērles ar pupām kopā.
Abi labi zinām, no kurienes nepilsoņu vezumam kājas aug un ar kādiem riskiem tas draud.
Šis ir stāsts par ko pilnīgi citu un nē... Pedijas/Toresa utt. stāstam nav sakara ar to loģiku, kuru minēji. Nekur, izņemot vārda "pilsonība" apviļāšanu abās šajās tēmās.

  +6 [+] [-]

, 2019-05-16 19:49, pirms 5 gadiem
var kāds precizēt par daudzajiem Dinamo Rīga hokejistiem, kas prasīja pilsonību? vai autora fantāzija?

varu iedomāties tikai vienu Podziņu un viņam reālas Latvijas saknes ..

  +4 [+] [-]

, 2019-05-16 19:51, pirms 5 gadiem
Noteikti, nē! Nav jādzenas pakaļ modes tendencei, naturalizējot cilvēkus, ja būtu par ko!?!

  +4 [+] [-]

, 2019-05-16 19:57, pirms 5 gadiem
DaMarcus rakstīja: Nemet nu pērles ar pupām kopā.
Abi labi zinām, no kurienes nepilsoņu vezumam kājas aug un ar kādiem riskiem tas draud.
Šis ir stāsts par ko pilnīgi ko citu un nē... Pedijas/Toresa utt. stāstam nav sakara ar to loģiku, kuru minēji. Nekur, izņemot vārda "pilsonība" apviļāšanu abās šajās tēmās.
Jebkurā jomā galvenais apvienojošais ir jābūt valodai - jo pilnīgi vienalga , kur cilvēks ir dzimis, vai kāda ir ādas krāsa (jo to neviens neizvēlas), galvenais, lai cilvēks tiešām ciena valsti māk tās valodu un zina, ievēro tās paražas. Pretējā gadījumā, ko tur ķēpāties - ņemam naturalizējam basītī 5-6 amerikāņus, futbolā 5-6 brazīļus, hokejā kanādiešus un varēsim pātraukumos un intervijās klausīties angļu, franču un portugāļu valodas(bet toties kaimiņus droši vien visur uzvarēsim). Un cilvēkam (ja viņš/ viņa) to tiešām grib iemācīties valodu un vēsturi 1/2 gada laikā, ja viņš to vēlas, naturalizācijas prasībām nav nekāda problēma. Ja to nevēlas (kā toresa gadījumā) , tad par kādu cieņu pret valsti var būt runa?

  +6 [+] [-]

, 2019-05-16 20:02, pirms 5 gadiem
Es pret! Nav runa par to ka nēgeris vai nenēgeris. Nevajag pīt te rasismu. Vienkārshi jāspēlē ar saviem spēkiem un viss

  -3 [+] [-]

, 2019-05-16 20:04, pirms 5 gadiem
Ceru, ka iegūs. Es par to priecātos, jo zinu, ka Šejas ieguldījums TTT panākumos ir nozīmīgs un tāds tas varētu būt arī izlasē. Lasot intervijas ar viņu, radies priekšstats kā par labu, sirsnīgu un mierīgu cilvēku. Būtu labi, ja SC uzdotu Pedijai pāris jautājumus pilsonības sakarā - kā viņa te jūtas, kādu redz savu nākotni Latvijā un arī par latviešu valodas apgūšanu.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-16 20:14, pirms 5 gadiem
Nav ne mazāko šaubu, ka mūsu tēvu tēvi izcīnīja brīvību Latvijai, LAI KATRS NĒĢERIS, KAS PROT IEMEST GROZĀ BUMBU, kļūtu par Latvijas pilsoni!!!
Slēpts komentārs: jeepis59
Slēpts komentārs: jeepis59

  +5 [+] [-]

, 2019-05-16 20:23, pirms 5 gadiem
Nebiju ielogojies pāris gadu, bet nu tagad nenoturējos. Nevar dot pilsonību cilvēkam, kas nav Latvijas sporta sistēmas produkts! Ja paņem cilvēku no malas, izlasē netiek kāda vietējā meitene. Kāda tad citiem motovācija trenēties, censties tikt izlasē! Pie kājas rezultāts, ja mūsējie tiek atstumti malā!
Slēpts komentārs: otins

  -3 [+] [-]

, 2019-05-16 20:29, pirms 5 gadiem
rihardilio rakstīja: Manā uztverē sports būtu pilnībā jāatdala no politikas. Īpaši nopelni? Spēlējot galvas tiesu parākā klubā, salīdzinot ar pārējiem vietējā čempionātā? Kas tur īpašs.
Ok, laikam zolīdi eirokausos nospēlēja. Bet Tu pārstāvi to klubu, kurš Tev maksā algu. Vot spēlē bez maksas un tad vari pretendēt par īpašiem nopelniem.
kāds sakars ar politiku šinī gadījumā???

     [+] [-]

, 2019-05-16 20:39, pirms 5 gadiem
Daniel rakstīja: var kāds precizēt par daudzajiem Dinamo Rīga hokejistiem, kas prasīja pilsonību? vai autora fantāzija?

varu iedomāties tikai vienu Podziņu un viņam reālas Latvijas saknes ..
Podziņam bija Latvijas pase. Viņam nebija Latvijas hokeja pilsonības!
man liekas Noviks saputrojies meistarībā

  +5 [+] [-]

, 2019-05-16 20:47, pirms 5 gadiem
autors kaut ko sapīpējies. kuri tad ir tie Dinamo hokejisti, kas tik ļoti vēlas pilsonību? bet par sieviešu basketbolu - izlases līmenī tas vienmēr bijis skaists ar latviešu meitenēm. klubs - cita lieta, tur citi mērķi , motivācija. bet piesaistīt vienu 30gadīgu nēģerieti izlasei, nezinot kur un ar ko viņa būs rīt - tāda nesmuka vērtību devalvācija

     [+] [-]

, 2019-05-16 21:00, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: Podziņam bija Latvijas pase. Viņam nebija Latvijas hokeja pilsonības!
man liekas Noviks saputrojies meistarībā
Pēdējais hokejists kuram iedeva par īpašiem nopelniem 2005. gadā bija 18 gadīgais Jakovļevs, kura fāters, esot kaut ko sadīlojis ar Lipmanu. Var piekrist, ka Indriksons vienu brīdi katru otro perspektīvo Skonto leģionāru nesa uz Saeimu, bet hokejs pēdējos 20 gadus nav izcēlies ar naturalizēšanu.

  -1 [+] [-]

, 2019-05-16 21:02, pirms 5 gadiem
zaipis rakstīja: Podziņam bija Latvijas pase. Viņam nebija Latvijas hokeja pilsonības!
man liekas Noviks saputrojies meistarībā
Varbūt viņš domā veco Dinamo 😄, bet no vecajiem dinamiešiem pēdējam šķiet 1997. iedeva pilsonību Ignatjevam.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-16 21:10, pirms 5 gadiem
jukuts rakstīja: autors kaut ko sapīpējies. kuri tad ir tie Dinamo hokejisti, kas tik ļoti vēlas pilsonību? bet par sieviešu basketbolu - izlases līmenī tas vienmēr bijis skaists ar latviešu meitenēm. klubs - cita lieta, tur citi mērķi , motivācija. bet piesaistīt vienu 30gadīgu nēģerieti izlasei, nezinot kur un ar ko viņa būs rīt - tāda nesmuka vērtību devalvācija
Varu tev atbildēt, lai 11 Latvijas zeltenes aizbrauktu uz nåkamā gada olimpiskajām spēlēm. Vai tas ir tā vērts? Varu saprast basketbola cilvēkus, varu saprast tos, kuriem, šis nepatīk, bet nu atsevišķu komentāru intelekta līmenis šeit ir nožēlojams.

     [+] [-]

, 2019-05-16 21:17, pirms 5 gadiem
Edgars rakstīja: Varbūt viņš domā veco Dinamo 😄, bet no vecajiem dinamiešiem pēdējam šķiet 1997. iedeva pilsonību Ignatjevam.
tā tas varētu būt, Noviks domā pirmos gadus, raksta pēdējos
Ignatjevam iedeva 1996.gadā pirms dream team OS kvalifikācijas!
1 2 42 komentāri