Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Beličeka ceļš pēc rekorda aizšķērsots, visas galveno treneru vakances aizsistas

Emils Ozerinskis

Beličeka ceļš pēc rekorda aizšķērsots, visas galveno treneru vakances aizsistas
Rahīms Moriss. Foto: Atlanta Falcons

Nacionālajā futbola līgā (NFL) jaunus galvenos trenerus pēc regulārās sezonas noslēguma meklēja septiņas komandas. Izrādījās, ka neviena no brīvajām vietām netika atvēlēta vienam no visu laiku labākajiem amerikāņu futbola prātiem Bilam Beličekam, kurš ir 26 uzvaru attālumā no līgas rekorda gāšanas.

Četrus gadus pēc Toma Breidija aiziešanas no Jaunanglijas "Patriots" komandas pienāca gals arī Bila Beličeka ērai Bostonas apriņķa vienībā. 71 gadu vecais Beličeks vēl gan nav pavēstījis par punkta likšanu trenera karjerai un meklēja iespējas turpināt skrējienu pēc rekorda kur citur. Lai aizsniegtos līdz Dona Šulas līgas rekordam (328 uzvaras) horvātu izcelsmes trenerim visticamāk būtu vajadzīgas trīs samērā labas sezonas.

Uzvarām bagātākie NFL treneri

V.TrenerisKomandasKarjeraUzv.
1.Dons ŠūlaColts / Dolphins1963 - 1995328
2.Džordžs HalassBears1920 - 1967318
3.Bils BeličeksBrowns / Patriots1991 -302
4.Endijs RīdsEagles / Chiefs1999 -258
5.Toms LendrijsCowboys1960 - 1988250

Vislielāko interesi par Beličeku galveno treneru noalgošanas ciklā izrādīja Atlantas "Falcons", kurai netrūkst labi jaunie uzbrukuma talanti - raženais malējais uzbrucējs Dreiks Londons, slaidais balsta uzbrucējs Kails Pitss un milzu potenciālu savā debijas sezonā parādījušais pussargs Bižons Robinsons.

Beličeks veica divas intervijas ar Atlantas "Falcons" īpašnieku Arturu Blenku, tomēr piekūni izvēlējās citu attīstības ceļu, uzticot komandas vadīšanu 47 gadus vecajam Rahīmam Morisam. Speciālists dažādos treneru posteņos strādājis jau divas ar pusi desmitgades. Līdz galvenā trenera amatam Moriss uzdienējās 2009. gadā, kad tika nolīgts par Tampabejas "Buccaneers" galveno treneri. Trīs sezonu laikā Moriss pirātiem sagādāja 17 uzvaras un bija spiests piedzīvot 31 zaudējumu. 2015. gadā Moriss pievienojās Atlantas "Falcons" treneru štābam kā galvenā trenera asistens, bet 2020. gadā viņam tika uzticēti galvenā trenera vietas izpildītāja pienākumi, kā laikā 11 spēlēs Atlantas komanda guva četras uzvaras. Pēdējos trīs gadus Moriss pavadīja kā Losandželosas "Rams" aizsardzības koordinātors, ar auniem pirms diviem gadiem tiekot pie Lombardi trofejas.

Pēdējās dienās aizpildījās arī pārējie trīs vēl palikušie brīvie galveno treneru posteņi. Šīs sezonas sliktākā komanda Karolinas "Panthers" par savu jauno stūrmani izvēlējās Deivu Kanalesu, kurš pagājušajā sezonā pirmo reizi pildīja uzbrukuma koordinātora pienākumus Tampabejas "Buccaneers" vienībā. Pirms tam 42 gadus vecais Kanaless vairāk nekā desmit gadus pavadīja dažādos amatos Sietlas "Seahawks" vienībā.

Kā priekšpēdējais brīvais galvenā trenera postenis bija palicis Pīta Kerola atstātais Sietlas "Seahwks" vadoņa krēsls. Tajā iesēdās 36 gadus vecais Maiks Makdonalds. Jaunās paaudzes treneris no 2015. gada kāpa pa karjeras kāpnēm Baltimoras "Ravens" vienībā, tiekot līdz centra aizsargu trenera pienākumiem. 2021. gadā par savu aizsardzības koordinātoru Makdonaldu uzaicināja Mičiganas Universitāte, bet jau gadu vēlāk speciālistu atpakaļ savāca "Ravens" vienība. Pateicoties jaudīgajai aizsardzībai kraukļi bija regulārās sezonas labākā komanda, tomēr izslēgšanas spēlēs kāju priekšā ceļam uz Super Bowl pielika Patriks Mahoumss.

Pēdējā vakance bija palikusi Vašingtonas "Commanders" vienībā, kurai pieder gaidāmā drafta otrā izvēle un pamatīgs lērums ar finanšu līdzekļiem, ko tērēt brīvo aģentu tirgū. ASV galvaspilsētas vienība savu jauno šefu atrada Teksasā, vienojoties par galvenā trenera pienākumu uzticēšanu līdzšinējam Dalasas "Cowboys" aizsardzības koordinatoram Denam Kvinam. 53 gadus vecajam Kvinam atšķirībā no citiem šajā rakstā minētajiem jaunajiem galvenajiem treneriem ir visai pamatīga pieredze kā NFL kluba vadītājam. No 2015. līdz 2020. gadam viņš bija Atlantas "Falcons" galvenais treneris. Interesanti, ka pēdējā seoznā pēc gada sākšanas ar pieciem zaudējumiem Kvins tika atlaists un viņa pienākumus pārņēma augstāk minētais Rahīms Moriss.

Kvins divreiz ieveda "Falcons" izslēgšanas spēlēs, 2016. gada sezonā sasniedzot Super Bowl izcīņu. Tas gan izvērtās par ļaunu murgu, jo finālspēles gaitā Kvina vadītie piekūni ar 28:3 bija priekšā pret Jaunanglijas "Patriots". Neticamā manierē Atlantas komanda sabruka un kapitulēja Toma Breidija priekšā ar 28:34.

Šajā treneru noalgošanas ciklā par pieredzējušāko jauno galveno treneri kļuva Losandželosas "Chargers" noalgotais Džims Harbo. Arī Dens Kvins ir starp pieredzes bagātiem treneriem, bet virkne vietu uzticētas pavisam zaļiem speciālistiem. Pie galvenā trenera amata šajā ciklā netika ne tikai Bils Beličeks, bet arī no Tenesī "Titans" aizgājušais Maiks Vreibls, kurš tika uzskatīts par vienu no potenciāli visvairāk pieprasītajiem treneriem pieejamo speciālistu tirgū.

     [+] [-]

, 2024-02-01 22:29, pirms 3 mēnešiem
Beidijs MVP