Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2840, Did:0, useCase: 3

Dāmu futbola finālā sensacionālā Zviedrija pret vācietēm

Dāmu futbola finālā sensacionālā Zviedrija pret vācietēm
Lota Šēlina cīņā ar Rafaellu
Foto: SIPA/Scanpix

Riodežaneiro olimpisko spēļu futbola turnīrā sievietēm zelta medaļas sadalīs Zviedrijas un Vācijas izlases. Pirmā pēcspēles sitienu sērijā pieveica mājinieces brazīlietes, kamēr vācietes realizēja iespējas, labi aizstāvējās un tika galā ar Kanādu - 2:0.

Brazīlija – Zviedrija

Brazīlijas izlase E apakšgrupā ieņēma visai pārliecinošu pirmo vietu, pirmajā mačā uzvarot Ķīnu 3:0, tad, sagraujot Zviedriju 5:1 un visbeidzot izspēlējot bezvārtu neizšķirtu ar Dienvidāfriku. Ceturtdaļfinālā brazīlietēm pretī stājās Austrālija, kas varonīgi cīnījās pret mājinieci, taču piekāpās tai 11 metru sitienu sērijā.

Zviedrietes apakšgrupā finišēja trešajā vietā un, neskaitot zaudējumu Brazīlijai, spēja pieveikt Dienvidāfriku 1:0 un izcīnīt punktu pret Ķīnu (1:1). Ņemot vērā, ka zviedrietes ieņēma trešo vietu grupā, viņām turnīra nākamajā fāzē pretī stājās varenā ASV, kas pagājušogad Kanādā triumfēja pasaules čempionātā. Neskatoties uz to, zviedrietes paveica varoņdarbu un 11 metru sitienu sērijā uzveica amerikānietes un iesoļoja pusfinālā.

Līdz ar spēles starta šāvienu brazīlietes uzreiz metās uz priekšu un ilgu brīdi nospiedoši kontrolēja bumbu. Zviedrietēm nebija praktiski nekādu izredžu uzbrukumā, tomēr kādā no epizodēm sekoja negaidīta tālā piespēle, kuru pretinieču soda laukumā uztvēra Zviedrijas kapteine Lota Šēlina, taču nepaguva uzsist, jo viņai patraucēja Monika. Brazīlietes tik pārdroši kontrolēja bumbu, ka gandrīz iekrita aizsardzībā, jo gluži kā Manuels Noiers spēlēja Barbara, kura bija izgājusi ļoti tālu no vārtiem. Brazīlijai bija milzīgs pārsvars bumbas kontrolē, un pēc pirmā puslaika rezultāts varēja būt arī 4:0. Lieliskas iespējas bija vienai no labākajām planētas futbolistēm Martai, kā arī Debinjai un Andresai Alvešai, tomēr tās tā arī palika neizmantotas.

Pirmā puslaika izskaņā kontu varēja atklāt Zviedrija, kad labajā flangā bumbu saņēma Stīna Blakstenjusa, nonākot labā sitiena pozīcijā, taču viņa pārāk ilgi pauzēja, izpildīja lieku māņkustību un bija spiesta atdot piespēli, kas bija neprecīza. Otrais puslaiks sākās tik pat aktīvi kā pirmais. Brazīlietes turpināja daudz kontrolēt bumbu, savukārt Zviedrija mēģināja rast veidus, kā pārspēt savas pretinieces pretuzbrukumos. Individuāli meistarīgi nospēlēja Beatrisa, kura apmānīja savu sedzēju un izpildīja spēcīgu sitienu vārtu virzienā, taču garām mērķim. Zviedrija apzaga mājinieces pretinieču laukumā pusē un atkal uzmanības centrā nonāca Blakstenjusa, kura nokļuva izcilā sitiena pozīcijā, tomēr viņas raidījums nebija pārāk spēcīgs un Brazīlijas vārtsardze bumbu fiksēja.

Puslaika atlikušajā laikā gan Zviedrijai, gan Brazīlijai bija lieliskas izdevības atklāt rezultātu, tomēr ne vienai, ne otrai tas nebija pa spēkam un pamatlaiks noslēdzās bez gūtajiem vārtiem. Papildlaikā Zviedrija gandrīz panāca pārsvaru, kad Šēlina izpildīja ārkārtīgi bīstamu sitienu ar galvu, taču pavisam nedaudz garām vārtiem. Arī papildlaikā uzvarētājs netika noskaidrots. Pēcspēles sitienu sēriju sāka Marta, kura izvirzīja mājinieces vadībā. Šēlina atbildēja ar skaistu šāvienu devītniekā, izlīdzinot rezultātu. Brazīlija nākamo sitienu netrāpīja un zviedrietes devās viņu pēdās. Nākamos divus sitienus abas komandas trāpīja un nu spēle ritēja līdz pirmajai kļūdai, kuru pieļāva brazīlietes, ļaujot olimpisko spēļu finālā pirmo reizi piedalīties Zviedrijai.

Vācija – Kanāda

Kanādietes olimpiskās spēles sāka ar vēsturē atrākajiem vārtiem, izceļoties 20. sekundē, un 2:0 pret Austrāliju, kam sekoja pārliecinoša uzvara pret Zimbabvi un atspēlēšanās pret šodienas pretinieci Vāciju. Ceturtdaļfinālā izdevās pārvarēt Francijas barjeru, savukārt vācietes, kuras grupā izcīnīja vienu uzvaru, piedzīvoja vienu zaudējumu un vienu reizi cīnījās neizšķirti, ar identisku 1:0 pārspēja Ķīnas valstsvienību.

Kanādas izlase kontrolēja mača gaitu no pirmajām sekundēm un 12. minūtē izveidoja pirmo momentu. Pretuzbrukums noslēdzās ar centrējumu no kreisās malas un Žanīnes Bekijas sitienu ar galvu, tomēr viņa netrāpīja tuvajā stūrī, sitot vārtu tīklā no ārpuses. Daudz uzbrūkot, kanādietes 20. minūtē nonāca iedzinējos. Soda laukumā kļūdījās nēpārliecinošā Kadeiša Buhana, kura bija spiesta pārkāpt noteikumus, un 11 metru soda sitienu realizēja Melānija Beringere, kura sita spēcīgi un sita pa vidu – 1:0.

Neskatoties uz auksto dušu, Kanādas futbolistes devās uz priekšu, un daudz netrūka, lai pirmā puslaika noslēgumā izdotos izlīdzināt rezultātu. Stūra sitienam sekoja raidījums ar galvu, bet bumbu no Vācijas vārtu līnijas ar galvu izsita Tabeja Kemme. Momentu realizācija turpināja klibot arī otrajā puslaikā – Bekija nonāca viena pret vārtiem un sita no soda laukuma līnijas, bet netrāpīja.

Vācietes izšķērdību nepiedeva, 60. minūtē dubultojot pārsvaru. 2:0 panāca Sāra Dabrica, kura pretuzbrukumā izdarīja māņkustību, pavirzījās uz centra pusi un negaidīti sita tuvajā stūrī no soda laukuma līnijas. Kanādietes nonāca bezdibeņa malā.

Piespēli soda laukumā saņēma Kristīne Sinklēra, bet vācietes izglāba vārtsardze Almuta Šulta. Vienatnē pret viņu nonāca Diāna Matesone, kura sita tālajā stūrī, bet atkal duelī labāka bija vāciete. Kanādas spiediens galotnē auga, tomēr izglābties neizdevās – neveiksme ar 0:2. Pirms četriem gadiem kanādietes ieguva olimpisko bronzu, kamēr vācietes bija trešās gan 2008., gan 2004. gadā.

Dāmu futbols, pusfināli

DuelisRez.Vārtu guvējas
Brazīlija – Zviedrija0:0 (11m 3:4)
Vācija – Kanāda2:0 (1:0)Beringere (11m) 20' Dabrica 60'

Pēdējo OS laureāti futbolā, dāmām

OSZeltsSudrabsBronza
2012ASVJapānaKanāda
2008ASVBrazīlijaVācija
2004ASVBrazīlijaVācija

  -1 [+] [-]

, 2016-08-16 22:32, pirms 8 gadiem
Zviedrija ir sieviešu futbola Portugāle. Lai veicas!

     [+] [-]

, 2016-08-16 22:41, pirms 8 gadiem
Ģirt. Jeb Hossa. Kas ir Zviedrijas Ronaldo?
Slēpts komentārs: Hose Girtinho

  +3 [+] [-]

, 2016-08-16 23:24, pirms 8 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Noteikti tā futboliste, kura finālā ātri gūs savainojumu un nekādā veidā nepiedalīsies medaļas kaldināšanā Starp citu, Ronaldu EURO nebija labākais izlasē.
Nosacīti protams.Nebutu bijis Cr,tad Portugāle no grupas netiktu ārā

  +2 [+] [-]

, 2016-08-16 23:31, pirms 8 gadiem
Ho-ho! Pēc vienas sensācijas vēl viena! Acīmredzot meičas to pelnījušas, lai veicas arī izšķirošajā mačā!

  -2 [+] [-]

, 2016-08-16 23:47, pirms 8 gadiem
Bostonietis rakstīja: Nosacīti protams.Nebutu bijis Cr,tad Portugāle no grupas netiktu ārā
Nebūtu Pepes vai Sanšeša, arī nebūtu tikuši. Tas pats attiecas uz jebkuru no izslēgšanas mačiem. Tāpēc saku tev, ka viss ir relatīvs. MVP Portugālē bija Pepe, jo ne jau uzbrukuma futbolu portugāļi spēlēja.

  -1 [+] [-]

, 2016-08-16 23:54, pirms 8 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Nebūtu Pepes vai Sanšeša, arī nebūtu tikuši. Tas pats attiecas uz jebkuru no izslēgšanas mačiem. Tāpēc saku tev, ka viss ir relatīvs. MVP Portugālē bija Pepe, jo ne jau uzbrukuma futbolu portugāļi spēlēja.
Protams.Tam pašam Beilam jau ari nebija nekāds wow turnīrs.Daudzi ir sistēmu spēlētāji,kas spēlē klubos.Beils,CR un citi spēlēja tik zemu,ka psc.Lielākais piemērs Lewa

  -2 [+] [-]

, 2016-08-17 00:00, pirms 8 gadiem
Bostonietis rakstīja: Protams.Tam pašam Beilam jau ari nebija nekāds wow turnīrs.Daudzi ir sistēmu spēlētāji,kas spēlē klubos.Beils,CR un citi spēlēja tik zemu,ka psc.Lielākais piemērs Lewa
Mesi agrāk arī izlasē nespēja iejusties, bet pēdējo turnīru aizvadīja godam. Viss ir individuāli. Tam pašam Griezmanam sezona bija ne mazāk smaga kā CR vai polim.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-17 05:37, pirms 8 gadiem
Tas būs cirks, ja svēdes paņems arī finālu ar pendelēm...tad par turnīra MVP būs jàatzīst vārtsardze...
Sieviešu futbolu reti skatos ...nu, tur reizi 4 gados...
Šīs arī nedrīkst noraut kreklu pēc gola? ...gaidu, kad būs smuks gols un noraus kreklu! ...vēlams, lai nav krūštura!