Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

"Euro 2016": Spānija viesos Slovākijā un svarīgs Baltijas duelis Viļņā

Rolands Eliņš

"Euro 2016": Spānija viesos Slovākijā un svarīgs Baltijas duelis Viļņā
Igaunijas izlase priecājas par panākumu pret Slovēniju
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā futbolā tiks aizvadītas deviņas spēles - principiālu dueli izcīnīs Lietuvas un Igaunijas izlases, Spānija viesosies Slovākijā, bet Anglijas izlasei būs iespēja nedaudz uzlabot savu pašapziņu (vai sagraut to galīgi) "Wembley" stadionā pret Sanmarīno.

Baltijas valstis "Euro 2016" kvalifikācijas ciklu uzsāka bez zaudējumiem - ja par Latvijas neizšķirtu Kazahstānā tomēr palika neizmantoto iespēju rūgtums, tad Igaunijas uzvara pār Slovēniju izbraukumā un Lietuvas pārākums pār Sanmarīno deva tām trīs punktus. Arī šovakar punktus gūs vismaz viena Baltijas valsts, jo Lietuva Viļņā E grupas ietvaros uzņems Igauniju.

Abas izlases piedalījās Liepājā un Ventspilī notiekošajā Baltijas kausa izcīņā pavasara beigās, tiesa, turnīra izspēles kārtība liedza Lietuvai un Igaunijai cīnīties vienai pret otru (Igaunija Latvijai zaudēja pusfinālā, Lietuva - finālā). Vēstures mērogā abas izlases tikušās 46 reizes, un šis skaitlis nenoliedzami būtu daudz lielāks, ja ne 50 gadus ilgais padomju "pārtraukums". Kopējā bilancē pagaidām neizšķirts - abas uzvarējušas 19 reizes.

Igaunijas izlases treneris Magnuss Pēšons uzvaru pār Slovēniju raksturoja kā "priecīgāko dienu šajā amatā" - uzvaras vārti tika gūti vien 86. minūtē, un, lai arī slovēņu treneris pēc mača izteicās, ka laukumā dominējusi viņa komanda, statistika liecina ko nedaudz citu - igauņi 11 reizes tika līdz sitienam pa vārtiem un pārāk daudz neatpalika arī bumbas kontrolē, tiesa, par labu Igainijai noteikti nāca slovēņu noraidījums 79. minūtē. Savukārt Lietuva pirmajā mačā abus vārtus iesita jau pirmajā puslaikā.

Šodienas mačs Viļņā ir svarīgs ne tikai principiālu iemeslu dēļ - Igaunija var gūt savu sesto punktu un pieteikties uz otro vietu grupā pēc pirmā apļa, ņemot vērā, ka tai vēl rezervē mačs ar Sanmarīno, kura šodien viesosies Anglijā. Briti pēc izgāšanās Pasaules kausā katru izlases problēmu uztver saasināti, un izlase neizpelnījās lielus komplimentus arī pēc uzvaras 2:0 pret Šveici, kurā šveicieši daudz vairāk kontrolēja bumbu.

Divus vārtus toreiz guva Denijs Velbeks, bet neveiksmju periodu gan klubā, gan izlasē piedzīvo tās kapteinis Veins Rūnijs. Viņš gan paziņojis, ka gluži nopietni mērķē uz visu laiku labākā vārtu guvēja godu Anglijas izlasē, līdz kuram Rūnijam pietrūkst astoņu vārtu (viņam ir 41, leģendārajam Bobijam Čarltonam - 49. Spēle pret Sanmarīno aizsardzība Rūnijam ir iespēja šo deficītu samazināt. Četrās spēlēs pret Sanmarīno Anglija guvusi 26 vārtus un visās uzvarējusi, taču vislielāko slavu izpelnījies vienīgais Sanmarīno "gols" - 1993. gadā Davide Gualtjeri guva vārtus jau devītajā sekundē, un tas joprojām ir Pasaules kausa rekords ātrāko vārtu ziņā (ņemot vērā gan kvalifikācijas turnīru, gan finālturnīru).

E grupā svarīgs būs arī Šveices un Slovēnijas mačs, kuras cīnīsies par savu pirmo uzvaru, bet C grupā sacentīsies pašreizējie līderi Slovākija un Spānija. Slovāki prata pirmajā mačā noturēt uzvaru pār Ukrainu, kamēr spāņi sasita piecus vārtus maķedoniešiem. Uz izlasi izsaukts arī Premjerlīgas pagaidām labākais vārtu guvējs Djēgu Košta, kurš šosezon paspējis atžimēties ar deviņiem vārtiem, tiesa, vēl nevieniem izlases rindās. Savukārt ukraiņiem šodien paredzēta viesošanās pie Baltkrievijas, kura pirmajā mačā izsēja punktus pret Luksemburgu, pamatīgi sarežģījot savas jau tā ne pārāk lielās izredzes.

Pirmais nopietnais pārbaudījums pēc Pasaules kausa sagaida Krievijas izlasi, kura viesosies Zviedrijā. Krievi ar 4:0 pieveica Lihtenšteinu, taču paši no spēles iesita tikai vienus vārtus - divas reizes savos vārtos sita paši lihtenšteinieši, bet vienreiz tika realizēta pendele. Zviedrija atlases ciklu uzsāka ar neizšķirtu Austrijā, taču uzvarai toreiz tuvāk bija mājinieku komanda. Šodien Zviedrijai nevarēs palīdzēt tās lielākā zvaigzne Zlatans Ibrahimovičs, kuru joprojām nomoka savainojums.

"Euro 2016" kvalifikācijas spēles, 9. oktobris

Gr.IzlasesSākums
CBaltkrievija-Ukraina21:45
CMaķedonija-Luksemburga21:45
CSlovākija-Spānija21:45
EAnglija-Sanmarīno21:45
ELietuva-Igaunija21:45
ESlovēnija-Šveice21:45
GLihtenšteina -Melnkalne21:45
GMoldova-Austrija21:45
GZviedrija-Krievija21:45

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-09 12:31, pirms 10 gadiem
Zviedrija - Rus, tur būs kapiņš ne pa jokam, gribētos redzēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-09 15:40, pirms 10 gadiem
John Stones šogad visticamāk vairs nespēlēs!

  +2 [+] [-]

, 2014-10-09 15:52, pirms 10 gadiem
Vai Pēšons būtu Persson ?

     [+] [-]

, 2014-10-09 16:00, pirms 10 gadiem
Ko sportacentrs vēl nav publicējis kārtējo interviju ar Rakelu???

     [+] [-]

, 2014-10-09 16:28, pirms 10 gadiem
Vājprāts turpinās, no dažiem informācijas avotiem ziņo, ka Koscielny arī savainots!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-10-09 23:31, pirms 10 gadiem
Slovākija paņēma Spāniju uz desas =)