Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Dāvida cīņa ar Goliātu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Dāvida cīņa ar Goliātu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā
Lauma Višņevska labi zina praktiski visas Zviedrijas izlases spēlētājas. Vai tas viņai palīdzēs šīs dienas cīņā?
Foto: Ritvars Raits, Floorball.lv

Pēc uzvaras pār Dāniju Latvijas sieviešu florbola valstsvienība izpildījusi minimālo uzdevumu pasaules čempionātā. Šovakar pulksten 17:10 gaidāms ceturtdaļfināla mačs pret Zviedriju.

Lai kā to negribētos atzīt, Latvijas valstsvienībai ceturtdaļfinālā trāpījies vissmagākais no iespējamajiem pretiniekiem. Zviedrijas valstsvienība triumfējusi septiņos no desmit aizvadītajiem pasaules čempionātiem, tajā skaitā visos pēdējos piecos čempionātos. Šajā pasaules čempionātā zviedrietes nav saskārušās ar jebkāda veida pretestību. Ja mačos pret Vāciju un Poliju to varēja prognozēt jau pirms mača, tad 12:3 graujošā uzvara pār Šveici liek secināt, ka zviedrietes arī šogad ir neapšaubāmas čempionāta favorītes.

Latvijas izlasei pirms cīņas visticamāk nav pamata sevišķi iespringt, jācenšas spēlēt brīvi un atraisīti, nedomājot par rezultātu uz tablo, labi apzinoties komandu patiesos spēku samērus. Ņemot vērā, ka rīt Latvijas valstsvienībai jebkurā gadījumā būs brīvs, nav jāuztraucas par lielu spēku patēriņu, jo būs laiks atjaunoties atbildīgākajām cīņām. Ja nenotiks ļoti negaidīti pārsteigumi, tad 8.decembrī varētu būt cīkstēšanās ar Poliju par 5.-8.vietu.

Ņemot vērā komandu spēku samērus, gluži loģiski, ka vienības savā starpā tikušās vien oficiālajās cīņās Eiropas un pasaules čempionātos. Pašā pirmajā reizē nācās kapitulēt ar graujošo 0:21, bet turpinājumā rezultāti kaut nedaudz, taču ir palikuši mazāk graujoši. Labākais rezultāts sasniegts tieši pēdējā tikšanās reizē pirms diviem gadiem, kad Somijas pilsētā Tamperē notiekošajā čempionātā latvietes piekāpās ar 0:7, pēdējo bumbiņu ievirzot pašas savā cietoksnī. Toreiz latvietēm bija uzdevums nospēlēt ar pēc iespējas cienījamāku rezultātu, ņemot vērā, ka grupu turnīrā iepriekš tika spēlēts neizšķirti ar vācietēm un bija svarīga gūto un zaudēto vārtu attiecība. Jāpiezīmē, ka abas izlases aizvadījušas sešas oficiālās savstarpējās cīņas, bet latvietēm šajā laikā izdevies izcelties vien ar četriem vārtu guvumiem. Divas no četrām vārtu guvējām ir arī šajā turnīrā, jo pretinieču vārtsardzes izdevies pārspēt Zeltītei Bankavai un Diānai Isjominai, kā arī Anetei Šeinai un Luīzei Biļinskai, kuras, starp citu, karjeras laikā spēlējušas (Biļinskas gadījumā – joprojām spēlē) tieši Zviedrijas Superlīgā.

Latvijas izlases sākumsastāvs spēlē pret Zviedrijas valstsvienību:
1.maiņa: Anna Ankudinova (U) – Evelīna Garbare (U) – Diāna Isjomina (U); Elizabete Pavlovska (A) – Gunita Kārkliņa (A).
2.maiņa: Monika Džigure (U) – Liba Daija Mikova (U) – Laura Gaugere (U); Gundega Vancāne (A) – Elīza Elizabete Bērziņa (A).
3.maiņa: Evita Rudzīte (U) – Ieva Priede (U) – Paula Egle (U); Paula Sloģe (A) – Madara Adamane (A).
Vārtos: Lauma Višņevska.
Rezervē: Kristīne Kirilova, Līga Garklāva, Edīte Bankava, Zeltīte Bankava.

Dānietēm otro dienu pēc kārtas cīņa ar baltietēm
Dānijas valstsvienība vakar izsapņoja savu sapni par spēlēšanu pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā, ar rezultātu 1:4 piekāpjoties Latvijai. Šodien atkal jātiekas ar Baltijas valsti, proti, Igauniju. Ja pret latvietēm dānietes izvēlējās spēlēt kā otrais numurs, tad šodienas mačā viņas būs neapšaubāmas cīņas favorītes. Igaunietes jau tagad, neskatoties uz vakar piedzīvoto zaudējumu Polijai, sasniegušas savu labāko rādītāju pasaules čempionātos un mačam var gatavoties bez papildus sasprindzinājuma. Tikmēr Dānijas valstsvienībai vēl būs jāpiepūlas, lai pēc sešu gadu pārtraukuma atgrieztos starp deviņām labākajām pasaules izlasēm. Komandas līdere Sesīlija di Nardo vakar pret latvietēm guva vārtus skaitliskajā vairākumā un viņai tas bija 37.precīzais metiens pasaules čempionātos. Pašlaik viņa šajā rādītājā dala pirmo vietu ar divām zviedrietēm Emīliju Lindstromu un Herminu Dālerusu, bet pēc šodienas mača var kļūt par vienīgo līderi.

Amerikānietes gatavas cīņai par desmitnieku
ASV florbola valstsvienība vakar sarūpēja negaidīti grūtus brīžus Norvēģijas valstsvienībai, trešā perioda ievadā no 2:5 rezultāta pietuvojoties līdz vienu vārtu deficīta, taču sensacionālu neizšķirtu panākt neizdevās. Šodien gaidāma spēkošanās ar vācietēm, kuras pēdējā pasaules čempionātā pat finišēja augstākā vietā turnīra tabulā, taču gan parādītais sniegums šajā čempionātā, gan arī valstsvienību uzrādītie rezultāti ilgtermiņā liek domāt, ka vācietes tomēr ir vājākas nekā norvēģietes, līdz ar to amerikānietēm paveras labas iespējas pacīnīties par iekļūšanu pasaules čempionāta desmitniekā, kur viņas pēdējo reizi bijušas 2011. gadā. Tajā pašā laikā vācietes tieši tajā čempionātā pēdējo reizi palika ārpus TOP-8. Lielisku čempionātu aizvada amerikānietes Mišela Linhārta un Marija Hagstroma, kuras ar 12 punktiem ir starp čempionāta astoņām rezultatīvākajām florbolistēm.

Polietēm cīņa ar kaimiņvalsti
Polijas valstsvienība pašlaik pasaules čempionātu var dalīt divās daļās – bezcerīgi zaudējumi pret florbola vadošajām nācijām Zviedriju un Šveici, bet uzvarētas sava līmeņa izlases Vācija un Igaunija. Lai sasniegtu augstvērtīgāko sniegumu valstsvienības vēsturē, šodien nepieciešams panākums pār Čehiju, kura šajā turnīrā tomēr demonstrē nepārliecinošāko sniegumu no lielā četrinieka izlasēm. Čehietēm allaž lielas problēmas sagādājusi cīņas pirmā trešdaļa, kurā viņām nebūt ne viegli klājās gan pret Latviju, gan Poliju, kuru spēku var pielīdzināt Polijas varēšanai. Tas varētu būt viens no galvenajiem uzdevumiem polietēm – sākt cīņu agresīvi un vēlams ar vairākiem vārtu guvumiem, lai mača turpinājumā censtos turēt līdzi favorītēm. Līdzšinējās savstarpējās spēlēs gan ar mazāk kā piecu vārtu deficītu polietes spēli nav bijušas spējīgas zaudēt. Turklāt ne reizi nav izdevies gūt vairāk kā divus vārtus.

Principiālais Japānas un Taizemes duelis
Taizemes florbolistes vakar pārrakstīja savu florbola vēsturi, tiekot pie savas pirmās uzvaras pasaules čempionātu finālturnīros, tiekot galā ar Singapūru, tādējādi debijas čempionātā nodrošinot vismaz 14.vietu. Tagad jātiekas ar japānietēm, kuras 2005. gadā sevi varēja dēvēt par astoto stiprāko nāciju pasaulē. Pēdējos gados gan sekmes ir gājušas uz leju, bet jau tagad skaidrs, ka japānietēm šis ir pēdējo gadu augstvērtīgākais sasniegumus. Papildus interesi šim mačam dod fakts, ka pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā abas izlases aizvadīja savstarpējo spēli pusfinālā, kad japānietes bija pārākas ar 3:2 papildlaikā, uzvaras vārtus gūstot viņu līderei Jui Goto.

Dienu sāks pastarīšu duelis
Dienas pirmajā spēlē tiksies divas vājākās šā čempionāta komandas, jo maču par 15. vietu aizvadīs Austrālija un Singapūra. Vakar kā vienai tā otrai komandai nācās piedzīvot sāpīgas neveiksmes ar minimālu deficītu. Tā Austrālija pārāk vēlu uzsāka pakaļdzīšanos pret Japānu (4:5), bet Singapūra ļāva pie pirmās uzvaras pasaules čempionātos tikt Taizemes valstsvienībai (5:6). Pēdējos četros pasaules čempionātos Austrālija allaž bijusi augstāk rangā nekā Singapūra, bet zemāk par 15.vietu viņas pēdējo reizi bija 2003. gadā, kad nācās samierināties ar 16.pozīciju. Turpretim aziātes, uzvaras gadījumā, sasniegs augstāko pozīciju kopš 2009. gada, kad čempionātu noslēdza 14.vietā.

Latvijas un Zviedrijas sieviešu izlašu savstarpējās spēles

DatumsVietaTurnīrsRezultāts
07.12.2015.Tampere; ZviedrijaPasaules čempionāts0:7 (0:2; 0:3; 0:2)
11.12.2013.Ostrava; ČehijaPasaules čempionāts2:12 (0:3; 0:5; 2:4)
09.12.2009.Vasteras; ZviedrijaPasaules čempionāts1:10 (0:4; 1:5; 0:1)
20.05.2003.Gemlingena; ŠveicePasaules čempionāts1:14 (0:4; 0:6; 1:4)
22.05.1995.Rīga; LatvijaPasaules čempionāts0:9 (0:1; 0:4; 0:4)
16.05.1995.Sursē; ŠveiceEiropas čempionāts0:21 (0:7; 0:8; 0:6)

6.decembra spēļu kalendārs

LaiksSpēleTurnīra stadija
11:00Austrālija – SingapūraSpēle par 15.vietu
12:30Igaunija – DānijaSpēle par 9.-12.vietu
14:00Japāna – TaizemeSpēle par 13.vietu
16:30ASV – VācijaSpēle par 9.-12.vietu
17:10Zviedrija – LatvijaCeturtdaļfināls
20:00Čehija – PolijaCeturtdaļfināls

     [+] [-]

, 2017-12-06 10:39, pirms 6 gadiem
1-14

     [+] [-]

, 2017-12-06 18:45, pirms 6 gadiem
Muri, Tu izrādījies baigai optimists esam.