Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Fināls ierastais, Latvijai pēdējā dienā cīņa ar mājiniecēm

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

Fināls ierastais, Latvijai pēdējā dienā cīņa ar mājiniecēm
Somietes tikušas līdz izšķirošajai cīņai un gatavas beidzot gāzt Zviedriju no troņa
Foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionātā Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā noslēgusies pēdējā spēļu diena. Divos atšķirīgos pusfinālos noskaidrojies, ka finālā ierasti sacentīsies Zviedrijas un Somijas izlases, bet par Latvijas pretiniecēm mačā par 5.vietu kļuva laukuma saimnieces slovākietes.

Somija aizraujošā cīņā tiek galā ar Šveici un sasniedz finālu
Pasaules čempionāta pirmā pusfināla spēle starp Somijas un Šveices izlasēm tribīnēs pulcēja aptuveni 1300 skatītāju jeb gandrīz divas reizes vairāk nekā laukuma saimnieču cīņa ar norvēģietēm. Spēle izvērtās ļoti saspringta. Pirms mača somietes bija favorītes lomā, taču pirmajā trešdaļā to neizdevās apliecināt, jo pēc 20 nospēlētām minūtēm rezultāts joprojām bija 0:0. Metienus vairāk izpildīja somietes, taču nevarētu teikt, ka šveicietes bija spiestas to vien darīt kā aizstāvēties. Ne bez veiksmes palīdzības septiņas minūtes pirms otrā perioda beigām Mī Kipila vadībā izvirzīja somietes, bet trešā perioda ievadā Nina Rantala jau dubultoja savas izlases pārsvaru. Viena no pasaules čempionāta visu laiku rezultatīvākajām spēlētājām Korina Rūtimana skaitliskajā vairākumā vienus vārtus atspēlēja, taču izglābties Šveicei neizdevās, turklāt pēdējās sekundēs Kipila realizēja uz sāncenšu vārtiem nozīmēto soda metienu, nodrošinot savai komandai 3:1 uzvaru un kārtējo dalību pasaules čempionātu finālos.

Zviedrija joprojām bez konkurences
Bez sevišķām problēmām kārtējo pasaules čempionāta finālu sasniegušas arī Zviedrijas florbolistes, kas pēc trim pārliecinošām uzvarām grupu turnīrā un graujoša panākuma ceturtdaļfinālā pār Latviju, arī pusfinālā nesastapa lielu pretdarbību. Tajā pasaules titulētākajai komandai pretim stājās Čehija, kas čempionātu sāka ar uzvaru pār Latviju, arī turpinājumā uzvarot visos mačos. Pret zviedrietēm jau otrajā minūtē nācās nonākt iedzinējos, jo izcēlās viena no Zviedrijas izlases šā turnīra līderēm Emīlija Vibrona. Trešdaļas vidū skandināvietes guva divus vārtus minūtes laikā, bet perioda pēdējā minūtē Sofija Joelsone guva savus otros vārtus cīņā. Otrajā trešdaļā tika gūti divi vārti un abus ar minūtes intervālu atkal guva zviedrietes, rezultātu palielinot līdz 6:0. Interesanti, ka šāds rezultāts tika sasniegts jau mača 28. minūtē. Līdz nākamajam vārtu guvumam bija jāgaida spēles 54.minūtē un tos beidzot guva čehietes, kad atzīmējās Martina Repkova. Dažas minūtes vēlāk skandināvietes atjaunoja sešu vārtu pārsvaru. Tie arī bija pēdējie vārti spēlē un diez vai čehietēm var būt liels prieks, ka šis bija mazākais zaudējums abu komandu savstarpējās piecās spēlēs kopš iepriekšējā pasaules čempionāta.

Slovākietes nodrošina labu atmosfēru Latvijai
Latvijas sieviešu valstsvienība pēc 5:1 uzvaras pār Polijas izlasi varēja gaidīt kā savu maču aizvadīs Slovākijas un Norvēģijas izlases, jo tieši ar uzvarētājām turnīra noslēdzošajā dienā būs jācīnās par piekto vietu. Atšķirībā no ceturtdaļfināla spēles pret Somiju, ko klātienē vēroja teju 4000 līdzjutēju, pret norvēģietēm maču klātienē vēroja nedaudz vairāk kā 700 skatītāju. Cīņu abas komandas sāka aktīvi, bet labākas sekmes bija norvēģietēm, kas sestajā minūtē izvirzījās vadībā. Turpinājumā Mihaela Sponjarova skaitliskajā vairākumā rezultātu izlīdzināja, bet līdz pārtraukumam norvēģietes ne vien atguva vadību, bet pa iekrāja divu vārtu pārsvaru. Pēc atpūtas mājinieces uzsāka pakaļdzīšanos, vispirms vēl vienus vārtus iemetot Sponjarovai, bet pēc tam Denīsa Ferencikova vairākumā izlīdzināja rezultātu. Tika iegūts skaitliskais vairākums, taču vārti netika gūti turklāt Tone Einstulena atjaunoja vadību Norvēģijai. Līdz pārtraukumam divus vārtus iemeta čempionāta rezultatīvākā spēlētāja Paulina Hudakova, ļaojot slovākietēm izvirzīties vadībā, bet trešajā periodā vārtus izdevās gūt vien nepilnas divas minūtes pirms mača beigām, kad slovākietes guva sestos vārtus, bet beigās iemeta arī septītos, izcīnot uzvaru ar 7:4 un pirmo reizi vēsturē iekļuva pasaules čempionāta labāko sešniekā.