Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:776, Did:0, useCase: 3

Piezīmes par Alžīrijas izlasi

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Piezīmes par Alžīrijas izlasi
Alžīrijas izlase
Foto: AFP/Scanpix

Trešo reizi PK finālturnīru vēsturē DĀR piedalīsies Alžīrijas izlase. Tā būs vienīgā arābu pārstāve turnīrā.

• Alžīrieši PK2010 kvalifikācijas ciklā parādīja lielu raksturu, pēc zaudēta mača Ēģiptei (pēdējo trīs Āfrikas Nāciju kausa izcīņas čempione) un uzbrukuma viņu autobusam pārspēlē neitrālā laukumā izšķirošajā cīņā tomēr spējot uzvarēt ar 1:0.

• Treneris ir Rabahs Sādane, kurš pats savu karjeru beidza 27 gadu vecumā, jo guva savainojumus auto avārijā.

• Pret spēcīgākiem pretiniekiem treneris Sādane izmanto formāciju 3-5-2, pie tam pārrāvums starp vidējo līniju un uzbrukumu mēdz būt liels.

• 64 gadus vecajam Sādanem ir savs personīgais profils sociālajā tīklā facebook.com, kur viņam esot vairāk nekā 4 000 fanu.

• Sādane apgalvo, ka šobrīd spiediens no izlases, līdz ar kvalificēšanos PK2010, ir noņemts.

• Sādane vadīja Alžīrijas izlasi arī iepriekšējās divās PK izcīņās – 1982. (divas uzvaras un zaudējums, neizkļūšana no grupas, jo Rietumvācija ar Austriju izspēlēja negodīgu maču) un 1986. gadā (neizšķirts un divi zaudējumi). Kopumā viņš jau piekto reizi vada Alžīrijas izlasi!

• Sādane: „Anglija un ASV ir grupas favorītes, taču kopumā grupa ir spēkos līdzīga un grūti noteikt tās divas izlases, kas ies tālāk. Pats svarīgākais, ka Alžīrija pēc 24 gadu pārtraukuma ir atpakaļ uz lielās pasaules futbola skatuves, un ka komanda spēlē ar lepnumu. Esam alžīriešu, arābu, afrikāņu futbola prezentētāji.”

• Sādane: „Manā galvā jau tagad ir tie 11 spēlētāji, kurus laidīšu sākumsastāvā. Taču ienaidniekam nekad nav jāatklāj savi plāni. Tāpēc uzvārdus nesaukšu, vienīgi saku, ka zinu tos 11, kurus izvēlēšos.”

• Alžīrijas izlases uzbrucējs/uzbrūkošais pussargs Karims Matmurs spēlē vienā klubā („Borussia” (M)) ar amerikāni Maiklu Bredliju – abi DĀR būs pretējās nometnēs, jo Alžīrija un ASV spēlēs vienā grupā. Matmurs atzīst, ka abi ik pa laikam par gaidāmo cīņu runājuši, kā arī izteicis apmierinājumu, ka alžīrieši ASV futbolistus noteikti pazīst labāk nekā amerikāņi viņus. Par grupas favorīti Matmurs uzskata Angliju, tāpat augstu vērtē Slovēniju (pazīstot vairākus tās Bundeslīgas spēlētājus), taču cer tieši slovēņus un amerikāņus pārsteigt ar savu relatīvo neatpazīstamību. Par lielāko izlases trūkumu Matmurs min futbolistu mazo pieredzi – potenciāls gan esot milzīgs. Uz jautājumu, kāds būs izlases mērķis DĀR, Matmurs sacīja: „Uzvarēt visas spēles! Reāla latiņa gan būtu izkļūšana no grupas, kas būtu fantastisks sasniegums.”

• Izlases sastāvā trīs futbolisti pārstāv vietējo Alžīrijas čempionātu. Seši ir no Francijas, četri – no Vācijas.

• 14 no 23 spēlētājiem Alžīrijas izlasē nav aizvadījuši vairāk par 15 spēlēm. Toties trīs futbolistu kontā ir vairāk nekā 50 mači – komandas kapteinis Jazids Mansuri (67), Rafiks Saifi (59) un Karims Ziani (54). Saifi ar 18 vārtiem ir 6. visu laiku rezultatīvākais Alžīrijas izlases spēlētājs, bet Mansuri atrodas 8. vietā pēc aizvadīto spēļu skaita.

• Ziani: „Jūtu, ka svarīgākā mūsu spēle grupu turnīrā būs pati pirmā – pret Slovēniju.”

• Alžīrijas izlases spēlētājs Fueds Kadirs („Valenciennes”): „Vēl nesen es nelaidu garām nevienu Anglijas spēli, ko rādīja pa TV. Mēdzu vērot Lampardu, Rūniju, Džerardu ar bērna apbrīnu. Tik tikko spēju noticēt, ka drīzumā spēlēšu pret viņiem.” Kadirs turpina: „Sezonas sākumā klubā daudz deldēju rezervistu soliņu, bet tad viss strauji mainījās. Pēdējos mēnešos jau spēlēju daudz un centos sevi maksimāli pierādīt. Esmu dzimis Francijā, taču mani vecāki ir alžīrieši un allaž esmu Alžīrijas izlasi paturējis prātā. Tikai pirms pāris nedēļām man piezvanīja Alžīrijas Futbola federācijas prezidents un pavēstīja, ka izlases treneris ir ieinteresēts manī. Visiem mūsu izlases spēlētājiem tas būs pirmais PK karjerā. Varam tikt tālu.”

• Maija beigās tika izteiktas nopietnas bažas par Madžida Bugeras („Rangers” aizsargs) veselību – savainojuma dēļ viņš nepiedalījās pēdējās četrās Skotijas Premjerlīgas spēlēs. Treneris Sādane, neskatoties uz turnīra tuvumu, iedeva viņam 10 dienu atpūtu, cerot, ka pirms paša finālturnīra futbolists būs gatavs spēlēt. Drīz vien Bugera paziņoja, ka jūtas vesels un gatavs spēlēt. Par Alžīrijas cerībām grupu turnīrā Bugera sacījis: „Anglija ir viena no favorītēm, bet mums cīņā ar to nebūs ko zaudēt. ASV un Slovēnija ir pieredzējušas izlases, taču tik un tā dosimies uz DĀR ar lielām cerībām.”

• Viens no Alžīrijas izlases vārtsargiem ir Luness Gauaoui. Starptautiskais statistikas dienests raksta, ka viņa uzvārds angliskajā versijā ir ar garāko patskaņu sēriju – Gaouaoui (septiņi patskaņi pēc kārtas!). Spēles ziņā viņš ir slavens ar saviem varenajiem lēcieniem.

• Alžīrija pagalam bāli aizvadīja pārbaudes spēli Dublinā – 0:3. Otrajā savā testā ar 1:0 izdevās apspēlēt Apvienoto Arābu Emirātu izlasi. PK2010 pirmais mačs Alžīrijai būs 13. jūnijā pret Slovēniju.

• Pēc 0:3 zaudējuma treneris Sādane sacīja: „Īrija ir lieliska komanda un bija pelnījusi tikt finālturnīrā. Taču jāņem vērā, ka Anglija, ar kuru spēlēsim PK2010, ir vēl spēcīgāka.” Pēc uzvaras pār AAE Sādane teica: „Labi, ka spējām spēlēt uzbrūkoši, apliecinot PK finālturnīra izlases statusu. Taču bija problēmas ar bumbas saglabāšanu savā kontrolē. Tāpat neapmierināja uzbrukumu noslēgums. Taču labi, ka neviens nav guvis savainojumu.”

Slavas mirklis

Alžīrija līdz šim spēlējusi divos finālturnīros un savā debijas reizē 1982. gadā pamanījās pievērst sev milzīgu uzmanību. Pirmajā spēlē Alžīrija sensacionāli ar 2:1 apspēlēja pašu Rietumvāciju, divkārtējo pasaules čempioni! Nākamajā mačā Alžīrija ar 0:2 zaudēja Austrijai, bet tāpat saglabāja labas izredzes. Noslēdzošajā grupu turnīra mačā alžīrieši guva varonīgu 3:2 uzvaru, taču... neizkļuva no grupas, jo Rietumvācija un Austrija savā starpā izspēlēja teātri, kurš beidzās ar 1:0 par labu vāciešiem – šis rezultāts apmierināja abas izlases, kuras nemaz nemēģināja slēpt savus nodomus nospēlēt tā, kā izdevīgi abām šīm vāciski runājošajām nācijām. Kāds kritikas vilnis toreiz vēlās pār Rietumvāciju un Austriju... Turnīra rīkotājas Spānijas līdzjutēji ar kliedzieniem apvainoja spēlētājus, bet alžīriešu fani māja ar naudas banknotēm... Alžīrijai no tā vieglāk nekļuva, taču šokējošo uzvaru pār Rietumvāciju neviens tai nevar atņemt. Tāpat kā PK2010, arī toreiz treneris bija Sādane.

Piezīmes par PK2010 izlasēm

A grupaB grupaC grupaD grupa
DĀRArgentīnaAnglijaVācija
MeksikaNigērijaASVAustrālija
UrugvajaGrieķijaSlovēnijaGana
FrancijaDienvidkorejaAlžīrijaSerbija
E grupaF grupaG grupaH grupa
NīderlandeItālijaBrazīlijaSpānija
DānijaParagvajaPortugāleČīle
KamerūnaJaunzēlandeKotdivuāraŠveice
JapānaSlovākijaZiemeļkorejaHondurasa

Kam jutīsi līdzi Alžīrijas pirmajā spēlē?

  • 21

  • 13


  -2 [+] [-]

, 2010-06-08 21:27, pirms 14 gadiem
Alžīrijas vietā vajadzēja būt Ēģiptei.
Ēģipte 3 čempionātus pēc kārtas uzvarēja ĀFK, bet pasaules kausā kā netiek tā arī joprojām netiek.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-08 21:29, pirms 14 gadiem
Nu lai veicas kautvai lai izcīna vienu uzvaru tas jau būs daudz priekš tādas komandas, jo drošvien vājākā šajā turnīrā!

  +8 [+] [-]

, 2010-06-08 21:45, pirms 14 gadiem
koby rakstīja: Alžīrijas vietā vajadzēja būt Ēģiptei.
Ēģipte 3 čempionātus pēc kārtas uzvarēja ĀFK, bet pasaules kausā kā netiek tā arī joprojām netiek.
Neej sierā? Ja netiek, tā tad tas nozīmē, ka kāds par viņiem ir spēcīgāks. Zeme atveries...

  +3 [+] [-]

, 2010-06-08 21:46, pirms 14 gadiem
Vēl varētu piebilst tādu interesantu faktu, ka tikai 6 no 23 izlases spēlētājiem ir dzimuši Alžīrijā. Visi pārējie - Francijā.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-08 22:01, pirms 14 gadiem
TUKSNEŠA LAPSAS

     [+] [-]

, 2010-06-08 22:16, pirms 14 gadiem
Jā 82. gada mačs Austrija-Vācija... Atceros reiz Kreipāns par to stāstīja... melnais traips futbolā...

  +1 [+] [-]

, 2010-06-09 13:43, pirms 14 gadiem
wildo rakstīja: Jā 82. gada mačs Austrija-Vācija... Atceros reiz Kreipāns par to stāstīja... melnais traips futbolā...
Bet interesanti, ka tas viss tika uztverts ar t;au vēsu mieru no FIFA puses. Tikpat labi toreiz arī varēja toto kāds izcelt krupno piķi!!!

  +3 [+] [-]

, 2010-06-10 14:04, pirms 14 gadiem
Alžīrija iegūs otro vietu savā grupā un 1/8 uzvarēs Vāciju