Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:361, Did:0, useCase: 3

Kā tiek mērīta Sportlat Valmieras maratona trase? Stāsta Juris Beļinskis

Sportlat balva
Sportlat balva

2010. gada Sportlat Valmieras maratonā dalībnieki startēs jaunā sertificētā trasē. Maratona trases mērījumi tika veikti 2010. gada augustā Jura Beļinska vadībā. Par procesu, kā notiek trases mērīšana, stāsta pats J. Beļinskis.

1. Cik ilgu laiku aizņem trases mērīšana process?
Ja organizatori trasi ir izmērījuši precīzi, tad pārmērīšana var aizņemt ~3 stundas, bet, ja jāievieš kādas izmaiņas, tas aizņem papildus laiku, ja jāieliek arī km atzīmes, tad vēl ilgāk. Vidēji, distances mērīšana aizņem 5 stundas, arī šoreiz.

2. Cik speciālistiem obligāti ir jāiesaistās procesā?
Iesākumā pietiek ar diviem - kalibrēšanas distances izmērīšanai, ērtāk ja to dara trijatā. Distances mērīšans procesā jāpiedalās vienam, kurš ļoti labi pārzin mērāmo distanci, otram, kurš distanci mēra, ja sacensību distance paredzēta pilsētas ielās ar dzīvu transporta kustību, tad mērīšanā jāpiedalās arī policijas ekipāžai, kura nodrošina mērītāju drošību, jo sacensību distances virziens mēdz neatbilst transporta kustības virzienam.

3. Vai tas ir bīstami?
Tas ir nedaudz bīstamāks pasākums kā parasts ikdienas velobrauciens pa pilsētu.

4. Cik cilvēki Latvijā ir sertificēti, lai to varētu darīt?
Pagaidām Latvijā esmu vienīgai, viens kolēģis ir Lietuvā, viens Igaunijā.

5. Jūs esat uzvarētājs pirmajā Valmieras maratonā! Kādas Jums ir atmiņas par šo pasākumu?
Uzvarētājiem visbiežāk ir pozitīvas atmiņas! Tā bija diezgan negaidīta uzvara, jo iepriekšējā nedēļas nogalē biju atgriezies no PSRS arodbiedrību krosa sacensībām, tas nozīmē, ka maratonam speciāli negatavojos. Maratonu noskriet uzaicināja Druvis Ozols, kompānijas pēc, būšot laba kompānija.

6. Jau vairākus gadus arī jūsu audzēkņi piedalās Valmieras maratonos! Vai šogad arī piedalīsies? Kādi mērķi ir izvirzīti?

Valmieras maratons ir ļoti laba līmeņa sacensības, ar iespējām arī jaunākiem sportistiem iejusties maratona atmosfērā, startējot īsākās distancēs. Arī šogad piedalīsimie Sportlat Valmieras maratona sarīkojumā, startēsim visās piedāvātajās skriešanas distancēs. Kā vienmēr, mērķis ir uzrādīt vis labāko sniegumu. Ceru, ka jaunā distance būs ātrāka kā iepriekšējā.

Papildiniet informāciju ar interesantiem faktiem:
Matratona skrējiens, pats par sevi, ir ļoti interesants fakts. Skrējiena laikā var piedzīvot tādus pārsteigumus, gan no sevi, gan no citiem, kurus var izraisīt absolūti sīkumi - pirms sacensībām vai sacensību laikā!

Mana pierede rāda, ka cilvēki, kuri ir noskrējuši maratona distanci, nedaudz savādāk - tolerantāk uztver dzīvi un citus cilvēkus, viņi ir cilvēciskāki, ja tā var izteikties! Cilvēks, bieži vien saprot, ka viņš nav visu varošs un visu zinošs dievs, cits, savukārt noskaidro, ka ar cītīgu darbu vēsu prātu var izdarīt lielas lietas.

Vispār maratons veicina domāšanu, arī tīri fizioloģiski, jo zinātnieki ir izpētījuši, ka tam, kurš nodarbojas ar aerobajiem sporta veidiem ir par 200 kapilāriem uz vienu kvadrātcentimetru vairāk, ka pārējiem. Tas nozīmē, ka visas organisma sistēmas tiek labāk apasiņotas un efektīvāk funkcionē.

Domāsim pozitīvi un gatavosimies Valmieras maratonam, tad mums daudz vairāk veiksies arī citās jomās!