Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:890, Did:0, useCase: 3

Kurā grozā kritīsim?

Kurā grozā kritīsim?
2007. gadā Rīgā mums jau bija iespēja redzēt uzbrucēju Dāvidu Vilju (centrā) un citas Spānijas futbola zvaigznes. Nebūtu peļami tikties arī 2014. gada Pasaules kausa izcīņas...

Lai arī pilnā sparā joprojām rit EURO 2012 kvalifikācija, ne visām komandām tā sportiskajā ziņā vairs ir aktuāla. Latvijas valstsvienība ir to skaitā. Treneris Aleksandrs Starkovs atjaunina sastāvu un skatās nākotnē. Ar vienu aci droši vien arī 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra virzienā, jo jau jūlija beigās uzzināsim mūsu nākamās pretinieces. Kvalifikācija startēs pēc gada.

Kvalifikācijas grupu izloze notiks 30. jūlijā Riodežaneiro. Aptuvenās grozu aprises zināmas jau šobrīd. Galīgās paziņos jūlija beigās. Jau var pasapņot, kāda sportiskajā ziņā mums varētu būt labvēlīga izloze, kāda - kārdinošākā no zvaigžņu uzņemšanas viedokļa. Pirms izteikšu viedokli šajos aspektos, piebildīšu - lai arī kādā grupā mūs ielozēs, mēs nekad nebūsim favorīti un pat nosacīti izdevīgu grupu nevarēsim saukt kā spēcīgu argumentu tikšanai uz finālturnīru. Respektīvi, tādai komandai kā Latvijas valstsvienība termini “ērta” vai “neērta” grupa ir tikai sevis nomierināšanai vai šaustīšanai.

Ja izloze notiktu šodien, Latvijas valstsvienība būtu piektajā grozā kopā ar Austrijas, Igaunijas, Somijas, Maķedonijas, Moldovas, Kipras, Azerbaidžānas un Velsas komandām. Man neceļas roka teikt, ka šobrīd noteikti esam stiprāki par kādu no nosauktajām vienībām. Taču par piekto grozu augstāk kotējas vēl četri grozi ar 36 valstsvienībām!

Eiropas un pasaules rangā nekad neesam bijuši augstu. Arī tāpēc visi par iekļūšanu 2004. gada finālturnīrā toreiz brīnījās, un daudzi brīnās joprojām. Patiesībā katra reize, kad Latvijas valstsvienība kaut cik reāli cīnās par ceļazīmi, jau ir zināms panākums. Tā, kā tas bija 2010. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijā. Taču tas, ka uz Eiropas fona esam ranga lejasgalā, protams, nenozīmē, ka par finālturnīru nav jācīnās. Ir, un to futbolisti allaž ir darījuši. Un turpinās darīt!

Runas par teorētiski “ērtākām” un “neērtākām” grupām, protams, ir interesantas, taču ir un paliek ļoti teorētiskas. Nekad jau nevar zināt, kura no izlasēm kurā ciklā vai konkrētā spēlē rādīs žilbinošu sniegumu vai gluži pretēji - spēlēs negaidīti slikti. Dažkārt grandiem mēdz būt tukšais cikls, bet viduvējām izlasēm - labākais! Domājot, ka pretī patrāpījušies ne tik spēcīgi pretinieki, var nākties vilties vēl vairāk. EURO 2004 ciklā mums par laimi viss sakrita labvēlīgi, bet tas nenotiek bieži.

Ņemot vērā, ka uz Eiropas fona Latvijas valstsvienība ir ranga lejasgala komanda, mums ir vismaz divi kritēriji, kā raudzīties uz izlozes rezultātiem. Raugi, grupa, kurā teorētiski ir lielākas izredzes aizķerties, un grupa, kas varētu uz Rīgu atvest pasaules mēroga zvaigznes. Ja nav graudā, lai ir baudā! Tas gan nenozīmē, ka Spānijā, Vācijā vai Anglijā zvaigznes neizraisa tik lielu interesi. Gluži otrādi, vēl lielāku, jo tur ir pavisam citas futbola tradīcijas, daudz vairāk iedzīvotāju, kuri runā, raksta un dzīvo līdzi. Šāda mēroga valstsvienības uz kvalificēšanos skatās pavisam citām acīm - tā ir pašsaprotama, bet, ja neizdodas - traģēdija. Šādām izlasēm atskaites punkts ir tituli, piemēram, uzvara finālturnīrā, nevis kvalifikācija. Tā vairāk domāta, lai iesildītos, ieskrietos... Pirmā groza komandām sportiskajā ziņā vienīgā vēlēšanās šoreiz varētu būt neielozēšana vienā grupā ar otrā groza grandu Franciju...

Man no pirmā groza Rīgā gribētos redzēt Spānijas, Nīderlandes, Vācijas, Anglijas vai Itālijas futbolistus. Ar spāņiem bijām vienā grupā EURO 2008 kvalifikācijā, taču tas bija vēl pirms viņu triumfa 2008. gadā Eiropas čempionātā un 2010. gadā iegūtā Pasaules kausa. Pēdējo reizi spēlējām 2007. gadā. Lai arī jau toreiz tā bija zvaigžņu komanda, tagad tai ir pavisam cits svars un vārds. Šobrīd tā ir uzvarētāju komanda. Jauki būtu redzēt Rīgā arī kādu citu no minētajām komandām. Piemēram, Anglijas valstsvienību, kam līdzi sekotu prāvs līdzjutēju pulks. Futbola atmosfēra Rīgā un stadionā varētu būt brīnišķīga. Gan jau atbrauktu arī pieminekļu apčurātāji, kas, protams, nav tik jauki, taču tas jau ir cits stāsts.

Un tātad, ja gribētos redzēt un baudīt kaut ko jaunu, lielas un vēl dzimstošas zvaigznes, es priekšroku dotu sekojošai grupai - Vācija, Francija, Bosnija un Hercegovina, Skotija un Īslande.

Bet, ja runājam par grupu, kuras sastāvs teorētiski uzlabotu visnotaļ nelielās izredzes cīnīties par kādu no ceļazīmēm, priekšroku dotu Norvēģijai, Krievijai, Izraēlai, Lietuvai un Sanmarīno. Gaidām izlozi!

Uzziņai
Ja izloze notiktu šodien, grozu sadalījums pirms 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas būtu sekojošs:
1. grozā Spānija, Nīderlande, Vācija, Anglija, Portugāle, Itālija, Horvātija, Norvēģija, Grieķija;
2. grozā Serbija, Slovēnija, Krievija, Francija, Melnkalne, Šveice, Slovākija, Dānija, Zviedrija;
3. grozā Turcija, Čehija, Izraēla, Īrija, Ukraina, Beļģija, Rumānija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija;
4. grozā Lietuva, Albānija, Ungārija, Baltkrievija, Gruzija, Armēnija, Ziemeļīrija, Skotija, Polija;
5. grozā Austrija, Igaunija, Latvija, Somija, Maķedonija, Moldova, Kipra, Azerbaidžāna, Velsa;
6. grozā Īslande, Luksemburga, Farēru salas, Kazahstāna, Lihtenšteina, Malta, Andora, Sanmarīno.

  +4 [+] [-]

, 2011-06-07 20:40, pirms 13 gadiem
Kā norvēģi ir pirmajā grozā pie Spānija un Vācijas, bet Krievija un Francija otrajā??
Bet man gribētos redzēt kādu grandu it īpaši Vāciju vai Angliju.

  +3 [+] [-]

, 2011-06-07 20:46, pirms 13 gadiem
dodiet man Angliju, Franciju, Čehiju, Poliju, un Islandi

  +3 [+] [-]

, 2011-06-07 20:50, pirms 13 gadiem
man patiktu - Anglija, Francija, Turcija, Lietuva un Kazahstāna!

  +3 [+] [-]

, 2011-06-07 20:52, pirms 13 gadiem
Anglija, Francija, Īrija, Lietuva vai Skotija, Latvija, Farēru salas būtu forši

  +1 [+] [-]

, 2011-06-07 21:23, pirms 13 gadiem
Esam Starkova mēslu grozā un turienes tik ātri neizkāpsim

  +2 [+] [-]

, 2011-06-07 22:13, pirms 13 gadiem
Norvēģija, Melnkalne, Bosnija un Hercogovina, Lietuva, Latvija, Sanmarīno. Izcila grupa

     [+] [-]

, 2011-06-07 22:18, pirms 13 gadiem
atceros kā lamājos, kad pašreizējā cikla kvalifikācijā ielozēja mums horvātus nevis, teiksim, angļus (kurus izvilka kā nākamos), itāļus vai vāciešus.

visu cieņu Modričam, Rakitičam un Eduardo, bet nu, kā jau autors min, kvalificēšanās ir maz ticama, līdz ar to varētu vismaz aiziet uz Skonto stadionu paskatīties uz Džerārdu, Kassano vai Klozi..! tā tas bija ciklā, kur spēlējām ar spāņiem - jā, zaudējām ar 0:2, bet varēju pavērot Ramosu, Pujolu, Kasiljasu, Vilju..

no pašreizēja pirmā groza noteikti ne horvātus vai grieķus.. angļu spilgtumā nav arī norvēgi, bet neceļas roka rakstīt, ka tik patīkamu izlozes variantu nevēlos.

  +1 [+] [-]

, 2011-06-07 22:27, pirms 13 gadiem
Ja kvalificējāmies uz Euro 2004, tad izredzes ir!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2011-06-08 00:48, pirms 13 gadiem
Man gribētos: 1. Spānija, 2. Francija, 3. Īrija, 4. Polija vai Lietuva, 5. Latvija, 6. Kazahstāna. Būtu kārtīga nāviniece.

     [+] [-]

, 2011-06-08 17:11, pirms 13 gadiem
Gribētos jau tomēr pēc iespējas vājāku grupu, lai ir kaut teorētiskas iespējas pacīnīties par iekļūšanu PK, bet te vāju komandu nav, tāpēc, lai interesantāk:

1. Spānija
2. Francija
3. Turcija (ai, cik labi būtu šiem atkal iekost)
4. Polija
6. Sanmarīno (savu prieciņu jau tomēr arī vajag)