Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:539, Did:0, useCase: 3

Kuksiku uz NBA!

Kuksiku uz NBA!
Rihards Kuksiks
Foto: AP/Scanpix

Karstasinīgākie fani šādu saukli skandēja jau pagājušogad, un šajā sezonā optimistu pulks nav sarucis. Tieši pretēji. Kuksika sniegums to sekmē. Pats spēlētājs pieļauj iespēju, ka pēc šīs sezonas viņa karjerā notiks nopietnāks pavērsiens, bet pagaidām "zirgus nedzen". Zīmīgi, ka tieši pirms desmit gadiem tādā pašā situācijā Amerikā bija cits treškursnieks - Kaspars Kambala.

Pagājušajā naktī "Sun Devils" zaudēja principiālu un svarīgu spēli Arizonas dērbijā, taču komandas rezultatīvākais spēlētājs laukumā atkal bija latvietis Kuksiks. Šosezon Rihards pagaidām uzlabo savus rādītājus visos svarīgākajos statistikas parametros (mazliet sliktāk tikai cīņā par atlēkušajām bumbām), demonstrē ievērojami plašāku uzbrukuma arsenālu nekā pērn (tajā pašā laikā joprojām ir "Pac-10" konferences ražīgākā trīspunktu mašīna), un pelna arvien lielāku uzmanību ne tikai vietējo mediju, bet arī speciālistu acīs. Protams, tas nepaliek nepamanīts arī Latvijā, un arvien rožainākas kļūst līdzjutēju cerības Rihardu jau drīzumā ieraudzīt NBA klubu uzmanības lokā.

Optimisms ir laba lieta, tomēr abas pēdas labāk saglabāt uz grēcīgās zemes - pieteikums ir cerīgs, taču jāsakrīt ļoti daudzām lietām, lai par Kuksiku objektīvi varētu runāt kā par nopietnu NBA kandidātu. Viņš nav izteikts līderis, kāds pērn bija Džeimss Hārdens - "Sun Devils" šosezon vairāk spēlē komandas spēli, un tajā nav viena vai divas zvaigznes, uz ko strādātu visi pārējie. "Klavieres jānes" pašam. Lai kvalificētos snaiperu kategorijā, pietrūkst stabilitātes - no tālmetienu līnijas ir bijušas 7/13, 8/16 un 5/8 uguņošanas, taču ir arī 2/10, 1/7 un 0/5 vakari, kas kopējo procentu pagaidām tur zem 40%. Svarīgas būs arī komandas sekmes ceļā uz "Marta trakumu" - večus, kas savai komandai ļauj uzvarēt, tomēr vērtē ar nopietnāku skatienu.

Sazvanoties piektdienas vakarā pirms gaidāmā Arizonas dērbija, jautājumu par iespējām izsisties līdz NBA uzdevu pašam Rihardam. Lūk, spēlētāja skatījums:

- NBA vienmēr ir bijis mans sapnis. Tāpēc arī es strādāju tā, kā esmu to darījis pēdējos gadus. Teikšu tā - esmu spēlējis pret daudziem džekiem, kas tagad spēlē NBA. Mēs bijām līdzīgi, un skatos, ka tagad NBA viņi spēlē ļoti labi. No vienas puses - zinu, ka man tas ir pa spēkam, no otras - saprotu, ka jāsakrīt vairākām lietām, lai tas varētu kļūt reāli. Mums jātiek "Marta trakumā", jātiek tālāk par pirmajām kārtām, un man pašam jāspēlē ļoti labi. Tad var cerēt, ka uzradīsies kāds klubs, kuram varu iepatikties, un kas gatavs dot reālu, nevis tikai formālu iespēju pierādīt sevi. Paskatīsimies. No janvāra līdz martam var notikt ļoti daudz kas.

Starp citu, pēc šīs sezonas Kuksiks ir gatavs pārmaiņām arī tad, ja tās nebūs saistītas ar NBA. Proti, 21 gadu vecais uzbrucējs daudz nopietnāk nekā to darīja pagājušovasar būs gatavs izvērtēt iespējamos piedāvājumus no Eiropas klubiem. Pērn izmestais āķis, sak - kas un cik man gatavs piedāvāt, parādīja, ka interese par latvieti ir no vairākām ļoti solīdām komandām. Pagaidām viss liecina, ka mazākai šai interesei noteikti nevajadzētu kļūt.

Interesanti, ka tieši pirms desmit gadiem līdzīgā situācijā bija UNLV universitātes centrs Kaspars Kambala - trešā un līdz tam spožākā sezona NCAA, runas par iespējām pieteikt savu kandidatūru NBA draftam. "Šādu iespēju es tiešām pieļauju, taču tas nav tik daudz atkarīgs no manis kā no dažādiem apstākļiem. Svarīgi, kā es pats turpmāk spēlēšu, kā arī kāda būs konkurence starp centra spēlētājiem pēc šīs sezonas," līdzīgus apsvērumus kā šobrīd Kuksiks toreiz izsvēra Kambala. Sezonu latvietis pabeidza ar teicamiem rādītājiem (18.5 punkti, 9.3 bumbas), tomēr beigās pieņēma lēmumu palikt Lasvegasā arī uz ceturto gadu - cerībā uz vēl labāku situāciju nākamajā pavasarī.

Dažādu iemeslu dēļ tas neizdevās kā iecerēts, tieši togad draftam pieteicās vairāki talanti no zemākajiem kursiem, un šķietami plaši atvērtie vārti uz NBA aizcirtās - vismaz pirmās kārtas garantētā kontrakta izskatā. Līdzīgas dilemmas priekšā pēc dažiem mēnešiem var nonākt Kuksiks, kuram, iespējams, būs jāpieņem lēmums, ko darīt ar savu labo sezonu - izmantot uzreiz, vai palikt Arizonā līdz iespējams vēl labākam finišam (arī mācību!). Vienīgās pareizās receptes nav...

Kā pēc šīs sezonas būtu jārīkojas Rihardam Kuksikam?

  • 91

  • 221

  • 15


  -1 [+] [-]

, 2010-01-24 17:08, pirms 14 gadiem
japiesakas NBA draftam, kad tad vel bus tada iespeja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-24 17:12, pirms 14 gadiem
Jāpiesakās draftam!

  -2 [+] [-]

, 2010-01-24 17:15, pirms 14 gadiem
Pieteikties Draftam. Kad tad vēl. Gadi arī nestāv uz vietas, arī Kuksikam nevajadzētu ilgi mīcīties vienā vietā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-24 17:36, pirms 14 gadiem
un pieteiksies arii

  +1 [+] [-]

, 2010-01-24 17:41, pirms 14 gadiem
sandis444 rakstīja: jaatceras ir tas ka ja pieteiksies draftam un vinju neizvelesies tad otreiz pieteikties draftam vairs nevarees... varbut vertigi butu vel 4to gadu nospelet ASU..
jātceras arī tas, ka spēletājus, kas pabeiguši augstskolu draftā jau uzskata par "veciem". Piemēram šogad tieši tādēl Sam Young tika izvēlēts tikai 2.kārtā, lai gan universitātē bija monstrs

  +3 [+] [-]

, 2010-01-24 17:43, pirms 14 gadiem
Eiropa nekur nepazudīs. Ja pat tajā draftā netiek izvēlēts, tad vismaz lai pabeidz mācības un tad jau var pieteikt sevi kā FA.

  -1 [+] [-]

, 2010-01-24 18:01, pirms 14 gadiem
Kāpēc rakstīt muļķības. paskaties uz šī gada konferences stāvokli.Neviena top-25 komanda konferencē, konference nav stipra, tāpat kā Kambalas laikā viņa komandas.Tāda līmeņa spēlētāji ir pilna NCAA.Pieteikties jau var un kļūt par profesionālu spēlētāju apmēram Janičenoka līmenī.

     [+] [-]

, 2010-01-24 18:06, pirms 14 gadiem
Ja viņš piesakās draftam un šogad neizvēlas, tad nākamajā arī diez vai izvēlētos. Tā kā jāpiesakās vien ir! Cerams ka nodraftēs!

     [+] [-]

, 2010-01-24 18:07, pirms 14 gadiem
Gunča rakstīja: Kāpēc rakstīt muļķības. paskaties uz šī gada konferences stāvokli.Neviena top-25 komanda konferencē, konference nav stipra, tāpat kā Kambalas laikā viņa komandas.Tāda līmeņa spēlētāji ir pilna NCAA.Pieteikties jau var un kļūt par profesionālu spēlētāju apmēram Janičenoka līmenī.
Nu bet par to jau iet runa - jāsakrīt daudz apstākļiem! Izlasi rakstu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-24 18:19, pirms 14 gadiem
Nu stabils rezervists būs NBA, lielisku 3pt.
Nakošais Alens, protams parspilejot.
Bet izredzes ir lielas un domajams kad pieteiksies kads viņu arī draftēs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-01-24 18:58, pirms 14 gadiem
kas toreiz Kambalas drafta gadā tika paņemti no centriem?

  +1 [+] [-]

, 2010-01-24 19:20, pirms 14 gadiem
nu manupraat nav paraak lielas iespeejas vinam tik nba,domaaju,ka nekaa tur nebuus!!vinsh pat u20 spelees ne ar ko neizceelas!!tadu kaa vinsh ir daudz!!galvenais vina miinus,ka jau visiem baltajiem ir atleetisma truukums,vinsh netiks liidzi aizsardziibaa!!!ja vinsh shitaa speleetu,ka debitants tad varbuut,bet vinsh jau triis gadus tur nemaas!!tadaa vecumaa,kada vinsh tagad uz nem ar domu,ka vinsh uzreiz gatavs paliidzeet,bet vinsh pat lv izlasee nav nekad ticis!

     [+] [-]

, 2010-01-24 20:07, pirms 14 gadiem
Pirmkārt viņš spēlē samet tikai 13 punktus, kas priekš tā sauktā uzbrukuma līdera ir pa maz, otrkārt viņš maz savāc atlēkošās un maz viņam arī ir rezultatīvo piespēļu. Iemestu 3p sarakstā visā NCCA līgā viņš dala 34 vietu ar netik labu procentu 38. Par NBA jau varētu sākt runāt, ja viņš spēlē gūtu ne mazāk kā 15 punktus vidēji spēlē ar labu metienu procentu, 3 punktiekiem ap 50%, vēl jau būtu labi ja viņš varētu savākt vairāk atlēkošās vismaz kādas 5 vidēji spēlē. Es Viņa vietā paliktu arī uz 4 gadu(vismaz diploms kabatā) un tad mēģināt pierādīt sevi vēl labāk, bet ir jau vēlviens scenārijs, viņa komanda tiek marta trakumā un Kuksiks tur rāda brīnumus(piemēram iemet pāris spēlēs ap 30 punktiem un komanda tiek ļoti tālu).

     [+] [-]

, 2010-01-24 21:02, pirms 14 gadiem
Piesakies draftam, tāpat neko nezaudēs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-01-24 21:20, pirms 14 gadiem
Dzheremijs rakstīja: Piesakies draftam, tāpat neko nezaudēs!
kaa ta nezaudees,augstaako izgliitibu neieguus!

     [+] [-]

, 2010-01-24 21:50, pirms 14 gadiem
Oj, nepamanīju ka tas uzreiz pa šo sezonu Nu ja, bet lai savā pēdējā gadā piesakās.

     [+] [-]

, 2010-01-24 22:10, pirms 14 gadiem
Dzheremijs rakstīja: Oj, nepamanīju ka tas uzreiz pa šo sezonu Nu ja, bet lai savā pēdējā gadā piesakās.
pec pedeja gada nav japiesakaas,tad automatiski tiek pieskaitiits draftaa pieteiktajiem!

     [+] [-]

, 2010-01-24 23:11, pirms 14 gadiem
vēl viena lieta ko nezināju

     [+] [-]

, 2010-01-25 11:54, pirms 14 gadiem
Nav viņš NBA prospekts, tāpēc drīzāk vajadzētu iespēju tur ielēkt caur šā gada draftu (lai gan konference tiešām vāja un tādi metēji ir steriem), ja neizdodas - kalt dzelzi kamēr karsta un braukt atpakaļ uz Eiropu. Cik zinu, pagājušajā vasarā piedāvājumi bija nopietni un tā bija Eirolīga.