Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ļausim Beļavskim strādāt!

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Ļausim Beļavskim strādāt!
Aleksandrs Beļavskis

Katra Latvijas hokeja izlases jaunā galvenā trenera Aleksandra Beļavska parādīšanās/pieminēšana kādā interneta portālā tiek aktīvi norieta: tas Beļavskis taču ir galīgi nepieredzējis treneris un ar viņu Latvijai drošs ceļš uz pirmo divīziju. Izņēmums nebija arī nedēļas beigas.

Nule preses konferencē Beļavskis godīgi atbild, ka tuvākajā nākotnē Latvija reāli nevarēs cīnīties par pasaules čempiona titulu (tas skaidrs bija arī visiem iepriekšējiem treneriem, kurus dažs tagad glorificē), un tauta cepas - ar šādu filozofiju mēs tālu netiksim! Vajagot būt visaugstākajiem mērķiem! Laikam jau esam tiktāl nozombēti, ka gaidām kārtējo - "nu, kā var nesolīt!", bet, ja kāds nesola, tad tas tiek uzskatīts par neprašu un potenciālo neveiksminieku. Tāpat hokeja gaiteņos tiek veidots viedoklis, ka no visām iepriekšējām darba vietām Beļavskis taču esot atlaists... Kas ne tuvu nav taisnība. Atlaida tikai Permā. Jo nebija rezultāta. Tāpat kā Kirovs Lipmans pēc 2011. gada pasaules čempionāta atlaida Znaroku, Vītoliņu un Ozoliņu. Jo Bratislavā nebija rezultāta... Tāda ir trenera maize. Tagad gan Kirovs saka, ka izaudzinājis pasaules čempionu trenerus.
Ak Beļavskis runājies ar Znaroku? Tātad pašam sava viedokļa nav! Taču ir tikai normāli, ja jaunais vadonis uzklausa iepriekšējo domas, kas nebūt obligāti nenozīmē, ka viņam no tām jāietekmējas.

Jau pirmajā darba gadā ar Ūmeo kluba junioru komandu Beļavskis komandu no zviedru junioru otrā līmeņa (J20 Elit) izveda uz stiprāko līgu (SuperElit), pēc tam uz divām sezonām kļūstot par "Bjorkloven" pieaugušo vienības galveno treneri. Abus gadus viņa trenētā vienība ieņēma 5. vietu zviedru hokeja otrajā ešelonā (Allsvenskan), otrajā sezonā izcīnot arī tiesības piedalīties kvalifikācijas turnīrā par iekļūšanu zviedru hokeja spēcīgākajā līgā (tolaik Elitserien, tagad SHL, zviedru hokejā tā bija 17. un 16. vieta). Tāds arī bija kluba uzdevums pirms sezonas, taču trenera un darba devēju ceļi šķīrās, varbūt arī tāpēc, ka "Bjorkloven" iespējas zviedru hokejā ir diezgan ierobežotas un tam nav reālu cerību spēlēt SHL. Daudziem Latvijā varbūt šķiet, ka Zviedrija ir zeme, kur visur tek piena upes ķīseļa krastos. Tā tas nav. 2010. gadā "Bjorkloven" bankrota dēļ pat uz trim gadiem bija jāatstāj Allsvenskan līga, bet šogad Ūmeo klubs pēc atgriešanās Allsvenskan palika pēdējā - 14. vietā (26.).
Arī Nīčepingā, kur bija Beļavska nākamā darba vieta, klubs bankrotēja... Un joprojām tikai domā par atgriešanos Allsvenskan. Divus gadus Beļavskis bija Ērnšeldsvīkas "MoDo" junioru komandas galvenais treneris, pirmajā gadā zaudējot ceturtdaļfinālā (5. līdz 8. v.), otrajā zaudējot ceturtdaļfināla kvalifikācijā (9. līdz 12. v.).
Tad nāca piedāvājums no Krievijas, no VHL kluba "Molot/Prikamje", kur demokrātu Beļavski pussezonā nomainīja viņa zviedru kolēģis. Atgriezies Zviedrijā, pusotra gada laikā Beļavskis izveda "Vannas" vienību no 2. divīzijas (respektīvi zviedru hokeja ceturtais līmenis) uz 1. divīziju. Pēdējās divas sezonas Beļavskis bija Baltkrievijas junioru kluba "Dinamo/Šiņņik" galvenais treneris. Pēc sezonas arī sevišķi neiespringstot, ka baltkrievi bija nolūkojuši citu.

Man ir grūti spriest, cik labs vai slikts treneris ir Beļavskis, taču pēc spēlētāja karjeras beigām desmit gadi kā trenerim pagājuši. Ir arī Latvijas izlases otrā trenera pieredze. Tauta runā, ka 2004. gadā Prāgā izlase ceturtdaļfinālā tikusi arī tādēļ, ka viltīgai zviedru lapsai Kurrem Lindstrēmam palīdzējis Beļavskis. Kurre pats taktikā esot peldējis, tur lieti noderējušas mūsu lapsas Beļavska padomi. Vai ar viņu Kirovs ir iebraucis auzās? Latvijas hokeja skarbā realitāte ir tāda, ka treneris var būt jebkurš speciālists, izlase tāpat netiek augstāk par 7. vietu, taču nenoslīd arī zemāk par 13. vietu.
Un ir vēl otra lieta: liela daļa treneru nemaz nevēlas trenēt komandas, kuras reāli nav spējīgas cīnīties par pašām augstākajām vietām. To pirms dažiem gadiem ļoti atklāti pateica čehs Vujteks. Vai Latvija pasaules čempionātos var cīnīties par medaļām? Teorētiski pusfināls ir iespējams, bet tikai tad, ja 1/4 finālā pretī nāk mūsu svara sāncensis. Kas savukārt iespējams, ja paši pirmā posma spēles grupā pabeidzam 1. vietā un pretī dabūjam otras grupas 4. vietu.

Vēl viens pārmetums, ka Beļavskis kā treneris esot maz pieredzējis. Apžēliņ! Desmit gadus strādā par treneri un maza pieredze... Kāda pieredze bija Leonīdam Beresņevam (tolaik 37 gadi) 1996. gadā? Pa sezonai "Pārdaugavā" un "Juniorā", Latvijas U-18 un U-20 galvenais treneris, kā arī viena pasaules čempionāta pieredze kā palīgam. Haralds Vasiļjevs (47) Krēfeldē vairāk bija strādājis kā jauniešu treneris, laiku pa laikam arī kā trenera asistents DEL komandā "Pinguine", tikai pēc sava pirmā pasaules čempionāta tiekot kluba galvenajā komandā. Kad iepriekšējas galvenais treneris visu bija salaidis grīstē. Ne 2001., nedz arī 2004. gadā Haraldam nebija pa spēkam uzlabot situāciju tā, lai tiktu izslēgšanas spēlēs. Kurts Lindstrēms (61) sezonā līdz 2001. gadam trenēja Zviedrijas... trešās līgas klubu "MB Hockey", tiesa Kurre pirms tam 1995. gadā ar Somiju bija izcīnījis pasaules čempionu zeltu. Arī pēc trim gadiem Latvijas izlasē viņš nekādus kalnus klubu līmenī nav gāzis, un hokeja vēstures annālēs paliks kā izlašu treneris. 2005. gadā Beresņevam jau bija pusotras sezonas pieredze Habarovskas "Amur", bet Pjotrs Vorobjovs 2006. gadā no visiem iepriekš nosauktajiem bija ar vislielāko pieredzi un panākumiem Krievijā un Vācijā, taču Latvijas izlasi augstāk par sēžamvietu vienalga neuzrāva.
Vai milzu pieredze 2007. gadā bija Oļegam Znarokam (44)? Jā, trijos pasaules čempionātos viņš bija Latvijas izlases trenera palīgs, taču 2003. gada turnīrā pat Znaroka draugi irgojās, ka Kirovs viņu Kurrem piespēlējis pa blatu... Jā, Znaroks divus gadus vadīja U-20 izlasi, vienu - U-18 izlasi, taču darba pieredze klubos aprobežojās ar "Rīgu-18" un "Rīgu-20" Latvijas čempionātā... Vai Lipmans neriskēja? Protams. Tagad viņš gudri stāsta, ka Latvijas izlasē sagatavots labākais KHL treneris, taču 2007. gadā, kad Oļegs un Haris savā pirmajā pasaules čempionātā Maskavā dabūja 13. vietu, LHF prezidents gribēja mainīt treneri... Teds Nolans (53) 2011. gadā mums bija zināms kā bijušais NHL treneris, pat NHL gada labākais treneris, taču tas bija noticis pirms piecpadsmit gadiem, kuru laikā viņš tikai divas sezonas bija NHL apritē. Gods un slava Tedam par to, ka viņš nekautrējas atzīt - darbs ar Latvijas izlasi viņam palīdzējis atgriezties NHL. Proti, Latvijas izlase bija kā pakāpiens profesionālajā karjerā.

Kā novēlējums - kāds teiciens no jaunāko laiku folkloras "Ļausim Dombrovskim strādāt!" Es ierosinu ļaut Beļavskim strādāt...

Beļavska trenera karjera

Sezonakomandaturnīrsvieta
2003./2004.Latvija7. v. (no 16)galvenā trenera palīgs
2004./2005."Bjorkloven J20" (Ūmeo)J20 Elit1. v. (19. v. Zviedrijā)galvenais treneris
2005./2006."Bjorkloven" (Ūmeo)Allsvenskan5. v. (no 16)galvenais treneris
2006./2007."Bjorkloven" (Ūmeo)Allsvenskan5. v. (no 16)galvenais treneris
2007./2008."Nykopings HK" (Nīčepinga)Allsvenskan13. v. (no 16)galvenais treneris
2008./2009."MoDo J20" (Ērnšeldsvīka)SuperElit5./8. v. (no 20)galvenais treneris
2009./2010."MoDo J20" (Ērnšeldsvīka)SuperElit9./12. v. (no 20)galvenais treneris
2010./2011."Molot/Prikamje" (Perma)Krievija-2atbrīvotsgalvenais treneris
"Vannas" (Vennesa)D-21. v.galvenais treneris
2011./2012."Vannas" (Vennesa)D-21. v.galvenais treneris
2012./2013."Dinamo/Šiņņik" (Bobruiska)MHL12. v. (no 33)galvenais treneris
2013./2014."Dinamo/Šiņņik" (Bobruiska)MHL28. v. (no 40)galvenais treneris

     [+] [-]

, 2014-08-31 14:36, pirms 10 gadiem
Nevar nepiekrist...skalpē vēl pirms paspējis kaut ko izdarīt! Vai neizdarīt...

  +1 [+] [-]

, 2014-08-31 15:56, pirms 10 gadiem
pernambucano rakstīja: Nevar nepiekrist...skalpē vēl pirms paspējis kaut ko izdarīt! Vai neizdarīt...
nu ja ņemsim vērā visus, kas kaut ko kritizē, tad paši tālu netiksim... katrs pats sava ceļa gājējs

  +2 [+] [-]

, 2014-08-31 17:36, pirms 10 gadiem
Piekrītu Jānim. Vērtēsim pēc vismaz vienas sezonas.

     [+] [-]

, 2014-09-01 12:14, pirms 10 gadiem
Lai veicas hokeja druvā gūt labāku ražu kā iepriekšējiem treneriem.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-01 12:33, pirms 10 gadiem
Ar šādiem uzskatiem sanāk ka Latvijas izlasi var trenēt jebkurš neveiksminieks jo rezultāts taču tāpat labāks nebūs. Nedomāju ka mūsu spēlētāji un līdzjutēji neko labāku nav pelnijuši.

  +1 [+] [-]

, 2014-09-05 12:31, pirms 10 gadiem
Nolans uztaisija labu komandu,speles loti skatamas,taa turpinot noteikti kaut ko sasniegtu,nu ceresu ka nebus solis atpakaļ

     [+] [-]

, 2014-09-13 13:45, pirms 10 gadiem
Man personigi pie vienas vietas taa vieta cempionataa, ja nav medala. Bet tadu speli kadu mums piedavaja Nolans bija prieks skatities, bija verts beidzot tas visas vipsu pakas un alus kastes pirkt un skatities katru speles minuti, jo mes nepadevaamies. Un busim godigi, musu 1/4 finals tika nozagts un tur nu isti trenera vaina nebija, ka galu galaa palikam tik zemu. Ja atseviskas speles pret lidzigam komandam svaki padevas, bet atkal tas bija musu patikamaa kalendara pirksts.

viss ko saku ir tas, ka ja mes uzvaresim 3 speles ar lidzigam komandam, tiksim 1/4 finala un paliksim 7.-9., bet uz laukuma bus atkal muzhigaa mullasanas un kasieni ar 6-0 pret Kanadu, ASV, Somiem utt, tad tadu treneri mums nevajag.
Bet lai izdodas! Musejiem tak visiem hokejs krutis, Belavskis prot ar tadiem sastradaties.

  +2 [+] [-]

, 2014-09-22 14:13, pirms 10 gadiem
Ja Beļavskis mācēs būt nevis "coach", bet "manager", tad viss būs kārtībā, Nolana spējas redzēt un saskatīt spēlētājā potenciālu un uzticēties viņiem bija vienkārši fenomenālas. Zviedrijā PČ, kad pirmājā maiņa ielika Indraši, arī taču visi "brēca", bet kas no tā visa ir sanācis - paši redzat. Gudļevskis drošvien jau kazahos spēlētu, ja ne Nolana, jo Ābols nekad viņam nedotu iespēju RD. Tieši tā pat būtu ar Kobu Jasu, Freibergu un pārējiem jaunajiem caļiem, kuriem Nolans uzticējas, un šobrīd bez viņiem izlase nav iedomājama. Ja Saša pieturēsies pie līdzīgiem principiem, un uz PČ ņems "gribošus", "varošus" spēlētājus, viss būs kārtībā !!!!!