Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Gudļevskis - ideāls džokers "Dinamo"

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Gudļevskis - ideāls džokers "Dinamo"
Kristers Gudļevskis cer zibeņot Tampabejā. Lai izdodas!
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Kristers Gudļevskis savu izvēli izdarījis. Rīgas "Dinamo" zīli rokā nomainot pret Tampabejas medņiem kokā. Neviena zīlniece jūlija beigās Kristeram arī Rīgā zīles rokā ar 100 % garantiju nemestu. Iemesls tam acīmredzams: "Dinamo" jaunais vagars Ābols šajā amatā iecelts ar vienu mērķi - lai Rīgas komandai būtu vairāk punktu, vairāk uzvaru nekā pērn.

Vai kāds jaunais treneris šādā situācijā riskētu, ļaujot jaunam vārtsargam mieloties ar KHL zīlēm? Stipri šaubos. Jo jebkura trenera karjeras līkne vispirms atkarīga no komandas rezultātiem. Pat tāds pieredzējis buks kā Vladimirs Jurzinovs pirms 25 gadiem atļāvās Vitāliju Samoilovu nomainīt ar Artūru Irbi tikai tad, kad skaidri redzēja - Irbe ir drošāks vārtu sargs par olimpisko čempionu Samoilovu. Vai pasaules čempionāta Helsinkos jaunais varonis jau ir sasniedzis šādu Irbes kondīciju pirms 25 gadiem? Psiholoģiski varbūt, Kristers pēc vārtiem ir tikpat izsalcis kā Artūrs toreiz. Taču atšķirībā no 1988. gada viņa konkurents Telkvists nesnauž ar olimpisko zelta medaļu uz krāsns, bet ir sprauns un spēlēt gribošs. Un jebkurš jaunais treneris, kuram pirmie soļi kā galvenajam, izvēlēsies drošību un nevis risku, kas varbūt drošību radīs tikai pēc kāda laika. Ja Ābols varētu garantēt Gudļevskim pienācīgu spēles laiku, "Dinamo" GM Sējējam tagad nevajadzētu bāzt lētus batonus tautai ausīs - sak, mums ar vārtsargiem situācija ir gandrīz ideāla. Lai Sedlačeks ar Jučeru cīnās!

Tie "SA+" lasītāji, kas uzmanīgāk seko līdzi "Dinamo" gaitām KHL, droši vien atceras Gudļevska debiju pērn 5. oktobrī pret "Vitjaz". Jučers bija apslimis, Telkvistam spēles laikā kļuva slikti, un vārtos nāca Kristers. Izcīnot 2:1 (OT) uzvaru. Ne jau Gudļevskis tad iesāka Jučera nokošanu. Daudz būtiskāk par viņa potenciālo izaugsmi tad bija cits faktors - Kristera dzimšanas gads - 1992. Nenoniecinot viņu, taču neceļot arī debesīs, šis - 1992. dzimšanas gads - arī šajā sezonā būtu ideāls variants. Jo, piesakot spēlei Gudļevski (pat kā otro vārtsargu!), "Dinamo" treneriem rastos plašas manevra iespējas. Ko Rautakalio šad tad jau izmantoja pērn.

Liekot vārtos (vai spēlei piesakot kā otro vārtsargu) t.s. jauno spēlētāju (šogad 1992. un jaunāki), treneri var manevrēt ar sastāvu. Pērn KHL bija lemts, ka šis jauno gads ir 1991. (vai jaunāki). Ir četri šādi brieži, komanda var spēlēt ar četrām pilnām maiņām, vai arī izmantot variantu - 7 +13, septiņi aizsargi plus velna ducis uzbrucēju, vai pat 6+14. Jaunajā sezonā gan būs nelielas izmaiņas: vajag divus 1992. gada un divus jaunākus puikas, vai arī visus jaunākus, tas pilnīgi vienalga. Ja no šā kvarteta viens būtu Gudļevskis, kurš ir gandrīz gatavs KHL, "Dinamo" tā būtu pilnā kārts - džokers. Uz jebkuru spēli pieteikumā iekļaujot Kristeru, vajadzētu tikai trīs jaunos. Tagad, kad aizkrauklietis ķers medņus Amerikā, Ābolam vajag četrus. Visā visumā vēl negatavus spēlēt KHL.

Viens no viņiem - Kuzmenkovs (1993.) ir talantīgs uzbrucējs, taču ne jau lielā talanta dēļ viņš kā pirmais no jaunpienācējiem dabūja divu gadu līgumu. Būtisks bija arī Artūra dzimšanas gads. Ja KHL neko strauji nemainīs, tad eksliepājnieks ar daugavpilieša saknēm divas sezonas drīkstēs būt šo jauno ar nolikumu limitēto skaitā. Tas gan Kuzmenkovam negarantēs vietu "Dinamo" sastāvā arī 2015. gada rudenī... Tāpat kā šogad negarantēja to Biezajam. Kurš iepriekšējā sezonā bija viens no limitētajiem.

Lai katrs domā, kā grib, bet man liekas, ka Gudļevska aizbraukšana "Dinamo" ir liels mīnuss. Lai jau nu puikam veicas Amerikā!

 +14 [+] [-]

, 2013-07-30 09:16, pirms 11 gadiem
Ja ir iespēja braukt un spēlēt Amerikā,lai brauc!Tādas iespējas jāizmanto.Veiksmi Kristeram!

  +7 [+] [-]

, 2013-07-30 09:49, pirms 11 gadiem
Būs labi Kristeram, tas nu tiesa, bet Dinamo ir zaudētājs. Rīga perspektivitātes ziņā atpaliek no NHL "par vienu apli" un Kristers to zina!

  +7 [+] [-]

, 2013-07-30 09:49, pirms 11 gadiem
Tā tie labākie jaunie tiek marinēti... ne spēlēt dod, ne laiž uz jauniešu komandu.... Patiesībā šie noteikumu punkti grauj, nevis stimulē labāko jauniešu izaugsmi. Ko dod 40 spēles pieteikumā vienas sezonas laikā, ja spēles laiks pa visu sezonu ir tās pašas 40 minūtes?
Vajadzētu iekļaut punktu par jauno spēlētāju spēles laiku laukumā, nevis uz soliņa, vai izdomāt kaut ko viltīgāku, tad gan būtu jēga.
Tikmēr, kamēr noteikumi paliek kā ir, jo jaunais sastāva paplašinātājs/soliņa sildītājs ir tālāk no Dinamo, jo labāk.
Reāli, kurš no jaunajiem ir pacēlies pēc sezonas ko nosēdējis soliņa paplašināšanai? Neviens....

  +3 [+] [-]

, 2013-07-30 10:04, pirms 11 gadiem
Kā jau bija teikts, Kristeru grib dabūt uz ASV, lai tur viņš sāktu apgūt Ziemeļamerikas vārtsarga spēli, kas ir krietni savādāka nekā Eiropā - līdz ar to arī spēlējot Dinamo priekš NHL iemaņas neiegūs (tieši kā vārtsargs)

  -2 [+] [-]

, 2013-07-30 11:17, pirms 11 gadiem
Peec pieredzes kriteerijiem Riigai vajadzeetu saakt sezonu ar tandeemu M. Vasiljonoks (1.) - A. Irbe (2.)

  +3 [+] [-]

, 2013-07-30 13:29, pirms 11 gadiem
232 rakstīja: Tā tie labākie jaunie tiek marinēti... ne spēlēt dod, ne laiž uz jauniešu komandu.... Patiesībā šie noteikumu punkti grauj, nevis stimulē labāko jauniešu izaugsmi. Ko dod 40 spēles pieteikumā vienas sezonas laikā, ja spēles laiks pa visu sezonu ir tās pašas 40 minūtes?
Ja runa ir par laukuma spēlētājiem un Rīgas Dinamo, tad 2012./2013. g. sezonā spēles laiks "dotētajiem jaunajiem" (dz. 1991. vai jaunāki) bija salīdzinoši pieklājīgs.
Porejam reg. sezonā vid. 16.20 (19 spēlēs), Nadeždas kausa izcīņā 9.05 (4 spēlēs).
Bičevskim reg. 8.11 (45 spēlēs), Nad. 8.25 (13 sp.).
Biezajam reg. 8.19 (39 sp.), Nad. 8.37 (13 sp.).
Upītim reg. 13.19 (3 sp.), Nad. 14.46 (11 sp.)
Lipsbergam reg. 7.02 (4 sp.).

Respektīvi, absolūtajā vairumā gadījumu (spēļu), ja bija pieteikti, spēlēja. Tā, ka par spēles laiku nosacīti jaunie sūdzēties nevarētu. Arī CV kopainu ieraksts par KHL nebojā.

Konkrēti Dinamo un vispār Latvijas hokeja gadījumā aktuālāka problēma ir starpposma trūkums starp DR (KHL) un pārējo. Krievijā to "lāpa" ar VHL un RHL. Nu, nav kur Dinamo likt pat potenciāli noderīgus jaunos. Un ne tikai Dinamo diemžēl.