Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

No Oklendas uz Soltleiksitiju

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

No Oklendas uz Soltleiksitiju
Andris Biedriņš Jūtas "Jazz" rindās

Pavisam strauji tuvojas jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) regulārā sezona, tāpēc aizokeānā ritošie notikumi izraisa ar vien lielāku interesi par komandu un spēlētāju rādīto sniegumu. Arī latvieši gaida jaunās NBA sezonas maratonu, jo vienīgais spēlējošais latvietis NBA (Andris Biedriņš) jūlijā pārvācās uz Soltleiksitiju – Jūtas „Jazz” vienību.

Kāpēc Biedriņš nokļuva Jūtas „Jazz” komandā?

Lasot Ziemeļamerikas medijus, ir tapis skaidrs, kāpēc Jūtas „Jazz” ieguvusi mūsu censoni un viņa komandas biedrus. Tā nav nejaušība, taču neiedziļinoties šajā situācijā, tas liekas mazliet absurdi. Atgādinājumam - NBA ir nācies sastapties ar visai amizantiem gadījumiem, kad darījumi, kuri veikti starp komandām, ir bijuši pilnīgi muļķīgi. Un starp tām nav bijušas tikai vidusmēra komandas. Jūtas un Goldensteitas darījums ir veikts ar mērķi, lai viena komanda spētu tagad (iepriekš) atbrīvot algu budžetu un iegādāties augstas klases spēlētāju, taču otra – pēc laika izbrīvētu līdzekļus, lai noturētu potenciālos komandas līderus. Šis jautājums ir aktuāls, jo Jūta ieguvusi divus spēlētājus ar milzīgiem līgumiem, kuru kopējā vērtība ir 20 miljonu ASV dolāru (trešais ir Brendons Rašs ar četru miljonu kontraktu). Kur aprakti zemūdens ūdeņi? Ne jau pēkšņi bijušie „Warriors” spēlētāji kļūs par galvas tiesu labāki nekā iepriekš. NBA ģenerālmenedžeri ir iecienījuši nolīgt basketbolistus, kuriem rit pēdējie līguma gadi. Praksē tas atmaksājas, jo ir iespēja atbrīvot algu budžetu, spēlētājam komandu pametot jau pēc gada, kad beidzas ilgtermiņa līgums. Ir cerība, ka bijušie Goldensteitas spēlētāji uzlabo savu sniegumu, taču dažādu apstākļu dēļ šāds scenārijs ir maz ticams. Komandas optimālā snieguma sasniegšana ir iespējama, bet Jūtas situācijā šāds pavērsiens netiek gaidīts – 2014. gada jauno spēlētāju izvēle tiek uzskatīta par vienu no labākajām NBA pastāvēšanas vēsturē, tāpēc cīnīties par uzvaru katrā spēlē nebūtu prāta darbs, ja ir iespēja iegūt ļoti perspektīvu jauno spēlētāju nākošajā sezonā. Feivorss un Co. būs tie, kas spēlēs pirmo vijoli. No „vecajiem” – Mo Viljamsa, Ala Džefersona un Pola Milsapa – komanda šķīrās, taču jaunajiem – Heivardam, Feivorsam (noslēdza četru gadu 49 miljonu dolāru līgumu), Kanteram un Burkam – ir jauno spēlētāju līgumi. Jaunajai „Jazz” paaudzei tiks piedāvāti citi līguma nosacījumi, rēķinoties ar šiem spēlētājiem kā ar komandas vilcējiem turpmāk. Lai komanda pietuvotos algu „grīdai”, šādu soli bija nepieciešams veikt. Visticamāk Jūtas vienība 2013./2014. gada sezonu jau ir norakstījusi.

Joprojām kaislības un emocijas par Biedriņa iespējām atgriezties iepriekšējā līmenī

Nav ko slēpt – daudzi gaidīja, ka Andris jaunajā komandā spēlēs vairāk nekā iepriekš. Biedriņš šogad nepiedalījās Eiropas čempionātā, lai gatavotos jaunajai sezonai. Par to ir dažādi viedokļi, taču Lebrons Džeimss jau trīs gadus pēc kārtas spēlējis NBA finālā, kā arī pārstāvēja ASV izlasi Olimpiskajās spēlēs un tikai mēnesi atpūtās, lai sāktu gatavoties jaunajai sezonai... Iespējams šis ir noteicošais faktors, kāpēc meistarības līmenis kāpj nevis krīt, lai gan talanta nozīme nav mazsvarīga. Ziemeļamerikas medijiem Biedriņš sacīja, ka šī ir jauna iespēja atgriezties iepriekšējā līmenī. Nevar nepiekrist - vides maiņa bija nepieciešama. Šo gadu laikā tapis skaidrs - Biedriņa sliktā snieguma likumsakarības meklējamas galvā. Fiziski Andris ir nobriedis un visticamāk meistarību nav zaudējis - nejaušības pēc 60 miljonu kontraktu nav iespējams noslēgt. „Warriors” komandā Andrim bumbu gandrīz vai nedeva rokās, taču Jūtā iespējas gūt punktus ir daudz lielākas. Pamatdarbs Biedriņam paliek aizsardzība, taču ir jādzīvo realitātē un jāsaprot – jaunās „Jazz” cerības (Feivorss un Kanters) tiks laistas laukumā pēc iespējas vairāk, lai augtu meistarība. Biedriņš paliks otrajā plānā - to pierādījušas arī pirmssezonas pārbaudes spēles. Zīmīgi, ka pirmo pārbaudes spēli Biedriņš aizvadīja pret Goldensteitas „Warriors”, kur nodemonstrēja, ka spēj pats sev izkārtot metiena iespēju un gūt punktus. Ko šādu latvietis sen nebija veicis. Bija pamats cerēt, ka būs šāds turpinājums, taču vilciens turpina braukt pa ierastajām sliedēm.

Iepriekš iespētais pirmssezonas spēlēs

Ne vienmēr statistika nosaka spēlētāja varējumu laukumā, taču tabulu analīze noved pie likumsakarībām. Ar pirmssezonas spēlēm var vilkt paralēles starp NBA vasaras līgu. Respektīvi, spēlētājiem jau pirms tam ir izvēlēta loma, kādu basketbolists pildīs. T.i. – cik ilgi laiku pavadīs laukumā un kādu ieguldījumu dos komandai šajā laika posmā. Pēc šāda principa vadās lielākā daļa NBA komandas, dodot iespēju uzspēlēt rezervistiem un jaunajiem spēlētājiem, kā arī dažos mačos pārliecināties par pārbaudītām vērtībām (spēlētājiem). Šķiet, ka Biedriņš ir jau zināms personāžs NBA, un sev atvēlētās minūtes pirmssezonā turpinās atstrādāt arī regulārajā čempionātā. Spēlējot „Warriors” sastāvā 2011. un 2012. gadā, Andris aizvadījis tikai četras spēles, taču Jūtā - piecas. Likusmakarīgi, jo komanda pacentās iepazīt spēlētāju vēl tuvāk. Kas interesanti – katru gadu gatavošanās posma spēlēs basketbolistam krītas spēles laiks, līdzīgi noticis arī regulārajā sezonā. Tāpēc var apgalvot, ka arī Jūtas sastāvā Biedriņa loma nebūs liela.

2010. – 2014. gada pirmssezonas spēļu statistika

GadsKomandaSpēlesMinūtesMetienu precizitāte (%)Soda metienu precizitāte (%)Atlecošās bumbasPiespēlesPārtvertās bumbasBlokiKļūdasPunkti vidēji spēlē
2010-2011Warriors823.157.542.981.10.750.60.756.1
2011-2012Warriors217.240-51.5220.52
2012-2013Warriors28.2----10.5--
2013-2014Jazz512.375-30.60.40.20.81.2
Karjerā-1717.45642.95.20.90.80.650.653.5

2010. – 2013. gada regulārās sezonas spēļu statistika

GadsKomandaSpēlesMinūtesMetienu precizitāte (%)Soda metienu precizitāte (%)Atlecošās bumbasPiespēlesPārtvertās bumbasBlokiKļūdasPunkti vidēji spēlē
2010-2011Warriors5923.753.432.37.210.90.90.955
2011-2012Warriors4715.760.911.13.70.350.50.950.31.7
2012-2013Warriors539.347.630.82.90.250.30.80.250.45

Kopumā Biedriņa karjerā ir manāma viena tendence – ja latvietim uzticas, tad viss iet kā pa sviestu, ja nē – tad gluži pretēji. Montgomerija laikā Andris centās iegūt reputāciju, taču viņam kā jaunajam spēlētājam treneris neuzticējās. Pēc dažu spēlētāju aizmainīšanas treneris solīja, ka latvieša spēles laiks palielināsies, taču nekā. Dons Nelsons ļāva Biedriņam iet pamatsastāvā, kas atmaksājās, vienā no sezonām vidēji savācot vismaz desmit punktus un tikpat atlecošās bumbas. Nelsona ēras beigās latvieti vajāja traumas, tāpēc spēles laiks kritās. Pie Kīta Smārta Biedriņš aizvien retāk izgāja pamatsastāvā. Ja Andris sāka spēli starta pieciniekā, pirmo puslaiku latvietim izdevās nospēlēt ļoti labi, taču nezināmu apstākļu dēļ 3. un 4. ceturtdaļā Biedriņš gandrīz vai nemaz netika laists laukumā. Pie Marka Džeksona latvietis allaž spēlējis kā rezervists, jo iepriekšējo sezonu laikā zaudēja pārliecību pār saviem spēkiem. Arī Jūtā Biedriņam šāds scenārijs gaidāms. Ja Andris centīsies spēlēt groza tuvumā, tad pretinieki diezgan atklāti neļaus gūt punktus, ļaujot mest soda metienus. Tas ierobežo latvieša spēles laiku, taču spēlējot no soliņa, Biedriņš nav tik efektīgs.

Dažuprāt, Biedriņa karjerā ir ienākušas pozitīvas vēsmas, jo komandas maiņa bija nepieciešama kā zivij ūdens. Biedriņa situācijai ir specifiska nokrāsa – tikai citu spēlētāju traumu gadījumā būs sevi iespēja pierādīt vairāk nekā iepriekš. Šis Andrim ir pēdējais līguma gads, kurā sevi ir jāpierāda no labākās puses. Šādas lomas izpildītāji NBA ir nepieciešami– līdz šim Biedriņu NBA komandas nevēlējās lielā līguma dēļ. Turpmāk latvietim tiks piedāvāts neliels līgums, kuru teorētiski panest var jebkura NBA komanda. Vai to Biedriņš vēlēsies pats? Redzēsim!

  +1 [+] [-]

, 2013-10-29 16:48, pirms 10 gadiem
Neesmu no Biedra tuvu stāvošām aprindām, bet, nezinot fonu, es liktu uz to, ka šim šī ir pēdējā sezona NBA. Turpinājums kādā no Eirolīgas komandām. Daudz kas būs atkarīgs arī no tā, kur Biedrs ar ģimeni vēlēsies pavadīt atlikušo mūža daļu. Ja izvēlēsies par labu USA, tad maybe vēl uzspēlēs NBA. Protams, cipari būs citi.

     [+] [-]

, 2013-10-29 18:00, pirms 10 gadiem
Biedriņš dzīvos Floridā un ar lielo vili spēlēs golfu un ierēks par reņģēdājiem... tā viš būs

     [+] [-]

, 2013-10-29 18:31, pirms 10 gadiem
Kā lai tic cilvēkam, kas pats sev netic?!

  +1 [+] [-]

, 2013-10-29 19:05, pirms 10 gadiem
Biedriņ, turies. Tu soliņam esi ļoti vajadzīgs

     [+] [-]

, 2013-10-30 00:04, pirms 10 gadiem
Nu, nu, apdir.s.ēji... Rakstā ļoti labi pateikts, kāpēc Andrim karjerā pēdējie gadi iegrozījušies tā, kā nevajadzēja būt. Protams, zināma daļa vainas arī viņam pašam, bet - vai jūs paši spētu celties un triekt uz priekšu, ja kādi citi apstākļi (traumas, treneru maiņas, neuzticēšanās) visu laiku bāztu zarus spieķos? KO? Spriedelēt gan visi jūs mākat... bet diez vai ko vairāk.

  +2 [+] [-]

, 2013-11-01 10:01, pirms 10 gadiem
Varbūt atzīsim beidzot, ka Biedriņš ir pats sabojājis savu karjeru ar attieksmi un citām lietām. Nemēģināsim rakt tur, kur nav ko rakt.