Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bricis. Brauc bez prieka...

Bricis. Brauc bez prieka...
Ne uz ko nepretendēju, ne par ko necīnos, konstatē Bricis...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Jūlija vidū Latvijas titulētākais biatlonists Ilmārs Bricis paziņoja par sportista gaitu beigām. Tiesa, ar atkāpi - vienu stafeti iespējams tomēr vēl noskries. To Ilmārs arī paveica un - Hohfilcenē savā posmā... palika pēdējais. Tomēr pēc nedēļas skrēja atkal. "Ko varu šādā kondīcijā? Neko," viņš godīgi atzīst. Un tomēr gatavojas skriet vēl.

"Ņemot vērā manas attiecības ar policijas klubu, līdz decembrim vēl skaitīšos sportists - tieši skaitīšos nevis patiesībā būšu. Mana pamatnodarbošanās būs pavisam cita - jau esmu sācis darbu Lietuvas izlasē kā treneris," jūlijā stāstīja 41 gadu vecais sportists. Jau tobrīd bija zināms, ka Biatlona federācija no viņa tomēr vēlas startu Hohfilcenes posma stafetē - kaut vai amatiera statusā -, un Bricis teorētiski šādu iespēju arī pieļāva. "Tikai tā - ķeksīša pēc..."

Kaut gan ar starptautiskās federācijas neizskaidrojamu labsirdību Latvija rudenī tika pie papildu vietām Pasaules kausā, un posmos līdz Jaunajam gadam stafetes komandu būtu bijis iespējams nokomplektēt arī bez palīdzības no malas (piemēram, Jānis Bērziņš šogad vēl nav izgājis uz starta nevienā disciplīnā, kaut gan uz visiem posmiem tiek vests līdzi un nodrošināts), Bricis izsaukumu no Latvijas tomēr saņēma un tam atsaucās. Brīdī, kad saņēma stafeti no pirmo posmu veikušā Edgara Piksona, Latvija jau atradās trešajā vietā no beigām, un labāk nekļuva - starp visiem otrā posma veicējiem Ilmāram izrādījās visvājākais laiks. Nekas labāk nesanāca arī nedēļu vēlāk - jauktajā stafetē.

Avantūra. To, ka viņa startēšana starp labi sagatavotiem profesionāļiem nav dēvējama nekā maigāk, apzinās arī pats Bricis, un tomēr - tai piekrita. "Nav tā, ka man tas viss patiktu, un nav tā, ka pats gribētu šādā veidā braukt, taču... Teiksim tā: izvērtējot daudzus plusus un mīnusus - beigās tomēr piekritu," atzīst Bricis. Kas tie par plusiem - izvairīgs. "Man pašam pat īsti nav. Minimāli. Tajā pašā laikā - nobraucot arī neko šausmīgi nezaudēju. Protams, ja piedalos, pats gribētu to darīt normālā kondīcijā un gatavībā, taču - šobrīd ir tā, kā ir... Var teikt, ka mani pierunāja. Pārliecināja, ka visiem būs labāk. Cik nu tā palīdzība šobrīd no manas puses liela, taču - vismaz nebūs tā, ka pēc tam kāds teiks: tikai tāpēc, ka Bricis principiāli atteicās, mēs izkritām no Pasaules kausa. Nedomāju, ka mans starts šobrīd ko spēj izšķirt, taču - arī sliktāk nav."

Bricis stāsta, ka fiziskās aktivitātes joprojām ir viņa ikdiena, taču trenera darbs un režīms, kādā tas ļauj sagatavoties, neatbilst profesionālajām prasībām ("Tā nav bijusi gatavošanās, par ko pats varētu būt kaut nedaudz apmierināts..."). Vasarā bija plāns nopietnāk trenēties vismaz līdz kalnu velosipēdu sezonas beigām, taču tas beidzās slikti. "Septembrī biju Austrijā uz treniņnometni un diezgan pamatīgi nokritu no riteņa - pāris dienas arī slimnīcā nācās pagulēt. Pats neatceros ne pašu kritienu, ne apmēram turpmāko pusstundu, taču sekas nākas pieciest vēl joprojām. Rokas, kājas veselas, taču smadzeņu satricinājums bija kārtīgs - lai neteiktu vairāk..." Ilmārs atklāj vēl vienu iemeslu. "Ja nebūtu šī gadījuma, droši vien arī gatavība šobrīd būtu labāka. Jo sanāca, ka pusotru mēnesi nevarēju darīt vispār neko. Simtprocentīgi kārtībā neesmu joprojām."

Par savu Hohfilcenē parādīto sniegumu Bricim kompleksu nav - jau pirms tam bija zināms, ka neko labāku gaidīt nav pamata. "Principā jau nekas nav izmainījies. Vienkārši mana kondīcija šobrīd ir apmēram līmenī, kāda parasti ir maija beigās. It kā viss kārtībā, braukt var, taču - nevar tik ātri, kā galvai šķiet, ka vajadzētu. Pats jau apzinos, ka nav reāli. Neko nevarēju padarīt ne labāku, ne sliktāku. Ja būtu vajadzība, [savā posmā] droši vien būtu varējis nobraukt arī bišķiņ ātrāk, taču - tāpat nebūtu palīdzējis. Katrā ziņā, šobrīd neesmu līmenī, ar kuru individuāli varētu cīnīties par kādām augstām vietām," analizē Bricis. Darbs ar Lietuvas izlasi kaulus nelauž - varētu atrast laiku arī nopietnākiem treniņiem, taču jēgas tam tāpat nav. "Ja godīgi, pie gribēšanas - viss pat būtu izdarāms. Ar tādiem pienākumiem, kādi man ir patlaban - varētu trenēties kārtīgāk. Ja vien tam būtu pamats."

Kad ierunājos par nākotni, Ilmārs neslēpj - Latvijas federācija gribētu, lai viņš skrietu arī posmos pēc Jaunā gada, un tas ir iespējams. "Ja līdz galam izdomās - kādus mačus jau droši vien vēl nobraukšu. Cik sapratu, grib, lai es braucu arī kādu individuālo distanci. Ja varēšu, un veselība būs daudzmaz kārtībā - noteikti nobraukšu." Un kā ar sajūtām? Nav noslēpums - sportistiem, kas kādreiz bijuši virsotnē, parasti nav patīkami noraudzīties, kā garām pabrauc viduvējības. Kā divkārtējam pasaules čempionātu medaļniekam Bricim? "Tas pat mani īpaši neuztrauc. Vienkārši pats zinu to, kā ir jābrauc, un to, kā šajā brīdī to diemžēl nevaru. Izejot uz starta, man nav absolūti nekāda satraukuma. Zinu, ka ne uz ko nepretendēju un ne par ko necīnos. Taču tā vienmēr bijis - ja neesmu kondīcijā, nav arī nekāda satraukuma un intereses. Interese man ir tikai tad, ja pašam ir sajūta - varu cīnīties par kaut ko nopietnu. Ko es varu šādā kondīcijā? Neko! Salasīt komandai kādus Nāciju punktiņus. Tur taču visi ir profesionāli sportisti - nevari pusgatavs atnākt un cerēt, ka varēsi cīnīties! Šobrīd, ja godīgi, no tā visa maz prieka..."

  +2 [+] [-]

, 2011-12-23 19:19, pirms 12 gadiem
Sis ir tas gadijums kur tomer finasejuma pieksirsanai butu 100% pamats, Bricis ari savu 43/44 Olimpiade varetu pie perfektas sausanas pacinities par top 15-20, varbut notiek brinums un kads tomer to saprot pirms nav vel viss zudis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-12-23 20:04, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Davai nesapņosim. Kāds vēl TOP20? Jādomā ar skatu nākotnē, reāli.
Kura ir ta nakotne ? Neka ipasi labaka mums nav, nereali biatlona top 20 ar perfektu sausanu ? laikam ipasi neseko lidzi

  +5 [+] [-]

, 2011-12-23 20:49, pirms 12 gadiem
rediss77 rakstīja: Kura ir ta nakotne ? Neka ipasi labaka mums nav, nereali biatlona top 20 ar perfektu sausanu ? laikam ipasi neseko lidzi
Bērziņš perfekti šaujot(diezgan bieži) ar grūtībām TOP 60 tika.
Vispār savāda situācija... Jaunie ir, bet nevarīgi noskriet, lai neapdzen par apli un ir "pensionars" Bricis, kurš regulāri trenējoties var par kaut ko cīnīties.

  +2 [+] [-]

, 2011-12-23 21:13, pirms 12 gadiem
alfredsson11 rakstīja: Bērziņš perfekti šaujot(diezgan bieži) ar grūtībām TOP 60 tika.
Vispār savāda situācija... Jaunie ir, bet nevarīgi noskriet, lai neapdzen par apli un ir "pensionars" Bricis, kurš regulāri trenējoties var par kaut ko cīnīties.
Biju domajis Brici, ka ar perfektu sausanu nav nereali top 20... Berzinus tur vispar nav verts pieminet.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-23 21:47, pirms 12 gadiem
precīza šaušana, tieši tāpat kā ātrs slēpojums ir tieši proporcionāls sportista motivācijai, jeb startētpriekam ...un tāpēc par [Briča] perfektu šaušanu var sapņot tikai tad, ja viņam ir motivācija vispār startēt...

  +2 [+] [-]

, 2011-12-23 22:09, pirms 12 gadiem
Kā uz to lietu skatās- Bricis vienmēr ar savu attieksmi ir bijis profesionālis, daudz arī sasniedzis NENORMāLI SPēCīGA KONKURENCē ! Viņam jau finansējumu vajadzēja atrast, spriezot pēc intervijām , tas ir salīdzinoši kapeikas. Bet iedod naudu nēgeru un pleņču neadekvātajam algām VEF un BK Ventspils....

  +1 [+] [-]

, 2011-12-23 22:49, pirms 12 gadiem
beiziiters rakstīja: Kā uz to lietu skatās- Bricis vienmēr ar savu attieksmi ir bijis profesionālis, daudz arī sasniedzis NENORMāLI SPēCīGA KONKURENCē ! Viņam jau finansējumu vajadzēja atrast, spriezot pēc intervijām , tas ir salīdzinoši kapeikas. Bet iedod naudu nēgeru un pleņču neadekvātajam algām VEF un BK Ventspils....
Dīvaini tiešām ,naudiņu dala privātiem klubiem ,bet vajadzētu tomēr noteikt prioritātes. Piemēram ziemas sporta veidos ,jaunatnes hokejs,bobslejs,biatlons,skeletons,kamaniņas un Silovs[ātrslidošana, vai šortreks ko viņš pats izlems. Pārējos ziemas sporta veidos naudu nav vērts ieguldīt ,jo nav tradīciju.Bet tos kuros iegulda tas jādara nopietni. Trašu braucējiem priekš tehnikas,biatlonistiem priekš psihalogiem ,šaušanas treneriem un medicīnai. Par medicīnu vispār atsevišķa tēma ,ja tai nebūs naudas ,tad rezultātu nebūs.Biatlonisti pat vasaras mačos var cīnīties gan norvēģiem ,gan krieviem ,bet kad rudenī konkurenti sāk špricēties ,mūsējie neglābjami atpaliek ,jo bez augstas klases dopingiem rezultātu nebūs.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-23 23:17, pirms 12 gadiem
coffijs rakstīja: Dīvaini tiešām ,naudiņu dala privātiem klubiem ,bet vajadzētu tomēr noteikt prioritātes. Piemēram ziemas sporta veidos ,jaunatnes hokejs,bobslejs,biatlons,skeletons,kamaniņas un Silovs[ātrslidošana, vai šortreks ko viņš pats izlems. Pārējos ziemas sporta veidos naudu nav vērts ieguldīt ,jo nav tradīciju.Bet tos kuros iegulda tas jādara nopietni. Trašu braucējiem priekš tehnikas,biatlonistiem priekš psihalogiem ,šaušanas treneriem un medicīnai. Par medicīnu vispār atsevišķa tēma ,ja tai nebūs naudas ,tad rezultātu nebūs.Biatlonisti pat vasaras mačos var cīnīties gan norvēģiem ,gan krieviem ,bet kad rudenī konkurenti sāk špricēties ,mūsējie neglābjami atpaliek ,jo bez augstas klases dopingiem rezultātu nebūs.
Domaju ka biatlona mums nekada liela nakotne nespid, tas ko vajadzetu darit- atrast finasejumu Bricim, un brinuma gadijuma dot naudu Maluhinam/Nakumam kuri trene jaunos, kuriem velak pievienojas Bricis ka treneris, tas ir vnk neticami, mums ir savs pasaules meroga sportists kurs ir ieguvis medalas nevis vnk skaitijies perspektivs, bet finasejumu atrast nevaram.