Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Forčekinga fiasko Helsinkos

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Forčekinga fiasko Helsinkos
Ronalds Ķēniņš ir viens no retajiem Latvijas izlasē, kurš var presingot visu spēli. .
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/ f62

Pasaules čempionāts hokejā beidzies ar presinga jeb forčekinga spēles piekritēju pilnīgu fiasko. Forčekinga kingi kanādieši tikai 5. vietā, nākamie kingi no Ziemeļamerikas - ASV - 7. vietā, Eiropas presinga karaļi somi savās mājās atkal bez medaļām - 4. vieta, Eiropas trulākie presingotāji Vācija - 12. vieta, vienu pakāpienu augstāk Šveice.

Ne visas no Helsinkos notikušajām spēlēm izdevās redzēt pat TV, taču priekšsacīkstes rādīja, ka ASV, Kanāda un Somija ar savu presingu noliek uz lāpstiņām visus. Forčekinga triumfs - ASV 5:0 pret Somiju. Taču grupas turnīri ir tikai tāda ieskriešanās. Dūžiem savs pārākums jāpierāda play-off.

Un pirmais 1/4 finālā vecais labais čehoslovāku pretuzbrukumu hokejs noliek pie vietas Kanādu!!! Komandu, kuru dažs sauc par talantīgāko PČ. Slovāki pēc talanta varbūt ir 1/4 fināla cienīgi, tur iekļūstot pēc diezgan izmisīgas cīņas ar Franciju. Slovākijā no šīs netalantīgās komandas neviens neko negaida, bet pieredzējušais čehu treneris Vladimirs Vujteks, 65 gadu vecumā debitējot PČ, ar savu taktiktu no brāļiem slovākiem izspiež maksimumu. Pērn Henlons ar zvaigžnotu sastāvu Bratislavā paliek 11. vietā. No Bratislavas iesaukuma Vujtekam ir tika deviņi vīri - Šatans, Handzušs, Radivojevičs, Surovijs, Marsels Hosa (ne līdz beigām), Graņāks, Baranka, Hamerliks, Seršens, toties nav pērn spēlējušo NHL veču Mariana Hosas, Jurčinas, Halāka, Gaborika Višņovska, arī Štrbāka, Demitras (vieglas smiltis, Pavol!), Nadja, Štumpela, Bartečko, Zedņika, Ružičkas, Cibaka, Lašāka, Podhradska. Visu cieņu Haram un Sekeram, taču jebkurš slovāku skolnieks vai mājsaimniece jums pateiks, ka 2011. gada sastāvs ir kudī šuncīgāks. Taču Henlons ar SVK ir labi ja puse no Vujteka!

Cienījami kolēģi, droši vien arī lai radītu kaut kādu intrigu, pirms Krievijas - Somijas, Čehijas - Slovākijas pusfināliem prognozē, ka... somi uzvarēs krievus. It kā ar neapbruņotu aci nebūtu redzams, ka Krievijai šajā pavasarī konkurentu nav. Negribu apgalvot, ka krievi spēlē veco labo padomju kombināciju hokeju, jo viss, kas nācis no PSRS, taču pēc formulas ir slikts. Krieviem ir labs vārtsargs Varlamovs (paldies arī trenerim Irbem!), solīda aizsardzība un trīs ideālas uzbrucēju maiņas, ceturtie lai presingo. 6:2 pusfinālā un 6:2 finālā nav nekāds brīnums, ja bijis 7:3 pret Zviedriju. Treneris Zinetula Biļaļetdinovs (arī PČ debitants!) vienmēr draudzējies ar galvu un, kad rezultāts ir 2:1, ļauj lai somi presingo, pats mazliet pasēžot aizsardzībā. Eiropas presinga karaļi arī presingo, un nav viņiem sastāvs nemaz tik vārgs, bet krievi ar 23 metieniem gūst 6 vārtus, somi ar 31 metienu - 2.

Skaidrs, ka finālā slovākiem bija maz trumpju, taču Vujteks tos izspēlēja, maču uzsākot ar uzbrukuma hokeju... Hara - 1:0, pēc tam blīva viduszona, mierīga spēle savā zonā, toties, kad nonākuši Varlamova pusē, kapā uz 110 procentiem. Neļaujot Malkinam un Co ātrumā un ar kombinācijām saimniekot pie saviem vārtiem, lai viņi kombinējas viduszonā, kādu laiku izdodas tatāru Zinetulu pārsteigt, taču mašīna ir mašīna, un agri vai vēlu būs arī rezultāts.

Bronzas medaļu mačā somi, protams, presingo - tāds ir viņu stils un citi neko viņi ari nemāk -, bet čehi ar pretuzbrukumiem viņus iedzen stūrī. Raksturīgs ir Krejči un Hemska pretuzbrukums mazākumā pirmās trešdaļas beigās. Atceros Manheimu, kur Latvija no čehiem norija divas šādas ripas. Arī Stokholmā pret Nolanu čehi nekautrējās aizsargāties, toties savas trīs izdevības Mihaleks, Nedveds un Plekaņecs realizēja spīdoši. Kas ir labāk: izmisīgi uzbrukt, tērējot jau tā ne sevišķi augstās meistarības spēkus, vai nogaidīt savu izdevību, un tad izšaut. Jūliuss Šuplers nogaidīja, Peka Rautakalio gribēja gandrīz vai psihisko uzbrukumu...

Dīvaini, bet Stokholmā forčekinga hokeju vairāk spēlēja tie, kas sezonu nebija pavadījuši "Dinamo" - Ķēniņš, Daugaviņš, Bārtulis, Koba Jass un, protams, ceturtā - enerģijas maiņa, kur gan tikai Štāls bija no "Dinamo"... Man kā žurnālistam un skatītājam ir pilnīgi vienalga, kādā manierē spēlē manas valsts izlase. Galvenais ir rezultāts. Ja Vācija ar forčekingu dabū iekšā 12:4 no Norvēģijas un 8:1 no Čehijas, tad nafig tādu forčekingu.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: belluschi

 +12 [+] [-]

, 2012-05-21 10:38, pirms 12 gadiem
Taktikai būtu jābūt izejot no tā kādi spēlētāji ir komandā! Nevis otrādi! Var komandā nolasīt visus kā tas Ķēniņš un tad arī var dragāt to forčekingu.. Tad nevajag ņemt Bukartu..

  -3 [+] [-]

, 2012-05-21 10:46, pirms 12 gadiem
belluschi, 10:20, pirms 19 minūtēm, ignorēt, atbildēt



Kā teiktu Vladimirs Rešteņikovs takoj hokej gavno!

Ir Rešetņikovs! Iemācies rakstīt, vai arī pirms uzraksti- pārlasi uzrakstīto!

     [+] [-]

, 2012-05-21 10:52, pirms 12 gadiem
Bravo, Matuli! piekrītu par 100%! Cits jautājums, vai LV ir tāds meistarības līmenis, lai apskrietu forčekingu un samestu , kaut vai, 3 golus.... atliek sisties un iemocīt vismaz vienu, un savu cietoksni atstāt jaunavās...

  +2 [+] [-]

, 2012-05-21 10:53, pirms 12 gadiem
Ja gadu griezumā LV izlases kontekstā jāvērtē pretuzbrukums vai forčekings, tad sausais atlikums ir līdzīgs abos gadījumos . Man kā skatītājam tomēr labāk patīk pēdējais.

  +3 [+] [-]

, 2012-05-21 11:09, pirms 12 gadiem
hmmm ta jau nevar teikt Matuļa kungs!!
Sočos šie spēles piekritēji pieliks pie vietas dažus labus gailēnus

     [+] [-]

, 2012-05-21 11:32, pirms 12 gadiem
žirga rakstīja: Nu puče ir fans forčeekingam.......
Pučem vispār dubults trieciens: forčekinga fiasko un pie tam vēl čempioni ir nīstie krievi

  +7 [+] [-]

, 2012-05-21 11:34, pirms 12 gadiem
Es saprotu, ka rakstīts ir no sirds, bet tomēr... Patiesībā jārunā ir par Latvijas izlases hokejistu attieksmi, nevis par to vai citu spēles "stilu". Es saprotu, ka cien, autoram reizi pa reizei sasāp, bet tāpēc jau nevajag tukšu muldēt.

  +7 [+] [-]

, 2012-05-21 11:35, pirms 12 gadiem
Jā, un krievi, kad atņēma tās ripas Slovākiem viņu zonā un guva vārtus -- ko tad viņi darija?? Nepresingoja??? Slovāki paši atdeva?? Domāt nedaudz vajag...

     [+] [-]

, 2012-05-21 11:47, pirms 12 gadiem
+ Matulim ! Man arī vienalga kāds ir aprēķins, galvenais - kāds ir iznākums !

 +10 [+] [-]

, 2012-05-21 11:55, pirms 12 gadiem
Es gan nevarēju nepamanīt, ka tieši tie mūsu Matuļa nosauktie forčekinga piekopēji bija arī vislabākie izlases rindās kaut vai tīri pēc spēles.... par lielāko vairumu RD izlases spēlētāju ne ko tādu nevaru teikt.... par krieviem runājot, izskatās, ka pret šīgada krieviem tur varēja spēlēt kādu hokeju gribi forčekinga, pretuzbrukumu rezultāts bija līdzīgs - nebija starpības vai tur pretī ir zviedri, somi vai slovāki visiem beigās bija diezgan pamatīgs zāģis... jo krieviem sastāvs biļa joti labs un tieši ļoti pareizi sabalansēts - 3 triecienmaiņas un viena "jaucēja" + arī treneris mācēja to visu pareizi (kad ko attiecīgi vajag) pielietot.... divus gadus pēc kārtas, domāju, arī Gagarina kausu pat ar tādu KHL monstru kā AK Bars kurš katrs treneris neizcīnīs! To var izdarīt tikai ļoti labs treneris un "Bils" krieviem tāds noteikti arī ir!

  +1 [+] [-]

, 2012-05-21 12:07, pirms 12 gadiem
Ziile rakstīja: Taktikai būtu jābūt izejot no tā kādi spēlētāji ir komandā! Nevis otrādi! Var komandā nolasīt visus kā tas Ķēniņš un tad arī var dragāt to forčekingu.. Tad nevajag ņemt Bukartu..
Bukijam pašreiz vecenes tikai galvā - hoekjā dzīvo uz iepriekšējo gadu uzkrāto pieredzīti, klāt neko neliek, rezultātā skaisti sēž uz soliņa

  +4 [+] [-]

, 2012-05-21 12:21, pirms 12 gadiem
Brīžiem šķita, ka taktika nebija izšķiroša. Kam ir Malkins, tas ar Malkinu, kam nav Malkina - tas paliek bez zelta medaļām...

 +12 [+] [-]

, 2012-05-21 12:44, pirms 12 gadiem
Kaut kādi absurdi secinājumi Matuļa kungam. Nevajag domāt, ka faktiskā situācija vienmēr atspoguļo likumsakarības, nevis vienkāršas apstākļu sakritības. Pirms pāris nedēļām, kad Znaroks ar savu forčekingu izvaroja SKA un vēl pārīti daiļslidotāju, raksts būtu savādāks. Pagājušogad somi ar savu forečekingu kļuva par čempioniem. Un? Ja tagad 5-10 gadu laikā būs novērojamās šadas tendences, varēsim spriest, bet pēc pāris spēlēm izdarīt šādus secinājumus ir, maigi sakot, muļķīgi.

  +5 [+] [-]

, 2012-05-21 15:44, pirms 12 gadiem
Kārtējo reizi Matulis parāda to, ka viņam nav ne mazākās nojausmas par ko viņš runā...

  +4 [+] [-]

, 2012-05-21 17:20, pirms 12 gadiem
verbālā pļūtīšana, ja var uzrakstīt ka vācija pret norvēģiju spēlēja forchekingu - drīzāk jau visizteiktākā forcheking komanda chempii bija NOR, kas ar viduvējiem uzvārdiem lika mazliet trūkties pat krieviem, par to gan rakstā nav ne vārda

     [+] [-]

, 2012-05-21 19:23, pirms 12 gadiem
nevis forčekinga,bet gan aizsardzības pundurzaķu fiasko,labi,ka nebija Tavs mīlulis Reķis,tad fiasko būtu vēl lielāks,kaut gan šoreiz pietika arī ar mannāģīmi un Tavu iemīļoto Duļevski

     [+] [-]

, 2012-05-25 03:22, pirms 12 gadiem
fakti paliek fakti)) tomēr kopumā, tas ir izrauts mazs fragments (kaut vai atcerēsimies to, kas uzsāka šo čempionātu kā pērnie čempioni)... un tomēr, daļēji piekrītu Matulim... nav tāda labākā stila, ir tikai spēles stils, kas nostrādā konkrētā vietā un konkrētā laikā))