Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

5 iemesli kāpēc Butautam jāpaliek

Raivis Šveicars
Raivis Šveicars

5 iemesli kāpēc Butautam jāpaliek
Tuvākajā laikā kļūs zināms, vai kluba vadības solītās pārmaiņas skars arī treneru sastāvu.
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Pagājusī sezona VEF Rīga bija kā medus maize. Fantastiskas uzvaras pār Eiropas basketbola ziedu. Gandrīz sasniegts Eiropas kausa ceturtdaļfināls, VTB līgas ceturtdaļfināls, LBL zelts. Bija sasniegts teju komandas augstākais punkts. Te vietā būtu teiciens – „Kas augstu kāpj, tas zemu krīt”. Bet vai pie šīs sezonas neveiksmēm būtu tik asi jāvaino Ramūnu Butautu? Glaudīt noteikti nevajag, bet apmētāt ar mēsliem arī nevajadzētu.

Eiropas iekarošanu vefiņš ir beidzis. Nebūt ne sliktā spēlē par iekļūšanu Eiropas kausa „TOP32” ar 14 punktu pārsvaru tika uzvarēti šī brīža Turcijas līgas līderi, kuri šosezon uzvarējuši gan „Fenerbahce”, gan „Galatasaray”. Pēdējā laika biežie zaudējumi komandas faniem ir kā sarkana drāna bullim acu priekšā. Vakardienas uzvara ir tikai neliels mierinājums. Turklāt nepietiekams, jo turki netika uzvarēti ar +20. Tiek prasīts skalps. Butauta skalps. Bet vai tas būtu labākais risinājums? Piedāvāju 5 iemeslus, kāpēc Butautam būtu jāsaglabā savs amats.

1. Aizgājuši pērnās sezonas līderi
Roulends, Zavacks, Bērziņš, Bertāns, Kavaļausks, Danielss. Var droši teikt, ka ir aizgājis ļoti labs pamatpiecinieks. Visi seši spēlēja būtisku lomu VEF komandas uzvarās. Vienmēr ir jāgaida, ka veco buku vietā nāks vēl labāki, kas komandu uznesīs vēl augstākos kalnos, bet tas nav tik vienkārši. Radīt komandas ķīmiju, saprast un pat uzminēt vai jaunie spēki spēs sadzīvot kopā ir ļoti sarežģīts darbs. Jāpaiet ievērojamam laika sprīdim, lai spēlētāji aprastu viens ar otru un būtu kā cieša, nesatricināma dūre. Atcerēsimies, kāpēc iepriekšējā sezona bija tik laba? Tāpēc, ka treneri un spēlētāji jau bija viens otru iepazinuši. No līderiem sastāvu papildināja tikai divi – Roulends un Danielss. Kodolam spēlējot kopā otro gadu, tika plūkti tie saldākie augļi. Pat zvaigžņotām vienībām paiet laiks līdz tās uz laukuma saprotas no pusvārda. Un tādos gadījumos nav nozīmes – treneris ir Obradovičs, Popovičs vai Butauts. Nekur tālu nav jāmeklē kāds piemērs. Šobrīd tas notiek arī ar Bagatska vadīto „Budivelnik”. Sastāvs ļoti pieklājīgs, bet rezultāti nav tik labi kā cerēja gan pats treneris, gan arī kluba vadība.

2. Kļūdas komplektācijā. Vai tā ir tikai Butauta vaina?
Turpinot pirmo punktu uzreiz jāatgādina ar ko visi iepriekš pieminētie spīdekļi ir aizstāti – Brauns, Robinsons, Bajramovičs, Nikss, Delininkaitis (jau prom), Artūrs Bērziņš. Uz papīra nav slikti, bet realitātē... Cerības attaisnojis tikai bosnietis Bajramovičs, kurš piedevām pastiprināja komandu pavisam nesen. Tātad neviens no pirmssezonas atradumiem nav sevi attaisnojis. Delininkaitis bojāja mikroklimatu, Robinsons ir savtīgs, Brauna uzbrukuma arsenāls ir visai ierobežots. Talants Braunam ir, bet uz laukuma viņš to parāda tikai epizodiski. Komandā ir padaudz jauno, kuri tūlītēju efektu dot nevar. Arī fanu mīlulis Jānis Bērziņš līdz galam savu iespēju nav izmantojis, lai gan talants ir nenoliedzams. Janičenoks ir tikai vāja atblāzma no pērnajā gadā rādītā. Komandas padomes priekšsēdētājs un lielākais runas vīrs Edgars Jaunups ne reizi vien ir izteicies, ka komandu komplektē Butauts, un vasarā to tik viņš ir darījis, kā stundām sēdējis un meklējis pastiprinājumu. Interesanti, kāpēc tik ilgi nesekoja neviens paziņojums par noslēgtiem līgumiem, un jau sezonas laikā vefiņu ik pa laikam papildina kāds jauns viesstrādnieks? Un kāpēc pēc tik ilgu stundu meklējumiem tika atrasti tik švaki spēlētāji? Jāšaubās, ka Butautam tiek nolikts priekšā koferītis ar naudu un pateikts – „Lūdzu, operē ar šo žūksni kā vien gribi, meklē spēlētājus, mēs tevi netraucēsim”. Savs vārds par to, kā papildināt sastāvu ir arī kluba vadībai un tā ir problēma. Ja nenotiek tā kā vēlas treneris, tad būs grūti, būs nesaskaņas. Neticu, ka šie spēlētāji (izņemot Delininkaiti un A.Bērziņu) ir tie, kurus Butauts vēlējās. Brāķi komplektācijā novelt uz Butautu ir izdevīgi, bet vadībai vispirms vajadzētu paskatīties uz sevi.

3. Butauts pazīst „drēbi”
Trenerim šis nav ne pirmais, ne otrais gads Latvijā. Viņš Latvijas basketbolu un VEF īpatnējo vadību pazīst ļoti labi. Komunikācija ar vadību ir svarīga. Tāpat kā uzticība un Butautam tāda ir. Šaubos, vai vefiņam vajadzētu piesaistīt kādu citu ārzemju treneri. Nav garantijas, ka viņš vērstu kaut ko uz labu, ņemot vērā komandas komplektāciju un dīvainos lēmumus. Ja cilvēki tik ļoti grib, lai iespēlē jaunos talantus, tad uz ārzemēm acis nav jēgas mest. Neviens tādēļ sevi zem tanka nemetīs. Primārais vienmēr būs rezultāts un ar VEF jauniešiem to sasniegt nevar. Latviešu trenerus, kuri spētu vadīt tāda līmeņa komandu kā VEF, būs grūti atrast. Visi potenciālie treneri, kurie VEF varētu būt interesants izaicinājums, jau strādā pieklājīgās darba vietās.

4. Sezona ir tikai pusceļā
Pēc iepriekšējās sezonas ar Butautu tika noslēgts jauns 3 gadu līgums (līguma laušana noteikti nebūs lēts prieks). Kāpēc jau pēc pussezonas jāmet plinte krūmos? Trenerim ir jātic. Tikai tad viņš jutīsies ērti. Eiropas kauss ir beidzies, bet spēles LBL ir tikai priekšā. VTB līgā komanda ir play-off zonā un svarīgākās spēles vēl tikai sekos. Kas būs, ja VEF vismaz atkārtos pagājušās sezonas ¼ finālu? Vai, ja tiks pat tālāk? Nav pamata milzu panikai, ja ir pagājis tik neilgs laiks kopš pagājušās sezonas, kuru var uzskatīt par labāko sezonu VEF vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas. Pārmaiņas komandā ir vajadzīgas, bet pārdomātas, nevis balstītas uz emocijām.

5. Butauts nesamierināsies ar šī brīža komandas sniegumu
Nenoliedzami, šī brīža sniegums neapmierina nevienu. Tas ir jāuzlabo un to saprot visi. Tas nav bezcerīgs, ko pierādīja arī vakardienas spēle, bet publika pēc vienas ļoti labas sezonas ir pieradināta uz uzvarām katru nedēļu. Butauts nav zaudētājs. Viņš nav tas cilvēka tips, kas padodas grūtību priekšā. Nenoliedzami, lietuviešu speciālists šobrīd nejūtas komfortabli, taču viņš ir spējīgs izveidot kaujas spējīgu komandu, ko ir pierādījis ne tikai ar VEF, bet arī ASK laikos. Viņam ir pa spēkam izrāpties no šī purva. Nav jāšaubās, ka vēlme nelabvēļiem pierādīt pretējo būs labs stimuls. Ja vien viņam ļaus turpināt strādāt.

  +3 [+] [-]

, 2013-12-19 11:49, pirms 10 gadiem
viens arguments, kas apgāž visu garo penteri - par komandas sportisko rezultātu atbild TRENERIS !!!!

 +19 [+] [-]

, 2013-12-19 11:49, pirms 10 gadiem
Iepriekš katru gadu maksāju 9 lati pusgadā, lai lasītu daudz maz kvalitatīvos SA+ rakstus (+ lielākoties tas bija dēļ Pučes video intervijām). Pēdējā laikā SA+ ir gandrīz pagrimusi. Kaut kādus savārstījumus pa laikam iemet Matuļa kungs .... kā arī tagad parādās studentu raksti, kas acīmredzot iet praksi SA+.... kāpēc man būtu jāmaksā par šādiem rakstiem. Vai nu veriet šo bodi ciet, vai arī lieciet šos rakstus SC bezmaksas ikdienas sadaļās. Tomēr 18 ls gadā ir pietiekami normāla summa, lai pretī par to saņemtu kvalitatīvus rakstus, analīzes un intervijas. Atzīmēšu, ka 20 ls gadā maksā viens no Latvijas kvalitatīvākajiem žurnāliem - Forbes!

  +5 [+] [-]

, 2013-12-19 12:06, pirms 10 gadiem
pasūtījuma raksts?
Butauts zaudē, viņš aizlaida līderus, viņš taisīja komandu, un galu galā - arī mēs viņu pazīstam! Lai cīnītos par Latvijas čempionu kausu, nevajag mums nevienu no šiem ārzemniekiem, ieskaitot Butautu. Un protams, kopā ar Ramūnu lai šālē dillēs arī Jaunups. Visiem būs labāk!

  +1 [+] [-]

, 2013-12-19 12:18, pirms 10 gadiem
mrPO rakstīja: Iepriekš katru gadu maksāju 9 lati pusgadā, lai lasītu daudz maz kvalitatīvos SA+ rakstus (+ lielākoties tas bija dēļ Pučes video intervijām). Pēdējā laikā SA+ ir gandrīz pagrimusi. Kaut kādus savārstījumus pa laikam iemet Matuļa kungs .... kā arī tagad parādās studentu raksti, kas acīmredzot iet praksi SA+.... kāpēc man būtu jāmaksā par šādiem rakstiem. Vai nu veriet šo bodi ciet, vai arī lieciet šos rakstus SC bezmaksas ikdienas sadaļās. Tomēr 18 ls gadā ir pietiekami normāla summa, lai pretī par to saņemtu kvalitatīvus rakstus, analīzes un intervijas. Atzīmēšu, ka 20 ls gadā maksā viens no Latvijas kvalitatīvākajiem žurnāliem - Forbes!
Piekrītu!

  +2 [+] [-]

, 2013-12-19 12:52, pirms 10 gadiem
Labāk lai audzina kādu jauno Latvijas treneri, nevis nelietderīgi tur Butautu. Un protams kārtīgai komandai vajag ģenerālmenedžeri, kurš spēj saprasties ar galveno treneri.

  +4 [+] [-]

, 2013-12-19 13:55, pirms 10 gadiem
Sorry,bet es varu atrast vairāk iemeslu kāрēc Butautu jāatlaiž. Faktiski рietiktu ar vienu - рagājušo sezonu nevar tomēr nosaukt рar medus maizi, jo zaudējums Valensijai neatsver uzvaras рār Bilbao, Žalgiri...jo šis zaudējums bija īрaši sāрīgs, jo VEFiņa slotaskāts beeeidzot varēja izšaut tiekot TOР 8 eirokausos un tā būtu jauna laррuse VEFa vēsturē un jauna latiņa nākotnē un tad noteikti fani un рaši sēlētāji būtu aрmierināti...taču tas nenotika un es uzskatu ka tā ir Butauta atbildība 100% !!!

Taču šosezon mēs redzam nevis vnk neiesрēlētu komandu, kurai vajag atrast рareizo ķīmiju un tas it kā varētu būt tikai laika jautājums, bet...tas ir tikai teorētiski, jo būtībā VEFs рatreiz ir deрresīvs un nekontrolējams kolektīvs, kura komandieris ir tikat deрresīvs, jo dvēseli grauž neрadarīta darba sajūta рagājušo sezon - šī nelaimīgā sрēle ar Valensiju bija kā robežlīnija starр triumfu un fiasko...

Ja darbiņš būtu рadarīts līdz galam, рroti, Valensija būtu uzvarēta, tad treneris varētu justies komfortabli, jo рaveikts būtu tiešām kkas īрašs un šīssezonas emocionālā bedre būtu рārvarēta ātrāk un ne tiiik sāрīgi...

Taču tagad ir tā kā ir un es domaju ka Butauta atlaišana būtu labāka рirmam kārtām рriekš рaša Butauta, jo tad varētu sākt kko no nulles nevis mocīt sevi un citus..

...bet Ramūns netika atlaists un kāрēc tā notika jāрrasa Jaunuрam...viena no atbildēm varētu būt - atstāt veco treneri ir loti viegli, turрretī atrast jaunu un sakarīgu - tur vajag iesрringt...otra - VEFs ir рrivātklubs (jeb latviski sakot - bodīte) un diemžēl galvenās рrioritātes - sрortiskie рrinciрi - ir diemžēl otršķirīgi, svarīgāk ir čomu būšana un izdevīgums ...

  +1 [+] [-]

, 2013-12-19 15:00, pirms 10 gadiem
Jaunā autora reģistrācijas laiks liek domāt vai tik nav kāds no VEF administrācijas .. Jo teksts tāds, ka labāk nekomentēt.

  +2 [+] [-]

, 2013-12-19 16:14, pirms 10 gadiem
Reklāmas raksti priekš VEF?
Vienīgais iemesls, kāpēc viņu varētu neatlaist ir līguma nosacījumi, kurus es nezinu, ja zaudējumi ir milzīgi, tad, lai jau paliek pie komandas stūres. Tāpat VTB un Eiropas kausā viss jau ir pakāsts.
Citādi ir jāmaina. Gan dēļ tā, ka komandā vajag izmaiņas, gan dēļ tā, ka kā treneris un vēl vairāk sastāva komplektētājs nav pārliecinājis.

  +2 [+] [-]

, 2013-12-19 16:26, pirms 10 gadiem
Galvenais mērķis kāpēc ir šī lielkomanda - Eirokausu - ir izgāzts..
VTB faniem un līdzjutējiem ir ļoti mazsvarīgs turnīrs..
LBL?!?! VEF budžets ir tāds pats kā visām pārejām komandām kopā ņemot.. LBL ir jāuzvar un tas tāda budžeta komandai galīgi nebūs baigais panākums..

  +2 [+] [-]

, 2013-12-19 18:38, pirms 10 gadiem
Kas tad nu, SA piešprice no Latvijas attīstības ienākusies? Ja pat VEF noliedzējs Strausa kungs pēkšņi sāk rakstīt 5 iemeslus, kādēļ jāiet uz spēli, tad tas paliek tā... nu teiksim, dīvaini. Vēlēšanas nāk!
Butauts? Neelastīgs treneris, kurš sevi Rīgā visdrīzāk ir izsmēlis. Viņam pašam būtu labāk pamainīt vidi, tikai māc šaubas, ka jebkur citur tādu algas čeku viņš izcelt nevar. Vispār būtu interesanti, ja tā sauktajai Latvijas komandai būtu arī vietējais treneris. Sen prasās dabūt mājās Muižnieku vai Vētru.
Un kā var aizmirst Butauta izgāšanos pret Valensijas zonu. Manuprāt, VEFam tāda iespēja ilgi nebūs un nogremdēja to leitis

     [+] [-]

, 2013-12-20 10:39, pirms 10 gadiem
Pārvērtēts un pārmaksāts treneris un var mierīgi atrast tikpat daudz iemeslu, kāpēc Butauts būtu jaatlaiž.