Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sitiens 60 000 eiro vērtībā?

Sitiens 60 000 eiro vērtībā?
Tieši Artjoma Rudņeva trīs gūtie vārti "Juventus" futbolistiem lika atstāt laukumu nokārtām galvām. Foto: AP/AFP/Scanpix

Trīs vārti Turīnā, protams, ir iespaidīgs veikums, taču, ja uzbrucēja Artjoma Rudņeva izpildījumā neizdosies turpinājums, tāds čiks no visa vien iznāks.

Ceturtdien spēlē ar slaveno “Juventus” 22 gadus vecais Latvijas valstsvienības uzbrucējs, protams, apliecināja, ka ir Polijas čempionvienības Poznaņas “Lech” uzticības vērts. Taču tikai laiks rādīs, vai labam sākumam būs vēl labāks turpinājums. Ir vairāki argumenti, kas liek domāt, ka būs!

Vispirms gribas atgriezties pie konkrētās spēles, kurā “Lech” cīnījās 3:3 ar “Juventus”. Vieglākais, protams, ieskatīties spēles statistikā, kur balts uz melna rakstīts, ka Artjoms guvis trīs vārtus. Taču arī vārtu guvumi mēdz atšķirties. Gribas teikt, ka Rudņeva ieguldījums ir lielāks par “vienkāršu” bumbas ievirzīšanu vārtu tīklā. Pirmo vārtu guvumā ātrā pretuzbrukumā viņš kā vienīgais “Lech” uzbrucējs taktiskajā shēmā nozaga visu “Juventus” aizsargu uzmanību un tobrīd pieejamos resursus, tāpēc izveidojās brīva telpa partnerim laukuma otrā malā. Protams, visu cieņu arī komandas biedram Slavomiram Peško, kurš laikus pieslēdzās uzbrukumam un prasmīgi noķēra pretkustībā Brazīlijas valstsvienības pussargu Felipi Melu.
Zīmīgi tas, ka izdarīt 11 metru soda sitienu uzticēja komandas jaunpienācējam Rudņevam, lai gan “Lech” komandā netrūkst rūdītāku un galvenajam trenerim labāk iepazītu spēlētāju. Baidos pat iedomāties, kā attīstītos spēle, ja “pendele” netiktu realizēta. Diezin vai tad es būt vienīgais, kurš prognozētu “Juventus” uzvaru. Taču Rudņevs apmanīja Bufona aizstājēju bijušo Austrija valstsvienības vārtsargu Aleksandru Manningeru.

Otro vārtu guvumā Rudņeva vēlreiz nodemonstrēja, ka viņam ar tā saucamo futbola ožu viss ir kārtībā. Pirmkārt, gan jāuzteic viņa cīņa soda laukumā par bumbu, kad tā uz brīdi nepiederēja nevienam. Brīdī, kad “Lech” bumbu ieguva, vairāki “Juventus” futbolisti jau bija “izslēgušies”, bet Rudņevs palika uzticīgs partneriem un bija gatavs rezultatīvi noslēgt uzbrukumu, ja būs tāda iespēja. Sitiens atmuguriski šo epizodi tikai izrotāja.

Trešie gūtie vārti jau bija kā šedevrs. Tas apliecināja, ka Rudņevs nav tikai soda laukuma uzbrucējs. Artjoms lieliski novērtēja situāciju – gan to, ka laiks strauji tuvojas izskaņai un otras izdevības sist pa vārtiem var arī nebūt, gan to, ka nesitot pa vārtiem, izraut neizšķirtu nebūs iespējams. Tik precīzs sitiens no aptuveni 30 metriem bija skaists punkts visam, ko Artjoms ceturtdien paveica laukumā. Viens no lielākajiem ieguvumiem ir tas, ka Rudņevs sevi apliecināja kā ļoti vispusīgu futbolistu, kas viņa vērtību tikai ceļ. Viņam ir gan laba oža, gan nervi realizēt “pendeli”, gan labs sitiens no tālās distances, kvalitatīva spēle ar abām kājām, prasme būt bīstamam pēc centrējumiem. Protams, bez veiksmes gūt vārtus nav iespējams. Īpaši tādus kā trešos, taču arī bez meistarības klātbūtnes tas nav izdarāms.
Protams, nepaslīdēja garām epizodes, kurās Artjoms veiksmīgāk varēja uztvert bumbu, divcīņas, kurās zaudēja. Taču allaž jau ir jāņem vērā fons. Būtu dīvaini, ka viņš tik augsta līmeņa spēlē vazātu aiz deguna vienus no labākajiem Itālijas čempionāta spēlētājiem. Var, protams, diskutēt, ka “Juventus” neparādīja labāko sniegumu, taču tā jau ir viņu problēma, un droši vien arī “Lech” nopelns.

Spēlējot “Lech”, šķiet, Rudņevs var iegūt ļoti daudz. Pirmkārt, tādēļ, ka komandā sapulcināti meistarīgi futbolisti, no kuriem ir ko mācīties. “Juventus” fons to apliecināja. “Lech” neizvēlējās Glāzgovas “Rangers” vai “AS Roma” (skatīt UEFA Čempionu līgas spēles grupu turnīra 1. kārtā) taktiku "sēdēt" aizsardzībā, bet arī paši devās uzbrukumā, un visai daudz kas no tā arī sanāca, jo tajos piedalījās visa komanda. Ja Rudņevam nebūtu pienācīgas partneru palīdzības, diezin vai mēs runātu ar tik pozitīvām emocijām. Otrkārt, redzams, ka komandā ar Artjomu rēķinās. Tātad tuvākajā nākotnē viņš var rēķināties ar reālu spēles laiku, nevis rezervistu soliņa sildīšanu. Skatoties no malas, labi iemācīties spēlēt futbolu nav iespējams. Treškārt, Artjoms ir uz viļņa un tas var palīdzēt spert straujākus soļus izaugsmē. Labā ziņa arī tā, ka šis vilnis nav vienas dienas jautājums. Rudņeva solīdo izaugsmi varēja novērot jau pirms šķiršanās no Daugavpils, taču diezin vai kāds varēja paredzēt, ka viņš būs tik sekmīgs gan Ungārijā, gan Polijā. Tātad šie trīs vārti Turīnā tomēr vairāk velk uz likumsakarības nevis nejaušības pusi.

Cerams, ka Rudņevs apzinās, ka šis ir brīdis, kad nav jājūsmo par rezultatīvo sniegumu, bet kad ir jāstrādā ar tik melnu muti kā vēl nekad. Tad arī būs augstāks lēciens. Trīs vārtus vienā spēlē pret tāda līmeņa komandu nebūs viegli aizmirst, taču tam visam vajag turpinājumu. UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā “Lech” vēl jāaizvada piecas spēles. Rudņevu novērtēs, ja viņš būs pamanāms arī spēlēs ar “Manchester City” un “Salzburg”. Viss ir paša rokās!

Starp citu, Rudņeva panāktais neizšķirts 3:3 ļāva “Lech” par izcīnīto punktu A grupā nopelnīt papildus 60 000 eiro no UEFA. Par uzvaru pienāktos divtik. Bet kas zina, varbūt šis sitiens bija krietni vairāk kā 60 000 eiro vērts...

 +10 [+] [-]

, 2010-09-17 13:07, pirms 14 gadiem
Rudņevs drīz bauks ar M5!
Slēpts komentārs: Savichevs

  +9 [+] [-]

, 2010-09-17 13:27, pirms 14 gadiem
ilvaram pieklibo pareizrakstiiba!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-09-17 13:49, pirms 14 gadiem
veltijums Artjomam foruma sadalja !