Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Latvietis pret latvieti...

Latvietis pret latvieti...
Pussargs Ritvars Rugins (att. centrā) allaž izcēlies ar diezgan agresīvu spēles manieri. Arī vēl laikā, kad pārstāvēja FK "Ventspils" krāsas. Foto: Romāns Kokšarovs, "f64/Photo agency"

Ņemot vērā, ka tā bija tikai pārbaudes spēle, daudziem šis notikums šoziem "Skonto" hallē paskrēja garām - saķeršanās laukumā vienam beidzās ar šuvi uz sejas, otram - ar traumētu kaklu un zaudētu balsi. Šodien šie vīri atkal tiksies aci pret aci...

Lai būtu vieglāk saprast, par ko ir stāsts, lūk, kā šo incidentu 19. janvāra spēlē starp Rīgas "Skonto" un FS "Metta/Latvijas Universitāte" komandām toreiz aprakstīja portāls "sportacentrs.com". "Spēle jau no pirmajām minūtēm bijusi ļoti asa. Kā "sportacentrs.com" pastāstīja "Skonto" direktors Askolds Uldriķis, tiesnesim, iespējams, vajadzējis uz kādu brīdi apturēt spēli, lai nomierinātu abu komandu futbolistus. Diemžēl turpinājumā noticis nopietns incidents - Ritvars Rugins ("Skonto") un Raivis Hščanovičs ("Metta/LU") divcīņā laida lietā elkoņus, un nervi nav izturējuši Ruginam, kurš ar dūri sitis pa galvu Hščanovičam, "mettietim" aizsitot elpu. Turpinājumā abi futbolisti nokrituši, taču Hščanovičs pēc saņemtā sitiena piecēlies un ar kāju iespēris pa seju guļošajam Ruginam. Hščanovičam sarkanā kartīte, bet Rugins tika aizvests uz slimnīcu, lai tiktu sašūts uzplēstais vaigs. Piebildīšu, ka šo rindu autors incidentu savām acīm neredzēja, un notikums "salipināts" no abu klubu pārstāvju stāstījuma."

Dažas nedēļas vēlāk toreiz ar abiem incidenta dalībniekiem aprunājos arī pats, un ierakstus pataupīju pirmajai reizei, kad abi atkal tiksies laukumā aci pret aci. Ja, protams, šovakar virslīgas spēlē abi izies laukumā savu komandu rindās.

Aizsargam Raivim Hščanovičam bija tāds skatījums uz notikušo: "Tā nebija nedz vieta, nedz pareizais formāts, kā futbolistam reaģēt. Es domāju, gan viņš, gan es to saprotam. Vienkārši tajā brīdī emocijas sita augstu vilni, un es nenoturējos. Sākumā bija bakstīšanās, kas pārvērtās elkoņu vicināšanā un sitienā pa seju. Tas, ko es pēc tam izdarīju, bija sekas, bet tas bija neprofesionāli. Es jau atvainojos komandas un kluba vadības priekšā, jo ne tādēļ es nācu spēlēt uz "Mettu", ne tās ir tās lietas, ko es gribu dot komandai, treneriem, čaļiem un tiem mazajiem, kas "Mettā" trenējas. Ko Ritvars tādu izdarīja, lai atbildētu ar spērienu pa seju? Man iesita ar roku pa kaklu un aizsita elpu - tā teikt, iedeva taisno. Tajā brīdī tās bija emocijas, tur daudz domāšanas nebija. Tā bija pirmā un vienīgā reize, kad man laukumā tā ir noticis. Domāju, pirmā un pēdējā, ka tādā veidā nesavaldos. Mēs arī komandā to visu izrunājām. Atvainojos, un izrunājām - ja notiek tādas lietas, čaļiem jābūt apkārt un jānomierina. Es, protams, sevi neattaisnoju. Protams, sevi futbola laukumā jāmāk arī aizstāvēt, bet ne jau tādā veidā. Tas nebija profesionāli. Tā nebija īstā vieta, laiks un formāts. Sekas? Man nav balss (tolaik Raivis tiešām runāja klusi, kā aizsmacis, tagad - pēc dažiem mēnešiem, šķiet, viss ir kārtībā - aut.). Man ir Džo Kokers... Tāpēc es arī nākamajās spēlēs laukumā klusēju, jo nevarēju pabļaut. Man iesita zem Ādama ābola, nezinu, vai traumētas balss saites vai kas cits. Attiecības ar Ruginu? Bez komentāriem... Kāda būs mūsu nākamā spēle? Mierīgi. Domāju, arī viņš saprot, ka tā nevajag darīt. Pa lielam, mēs parādījām to, kā nevajag darīt."

Pussargs Ritvars Rugins to visu atcerējās šādi: "Viss notika spēles karstumā. Gribēju mazliet labāku pozīciju, viņš man drusku trāpīja ar elkoni. Es spēles karstumā pagriezos un iesitu viņam kaut kur kakla rajonā. Lai neiedotu sarkano kartīti, es pēc saņemtā sitiena ar elkoni nokritu, bet viņš pieskrēja un uzkāpa man ar kāju. Cik redzēju - tā kā ar papēdi trāpīja pa seju. Vajadzēja šūt, bet tas nebūs nekas traks - rētas nebūs. Domāju, ka šajā epizodē vainīgi esam abi. Pirmo reizi tā kaut kā sanācis... Pat nedomāju, ka viņš ir tāds agresīvs, ka neatļaus ieņemt pozīciju. Gribēju saņemt bumbu, bet viņš uzreiz gribēja nolikt pie vietas. Biju šokā. Es ātri aizsvilos un uzreiz atbildēju. Tā arī tālāk sanāca. Nezinu, vai rīkojos pareizi vai nepareizi, bet, kas izdarīts, izdarīts - vairs jau neko neizmainīšu. It kā tā bija tikai draudzības spēle... Labi, ka nebija oficiālā - būtu sankcijas. Kāda būs nākamā tikšanās? Nedomāju, ka, garām ejot, viens otram sitīsim, bet pieļauju, ka būs diezgan agresīva. Es nezinu - negribu teikt, ka šai epizodei būs turpinājums, bet tad jau redzēs. Viss ir atkarīgs no situācijas, no tā, ka aizies spēle. Toreiz pēc tās spēles roku viens otram nepaspiedām, jo biju aizbraucis prom."

Šovakar starp Rīgas "Skonto" un FS "Metta/Latvijas Universitāte" komandām "Skonto" hallē tā būs kārtējā abu vienību savstarpējā spēle, bet notikušais incidents šā gada sākumā bez šaubām tai iedos papildus rakursu...