Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Ceļā uz Gēteborgu...

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Ceļā uz Gēteborgu...
"Lekringa" treneris Artis Malkavs uz "komandtiltiņa"
Foto: Ritvars Raits

Latvijas vīriešu florbola izlase pavisam nesen nodrošināja sev vietu pasaules čempionātā Gēteborgā – Zviedrijā. Galvenais uzdevums ir izpildīts, taču kādā veidā komanda nonāca līdz lauru plūkšanai? Turpinājumā...

Izaicinājums

Viens no galvenajiem ķēdes posmiem šāda rezultāta sasniegšanai ir treneru kolektīvs, kuram ir milzīga nozīme. Komanda tiek trenēta pēc viņu iecerēm, lai pēc iespējas labāk sagatavotos konkrētam turnīram. Latvijas izlasi vada vairāki treneri – sākot ar galveno treneri, viņa diviem palīgiem un fiziskās sagatavotības treneri. Valstī, kurā trenē florbola klubu un ir nacionālā izlase, kas cīnās pasaules čempionātos, var nākties saskarties ar divu (trenera) darbu apvienošanu reizē. Par sava veida upuri kļuvis Artis Malkavs. „Pašlaik esmu galvenais treneris komandā Cēsu alus/Lekrings un galvenā trenera palīgs Latvijas izlasē. Ik pa laikam nākas abas nodarbes apvienot – Lekrings pašlaik tuvojas izslēgšanas spēlēm, bet izlasē ir atelpas brīdis pēc aizvadītā kvalifikācijas turnīra ,” teic Artis Malkavs. Apstākļu sakritība... Šāda darba apjomu nav viegli veikt. Jāatgādina, ka Artim ir pamatdarbs Cēsīs, ar ko latvietis sev pelna iztiku un tikai pēc tam seko sirdslieta – florbols. Malkavam tas ir divtik liels izaicinājums, jo epizodiski reizē jāpiedalās izlases sagatavošanās procesos un jātrenē klubs. Šī Artim ir pirmā sezona kopā ar izlasi. Abas komandas, kuras trenē cēsinieks, ir domās par augstākajiem mērķiem. Latvijas izlase pirmo reizi piedalījās pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā, taču Lekrings jau gadu gadiem tiek uzskatīts par Latvijas vīriešu virslīgas florbola čempionāta grandu. Ambīcijas abās organizācijās ir lielas, tāpēc darbu apvienošanai jābūt rūpīgi izvērtētai. Latvietim šis ir īsts izaicinājums – pagaidām abas komandas iet uz mērķu sasniegšanu.

Sagatavošanās kvalifikācijas turnīram

Sagatavošanās process izlasēm allaž bijis grūts - tas nav vienā dienā veicams. Loģiski, ka ilgtermiņa posmi prasa domu apmaiņu un sīku analīzi, lai izšķirošie notikumi ietu kā pa sviestu. Ja treneri strādā paralēli savos klubos, tad piepūle ir divtik liela, tāpēc niansēm jāpievērš vēl lielāka uzmanība. „Septembra sākumā aizvadījām pirmo treniņnometni, uz kuru bija uzaicināti četrdesmit kandidāti. Notika dažādas variācijas, jo spēlētāji nespēja ierasties traumu un slimību dēļ. Aizvadījām trīs pārbaudes spēles četru nāciju turnīrā. Tad treneriem izkristalizējās, kuri spēlētāji der šajā izlases modelī. Jāsaprot, ka izlases kodols starp pasaules čempionātiem nevar strauji mainīties. Cikla (2 gadi) laikā sastāvs var pamainīties apmēram līdz 20%. Jāatceras, galvenais treneris uzticēsies pārbaudītiem spēlētājiem, kuri savu varēšanu jau pierādījuši iepriekš. Saprotams, ar katru ciklu izlasē ienāk arī jauni un talantīgi florbolisti. Otrā nometne bija novembrī, kur piedalījās trīsdesmit kandidāti. Mēs aizvadījām fiziskās sagatavotības nometni, kur trenējāmies un tuvāk viens otru iepazinām. Jebkurai komandai ir nepieciešams komandas gars un pozitīva gaisotne, lai ietu uz kopīgu mērķi. Trešā nometne bija janvārī, tad trīsdesmitnieks aizvadīja pēdējo sagatavošanās posmu pirms kvalifikācijas. Šajā nometnē treneri vairāk pievērsa uzmanību spēles taktiskajām niansēm un savstarpējām attiecībām ārpus laukuma,” atceras Malkavs. Sanāk, ka izlase gada laikā vairāk vai mazāk ir kopā piecus mēnešus. Tas ir pietiekošs laiks, lai spētu izveidot konkurētspējīgu komandu. Kandidātu loks ir milzīgs – trīs treniņnometņu laikā ir iespējams atlasīt konkrētajam spēles stilam atbilstošākos spēlētājus. Vīriešu florbola izlases treneris minēja, ka Latvijas florbola vidē ir atrodami vēl teju pussimts florbolisti, kuru individuālās prasmes ir līdzvērtīgas izlasē spēlējošiem, taču treneru izvēles dēļ nav pienācis viņu laiks. Tas liecina, ka Latvijas florbola resursi ir pietiekoši lieli, lai spētu izveidot konkurētspējīgu komandu.

Līdz Gēteborgai ar jauniem uzdevumiem

Artis Malkavs atzina: jo pareizāk gatavosimies, jo labākus rezultātus sasniegsim. Treneri sākuši stādīt sagatavošanās plānu nākošajam pasaules čempionātam. Sportistiem individuāli vajadzētu sākt trenēties jūlija vidū. Jau augustā treneri iecerējuši satikties kopējā treniņnometnē, kurai visi kandidāti būs fiziski gatavi darboties ar pilnu jaudu. Izlasei gatavošanas procesa laikā ir nepieciešams aizvadīt vismaz pāris pārbaudes spēles ar spēcīgām komandām, lai treneri, komanda un katrs spēlētājs varētu analizēt un uzlabot kopējo sniegumu. Pretinieka izvēle būs nozīmīga, jo tādā veidā ir iespējams saprast, kā jāspēlē pret augstas klases komandām. Ja šāda pieredze nebūs, tad zaudējumi pret tādām izlasēm kā Norvēģija ir likumsakarīgi. Skandināvu valstis pārstāv Zviedrijas virslīgas spēlētāji, tāpēc apbružāšanās pret šādiem meistariem būtu nepieciešama. Taču jāņem vērā, ka pagājušajā gadā Latvija uzvarēja čehus. Turpmāk spēlēs ar latviešiem pretinieki koncentrēsies arvien vairāk. Būs grūti, tāpēc izlase gatavošanos uzsāks laicīgi.

Čempionāts Geteborgā tiek gaidīts ar lielu nepacietību. Vienā no iepriekšējām sarunām Andris Malkavs atzina, ka latvieši ir spējīgi iekost kādai no TOP4 komandām, taču pavisam netālu aizmugurē elpo arī vācieši un slovāki. Intrigas ap izlasi kļūst arvien lielākas, jo florbola līmenis un sagatavošanās atbildīgākajiem notikumiem uz priekšu rit ne tikai Latvijā, bet arī pārējās valstīs. Kuri būs spēruši lielākos soļus? Redzēsim... Lai mūsējiem veicas!