Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vācijā, Šveicē un Austrijā hokejs nav nekas

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Vācijā, Šveicē un Austrijā hokejs nav nekas
Pēc neoficiālas informācijas Ronalda Ķēniņa kluba ZSC budžets ir lielāks nekā Rīgas "Dinamo".
Foto: zsclions.ch

Latvijas hokeja izlases uzvaru Soču olimpisko spēļu kvalifikācijā lielākā tautas daļa, protams, novērtē, taču bieži vien dzirdams: nuja, mums jau hokejs ir pirmais sporta veids, tur aiziet visvairāk naudas, bet tādiem vāciešiem, austriešiem vai šveiciešiem ripas spēle nebūt nav populārs sporta veids.

Šādam apgalvojumam daļēji var piekrist, jo, piemēram, Vācijā un lielākajā daļā Eiropas valstu pāri visam ir karalis - FUTBOLS. Protams, arī F-1, kur mums diemžēl savu braucēju nav. Vācijā - arī rietumu daļā - sports vispār ir populārs, arī biatlons, kalnu slēpošana, bet atsevišķās skolās fiziskās kultūras programmā ir pat kamaniņu braukšana. Trīskārtējais olimpiskais čempions Georgs Hakls ir ļoti populārs ne tikai dzimtajā Berhtesgādenā, bet arī visā Bavārijā un Vācijā, 1998. gadā kļūstot par Vācijas labāko sportistu vīriešu konkurencē. Taču no tā visa mēs nevaram secināt, ka viņš pat Bavārijā ir populārāks par Minhenes "Bayern"...

Tāpat kā no divām ļoti labi apmeklētām Latvijas hokeja izlases spēlēm ar Kazahstānu (10 190) un Franciju (10 025) nevaram secināt, ka Latvijā pati populārākā no valsts izlasēm ir hokeja izlase. Jo bijis bez sava gala izlases spēļu, kad arēna bijusi pustukša. Arī novembrī, kad Rīgā viesojās Krievijas izlase.

Viens no sporta demagogu iecienītākajiem mītiem ir: kā gan mēs, mazā Latvija varam pasaules sportā konkurēt ar Krieviju, ASV, Ķīnu, Vāciju, kur ir daudz vairāk cilvēku. Cilvēku resursi, protams, ir svarīgs rādītājs, taču, ja balstītos tikai uz to, tad visos čempionātos visas medaļas būtu jāsadala Ķīnai un Indijai... Daudz svarīgāks rādītājs ir, cik daudz cilvēku nodarbojas ar šo konkrēto sporta veidu. Ja, piemēram, Skandināvijas valstis nekultivē bobsleju, tad skaidrs, ka zviedriem nevar būt olimpiskās medaļas. Savukārt, ja Latvijā iecienīts ir motokross blakusvāģu ekipāžām un ar to nodarbojas salīdzinoši daudz cilvēku, tad kaut kad varam gaidīt arī panākumus. Ja Indijā neviens nenodarbojas ar BMX, tad velti gaidīt, ka no lielās tautas masas kāds var kļūt par čempionu.

Tātad, vai Vācijā/Austrijā/Šveicē hokejs ir populārs?
Vairāki skaitļi rāda, ka ir gan.
Tā Šveicē ar 7,6 miljoniem iedzīvotāju ir 11 219 reģistrēti hokejisti vīrieši, Vācijā (81 miljons) - 8042, Austrijā (8,2) - 5897. Latvijā (2,1) - 2348.

Vēl viens rādītājs. Klubu spēļu apmeklētība valsts čempionātā. 2011./2012. gada sezonā Berlīnes "Eisbaren" ar vidēji spēlē pabijušajiem 14 073 skatītājiem bija trešais apmeklētākais klubs Eiropā; 4. vietā Ķelnes "Haie" - 10 494, 7. Manheimas "Adler: - 10 018, 8. Hamburgas "Freezers" - 9221. Pats apmeklētākais klubs - SC Bern - 15 779, 18. vietā - ZSC - 7625, 25.v. "Geneve-Servette" - 6769, 26. v. "Fribourg-Gotteron" - 6636, 30. v. "Zug" - 6265. Rīgas "Dinamo" 16. vietā - 7733, bet Austrijas klubu starp 50 apmeklētākajiem Eiropā nav.

Vēl viens rādītājs, par kura ticamību gan reizēm ir šaubas. Proti, klubu budžeti. Pēc neoficiālas informācijas, Rīgas "Dinamo" budžets ir apmēram 15 miljoni dolāru. SC Bern - 37 miljoni, "Davos" - 21, ZSC - 17,1; Vācijā - "Eisbaren" - 9,8, Manheimas "Adler" - 9,7, "Freezers" - 7,9; Austrijā - "Salzburg" - 9,2, KAC - 5,9, "Capitals" - 5,3. Turklāt jāņem vērā, ka Vācijas, Austrijas un Šveices klubi uz spēlēm pārsvarā var aizbraukt pat ar autobusu, bet "Dinamo" gadījumā tas racionāli varbūt būtu tikai uz Pēterburgu vai Minsku.

Būtu interesanti salīdzināt, cik valsts un pašvaldības iegulda jaunā hokejista izaudzināšanā, taču šādi dati pat Latvijā tiek turēti slepenībā.

Katrs no šeit nosauktajiem skaitļiem var izdarīt savus secinājumus, taču tāpat ir redzams, ka hokejs Vācijā, Austrijā un Šveicē ir pietiekami populārs un klubu budžeti ir samērojami ar mūsu milzi - "Dinamo". Par pārējiem Latvijas klubiem laikam nebūtu korekti runāt. Lai gan "Liepājas metalurgs" hokejam arī tērē gana daudz. Latvijas/Kurzemes mērogos.

  +3 [+] [-]

, 2013-02-13 16:02, pirms 11 gadiem
Indijā neviens nenodarbojas ar BMX

  +5 [+] [-]

, 2013-02-13 16:12, pirms 11 gadiem
kristapsbab rakstīja: Indijā neviens nenodarbojas ar BMX
Tas tāpēc, ka kriketā nav vajadzīgs.

  -2 [+] [-]

, 2013-02-13 16:19, pirms 11 gadiem
Cik es zinu, tad arī Krievijā pēc TV reitingiem hokejs ir tikai 6.vietā. Pirmajā, protams, futbols. Pa vidu F-1, biatlons, daiļslidošana un bokss. Un tad tikai hokejs.

 +10 [+] [-]

, 2013-02-13 16:24, pirms 11 gadiem
Jāni, necepies! Taisnība, kā vienmēr ir kkur pa vidu. Neviens jau nesaka, ka Vācijā vai Šveicē hokeju spēlē tikai amatieri daudzdzīvokļu namu pagalmos, tā nav! Hoķis tur ir populārs un noteikti ir kkur ap 5-10 vietu popularitātes ziņā. Tāpat kā budžeti - gan lieli, gan mazi, atkarībā no sponsoru, īpašnieku pieķeršanās šai spēlei, biznesa modelim (jo skaidrs, ka tikai Krievijā profesionālais hokejs ir bez nekāda sakara ar naudzas pelnīšanu to īpašniekiem), un maka biezuma. Taču ir arī otrs viedoklis. Ja reiz LV uz 2.1 M iedzīvotājiem ir 2348 reģistrēti hokejisti, un mums hokejs ir TOP 3 sports, tad , piemēram, Vācijai , lai mēs varētu salīdzināt šo valstu interesi par šo sporta veidu, būtu jābūt ap 80 000 reģistrētiem hokejistiem, bet ir (kā tu pats raksti) 8042.... tas, saprotams, ir matemātiski saskaitīts, kam nav nekādas lielās nozīmes, taču nevar salīdzināt p...i ar pirkstu (es atvainojos). Jā, kvantitāte gandrīz vienmēr rada arī kvalitāti , taču tas, ka esam vienādā līmenī ar Vāciju hokejā norāda drīzāk uz mūsu tradīcijām, treneriem, acīmredzot arī piemērotību tieši šim sporta veidam ģenētiski, ja vēlies.

  +3 [+] [-]

, 2013-02-13 16:28, pirms 11 gadiem
Polšs rakstīja: Cik es zinu, tad arī Krievijā pēc TV reitingiem hokejs ir tikai 6.vietā. Pirmajā, protams, futbols. Pa vidu F-1, biatlons, daiļslidošana un bokss. Un tad tikai hokejs.
Esmu vairākkārt runājis ar krieviem. Viņu Tops: 1) Futbols, 2) Biatlons 3) Hokejs, 4) Daiļslidošanas u.c. Basketbolis varētu būt kāds 10.

     [+] [-]

, 2013-02-13 16:39, pirms 11 gadiem
marko_polo rakstīja: Esmu vairākkārt runājis ar krieviem. Viņu Tops: 1) Futbols, 2) Biatlons 3) Hokejs, 4) Daiļslidošanas u.c. Basketbolis varētu būt kāds 10.
Man to čalis no Krievijas TV stāstīja. Tieši tas iekrita atmiņā, ka hokejs 6.vietā Par basketbolu - nav ne mazākās nojausmas

  +2 [+] [-]

, 2013-02-13 17:01, pirms 11 gadiem
Bern 37 miljoni - kautkas sajucis...
sastāvā nav nekādu slavenu zvaigžņu.

pēc šī avota Šveicē budžeti grozās līdz 5 mlj:
Team Information - SC Bern

  +1 [+] [-]

, 2013-02-13 17:18, pirms 11 gadiem
Polšs rakstīja: Cik es zinu, tad arī Krievijā pēc TV reitingiem hokejs ir tikai 6.vietā. Pirmajā, protams, futbols. Pa vidu F-1, biatlons, daiļslidošana un bokss. Un tad tikai hokejs.
tu nu gan daudz zini...

     [+] [-]

, 2013-02-13 17:35, pirms 11 gadiem
Polšs rakstīja: Cik es zinu, tad arī Krievijā pēc TV reitingiem hokejs ir tikai 6.vietā. Pirmajā, protams, futbols. Pa vidu F-1, biatlons, daiļslidošana un bokss. Un tad tikai hokejs.
TV reitingi ne vienmēr norāda uz to, kas ir kas patiesībā. Atceros, ka savulaik, kad Latvijas basketbola līgā par zeltu cīnijās ASK un Barons, tad viens TV darbinieks izteicās, ka tajā laikā vēl pa LNT rādošo F1 Latvijā svētdienas vidū noskatījās vairāk cilvēki kā LBL finālu starp ASK un Baronu piektdienas vakarā.
Tā pat daudzi neizpratnē prasa kāpēc LTV7 visu laiku rāda daiļslidošanu, bet Latvijā daiļslidošanai ir ļoti labi reitingi, kas noteikti pārspēj gan futbola virslīgas gan daudu VEF spēļu reitingus.
Tas ir viens no iemesliem kāpēc tiem reitingiem ne vienmēr var tā uzticēties, jo katram sporta veidam ir sava auditorija un vairāki mainīgie faktori, kas ietekmē to TV reitingus. Piemēram daiļslidošanas čempionātu mierīgi var rīkot (un to arī dara) dienas vidū, jo tā galvenā mērķauditorija ir mājsaimnieces.

  +1 [+] [-]

, 2013-02-13 17:57, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: TV reitingi ne vienmēr norāda uz to, kas ir kas patiesībā.
Tas jau sāk kļūt par urbāno leģendu (un ap-TV cilvēki to neatzīs publiski), bet runā, ka Latvijas-Krievijas maču 2000. gadā Pēterburgā esot (!) skatījušies mazāk cilvēku nekā LNT ziepeni, kas gāja tai pašā laikā...

  +1 [+] [-]

, 2013-02-13 17:57, pirms 11 gadiem
Jānis Matulis rakstīja: Tātad, vai Vācijā/Austrijā/Šveicē hokejs ir populārs?
Vairāki skaitļi rāda, ka ir gan.
Jāni, gribēju gan palabot, ka šo tēzi nepierāda neviens no uzrādītajiem skaitļiem. Runa jau ir par sporta veida popularitāti valstī, nevis tā popularitāti uz citu valstu fona. Tas ir, šie visi skaitļi ir jāsalīdzina ar attiecīgajiem rādītājiem citos sporta veidos konkrētajā valstī.

  +2 [+] [-]

, 2013-02-13 18:45, pirms 11 gadiem
120 kg varcargs rakstīja: Tas jau sāk kļūt par urbāno leģendu (un ap-TV cilvēki to neatzīs publiski), bet runā, ka Latvijas-Krievijas maču 2000. gadā Pēterburgā esot (!) skatījušies mazāk cilvēku nekā LNT ziepeni, kas gāja tai pašā laikā...
2004. gada spēli pret Kazahstānu, izšķirošo grupas spēli esot noskatījušies 40% iedzīvotāju virs 1,5 gada. Atceros kā toreiz ziņoja par šito.

     [+] [-]

, 2013-02-13 18:48, pirms 11 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Jāni, gribēju gan palabot, ka šo tēzi nepierāda neviens no uzrādītajiem skaitļiem. Runa jau ir par sporta veida popularitāti valstī, nevis tā popularitāti uz citu valstu fona. Tas ir, šie visi skaitļi ir jāsalīdzina ar attiecīgajiem rādītājiem citos sporta veidos konkrētajā valstī.
Taisnība, bet, ja mēs salīdzināsim, piemēram reġistrētos spēlētājus Latvijā hokejā un basketbolā, tad iznāks, ka basketbols ir daudz populārāks. Un tīri masveidības ziņā ( kas gan nav vienīgais popularitātes rādītājs ) tā arī būs. Arī klubu budžeti Basketbolā/futbolā Latvijā nav salīdzināmi ar hokeju. DR nevar tikt ieskaitīta šajā vienādojumā, jo tā nav mūsu nauda. Pa lielam hokeja popularitāte Latvijā turās uz diviem vaļiem: nacionāla izlase ( kopš 90tajiem) un DR ( kopš 2008).

  +1 [+] [-]

, 2013-02-13 19:15, pirms 11 gadiem
120 kg varcargs rakstīja: Tas jau sāk kļūt par urbāno leģendu (un ap-TV cilvēki to neatzīs publiski), bet runā, ka Latvijas-Krievijas maču 2000. gadā Pēterburgā esot (!) skatījušies mazāk cilvēku nekā LNT ziepeni, kas gāja tai pašā laikā...
Kāds tur brīnums? Pirms spēles noteikti katrs loģiski domājošs cilvēks to ierindoja pie ''labāk nemaz neskatīties''.

  -1 [+] [-]

, 2013-02-13 19:52, pirms 11 gadiem
playthegame rakstīja: TV reitingi ne vienmēr norāda uz to, kas ir kas patiesībā. Atceros, ka savulaik, kad Latvijas basketbola līgā par zeltu cīnijās ASK un Barons, tad viens TV darbinieks izteicās, ka tajā laikā vēl pa LNT rādošo F1 Latvijā svētdienas vidū noskatījās vairāk cilvēki kā LBL finālu starp ASK un Baronu piektdienas vakarā.
Tā pat daudzi neizpratnē prasa kāpēc LTV7 visu laiku rāda daiļslidošanu, bet Latvijā daiļslidošanai ir ļoti labi reitingi, kas noteikti pārspēj gan futbola virslīgas gan daudu VEF spēļu reitingus.
Tas ir viens no iemesliem kāpēc tiem reitingiem ne vienmēr var tā uzticēties, jo katram sporta veidam ir sava auditorija un vairāki mainīgie faktori, kas ietekmē to TV reitingus. Piemēram daiļslidošanas čempionātu mierīgi var rīkot (un to arī dara) dienas vidū, jo tā galvenā mērķauditorija ir mājsaimnieces.
Nu es atvainojos, arī hokeja čempionātos spēles notiek pa dienu. Vakaros notiek izšķirošās cīņas kā daiļslidošanā, tā arī hokejā. Un reitingi parāda diezgan precīzu informāciju par skatītāju interesēm.

     [+] [-]

, 2013-02-14 07:44, pirms 11 gadiem
Nekas svētjuris nesenajā intervijā teica, ka RD nākamgad būs mazliet liekāks budžets! Acīmredzot RD uzraugs pasūdzējās savam Maskavas Makarovpapam, ka "ar tik mazām naudām nu nekādi nevar normālu komandu savākt un tapēc arī maitas bauri vairs uz arēnu nenāk un pat pa TV vairs lāga neskatās"..... un Makarovpaps droši vien ta "svētajam" solija vēl kādu ļimonu piemest..... Atzīšos godīgi arī es vairs vakar RD spēli neskatijos.... visas emocijas bija palikušas OS kvalifikācijā! Paldies izlases večiem par to! Nākamais būtiskais notikums vismaz manā hokeja skatīšanās kalendārā būs izlases pārbaudes spēles un PČ! Kaut ko arī paskatīšos kā mūsu čaļiem iet GC citās KHL komandās! Visādas KHl bosu izdomātās "perversijas" Naģas kausi un nevajadzīgi lūzeru turnīri "galočkas pēc" (tikai lai būtu ko darīt un kur spēlēt) mani ne visai interesē!