Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Daugaviņa shēma

Daugaviņa shēma
Daugaviņš izmantoja situāciju ļoti pragmatiski - arbitrāžas kārts ir spēcīgs trumpis hokejista rokās...

Foto: AP/Scanpix

Pērn ap šādu laiku Otavas Senators uzmeta galdā Kasparam Daugaviņam līgumu un padomāja – ta’ kur tas smurgulis liksies... Šogad lomas ir mainītas, tāpat kā vārdam smurgulis abu pušu ierakumos vairs nav vietas. Latvietis shēmo un izskatās – to dara gudri...

Ja gribi spēlēt Nacionālajā hokeja līgā ir vajadzīgi vairāki priekšnoteikumi. Pirmkārt, pašam ir jācilā pakaļa, otrkārt, komandai tava gribēšana un varēšana ir jāredz savu vajadzību kontekstā, treškārt, jābūt mēra sajūtai... Tas pēdējais attiecas uz gadījumiem, kad spēlētāji sadomājas vai – ļauj ar tādu lielu galvu dzīvot savam aģentam. Klubiem arī dažreiz jumts aizbrauc, kad jānovērtē konkrētā spēlētāja loma un atdeve. Tiesa, visos gadījumos komandas tomēr cenšas rīkoties pragmatiski – proti, ja var dabūt lētāk, tad to arī darīs. Nav dzirdēti gadījumi, kad maksā tāpēc, ka nav ko darīt un ir daudz naudas. Daugaviņa gadījums ir pamācošs un skaists, kur abas puses izceļas ar sev doto iespēju un instrumentu komplektu, turklāt – respektējot to otru ambīcijas. Pērn Kaspars varēja tikai aiz dusmām kost krekla piedurknē, redzot kā viņa čomi no fārmkluba dabū no Otavas vienvirziena līgumus, bet viņam klubs uz galda atstāj drupačas. Tomēr, norijis krupi un vēl dažas vardes, Daugaviņš ierodas uz pirmsezonas treniņnometni gatavāks par jebkuru Mārupes gurķi un piespiež komandas vadību ne tikai viņam noticēt, bet arī uzticēties. Jāatgādina, ka visu pagājušo gadu latviešu uzbrucējs spēlēja ar līgumu, kas jebkurā brīdī viņu no NHL hokejista pārvērstu fārmkluba nabagā. Gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Divvirziena līgums Kaspara lietā nozīmēja – sēžot Senators ģērbtuvē, viņa alga bija 600 000 dolāru, bet nosūtīts uz zemākajiem plauktiem šī iztikšana piezemētos ap 105 000. Starpību jūtat? Turklāt, ja vien Daugaviņš kaut ar mazāko mājienu liktu kluba vadībai un treneriem ievērot viņa dūšas un fiziskā spēka vājumu, viņš uz fermu tiktu aiztriekts ar pirmo ātrā pasta kurjeru. Iztēlojoties spriedzi, kuru visas sezonas garumā izgaršoja latviešu uzbrucējs. Kaspars labi saprata, ka tādu dotumu vai talantu kopums kā viņam, ir pilni fārmklubu krūmi, tiesa – ar iekšām gan ir pašvakāk... Tāpēc arī viņa vietu pie lielās komandas noteica, piemēram, folklorizēta vai tēlaini apzīmēta aknu darbība, bet – nekādā gadījumā meistarība. Viņš bija maza, bet vajadzīga skrūvīte – liekot Otavai apjēgt un noticēt, ka bez tās nevar. Būtu mazliet paņergojies – nespēlētu. Tomēr – spēlēja! Klubs paturēja viņu pie katla un tas, kā izrādās tagad, spēlē jau par labu Daugaviņa stāsta turpinājumam.

Kad Kasparam piedāvāja kvalifikācijas līgumu, bija apjaušams, ka Otava ar viņu rēķinās. Vai grib? Ja aizsargāja, tad – grib gan. Pretējā gadījumā būtu kā Bārtulim... Acīmredzot tirgū bija skaidras pazīmes, kas izstaroja ieinteresētību latvieša uzbrucēja pakalpojumos un tad Otava būtu sagatavojusi kadrus citiem. Jo 2011. gada vasaras latvieša modeli no 2012. gada izlaiduma atšķīra viena pilna sezona jeb 65 spēles NHL. Tātad – viņš komandai bija vajadzīgs, ja reiz ar tādiem līguma nosacījumiem tika turēts pie lielā galda. Kvalifikācijas piedāvājums Daugaviņa gadījumā ir plus desmit procenti pie vecajām saistībām. Ja viņam būtu vienvirziena līgums, varētu tādu „iztikas minimumu” arī celt, taču šoreiz bija citi apstākļi, kurus hokejista puse zibenīgi izmantoja. Runa ir par šķīrējtiesu jeb arbitrāžu, kas ir diezgan spēcīgs tirgus elements. Proti, ja spēlētājs nav mierā ar statusu komandā un saņemtā līguma nosacījumiem – šajā gadījumā runa ir par minēto kvalifikācijas līgumu – viņš iesniedz prasību arbitrāžā, kas skata konkrēto gadījumu pēc būtības. Protams, Daugaviņš varēja iet parasto ceļu – sēsties kopā ar aģentu pie sarunu galda un sākt kaulēties. Vienīgi, viņš labi saprata, ka noteikti nebūs kluba galvenā prioritāte un vēl vairāk – ar kasīšanos par darba algu var arī dažos gadījumos otru pusi nokaitināt. Vai atgādināt, kā notika lielajam bēdu brālim Kasparam Astašenko, kad viņš ar aģenta rokām sadomājās par lielajiem miljoniem? Skumja pasaciņa...

Daugaviņam ir liela griba palikt NHL un naudas fons vai lielums ir tikai kā kāzu muzikanti – kaut kur fonā... Iesniedzot dokumentus arbitrāžā, Kaspars ir bijis izcils stratēģis, lai sasniegtu savu mērķi. Pirmkārt, šķīrējtiesa noteikti lemtu, ka Otavai tomēr ir jādod vienvirziena līgums Daugaviņam un šī pati institūcija nosauktu arī konkrētu ciparu, kas atbilst hokejista tirgus vērtībai. Otrai pusei būtu maz argumentu, jo faktiski Kaspars visus šos Ziemeļamerikā pavadītos gadus ir pilnībā pakļāvies organizācijas diktātam – nekāda pašdarbība. Kvalifikācijas līgums savukārt apliecina, ka komandai šo spēlētāju vajag. Ja Otava būtu pērn latvieti mētājusi pa līgām, situācija nebūtu tik labvēlīga, tomēr šajā gadījumā latvieša kabatā bija konkrēta statistika, kas atbilst teju pilnvērtīgai NHL sezonai. Tātad – jums viņu vajadzēja! Ja tā, tad novērtējot Daugaviņa kalibra spēlētājus jau esošajā tirgū, arbitrāža piespiež klubu šīs realitātes respektēt. Turklāt, tās nav rekomendācijas – šis lēmums ir jāpilda, bez iespējas apstrīdēt. Nu, piemēram, visticamāk, Kasparam arbitrāža iedotu viena gada vienvirziena līgumu par summu 700 000 dolāru... Kāpēc lietoju varbūtības formu? Tāpēc, ka klubs jau šobrīd labi saprot, ka arbitrāža būs labvēlīga hokejista interesēm. Šajās dienās Daugaviņa aģents ir saņēmis no Otavas menedžeriem uzaicinājumu satikties, kas nozīmē – visticamāk, komanda negaidīs arbitrāžas lēmumu un piedāvās Kasparam savu plānu. Kaut kas no sērijas – klau, kā būtu ar diviem garantētiem gadiem un 600 000 dolāru katrā no tiem? Kaspars saka – viņš ņemtu, ja tā lietas pavērstos, jo tas viņam garantētu stabilitāti. Uz to pusi šobrīd lietas virzās... Tas nozīmē, ka Daugaviņš arī jauno sezonu sāks kā NHL vecis, ko ir godam nopelnījis.

 +24 [+] [-]

, 2012-07-12 10:37, pirms 12 gadiem
Paldies par analīzi un paskaidrojumu. Ceru un novēlu Kasparam palikt NHL!

  +5 [+] [-]

, 2012-07-12 10:41, pirms 12 gadiem
Lai veicas Daugavai...
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +7 [+] [-]

, 2012-07-12 10:46, pirms 12 gadiem
Labs raksts.

  +8 [+] [-]

, 2012-07-12 10:59, pirms 12 gadiem
Labs! Kaspar, turies un mēs par Tevi !

  +8 [+] [-]

, 2012-07-12 11:03, pirms 12 gadiem
Nameij, vareetu tev piekrist ja runa buutu par Krieviju, tur cilveeki ir emocionaali un deel principa var pat miljonu pakaast, bet Usa viss ir pragmatiskaak, ja vinni maksaa pikki tad tas ir jaatsit un speeleet laidiis, labs pimeers ir Andris Biedrinnss, speelee suudiigi bet alga liela, taatad laukumaa jaalaizz savaadaak cilveeki nesapratiis...un taa arii dara

  +5 [+] [-]

, 2012-07-12 11:08, pirms 12 gadiem
Bīja viens gadījums laikam ar Timu Kenediju ka spēlētajs vērsas sķirejtiesa un viņam iedeva 1gada 1 virzienu bet klubs izpirka viņa līgumu un viņs palika RFA un spēleja farmā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 11:24, pirms 12 gadiem
Ai nu kam ticēt. Brože te vēl ietvītoja, ja Kaspars panāks vienvirzienu, tad viņu Otavai nevajagot...Šeit liels optimisms. Sakiet kam, kam ticēt???

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 11:33, pirms 12 gadiem
Vitinka rakstīja: Nameij, vareetu tev piekrist ja runa buutu par Krieviju, tur cilveeki ir emocionaali un deel principa var pat miljonu pakaast, bet Usa viss ir pragmatiskaak, ja vinni maksaa pikki tad tas ir jaatsit un speeleet laidiis, labs pimeers ir Andris Biedrinnss, speelee suudiigi bet alga liela, taatad laukumaa jaalaizz savaadaak cilveeki nesapratiis...un taa arii dara
Visā pasaulē cilvēki +/- ir vienādi.
Pacilā savā atmiņā notikumus ar Irbi, kad abas puses iespītējās. Iepriekšējās sezonas Karolīnas «Hurricanes» Play Off galvenais vilcējs (Irbe) pat ne uz AHL tika aizsūtīts, bet uz ECHL līgu.

Apollo - Sports: Artūrs Irbe nosūtīts uz ECHL līgu

NHL šādu piemēru ir gana daudz.

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 12:09, pirms 12 gadiem
Armand,
Kāds ir deadline lēmumiem - ap kuriem datumiem mēs varam gaidīt rezultātu?

  +5 [+] [-]

, 2012-07-12 12:30, pirms 12 gadiem
Kaspars droši vien dabūs vienvirziena līgumu, bet tā vēl nav garantija spēlēšanai NHL. Bārtulis un Karsums tika aizsūtīti uz fārmu ar visiem saviem vienvirziena līgumiem. Tas dod stabilitāti finansēs, bet ne spēlēšanā.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-12 13:01, pirms 12 gadiem
zzk rakstīja: Kaspars droši vien dabūs vienvirziena līgumu, bet tā vēl nav garantija spēlēšanai NHL. Bārtulis un Karsums tika aizsūtīti uz fārmu ar visiem saviem vienvirziena līgumiem. Tas dod stabilitāti finansēs, bet ne spēlēšanā.
Pat ja nosūtīs uz leju, vismaz būs naudas garantija, atšķirībā no 2 virzienu līguma. Nevar visu laiku par kapeikām strādāt! Klubam arī lielāka motivācija šo ņemt lielajā komandā, nekā atstāt kā vienu no dārgākajiem fārmā!

  +1 [+] [-]

, 2012-07-12 13:11, pirms 12 gadiem
zzk rakstīja: Kaspars droši vien dabūs vienvirziena līgumu, bet tā vēl nav garantija spēlēšanai NHL. Bārtulis un Karsums tika aizsūtīti uz fārmu ar visiem saviem vienvirziena līgumiem. Tas dod stabilitāti finansēs, bet ne spēlēšanā.
Arī fakts! Pie kam 600K zaļo nav nekāda nepaceļamā summa un par tādu summu klubs var Daugavu arī divus gadus farmā "marinēt".... farmos ir "marinēti" kadri arī ar lielākiem cipariem algas kontos.... piem. jeņķu Čīča (CheeChoo)!

  +4 [+] [-]

, 2012-07-12 13:14, pirms 12 gadiem
csmanrules rakstīja: Pat ja nosūtīs uz leju, vismaz būs naudas garantija, atšķirībā no 2 virzienu līguma. Nevar visu laiku par kapeikām strādāt! Klubam arī lielāka motivācija šo ņemt lielajā komandā, nekā atstāt kā vienu no dārgākajiem fārmā!
A kāda jēga spēlēt farmā par 600K bakiem gadā (no kuriem apmēram puse aizies nodokļos un paliks ap 350K $ uz ķepas), ja Eiropā piem. tajā pašā RD čalis varētu dabūt 250-300K Eur uz ķepas un vēl spēlēt vienu no pirmajām "vijolēm"?

  +3 [+] [-]

, 2012-07-12 13:17, pirms 12 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Arbitrāža ir laba lieta, bet vai hokejists pēc uzvaras tajā vienmēr ir vinētājs arī kā sportists nav līdz galam atbildēts.
Klubs pamatojoties uz tiesas spriedumu noslēdz līgumu, bet tad bumba pāriet viņu laukuma pusē. Diez vai kāda tiesa var piespiest komandai spēlētāju sūtīt laukumā un nevis marinēt vistālākā rezervē.
arbitrāža var piespiest Otavu sakarīgi rīkoties - lai darbi sakrīt ar nodomiem ...proti - ja visas pazīmes rāda ka Daugaviņš tomēr ir viņiem vajadzīgs, tad atalgojumam jābūt adekvātam...Senators grib izbraukt na haļavu

  +4 [+] [-]

, 2012-07-12 13:20, pirms 12 gadiem
als rakstīja: A kāda jēga spēlēt farmā par 600K bakiem gadā (no kuriem apmēram puse aizies nodokļos un paliks ap 350K $ uz ķepas), ja Eiropā piem. tajā pašā RD čalis varētu dabūt 250-300K Eur uz ķepas un vēl spēlēt vienu no pirmajām "vijolēm"?
Kaspars nav gatavs spēlēt augstāk par 3 maiņu, arī Eiropā, PČ to ļoti labi varēja redzēt. Kaspars ir kapātājs un mazākuma spēlētājs, bet pārbraucot uz Eiropu viņš spētu izaugt arī par 2 maiņas špīleru.

Lieta tāda, viņš pats vēl grib spēlēt NHL, lai cīnās! Tāpat Sens nav normālu mazākuma spēlētāju, līdz ar to viņš viņiem ir vērtīgs, pat ja nespēlē pilnu sezonu.

     [+] [-]

, 2012-07-12 17:37, pirms 12 gadiem
man nav saprotams kā vispār ko tādu var sūdzēt arbitrāžā, komanda taču var piedāvāt kādu līgumu vien grib

     [+] [-]

, 2012-07-13 14:52, pirms 12 gadiem
pitonsxxl rakstīja: Armand,
Kāds ir deadline lēmumiem - ap kuriem datumiem mēs varam gaidīt rezultātu?
Ottawa: Kaspars Daugavins -- July 24

     [+] [-]

, 2012-07-15 12:42, pirms 12 gadiem
reti sakarīgs paskaidrojums, tāds fujaks kā es, kurš no hokeja ne bū ne bē pat visu saprata .! paldies un veiksmi KD !