Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

U21 futbola izlase pabērna lomā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

U21 futbola izlase pabērna lomā
Latvijas U21 izlases galvenais Antons Jore pat nezina, kurā klubā spēlē izlases kandidāts...
Foto: com-cup.com

Latvijas U21 futbola izlase pabeidza sliktāko kvalifikācijas turnīru savā vēsturē - tikai divi punkti, tikai vieni (!) gūti un 21 zaudēti vārti astoņās spēlēs. Zaudējums ar 0:4 pēdējā mačā Rumānijai bija likumsakarīgs punkts šīs komandas sniegumam un visam tam, kas notiek ap U21 izlasi. Tā vien liekas, ka arī pēc Mihaila Zemļinska aiziešanas tajā nav trenera vai arī tas ir tikai formāli (toties par algu, kādu neviens Latvijas treneris nav redzējis!) - pilnīgi nekas taču nav mainījies...

Latvijas U21 izlases galvenais treneris holandietis Antons Jore pārsteidza jau pirms spēles, atstādams malā iepriekšējā mača abus labākos spēlētājus Denisu Rakelu un Robertu Savaļnieku, kā arī Vitāliju Maksimenko. Ja viņu vietā nāktu laukumā puiši, kuriem būs jāspēlē nākamajā kvalifikācijas turnīrā (1992. gadā dzimušie un jaunāki), tad to varētu saprast kā gatavošanos jau nākamajam ciklam, bet tā nenotika. Pēdējā spēle, turklāt vēl TV tiešraide - vai nav labs stimuls likt laukumā labākos spēkus? No otras puses - lielas jāgas šai spēlei (tāpat kā iepriekšējai ar Kazahstānu) no turnīra tabulas viedokļa vairs nebija, tāpēc varbūt lietderīgāk bija jau veidot sastāvu no nākamā kvalifikācijas cikla dalībniekiem. No pašreizējā sastāva nākamajā turnīrā drīkstēs piedalīties pat desmit futbolisti, turklāt tie nebūt nav rezervisti (Jagodinskis, Giļničs, Hmizs, Šabala, Savaļnieks, Čistjakovs, Rakels...), tā ka sastāvs nemaz nebūtu ļoti "atšķaidīts", taču galvenā trenera stratēģiju tā arī nevarēja saprast.
Vēl vairāk Jore pārsteidza pēc spēles, teikdams, ka futbolisti izlasē progresē... Kā kaut ko tādu var teikt pēc šāda zaudējuma? Kad citi treneri (spēli vēroja un preses konferencē pēc tās piedalījās daudzi pazīstami un jau atzīti Latvijas treneri, kas šajās dienās mācās, lai iegūtu Pro A kategoriju) jautāja nosaukt, kuri konkrēti un kādā veidā ir progresējuši, kad jautāja salīdzināt šo izlasi ar iepriekšējo, tad atbildes nebija. Izvairīga un visrpusēja (tā varēja atbildēt arī jebkurš līdzjutējs) bija atbilde uz jautājumu par tiem, kuri nāks gados vecāko futbolistu vietā - daži puiši esot... Varētu domāt, ka mēs to nezinām. Katrā ziņā vismaz neērti Jore nejutās. Bet varbūt Jore tos spēlētājus nemaz nezina?! Tas ir diezgan ticami.
Tas būtu smieklīgi, ja nebūtu tik skumji... Uzbrucējam Edgaram Kārkliņam izsaukums uz U21 izlasi atnāk uz "Metta/LU" komandu, kurā viņš vairs nespēlē (šosezon ir Rīgas FK "Daugava" rindās un guvis 4 vārtus), bet pēc "metiešu" trenera zvana Jore neviltoti brīnās, ka Kārkliņš šajā komandā tomēr nespēlē. No Gulbenes izlasē tiek aicināts uzbrucējs Arevšats Hačatrjans, kaut gan viņš jau divus mēnešus kā pārvietojas ar kruķiem. Vai tas neliecina par to, cik liela ir Jores "interese" par U21 izlasi konkrēti un Latvijas futbola rezervēm vispār? Bet citādi arī nevar būt, ja laika lielāko daļu treneris pavada ārpus Latvijas... Jā, ir palīgi Jānis Intenbergs un Sauļus Cikanavičs, kuri lieliski pārzina tuvākās rezerves, taču tā vien liekas, ka viņiem atvēlēta vien statistu un palīgu jeb praktiskā darba veicēju loma izlases koptreniņos.
Var un vajag pārmest futbolistiem par to, ka viņi nospēlēja tik slikti, var un vajag pārmest pašmāju klubu treneriem, kuri acīmredzot nepietiekami labi šos futbolistus sagatavoja, var minēt arī vairākus objektīvus iemeslus tik nesekmīgam turnīram, taču lielākā kļūda būtu uzskatīt Antonu Jori par kaut kādu supertreneri, kurš tagad pacels Latvijas jaunatnes futbolu jaunā un daudz augstākā līmenī. Vai viņu tas vispār interesē? Nav neviena iemesla tā domāt. Katrs holandietis - tas vēl nebūt nav labs futbolists vai futbola treneris tieši tāpat, kā katrs kanādietis nav teicams hokejists vai hokeja treneris. Turklāt ja vēl ir tāda attieksme... Vai mums vairs nav savu treneru? Nevajag tos tik zemu vērtēt un nonicināt viņu prasmi, jo tad mums viņu patiešām arī nebūs.

  +1 [+] [-]

, 2012-09-11 12:16, pirms 12 gadiem
pareizi. tur vajag ielikt kādu urbi, kurš perfekti pārzina visus jaunos futbolistus. ko vispār tāda tulpe var zināt

  +2 [+] [-]

, 2012-09-11 12:26, pirms 12 gadiem
Dīvainākais būs ja pēc šāda fiasko treneri neatlaidīs, ja nē, tad Futbola federācija ir tā kurai var pilnībā pateikties par šo un turpmākajiem zāģiem.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-11 12:35, pirms 12 gadiem
Jorem nav jāzina, kurā klubā kas spēlē. Galvenais, vajag zināt, ka Indriksons ir prezidents un labākie jaunie futbolisti ir no Skonto sistēmas. Nezin kāpēc, jāvelk paralēles ar Miholapu, kurš arī domāja, ka Indriksons ir Latvijas prezidents, jo nokārtoja viņam pilsonību.

  +3 [+] [-]

, 2012-09-11 13:29, pirms 12 gadiem
Kā var teikt, ka Latvijas futbolā nav nekādas sistēmas!?!? Sistēma- Skonto=Latvijas izlase + Indriksons=kasieris, ir zināma jau no seniem laikiem
Nav ko brīnīties par importa treneriem, jo tā ir iemīta taciņa Skonto futbolistu notirgošanai rietumu klubiem, un šajā gadījumā Nīderlande ir kā jauns placdarms kasierim Indriksonam.
Nez, cik LV futbolistu būtu uzspēlējuši Anglijā, ja ne G.Džonsons...

  +3 [+] [-]

, 2012-09-11 17:11, pirms 12 gadiem
labs, autors pacenties - neierasti kristisks (bet pamatots) raksts!

  +1 [+] [-]

, 2012-09-12 02:12, pirms 12 gadiem
Jā, pāris lietas par Jori līdz šim nopietnos avotos nedzirdētas. Ja tā taisnība (Jores attieksme), tad tādi "treneri" mums nav vajadzīgi.

     [+] [-]

, 2012-09-12 19:57, pirms 12 gadiem
kas mums jauno treneru trūkst? Lieciet par treneri Kazakēviču, Rihertu, kaut Astafjevu, bet kāda jēga no tāda te Jores? Pat es būtu labāks treneris